Zelfs de mensen met de meest groene vingers kennen niet al deze tips. Jij kunt die ‘groene vingers’ wel krijgen en een echte tuinman of -vrouw worden, met deze handige tuin tips.
Ik weet dat het vroeg is, maar kijk jij ook zo uit naar het voorjaar na al het feestgedruis? Ik wel. Ik heb moeite met januari en februari, die maanden duren zo lang en er gebeurt zó weinig.
Gelukkig kan iedereen groene vingers (en een weelderige tuin) kweken met de juiste tuintips en gereedschappen. Of je nu een echte tuinman of -vrouw bent of een weelderige moestuin laat groeien, deze tips helpen je daarbij.
Om alvast een beetje in de stemming van het voorjaar en vooral het buitenzijn te komen, deel ik wat tuinier tips met je.
1 – Gebruik een blok zeep
Ga met je nagels over een stuk zeep voordat je gaat tuinieren. Het voorkomt dat er vuil onder je nagels komt en veel schrobben na die tijd.
2 – Tuinier als eerste ’s ochtends
Wied je tuin ’s ochtends als eerste. Het is echt een aangename manier om je dag te beginnen; Ik doe het graag onder het genot van mijn koffie. En omdat de grond nog vochtig is van de dauw, is het onkruid makkelijker te trekken.
3 – Vind gratis les
Sluit je aan bij een tuinclub bij jou in de buurt of huur een moestuintje. Je kunt dan gratis profiteren van een geweldig stel leraren en mentoren die gepassioneerd zijn door (moes)tuinieren.
♥ LEESTIP: 8 Tips om je tuin winterklaar te maken
4 – Geniet dubbel
Boeken luister ik via een app op mijn telefoon. Als ik naar een cliffhanger luister, kan tuinieren uren duren. Gelukkig is het nog altijd goed gegaan en heb ik niets verkeerd gesnoeid.
5 – Gebruik olie
Het is een natuurlijk product en werkt als een fungicide en insecticide. Het kan ook op fruit, groenten en kamerplanten worden gebruikt.
6 – Houd rekening met je huisdieren
Als je huisdieren hebt, controleer dan wat veilig is voor het geval ze je planten opeten. De kans is groot dat ze dat zullen doen, vooral als je een heel nieuwsgierige hond hebt.
♥ LEESTIP: 9 Tips voor het onderhoud van je tuinmeubels
7 – Wees geduldig
Woon eerst een jaar in een nieuw huis voordat je grote investeringen doet voor de tuin. Na een jaar weet je precies wat de zon waar doet in je tuin, je weet wat de natste en droogste plekken zijn en bovenal weet je precies wat er opkomt en groeit en bloeit in je nieuwe tuin.
8 – Heb aandacht voor de grond
Zet een plant van 5 euro in een gat van 10 euro. Met andere woorden, geef wat geld uit om de grond te verrijken. Je wordt beloond met gezonde planten.
9 – Denk om jezelf
Vergeet niet om zonnebrandcrème en een grote hoed te dragen.
10 – Let op je houding
Gebruik een opklapbare kruk om op te zitten. Dit is een tip van een fysiotherapeut en een fan van tuinieren, dus hij weet hoe zwaar het buigen van onze rug is. Het toevoegen van een eenvoudige kruk verbetert de houding van de wervelkolom en vermindert de belasting.
Stretch en draag goede schoenen. In de tuin oefen je je lichaam op veel verschillende manieren.
♥ LEESTIP: 8 Gouden basisregels van kamerplanten
11 – Heb alles bij de hand
Zet een oude brievenbus of melkbus in de tuin. Dit is ideaal om handschoenen, snoeischaar en alle andere kleine handgereedschap in op te bergen. De dingen die je het meest gebruikt zijn dan beschermd en altijd daar waar je ze nodig hebt.
12 – Mulch* alles
Het bespaart water en creëert een energiebron rondom de plant. Oude kranten, versnipperd karton en stro werken ook goed.
* Met mulchen bedoelen we het bedekken van de bodem rondom planten en struiken in de siertuin of de moestuin met organisch materiaal.
Waarom mulchen?
Waarom zou je de bodem bedekken? Het grootste voordeel is dat onkruid geen kans krijgt. Daarnaast verbetert mulchen de bodemstructuur doordat het bodemleven aan de slag gaat met de mulchlaag en verwerkt wordt tot een luchtigere bodem. Voeding, lucht en vocht dringen beter in de bodem.
Een mulchlaag beschermt de bodem tegen kou en warmte en voorkomt uitdroging. Bij flinke regenbuien slaat de grond niet dicht en vorst dringt minder door in de grond.
13 – Sproei tegen knaagdieren
Om te voorkomen dat konijnen of andere knaagdieren tulpen, lelies en andere lekkere bloemen opeten, besproei je ze ongeveer een keer per week met zelfgemaakte knoflookolie. Marineer hiervoor geplette teentjes knoflook in plantaardige olie, doe het mengsel in een spuitfles met water in gelijke delen en spuit het op en rond de planten. Het werkt heel goed, ook na een regenbui.
14 – Start gewoon
Ik dacht altijd dat tuinieren zo moeilijk was en veel tijd en moeite kostte. Op een dag besloot ik een paar zaadjes te planten en ze dagelijks water te geven. Het volgende dat ik wist, was dat ik een bos boerenkool en kruiden had waarvan ik niet eens wist wat ik ermee moest doen! Nu ben ik een fervent tuinierster en hou ik ervan om mijn eigen gezonde producten te kweken.