Deze tips voor het wassen van ongebruikelijke dingen is een onderdeel van de miniserie ‘Tips voor het wassen van ..’.  De aanleiding om deze korte serie te maken was dat echte huishoudscholen niet meer bestaan en ik vaak merk dat er bij de jongere generatie veel vragen zijn over de meest ‘normale’ zaken van het huishouden. Eerder verschenen:

Tips voor het wassen van kleding

Tips voor het wassen van ondergoed

Tips voor het wassen van woontextiel

In dit laatste deel: Het wassen van ongebruikelijke dingen

Rugzak, stoffen portemonnee of stoffen tas

Was een rugzak apart in koud water met een kleuren wasmiddel. Was een rugzak alleen in een voorlader wasmachine en dan op een stand voor delicate stoffen. Laat het in een laag toerental centrifugeren. Droog het op een rek of aan de waslijn, nooit in de droger.

Stoffen hoezen van laptop of tablet

Stoffen als canvas, nylon of microfiber (zie label) kunnen in warm water worden gewassen met color wasmiddel. Laat het aan de lucht drogen, niet in de droger. Gewatteerde hoezen wat langer de tijd geven om te drogen, zodat het schuimrubber goed droog is. Nat schuimrubber in een hoes kan schade toebrengen aan je laptop of tablet.

Strijkplank hoes

Deze kan gewassen worden in de wasmachine bij een temperatuur van 30 graden in een kortlopend programma met een normaal wasmiddel.

Slaapzak

Was deze alleen in een voorlader wasmachine. De trommel van een bovenlader kan de naden van een slaapzak doen scheuren. Wassen op een delicate stand in warm water, ongeveer 30 graden, met een mild wasmiddel. Zwaardere wasmiddelen kunnen de vulling aantasten en als het veren zijn, kan het zelfs een opeenhoping veroorzaken. Droog op een koude of heel lage stand in de droger.

Autostoel hoezen

Voor vlekken eerst deze verwijderen of voorwassen met een vlekkenverwijderaar of andere extra wasmiddel. Daarna wassen in de machine zoals een strijkplank hoes met een color wasmiddel. Je kunt het drogen door 5 minuten in de droger te doen op een lage stand en daarna aan de waslijn.

Schoenen

Was schoenen van canvas of (nep)leer (sneakers) en schoenen met plastic onderdelen in koud water met een wasmiddel. Was schoenen altijd in een waszak. Laat ze tien minuten drogen op een lage temperatuur in de droger en hang ze daarna op, tenminste een dag en een nacht.

Ovenwanten

Wassen in warm water met een normaal wasmiddel, ongeveer 40 graden. Drogen aan de waslijn.

Katoenen luiers

Was katoenen luiers op de heetste stand met een milde zeep en een scheutje bleekmiddel en droog ze op de hoogste stand in de droger om bacteriën te doden.

Huisdier speeltjes en accessoires

Was speeltjes in koud water met een normaal wasmiddel, maar voeg geen andere dingen toe aan de lading. Laat het twee maal spoelen en centrifugeren in verband met extra vuil en haar. Doe het in de droger op de laagste stand. Was accessoires zoals een deken of een kussen ook in koud water, maar met een mild wasmiddel en apart. Het drogen gaat net als bij de speeltjes.

Heb jij nog aanvullende tips voor het wassen van ongebruikelijke dingen?

NOG MEER WASTIPS!

Hoe kan ik dat linnen overhemd het beste wassen? Hoe krijg ik die koffievlek helemaal uit mijn broek? Hoe houd ik mijn leren schoenen mooi?

Het aanbod van wasmiddelen in de supermarkt is nog nooit zo groot geweest. Toch heb je ongetwijfeld al eens ondervonden dat dit op zich geen garantie is voor een ‘vlekkeloze’ wasbeurt en brandschone kleren: Je trui is opeens een maatje kleiner, je favoriete spijkerbroek vertoont witte strepen, en ga zo maar door.

Handige mailserie WASTIPS

Deze onmisbare en handige mailserie geeft een duidelijk antwoord op al je wasvragen en je vindt er alles in wat je moet weten om ervoor te zorgen dat je was perfect schoon wordt. Van het op de juiste manier sorteren van wasgoed en de specifieke behandeling van de verschillende soorten textiel tot een aantal gouden droog- en strijktips.

Eerste hulp bij ongelukjes

Verder biedt deze mailserie je de eerste hulp bij wasongelukjes evenals de juiste behandeling van de meest voorkomende vlekken. Hoe je leer moet onderhouden is een compleet onderdeel van deze mailserie en ook vind je veel nuttige schoonmaaktips voor het hele huis.

Tips voor het wassen van ongebruikelijke dingen - wassen van ongebruikelijke dingen
Deze tips bewaren? Pin onderstaande afbeelding op je eigen borden
Wassen van ongebruikelijke dingen