Deze tips voor het wassen van woontextiel is een onderdeel van de miniserie ‘Tips voor het wassen van ..’. De aanleiding om deze korte serie te maken was dat echte huishoudscholen niet meer bestaan en ik vaak merk dat er bij de jongere generatie veel vragen zijn over de meest ‘normale’ zaken van het huishouden. Eerder verschenen:
Tips voor het wassen van kleding
Tips voor het wassen van ondergoed
Tips voor het wassen van woontextiel
Dekens
- Niet-wollen dekens kun je in de wasmachine wassen met koud water en een kleur wasmiddel.
- Droog het alleen in de droger wanneer het dit op het label staat aangegeven. Anders aan de waslijn of een wasrek.
- Wollen dekens kun je het beste naar de stomerij brengen.
- Als je dit niet wilt en veel geduld hebt kun je een wollen deken ook met de hand uitwassen. Was het met een mild reinigingsmiddel in koud water. Het uitwringen zal niet meevallen omdat een natte deken ontzettend zwaar. Leg het dan ook te drogen bovenop je droogmolen of een droogrek bijvoorbeeld.
Gordijnen en vitrages
- Was gordijnen en vitrages in koud tot handwarm water.
- De meeste gordijnen moet chemisch gereinigd worden dus let altijd op het label.
- Katoenen gordijnen en vitrages kunnen in de wasmachine.
- Let op: wanneer je gordijnen of vitrages langer dan vijf jaar hangen kunnen ze aan slijtage lijden door de blootstelling aan zonlicht en stof. Dit merk je wanneer je ze gemakkelijk scheuren of doordat er al gaten in de stof zichtbaar zijn. Was ze dan met de hand of vervang ze.
- Laat gordijnen en vitrages altijd aan de lucht drogen, gebruik geen droger. Hang ze gewoon weer aan de rail en laat ze ‘open’ drogen; dat betekent dat je de gordijnen juist dicht doet!
- Gordijnen en vitrages hoeven niet altijd gewassen te worden; je kunt ze makkelijker’schoon’ krijgen door ze regelmatig te stofzuigen.
- Wanneer je vitrage regelmatig stofzuigt blijven ze langer wit en hoef je ze maar maximaal eens per 1 tot 2 jaar te wassen.
Tapijten
- Was kleine tapijten van katoen en synthetische materialen, zoals badmatten en deurmatten met een latex of rubber achterkant, in koud tot handwarm water op een kort programma.
- Gebruik hiervoor de helft van het wasmiddel wat je normaal gebruikt om voortijdige slijtage te voorkomen.
- Droog tapijten niet in de droger.
- Grotere tapijten of tapijten van een ander materiaal moet je behandelen met een tapijtreiniger om schoon te krijgen. Dit is de veiligste manier.
- Antieke, oude of bijzondere tapijten altijd laten reinigen door de expert en naar de stomerij brengen.
Tafelkleden
- Om vlekken in tafelkleden en servetten te verwijderen moet je deze eerst laten inweken en daarna heet wassen in de machine.
- De meeste tafelkleden en servetten zijn gemaakt van katoen en dit kan in de kookwas.
(Kussen) hoezen
- Controleer allereerst van welke stof de hoezen zijn gemaakt aan de hand van het label.
- Vele kussenhoezen zijn niet van te voren gewassen en dit betekent dat wanneer je ze zelf in de wasmachine wast ze kunnen gaan krimpen. Houd hier rekening mee.
- Linnen, katoen of synthetische stoffen zijn meestal wel voorgewassen en ook kleurecht. Deze kun je zonder moeite in de machine wassen. Wel apart en in handwarm water met een kleurwasmiddel.
- Deze hoezen kunnen ook in de droger, maar wel op een koele stand.
- Als je het niet vertrouwd laat ze dan aan de lucht drogen. Vooral als je niet weet of de stof is voorgewassen om krimp te voorkomen.
Lakens
- Katoenen en flanellen lakens was je eenmaal per week in heet water, vanaf 60 graden, om ziektekiemen en bacteriën te doden.
- Katoenen lakens kunnen in de droger. Frisser is het echter om beddengoed altijd (buiten) aan de lucht te laten drogen.
- Delicate lakens zoals zijde, satijn en linnen was je in handwarm water met een mild wasmiddel.
- Laat deze lakens aan de lucht drogen.
- Lakens niet chemische laten reinigen wanneer je allergisch bent.
Douche gordijnen
- Was plastic douchegordijnen in handwarm water, met de hand.
- Raadpleeg altijd het label van een douchegordijn. Er zijn die wel in de wasmachine kunnen. Ook die met een plastic achterkant.
- Ditzelfde geldt voor het drogen.
- Om te voorkomen dat een plastic douchegordijn (of deels plastic) gaat scheuren tijdens het centrifugeren kun je er washandjes of sokken bij in doen.
Heb jij nog tips of doe jij het anders?
NOG MEER WASTIPS!
Hoe kan ik dat linnen overhemd het beste wassen? Hoe krijg ik die koffievlek helemaal uit mijn broek? Hoe houd ik mijn leren schoenen mooi?
Het aanbod van wasmiddelen in de supermarkt is nog nooit zo groot geweest. Toch heb je ongetwijfeld al eens ondervonden dat dit op zich geen garantie is voor een ‘vlekkeloze’ wasbeurt en brandschone kleren: Je trui is opeens een maatje kleiner, je favoriete spijkerbroek vertoont witte strepen, en ga zo maar door.
Handige mailserie WASTIPS
Deze onmisbare en handige mailserie geeft een duidelijk antwoord op al je wasvragen en je vindt er alles in wat je moet weten om ervoor te zorgen dat je was perfect schoon wordt. Van het op de juiste manier sorteren van wasgoed en de specifieke behandeling van de verschillende soorten textiel tot een aantal gouden droog- en strijktips.
Eerste hulp bij ongelukjes
Verder biedt deze mailserie je de eerste hulp bij wasongelukjes evenals de juiste behandeling van de meest voorkomende vlekken. Hoe je leer moet onderhouden is een compleet onderdeel van deze mailserie en ook vind je veel nuttige schoonmaaktips voor het hele huis.
Wil je deze tips bewaren? Pin onderstaande afbeelding dan op je eigen borden.
Helga Post®
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Ik was elk half jaar de gordijnen en kussenhoezen. Dat geeft zo’n lekker fris gevoel. Meestal was ik ze op zo’n dertig graden.
Hoi! Wollen dekens, kleden, kussenhoezen kun je in de sneeuw leggen om te reinigen. Zeker voor deze dagen nog een mogelijkheid!
[…] Tips voor het wassen van woontextiel […]