Eind maart verhuizen wij voor de derde keer in één jaar tijd. Mijn voornemen is nu, als ontzettende ervaringsdeskundige, om het deze keer vlekkeloos te laten verlopen. En om zo de week van de verhuizing zonder al te veel stress door te komen. Ik denk dat een verhuizing niet snel iemands hobby is, je doet het over het algemeen ook niet zo vaak en daarom ben ik op zoek gegaan naar manieren om het proces te vergemakkelijken. Allereerst richt ik mij op het inpakken van de spullen. Daar wil ik nu al mee beginnen. Lees hier mijn ultieme verhuistips.

De 15 meest handige ideeën en verhuistips

1. Dozen

Om te verhuizen heb je natuurlijk dozen nodig, deze kan je goedkoop kopen in de winkel maar bananen dozen van de supermarkt of luierdozen van de drogist doen ook uitstekend dienst. Vergeet niet om je koffers, manden en emmers ook te gebruiken om spullen in te doen.

2. Ontspullen

Neem alleen mee wat je echt mee wil hebben naar je nieuwe woning. Dit is hét moment om al je spullen uit te zoeken! Tijdens het inpakken kan je meteen een vuilniszak meenemen om spullen in te doen die weg kunnen. Er zijn ook vast spullen die je kan weggeven of verkopen. Dat levert meteen wat extra geld op. Zie de verhuizing als een kans om met minder spullen verder te gaan. Ik heb de afgelopen keren al veel weg gedaan en nog steeds staan er 20 dozen op zolder die niet open zijn geweest in het afgelopen half jaar.

3. Labellen

Aangezien ik ruim op tijd begin met inpakken pak ik nu uiteraard alleen de dingen in die niet zo veel worden gebruikt. Alle dozen worden voorzien van een gekleurd etiket met cijfer welke overeenkomt met een bepaalde ruimte of kamer. Zo kunnen de dozen meteen naar de juiste plek worden gebracht. Ook zet ik er een aantal sterren op om aan te geven of het een doos is die meteen moet worden uitgepakt of dat het even mag duren. Een korte omschrijving van de inhoud is ook wel zo handig.

4. Breekbare spullen

Je kan breekbare spullen natuurlijk in bubbeltjes plastic doen, maar vergeet niet dat je ook handdoeken, theedoeken, kussen en knuffels kan gebruiken om in de dozen te doen. Dat scheelt je rommel met het uitpakken en zo hebben die spullen ook meteen een plek in een doos. Ook wc rollen zijn handig om spullen vast te zetten in de dozen.

5. Boeken

Dit vond ik echt de meest slimme tip: Boeken kun je het beste verhuizen in een koffer! Voorheen deed ik de boeken onderin een doos en andere spullen bovenop. Maar dan was ik dus heen en weer aan het sjouwen met die doos, helemaal niet handig. Dit keer gaan er zo veel mogelijk in de koffers. De boekenkast van mijn zoon bestaat uit houten kratten dus die boeken gaan gewoon zo mee.

6. Losse schroeven

Een van mijn grootste ergernissen is als ik iets kwijt raak. Bij alles wat ik nu uit elkaar haal verzamel ik de onderdelen in ziplock zakjes die ik dan label en aan de grote onderdelen plak. Als ik dan een kast uit elkaar haal die vervolgens weer in elkaar moet heb ik in ieder geval alle onderdelen bij de hand. Nou moet ik wel bekennen dat ik zo min mogelijk probeer uit elkaar te halen, wat zo mee kan gaan zo in de vrachtwagen. Van demonteren en monteren is er nog nooit een kast steviger uitgekomen.

7. Snoeren

Ik weet niet hoe technisch jullie zijn maar van allerlei losse snoeren en kabels raak ik altijd een beetje in paniek. Een simpele truc: met Washi-tape kan je er een label aanmaken en meteen opschrijven waarvan de kabel is. Dit kan je ook laten zitten zodat je altijd weet welke stekker je uit de stekkerdoos trekt, want ook dat gaat bij mij meestal niet in een keer goed.

