Tips voor het wassen van ondergoed

Vooral bij de jongere generatie zijn er veel vragen met betrekking tot huishoudelijke taken. Vroeger leerde je op school nog hoe je moest strijken, kreeg je ‘huishoudkunde’ en leerde je koken.

Je kreeg zelfs een pop om voor te zorgen alsof het je eigen kind was. En je leerde het wassen van ondergoed. Dat waren de echte huishoudscholen.

Ondanks dat ik nooit naar een huishoudschool ging heb ik toch leren strijken, koken, wassen en alles er omheen. Mijn moeder zette mij gewoon aan het werk in huis. Zij heeft de huishoudschool wel gevolgd en in die tijd was het normaal, dat je deze vaardigheden doorgaf aan je dochter.

Nu die voorgaande generaties langzaam uitsterven wordt er ook geen kennis meer overgedragen. Tegenwoordig is het belangrijker om succesvol te zijn met je studie en daarna je werk. En die emancipatie juich ik alleen maar toe. Maar het kan ook handig zijn om te weten hoe je mantelpak gewassen moet worden en hoe je een diner kookt als je belangrijke klanten uitnodigd. Toch?

Dit was aanleiding voor mij om een korte serie ‘Tips voor het wassen van …’ te maken over het wassen van kleding, ondergoed, huishoudtextiel en ongebruikelijke dingen. 

Leestip: Tips voor het wassen van kleding

Tips voor het wassen van lingerie

De meeste (dagelijkse) lingerie kan door middel van een standaard programma op de wasmachine worden gewassen. Op mijn wasmachine heet dat ‘delicaat’.

Ook als het label zegt dat je het met de hand moet wassen. Let er dan wel op dat je een mild (wol)wasmiddel van bijvoorbeeld Ecover of Woolite.

Was lingerie altijd in een sluitbare waszak in de wasmachine. Maak alle sluitingen dicht om te voorkomen dat het blijft haken aan het net van de zak of aan ander ondergoed. Gebruik wasnetten met fijn gaas waar de haken niet doorheen kunnen steken.

Was lingerie altijd apart en doe het niet in de droger!

TIP: Wil je je lingerie wit houden? Gebruik dan Lingerie Whitener.

Voorbehandelen

Zweetvlekken kun je voorbehandelen met een milde zeep en warm water. Laat dit ongeveer een halfuur weken. Was het daarna in machine volgens het programma dat op het label staat.

Met de hand wassen

Je allermooiste, allerfijnste of allerduurste lingerie was je natuurlijk niet in de wasmachine, maar met de hand. Met de hand wassen is vaak de beste manier om sierlijke en delicate stoffen mooi te houden, zoals zijde en kant. Als het erg bevuild is kun je even laten weken in handwarm water. Daarna haal je het door een sopje met een fijn wasmiddel zoals hierboven vermeld. Spoel het even na met koud water en knijp het overtollige water eruit. Rol het daarna in een handdoek om het overtollige vocht te absorberen voordat je het ophangt om te drogen.

Dagelijks (katoenen) ondergoed

Dit kan prima in de wasmachine en bij erge vervuiling soms zelfs in de 60 graden was. Let wel goed op wat er op het label staat! In de droger moet je iets voorzichtiger zijn met de hitte. Het elastaan, een kunstvezel met een grote elastische rekbaarheid, in ondergoed kan gaan krimpen bij te hete lucht.

Zwemgoed

Nooit in de wasmachine! Spoelen, wassen en drogen aan het rek.

Spoel badkleding altijd meteen uit na thuiskomst van zwembad of strand om chloor en zout water te verwijderen. Beide kunnen verkleuringen veroorzaken en tevens kan chloor de elasticiteit aantasten. Was zwemkleding dus altijd met de hand en laat het aan de lucht drogen.

Corrigerend ondergoed

Shapewear of corrigerend ondergoed bevat heel veel elastaan en kan dus niet in droger. Volg de wasvoorschriften op het label en als het beugels heeft gebruik dan het wasnetje.

Ook interessant

Hoe je azijn gebruikt bij het wassen

Hoe je de was droogt als het regent

Was jij je ondergoed apart?

NOG MEER WASTIPS!

Hoe kan ik dat linnen overhemd het beste wassen? Hoe krijg ik die koffievlek helemaal uit mijn broek? Hoe houd ik mijn leren schoenen mooi?

