Nu de echte huishoudscholen niet meer bestaan merk ik vaak dat er bij de jongere generatie veel vragen zijn over de meest ‘normale’ zaken van het huishouden.

Tenminste wat wij ‘oudjes’ normaal vinden. En zó oud ben ik nu ook nog niet en ik heb ook helemaal geen huishoudschool gehad, maar mijn moeder wel en die bracht mij de tips voor het wassen van kleding bij.

Tips voor het wassen van kleding

Het wassen bijvoorbeeld was voor mijn dochter, die op de Universiteit geen enkel onderricht krijgt over huishoudelijke zaken, een hele onderneming. Ze weet inmiddels dat ze de labels in de gaten moet houden, maar heeft nog steeds moeite met wat nu precies de ‘witte was’ inhoudt. Zo dacht ze tot voor kort nog dat een witte, wollen trui ook in de witte was kon 🙁

Dit was aanleiding voor mij om een korte serie ‘Tips voor het wassen van …’ te maken over het wassen van … kleding, ondergoed, huishoudtextiel en ongebruikelijke dingen.

Truien

 • Alle truien kunnen tegenwoordig in de wasmachine; wol, katoen, synthetisch, het maakt niet uit. Waar je uiteraard wel op moet letten is het label en onderstaande tips.
 • Om het kreuken van, met name katoenen, truien (behalve wol en kasjmier) te voorkomen doe je ze eerst 5 minuten in de droger op lage temperatuur. Daarna plat drogen op een rek.
 • Een trui met een rits wassen in een kussensloop of grote waszak.
 • Gebreide truien na het wassen weer in de originele vorm brengen en plat drogen op bijvoorbeeld een droogrek en een schone theedoek.
 • Echt delicate (dure) truien naar de stomerij brengen, niet zelf aan beginnen. Op de site van Esprit vond ik een lijst met verzorgingstips voor wol en viscose waarmee ze wel in de wasmachine kunnen.

Blouses

 • Maak altijd eerst de knopen los en draai de blouse om zodat je knoopsgaten niet het risico lopen om uit te scheuren wanneer een knoop aan een ander kledingstuk blijft haken.
 • Vieze kragen eerst voorbehandelen. Dit kan door een beetje vloeibaar wasmiddel uit te smeren over de kraag, met een borstel inwrijven en even laten inwerken.

Spijkerbroeken

 • Was alle spijkerbroeken in koud water om de kleur te behouden. Wassen in heet water zorgt ervoor dat de kleur vaal wordt. (of dat moet je opzet zijn 😉 ) Maar het kan ook voor witte strepen zorgen, dus weet wat je doet.
 • Prop niet te veel spijkerbroeken in eens in je wasmachine. Er moet meer water dan spijkerbroek in de machine aanwezig zijn tijdens het wassen.
 • Spijkerbroeken wassen met allesreiniger voorkomt slijtage.
 • Spijkerbroeken krimpen bij het wassen en om dit te herstellen rek je ze na het wassen en vóór het drogen uit. Pak de spijkerbroek aan de ene kant beet bij de pijpen en aan de andere kant aan de broekboord en rek het geheel uit.
 • Droog een spijkerbroek niet te heet. Het voorkomt zelfs slijtage wanneer de naden en de boord iets vochtig blijven.

Jassen

 • Was jassen in warm water met een poederwasmiddel als je een voorlader hebt.
 • Heb je een bovenlader, wat niet meer zoveel voorkomt, dan kun je de jassen beter naar de stomerij brengen. In een bovenlader gaat kleding namelijk onderin de trommel zitten tijdens het wassen en een jas, die nogal zwaar is, kan dan niet vrij bewegen. Hierdoor gaat de jas kreuken en uit vorm raken.
 • Stop bij de jassen met een dons- of polyester vulling die in de droger kunnen, zoals jassen van kinderen, een paar handdoeken bij in. Zo droogt het sneller en dus ook de vulling.

Sokken

 • Stop alleen paren sokken in de wasmachine en doe ze samen in een waszak. Op deze manier hoef je nooit te zoeken naar de missende sok en bovendien krijg je geen weessokken.

Babykleren

 • Was babykleren altijd met een mild wasmiddel zoals Robijn Puur & Zacht. Een babyhuidje is heel gevoelig voor chemicaliën en bleekmiddelen. Ter voorkoming van irritatie en overgevoeligheid kun je babykleding daarom beter apart wassen.
 • Droog babykleding op de laagste stand om te voorkomen dat de kleding statisch wordt. Je kunt dit ook voorkomen door droogtrommeldoekjes te gebruiken.
 • Mijn moeder zei altijd dat je babykleding niet ’s nachts buiten mocht laten hangen. De reden heeft ze er nooit bijgegeven, waarschijnlijk omdat ze het ook niet wist en dit haar van oudsher is bijgebracht, maar ik heb het ook nooit gedaan. Geen enkele was overigens.
Heb jij nog tips of doe jij het anders?

NOG MEER WASTIPS!

Hoe kan ik dat linnen overhemd het beste wassen? Hoe krijg ik die koffievlek helemaal uit mijn broek? Hoe houd ik mijn leren schoenen mooi?

Het aanbod van wasmiddelen in de supermarkt is nog nooit zo groot geweest. Toch heb je ongetwijfeld al eens ondervonden dat dit op zich geen garantie is voor een ‘vlekkeloze’ wasbeurt en brandschone kleren: Je trui is opeens een maatje kleiner, je favoriete spijkerbroek vertoont witte strepen, en ga zo maar door.

Handige mailserie WASTIPS

Deze onmisbare en handige mailserie geeft een duidelijk antwoord op al je wasvragen en je vindt er alles in wat je moet weten om ervoor te zorgen dat je was perfect schoon wordt. Van het op de juiste manier sorteren van wasgoed en de specifieke behandeling van de verschillende soorten textiel tot een aantal gouden droog- en strijktips.

Eerste hulp bij ongelukjes

Verder biedt deze mailserie je de eerste hulp bij wasongelukjes evenals de juiste behandeling van de meest voorkomende vlekken. Hoe je leer moet onderhouden is een compleet onderdeel van deze mailserie en ook vind je veel nuttige schoonmaaktips voor het hele huis.

Tips voor het wassen van kleding - wassen van kleding
Wil je deze tips bewaren? Pin deze afbeelding dan op je eigen bord.
Tips voor het wassen van kleding - wassen van kleding