Ik ben al meer dan een halve eeuw oud en regelmatig hoor ik mijn kinderen heel enthousiast vertellen over een nieuwe rage of trend. Wanneer ik ze dan vertel dat het niet nieuw is en dat het trends van vroeger zijn, geloven ze me niet. Om te bewijzen dat het wel zo is zal ik er een aantal op een rij zetten. Trendy mode die gewoon gekopieerd is uit mijn jeugd.

De trends van vroeger en nu

Crop tops

Dit is gewoon een kort topje of truitje dat de navel niet bedekt, het zogenaamde naveltruitje.

Naveltruitjes werden al gedragen vanaf de jaren ’90. De trend kwam samen met de opkomst van de heupbroeken en navelpiercings bij meisjes en jonge vrouwen. Zo’n 10 jaar later raakten de naveltruitjes uit de mode en werden vervolgens weer populair vanaf 2010.

De huidige gangbare benaming is crop top of cropped top, wat uit het Engels komt en ingekort topje betekent. Het verschil van toen met nu is, dat de korte truitjes nu juist gecombineerd worden met een broek of rok met hoge taille. Hierdoor is dan de navel niet of minder ontbloot.

8 Trends van vroeger die terug komen

High waist

Met deze trend ben ik best blij. Jarenlang is het mode geweest om broeken op heuphoogte te dragen en ik was geen fan. High waist = hoge taille.

Zowel broeken, rokken als bikini’s met een hoge taille zijn weer helemaal in. Dus laat de zomer maar komen!

8 Trends van vroeger die terug komen

All stars

Gymschoenen noemden wij ze gewoon. Tegenwoordig zijn het sneakers of All Stars.

All Stars zijn schoenen van canvas en rubber, die worden geproduceerd door een dochteronderneming van Nike.
Vroeger was de All Star meer een lap stof met een bodem van leer of rubber, maar door de jaren begon de All Star meer te lijken op de schoen die vandaag de dag wordt verkocht. Er zijn twee verschillende soorten: hoge (hi-top) en lage (lo-top).

8 Trends van vroeger die terug komen

Bomber jack

In de films uit mijn jeugd werden ze gedragen door Tom Cruise en John Travolta; de bomber jassen.

Een bomberjack is oorspronkelijk in de jaren ’50 en ’60 ontwikkeld als kleding voor piloten van de Amerikaanse luchtmacht en de marine. Bomberjacks zijn van de buitenkant doorgaans zwart of olijfgroen. Van binnen hebben ze veel vulling om de drager warm te houden bij de lage temperaturen op grote hoogte. De binnenvoering is vaak oranje. In het geval van een noodlanding op water kon de piloot de jas binnenstebuiten dragen, om zo beter op te vallen.

Bomberjacks waren zeer populair bij de ‘gabbers’ halverwege de jaren negentig.

8 Trends van vroeger die terug komen

Off shoulders

Een shirt op deze manier dragen is van alle tijden.

8 Trends van vroeger die terug komen

Blijft de off-shoulder-top bij jou ook nooit ‘off the shoulder’? Hier is een simpele oplossing:

Choker

In mijn tijd was het een fluwelen bandje met soms een mooi sieraad of hanger aan de voorkant.

Een choker is een lint of halsband die strak om de hals wordt gedragen. De chokers van nu zijn van plastic in de vorm van een soort tattoo.

8 Trends van vroeger die terug komen

Dungarees

De gewone tuinbroek; ik droeg hem al als kind. Begin jaren zeventig verschijnt de tuinbroek, samen met de midi-, en maximode, de overgooier en de gebreide kleding. De tuinbroeken in die tijd hebben vaak wijde pijpen.

Een tuinbroek is oorspronkelijk gemaakt om, het woord zegt het al, in de tuin te werken en ze werden meestal gemaakt van denim omwille van de duurzaamheid.

8 Trends van vroeger die terug komen

Lumberjack

De geruite blouses met de herkenbare kleur rood erin, werden in de zeventiger jaren al gedragen en zijn, voor mijn gevoel, nooit weggeweest.

Ze worden zelfs als ‘vintage’ te koop aangeboden, wat bewijst dat het zeker geen trend van deze tijd is.

8 Trends van vroeger die terug zijn - trends van vroeger
8 Trends van vroeger die terug komen
Bron: Wikipedia
Dit artikel is gesponsord.
8 Trends gekopieerd vanuit mijn jeugd
Wil je deze trends van vroeger bewaren? Pin deze afbeelding dan op je eigen bord.