Hoe georganiseerd je ook bent, het kan ’s ochtends een echte strijd tegen de klok, maar ook met je kinderen zijn. Op tijd de deur uit moeten ’s morgens met je kinderen kan het meest stressvolle deel van je dag zijn. Treuzelende kinderen helpen daar niet aan mee. En dat terwijl je nog maar net wakker bent en de dag nog moet starten.

Als je kinderen ’s ochtends tegenwerken kan dat enorm op je zenuwen werken. Geen één kind is gelijk en kinderen hebben ook nog geen gevoel voor tijd. Hun prioriteiten liggen heel ergens anders. Het zoeken van de bal kan veel belangrijker zijn dan de schoenen aan doen.

Ik wil je wat tips en adviezen geven om onwillige en treuzelende kinderen te motiveren ’s ochtends. Allereerst is herhaling, zoals bij alle routines, ook bij kinderen de sleutel. De bijkomende factor voor kinderen is ’tijd’. Heb geduld.

Geduld is de sleutel!

Wat jou helpt, helpt je kinderen ook

Schema’s en lijstjes helpen jou, dus ook je kinderen. Met een duidelijk schema weten ze wat er elke ochtend moet gebeuren en hoeven ze het niet onthouden. Vooral jongere kinderen hebben wat hulp nodig om ze eraan te herinneren wat er ook alweer gedaan moet worden en in welke volgorde.

Uiteindelijk, net als bij ons, wordt hun routine een gewoonte die op de automatische klok gaat.

SHOP: Huishoudelijke kindertaken tot 6 jaar

7 Tips om treuzelende kinderen 's ochtends te motiveren - treuzelende kinderen

Tegenstribbelende en treuzelende kinderen

Stribbelt je kind ’s ochtends graag tegen of stelt het veel eisen of vragen. Laat het dan weten dat je pas een antwoord geeft of iets doet, nadat hij of zij een taak van het schema heeft afgestreept. Ook hier geldt weer:

Geduld is de sleutel!

Als je echter consistent en consequent bent met de routine in de ochtend en deze positief benadert, zal de ochtend als gezin veel rustiger en gemoedelijker verlopen.

1 – Neem meer tijd

Zet je wekker een half uur of kwartier eerder dan nodig. Hierdoor heb je meer tijd in de ochtend, hoef je je niet te haasten en kun je het geduld opbrengen dat een kind vergt om zich klaar te maken voor school. Des te minder gestrest jij bent, des minder stress voelt je kind en daardoor gaat het veel minder tegenstribbelen op den duur.

Zorg dat je zelf klaar bent voordat de kinderen wakker worden of voordat je ze wakker maakt. Hierdoor kun je ’s ochtends alle aandacht op hen richten.

Tips om treuzelende kinderen te motiveren 1

2 – Jij zet de toon

Als volwassene zet jij ’s ochtends de toon. Wat ik hierboven al aangaf; als jij de dingen positief en kalm benadert, zal het voor jezelf én je kinderen veel makkelijker gaan om zich klaar te maken voor de dag. Ook al voel je wat stress of gejaagdheid opkomen, probeer altijd opgewekt en kalm te blijven.

Een goed humeur en een positieve houding zijn besmettelijk

3 – Prijs ze de hemel in

Waardeer je kinderen voor goed gedrag, doe het herhaaldelijk. Laat ze zich goed voelen, want een gelukkig en blij kind maakt jouw dag ook beter. Besteed geen of nauwelijks aandacht aan negatief gedrag. Geef gewoon een snelle herinnering aan iets anders of verzin iets zodat de aandacht op iets anders wordt gevestigd.

SHOP: Checklist kinderkamer opruimen

7 Tips om treuzelende kinderen 's ochtends te motiveren - treuzelende kinderen

4 – Maak tijd voor verbinding

Positieve momenten van verbinding tussen jou en je kinderen vormen de basis met je relatie met hen. Een paar minuten in de ochtend lekker zitten kletsen of knuffelen, doet iedereen op elk vlak goed. Ze starten de dag met een goed gevoel (net als jij), ze zullen de ochtend taken veel liever doen en soms zelfs zonder herinnering en je werkt aan de verbinding met je kinderen.

5 – Maak het leuk

Heb je een kind dat altijd traag is en waarbij het eeuwig duurt voordat je de deur uit kunt, maak er dan een wedstrijdje van. Zeg dat jij je ontbijt sneller op hebt dan hij/zij bijvoorbeeld.

6 – Geef ze keuzes

Kinderen voelen zich trots en belangrijk wanneer je ze verantwoordelijkheid geeft. Geef ze wat controle en ze gaan zich een stuk gelukkiger voelen. Ze werken beter samen en voltooien taken beter en sneller wanneer ze inspraak hebben.

Geef ze daarom keuzes, geef ze twee of drie opties. Bijvoorbeeld: Ga je nu je tanden poetsen of je schooltas inpakken.

Tips om treuzelende kinderen te motiveren 1

7 – Verwijder afleidingen

Zoals in het begin al gezegd, hebben kinderen heel andere prioriteiten in de ochtend dan wij. Als er bijvoorbeeld heel veel aandacht is voor een bepaald speeltje, haal het dan weg. Doe dit niet ín de ochtend, maar op de avond ervoor. Of als de tv een afleiding is in de ochtend, zet het dan niet aan of pas wanneer alles is gedaan en er tijd over is.

Wat is ’s ochtends voor jou de grootste uitdaging?

7 Tips om treuzelende kinderen 's ochtends te motiveren - treuzelende kinderen
Pin deze afbeelding op je eigen borden