Je maakt hem niet zo vaak schoon hè, die vaatwasser? Ik wist het wel. Maar je bent echt niet de enige hoor. De vaatwasser schoonmaken is gewoon niet iets waar je echt over nadenkt als je de keuken schoonmaakt. Alles komt er toch schoon uit? Dat ding reinigt zich vanzelf toch? Euh… nee, helaas niet. Sterker nog, hij wordt bij elke wasbeurt vuiler. Daarom moet je regelmatig je vaatwasser schoonmaken en dat kan heel simpel.

[automatic_table_of_contents][/automatic_table_of_contents]

Zo maak je de vaatwasser simpel en snel schoon

Het schoonmaken van de vaatwasser doe je natuurlijk wanneer deze helemaal leeg is. Je kunt er middelen voor gebruiken die je standaard in huis hebt, bijvoorbeeld azijn, baking soda of een alledaags sopje. En het schoonmaken van de vaatwasser is noodzakelijk, dus stroop je mouwen af en toe even op. Het is niet zo moeilijk als het lijkt.

De vaatwasser schoonmaken is noodzakelijk

Als je er wat langer over nadenkt is het heel logisch dat je de vaatwasser af en toe onder handen neemt. Bedenk eens wat er allemaal in terecht komt; voedselresten, vuil water. Wat een schimmels kunnen die veroorzaken. Dus heb ik een aantal simpele stappen voor je op een rijtje gezet om de vaatwasser schoon en schimmelvrij te houden.

Vaatwasser schoonmaken met (schoonmaak) azijn – stap 1

Maak de hele vaatwasser leeg. Leg de bestek-lade of -mand en de andere rekken in heet water met een kop azijn. Maak eventuele rubberen randen aan je la of mand schoon met een tandenborstel. Doop deze in puur (schoonmaak)azijn. Voor hardnekkige vlekken kun je de tandenborstel ook eerst dopen in Baking Soda.

Filter vaatwasser schoonmaken – stap 2a

Haal het filter onder uit de vaatwasser. Hier vangt het alle voedselresten in op. Maak deze leeg en leg deze ook in het azijnwater, azijn desinfecteert. Controleer de opening waaruit het filter komt. Ontdoe dit van eventuele resten en gebruik de tandenborstel voor de plekken waar je moeilijk bij kunt.

Sproeiarm vaatwasser schoonmaken – stap 2b

De sproeiarm kun je op dezelfde manier met azijn schoonmaken. Maar let op: als je de sproeiarm uit de wasmachine wilt halen, lees dan eerst de handleiding van de vaatwasser. Soms moet je namelijk eerst de stekker uit het contact halen, voordat je de sproeiarm kunt verwijderen. Dit is echter niet in alle gevallen zo.

Rubbers vaatwasser schoonmaken – stap 3

Maak nu de rubbers van de deuropening schoon met azijn, voor hardnekkige vlekken gebruik je de tandenborstel en voeg Baking Soda toe. Laat, als het nodig is, dit even inwerken. Vergeet niet de rand van de deur zelf. En vergeet zeker niet de rand onder de deur. Hier kun je misschien beter bij komen wanneer je hem helemaal opent, maar ook wanneer je hem dichtdoet en eronder kijkt.

Vaatwasser onderdelen schoonmaken – stap 4

Maak nu alle onderdelen die geweekt hebben in het azijnwater goed schoon en spoel ze af. Doe ze terug in de vaatwasser.

Vaatwasser schoonmaken met baking soda – stap 5

Bestrooi de bodem van de vaatwasser met Baking Soda. Zet een kop vol azijn in het bovenste rek. Zet nu de vaatwasser aan op het heetste programma en laat hem deze helemaal afmaken. Haal ondertussen een vaatdoek over de buitenkant van de vaatwasser.

Open de vaatwasser en ruik! Hoe fris 😉

Zoutreservoir vaatwasser schoonmaken

Het zoutreservoir zit onder de schroefdop op de bodem van je vaatwasser en hoef je niet schoon te maken. Waar je wel voor moet zorgen is dat deze gevuld blijft, zodat je geen witte kalkvlekken op je glas- en servieswerk krijgt. Dit zout maakt het water namelijk minder hard doordat het kalk en magnesium onttrekt van het water. Gebruik altijd zout speciaal voor de vaatwasser, dit zijn wat grotere korrels. Keukenzout is niet geschikt voor een vaatwasser.

Het vullen van het reservoir voor glansspoelmiddel moet ook regelmatig gebeuren. Het zout zorgt er wel voor dat het water minder hard wordt, maar je vaat wordt helemaal goed glanzend als je zout combineert met een glansspoelmiddel. Ook zorgt glansspoelmiddel dat etensresten niet kunnen aankoeken aan je vaat.

Hoe vaak moet je de vaatwasser schoonmaken

Het is goed om minstens elke maand de vaatwasser met azijn oppervlakkig schoon te maken. Op deze manier houd je je vaatwasser fris en voorkom je dat er bacteriën gaan groeien. Een grondige reiniging van de vaatwasser moet zeker tweemaal per jaar gebeuren, om ervoor te zorgen dat hij goed zijn werk blijft doen.

Je kunt het met natuurlijke middelen doen zoals hierboven aangegeven. Je kunt natuurlijk ook een kant-en-klaar middel kopen en de aanwijzingen op de verpakking volgen.

Hoe dan ook, het feit blijft dat je zelf je vaatwasser schoonmaken moet, als je wilt dat de vaatwasser ook blijft schoonmaken.

Siemens vaatwasser schoonmaken

Bosch vaatwasser schoonmaken

Meer schoonmaak tips & trucs lezen? Lees dan het Vlekken ABC

De vaatwasser schoonhouden

Er zijn tientallen manieren om je vaatwasser schoon te maken. Als je je keuken even een snelle beurt wilt geven, neem dan bijvoorbeeld ook meteen de buitenkant en de randen (rubbers) van de vaatwasser mee. Deze kunnen namelijk erg snel vies worden.

In ons huishoudschema vind je de schoonmaaktaak om de vaatwasser grondig schoon te maken tweemaal per jaar terug. Dat wil dus zeggen dat als je ons huishoudschema volgt, je het niet vergeet en niet voor ‘onsmakelijke’ verrassingen komt te staan.

▼ Pin de tips op je eigen bord ▼

In 5 simpele stappen je vaatwasser schoonmaken - vaatwasser schoonmaken