Het aanbod van wasmiddelen in de supermarkt is nog nooit zo groot geweest. Toch heb je ongetwijfeld al eens ondervonden dat dit op zich geen garantie is voor een ‘vlekkeloze’ wasbeurt en brandschone kleren: Je trui is opeens een maatje kleiner, je favoriete spijkerbroek vertoont witte strepen, en ga zo maar door.

Handige mailserie WASTIPS

Deze onmisbare en handige mailserie geeft een duidelijk antwoord op al je wasvragen en je vindt er alles in wat je moet weten om ervoor te zorgen dat je was perfect schoon wordt. Van het op de juiste manier sorteren van wasgoed en de specifieke behandeling van de verschillende soorten textiel tot een aantal gouden droog- en strijktips.

Eerste hulp bij ongelukjes

Verder biedt deze mailserie je de eerste hulp bij wasongelukjes evenals de juiste behandeling van de meest voorkomende vlekken. Hoe je leer moet onderhouden is een compleet onderdeel van deze mailserie en ook vind je veel nuttige schoonmaaktips voor het hele huis.

Tips voor het wassen van ondergoed - wassen van ondergoed
Wil je deze tips bewaren? Pin onderstaande afbeelding dan op je eigen bord.
Tips voor het wassen van ondergoed - wassen van ondergoed

DE AUTEUR

Helga Post®

Helga Post®

Helga Post is een moeder en vrouw van een prachtig gezin met een passie voor lijstjes, organiseren, lekker koken, mooi wonen en groen huishouden. Helga zet zich in om mensen op alle gebieden te helpen een leven te creëren waar ze van houden door hun doelen te bereiken. Ze is de oprichter van Firma Huishouden® en auteur van de Huishoudplanner®. Ze woont in Duitsland met haar man Johan en nog 2 (van de 4) thuiswonende kinderen, Iris & Frank.

LEES VERDER

Responses

 1. Ik doe het gewoon bij de rest van de was. Zo sjiek is mijn ondergoed niet en anders duurt het een eeuwigheid voor ik een wastrommel vol heb. 😉 Ik heb wel een bol voor mijn bh’s, die beschermt mijn wasmachine beter dan een zakje.

 2. Ik was ondergoed altijd vrij hardvochtig. Dat vind ik frisser. Maar ik draag dan ook geen wufte lingerie.

  1. Voor zover mogelijk was ik het ondergoed ook altijd zo heet mogelijk. Maar hier in huis wordt nog wel lingerie gedragen en dat was ik toch echt apart. Het gaat verkleuren en wordt lelijk als je het in de wasmachine doet en dat vind ik jammer en zonde.

 3. Blij dat ik wassen van ondergoed zag. Heb je ook een oplossing voor de vlekken die in de kruisjes ontstaan door urine en andere stoffen? Veel bejaarden hebben hier last van

  1. Hi Mart,
   Voor urinevlekken kun je een sopje maken van warm water, fijnwasmiddel en eventueel een heel klein beetje ammonia. Neem een spons en dep het sopje op de vlek. Dep daarna nog na met water en natuurazijn. Na een standaard machinebeurt moet de vlek dan weg zijn.

   1. Ben blij met deze tip. Door zware medicijnen hier hetzelfde probleem (en ben nog niet bejaard 😉👍) Dank je wel.

 4. Het dagelijkse ondergoed (en sokken) vnl zwart was ik eigenlijk altijd 1x per week op 60 graden. (we zijn met zijn 4en).

  De lingerie en vetertjes van mijn dochter is vnl zwart en rood die was ik eigenlijk altijd gewoon mee op 40 graden met de zwarte of bonte was mee. (bh's in een was zak en de strings ook).

  Verder ben ik wel een muts met wassen, heb een sorteerder op de overloop staan.
  Dus spijkerbroeken, zwarte/donkere was, bonte was, lichte was, witte was, handdoeken ……. Is de zak vol dan gaat het in de wasmachine.

 5. Droog vooral niet in de was droger. Daarvan slijt alles. Ik heb mijn wieg met bekleding en de uitzet uitgeleend. Kreeg het in erbarmelijke staat terug, door het vele gebruik van de wasdroger.
  De pluizen in de droger komen van je kleding en handdoeken.

Comments are closed.

ONTVANG MIJN GRATIS E-BOOK:
HET HUISHOUDEN IN EEN UUR PER DAG

Ontvang alle nieuwe artikelen meteen na publicatie rechtstreeks in je inbox of abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

AGENDA FIRMA HUISHOUDEN

Geen evenementen gevonden!