We kennen het allemaal: rommel die zich langzaam ophoopt in huis. Voor je het weet heb je overal spullen liggen en weet je niet meer waar je moet beginnen met opruimen. Maar geen nood! Met deze 10 slimme manieren kom je snel en effectief van die rommel af. Zo creëer je in no-time weer een opgeruimd en fijn huis.

1. Kies één specifieke plek

Begin met het kiezen van één specifieke plek die je wilt opruimen, zoals een la, kast of bijzettafeltje. Door je te focussen op een afgebakend gebied voorkom je dat je overweldigd raakt. Bovendien geeft het snel resultaat, wat motiverend werkt om door te pakken.

2. Gebruik de ‘opruim-sprint’ methode

Zet een timer voor 10-15 minuten en ga als een speer aan de slag met opruimen van de gekozen plek. Door tegen de klok in te werken blijf je gefocust en gemotiveerd. Verbaas jezelf hoeveel je in korte tijd kunt doen!

LEESTIP: Opruimen! 6 Stappen die elke keer werken

3. Sorteer spullen in categorieën

Verdeel de spullen op de gekozen plek in categorieën zoals papieren, accessoires, elektronica etc. Zo creëer je snel overzicht en weet je wat je waar moet opbergen. Leg ook een ‘weg te gooien’ stapel aan voor spullen die kapot of overbodig zijn.

4. Wees kritisch: less is more

Wees streng voor jezelf en houd alleen spullen die je echt gebruikt of die je dierbaar zijn. Durf spullen weg te doen die je al lang niet meer gebruikt hebt. Een goede vuistregel: als je een item al een jaar niet gebruikt hebt, kan het waarschijnlijk weg. Met minder spullen oogt je huis al snel een stuk opgeruimder!

LEESTIP: Rommel vermijden doe je zo | 13 tips

5. Creëer een plek voor alles

Geef elk item dat je besluit te houden een vaste plek. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld mandjes, bakken of opbergdozen. Door spullen een ’thuis’ te geven is het makkelijker om ze consequent op te ruimen en je huis netjes te houden.

6. Ruim elke dag 5 minuten op

Voorkom dat rommel zich opnieuw ophoopt door er een gewoonte van te maken om elke dag even snel wat op te ruimen. Reserveer hier standaard 5 minuten voor, bijvoorbeeld voor het naar bed gaan. Zo begin je elke dag met een opgeruimd huis, wat een heerlijk gevoel geeft!

LEESTIP: 4 Slimme tips die het opruimen makkelijk maken

7. Doe één ding per keer

Multitasken werkt vaak averechts en zorgt ervoor dat je minder efficiënt opruimt. Focus daarom op één taak tegelijk. Ruim bijvoorbeeld eerst de eettafel af voordat je aan de volgende klus begint. Zo maak je stap voor stap zichtbaar progressie.

8. Betrek je gezinsleden

Maak opruimen een gezamenlijke activiteit door ook je partner en kinderen in te schakelen. Geef iedereen een eigen taak of laat hen verantwoordelijk zijn voor het opruimen van hun eigen spullen. Samen sta je sterk en is die rommel zo weg!

9. Beloon jezelf

Opruimen is niet altijd leuk, dus beloon jezelf als je een opruimklus hebt geklaard. Koop bijvoorbeeld een mooi opbergmandje, drink een lekkere kop thee of neem lekker een lang bad. Een beloning in het vooruitzicht kan net dat extra zetje motivatie geven.

LEESTIP: 9 Simpele tips voor als je een hekel aan opruimen hebt

10. Houd het leuk

Tenslotte: probeer opruimen leuk te houden! Zet je favoriete muziek op, kijk een inspirerend YouTube filmpje van een opruimgoeroe of daag jezelf uit om zo snel mogelijk klaar te zijn. Met de juiste mindset voelt opruimen minder als een vervelend klusje en meer als een leuke uitdaging.

Snel rommel opruimen

Lieve lezers, ik hoop dat deze tips jullie helpen om snel en effectief van rommel af te komen. Onthoud: begin klein, wees streng en maak er iets leuks van. Zo creëer je stap voor stap het opgeruimde en fijne huis waar je van droomt. Welke tip ga jij als eerste uitproberen? Laat het me weten in de comments!