8. Papieren

De inhoud van mijn bureau gaat per lade in plastictassen. Dat kan je strak inpakken waardoor het niet gaan schuiven en dan heb je meteen alle papieren op de juiste plek.

Lees tip In 6 stappen je papieren chaos op orde

9. Kleding

Mijn garderobe bestaat uit een jurk of 50, deze hangen natuurlijk in de kast. Vuilniszakken om de jurken heen en ze kunnen zo mee. Per zak krijg je er een stuk of 10 jurken in.

Lees tip Kledingkast opruimen – de ultieme tips

10. Aparte boxen

Ik pak een aantal boxen in die ik zelf meeneem. Dit zijn transparante bakken met deksel zodat ik kan zien wat erin zit. Een bak is voor de kinderen, speelgoed, stiften en wat papier. Overigens gaan die uit logeren maar dan heb ik het belangrijkste speelgoed wel meteen bij de hand.
Een bak gebruik ik voor mijn kostbare spullen, onze belangrijke papieren, portemonnee, laptop en opladers. Dan pak ik spullen in die we de eerste dagen nodig hebben zoals kleding en toiletartikelen.
De laatste is een bak met handige dingen die vast wel van pas kunnen komen tijdens het verhuizen: Keukenpapier, theedoeken, plastic bekertjes en bordjes, een rolmaat, schroevendraaiers, tape, schoonmaakspullen, kruimeldief, spijkers, hamer, babydoekjes noem het maar op!

We laten ons verhuizen

Dit keer laten wij de daadwerkelijke verhuizing over aan een verhuisbedrijf, ondanks alle verzamelde verhuistips. Je kan je vrienden maar een aantal keer vragen voor deze minder prettige klus en die credits zijn bij ons nu wel op 😉 Persoonlijk vond ik de kosten om alles te laten doen echt meevallen. Het huren van een vrachtwagen en de biertjes en pizza achteraf als bedankje zijn immers ook niet gratis. Het scheelt je zoveel stress en gedoe mij is dat wel wat waard. We zorgen dat alles de avond van te voren ingepakt klaar staat en zij zorgen ervoor dat het op de juiste plek terecht komt. Als ik zo alles op een rijtje heb staan krijg ik er zowaar zin in. Eindelijk kunnen we naar ons droomhuis. Een nieuw plekje om fijn eigen te maken en waar onze kindjes kunnen opgroeien.

Hulp van derden is geweldig!

Het heeft mij persoonlijk heel veel rust gegeven dat ik wist dat ik niet zelf alles hoefde te verhuizen omdat ik verhuizers had in gehuurd. Om acht uur stonden ze bij ons voor de deur en om één uur waren al onze spullen op de juiste plek in het nieuwe huis. Ik vond het fantastisch. Voorheen vond ik het altijd zonde van mijn geld om hier geld aan uit te geven maar de efficiëntie waarmee zij werken is indrukwekkend. Het was geld wat ik eerder nooit had besteed maar bleek wederom écht de moeite waard. Kijk eens goed online als je wilt verhuizen, want momenteel zijn er aanbiedingen genoeg.

En anders even al één kleine tip, regel een ‘hondje’ (plank met wielen) zodat je gewoon acht dozen in een keer kan verplaatsen. Ook handig voor zware spullen zoals de wasmachine, scheelt je meteen een rug. En ik heb nog meer verhuistips voor je:

11. Sleutels

Ja, hoe ik het voor elkaar heb gekregen weet ik niet maar mijn autosleutel én mijn sleutelbos zijn verdwenen tijdens deze verhuizing. En dat terwijl ik nog wel een ophangsysteem had gekocht om bij de voordeur te hangen zodat ik mijn sleutels niet kwijt kon raken. Ergens heb ik de stille hoop dat ik ze nog tegen komt maar ik heb er ook een hard hoofd in. Mijn tip aan jullie is dan ook, koop zo’n dom key-koord en hang ze om je nek. Zorg er in ieder geval voor dat je sleutels snel in het oog springen en je ze dus onmogelijk kwijt kan raken. Je auto openmaken met de sleutel in plaats van even op een knopje drukken is best een opgave met een peuter en dreumes in de buurt. Laat staan als je ook nog eens boodschappen mee moet slepen. Geloof me.

12. Water koffiezetapparaat

Voor jullie misschien niet nodig deze tip, maar toen ik het koffiezetapparaat wilde inpakken en het water zo de verhuisdoos in stroomde had ik wel even een moment van, oh ja. Logisch. Niet over nagedacht. Dus bij dezen, alle apparatuur waar je water of iets dergelijks in hebt zitten, kijk het even na en bespaar jezelf daarmee heel wat ellende.In diezelfde lijn: doppen! Hoe het kan weet ik niet maar mijn moeder en in hebben in totaal drie keer de allesreiniger, zonder dop, omgegooid tijdens het poetsen dus zorg ervoor dat je overal een dop meteen op draait! Die geldt ook voor wasmiddel wat je aan het verhuizen bent. De doos waar dat in zat kon ook meteen bij het afval.

Lees tip Wat is de beste ecologische allesreiniger

13. De vaatwasser

Volgens de makelaar een vaak voorkomend iets, maar vergeet je vaatwasser niet uit te ruimen. Zonde om je pannen en borden te laten staan, toch? Als je dus de oplevering hebt is het nog geen eens een slecht idee om een of twee dozen in de auto te hebben liggen voor spullen die je toch nog mee moet nemen, zoals dus bijvoorbeeld een volle vaatwasser.

14. Bakken losse dingen

Toen de verhuizers alle meubels meenamen kwamen er ondanks grondig opruim en poetswerk nog best wat Duplo en Playmobil onderdelen naar voren. Tijdens de verhuizing is het dus wel handig om een plastic bak te hebben staan waar die kleine dingen in kunnen. Ook schroefjes etc. Een doos is dan minder prettig want daar valt alles doorheen.

15. Weggooien – weggeven – verkopen

Toen ik met de nieuwe bewoner door ons huis liep wilde zij veel meer spullen hebben dan ik had gedacht. Toen ik terloops zei dat ons bed wegging bleek zij die te willen overnemen. Mijn tip is dus, maak het goed bespreekbaar welke spullen ter overname zijn. Al dan niet gratis. Wij hadden het bed anders naar het stort gebracht, terwijl haar dochter hem fantastisch vindt! Hetzelfde gold in ons geval voor een grote tafel, kledingrekken en een kledingkast. De bank hebben we op een weggeefhoek op Facebook gezet en die was binnen drie uur opgehaald door een buurvrouw. Ook daaronder vond ik nog speelgoed overigens.
In het nieuwe huis aangekomen merkte ik dat sommige spullen me toch niet echt aanstonden, dus ook nu heb ik weer een grondige selectie gemaakt van spullen die weg kunnen. En dan nog heb je het hele huis vol staan, herkenbaar?

Lees tip Garage overzichtelijk opruimen in één dag

Lieve familie is essentieel

De kanttekening die ik even moet plaatsen is dat wij zonder de hulp van mijn moeder, die zo ontzettend hard werkt en maar door gaat, echt niet zo snel hadden kunnen verhuizen. Die weet gewoon van geen ophouden! De kinderen waren drie dagen uit logeren wat ook veel rust gaf om gewoon door te kunnen gaan. En toen zij hier aankwamen was hun kamertje al helemaal af. Zonder problemen sliepen zij daar meteen de eerste nacht. Dat was ook echt heel fijn. Ook de hulp van mijn handige zwager en schoonouders die oppassen en behangen was essentieel voor een prettige verhuizing.

Een kamer met verhuisdozen en een stoel - 15 Ultieme verhuistips voor een georganiseerde verhuizing
Wil je deze tips bewaren? Pin deze afbeelding dan op je eigen bord.

Ben jij onlangs verhuisd en heb jij nog aanvullende verhuistips?