Voedingsmiddelen voor je gezondheid

Diëten, afvallen, gezonder eten, allemaal van die dingen waar de meeste vrouwen regelmatig, zo niet dagelijks, mee bezig zijn. Althans, ik wel. Voor mijn eigen gezondheid. In De 5 grootste cholesterol leugens leg ik uit waarom. Maar er zijn een aantal voedingsmiddelen, en eentje in het bijzonder, die ik niet laat staan. En ik ga je vandaag vertellen waarom. De 12 voedingsmiddelen voor vrouwen.

1 – Blauwe bessen

12 Voedingsmiddelen die elke vrouw eten moet

Of je ze nu puur, in de yoghurt of als sap drinkt – blauwe bessen moet je eten, omdat de anti-oxidanten je geheugen beter laat werken. Als je 12 weken lang dagelijks bosbessensap drinkt, kun je woordenlijsten beter onthouden en reproduceren, volgens een Amerikaanse studie van de Universiteit van Cincinnati. Bovendien voorkomen blauwe bessen afzettingen in de slagaders die trombose, beroertes en hartaanvallen kunnen veroorzaken.

2 – Walnoten

Ze zien er niet alleen uit als kleine hersens, maar walnoten kunnen ook je grijze cellen beschermen, door vrije radicalen op te sluiten en neuronale groei te bevorderen, volgens een studie van de Tufts Universiteit in de Verenigde Staten.
Bovendien verbetert het hoge gehalte aan alfa-linoleenzuur de elasticiteit van de bloedvaten en stabiliseert het het cholesterolgehalte. Drie tot vier walnoten per dag zijn daarvoor voldoende.

3 – Aardbeien

De vruchten bevatten veel vitamine C – zelfs meer dan in dezelfde hoeveelheid sinaasappels. Het heeft een antioxidant effect, dat vrije radicalen onschadelijk maakt en zo beschermt tegen verkoudheid. Het hoge gehalte aan mineralen zoals zink, magnesium en ijzer ondersteunt het metabolisme, de bloedvorming en de afweer. Een natuurlijke voorloper van salicylzuur, is ook opgenomen in de vruchten en beschermt tegen reuma of jicht.

4 – Granaatappel

12 Voedingsmiddelen die elke vrouw eten moet

Het sap verlaagt de bloeddruk en beschermt de bloedvaten en het hart. De vrucht verlaagt ook het cholesterolgehalte en voorkomt arteriosclerose*. Er wordt zelfs gezegd dat de granaatappel de loop van kanker beïnvloedt: verschillende onderzoeken tonen aan dat kankercellen zich langzamer verspreiden als patiënten elke dag 250 ml granaatappelsap drinken.

5 – Avocado

Het bevat veel de-hydraterende kalium, dat gifstoffen uit het lichaam wegspoelt. Vitamine E en ijzer versterken het immuunsysteem en foliumzuur voorkomt hart- en vaatziekten. Volgens een onderzoek van het Amerikaanse instituut van Food Research kunnen mensen, die regelmatig avocado’s eten, hun cholesterolniveau zelfs verlagen.

6 – Bananen

Een van de voedingsmiddelen die je gezondheid een boost geven zijn bananen. Ze bevatten veel kalium en dit vermindert het risico op een beroerte, beschermt het hart en reguleert de bloeddruk. Dat is het resultaat van testen van de Vereniging voor Klinische Voeding en Diëtetiek. Maar let op de dosis: bananen bevatten veel suiker. Diabetici moeten daarom voorzichtig zijn met de hoeveelheid die ze eten.

7 – Mango

12 Voedingsmiddelen die elke vrouw eten moet

De combinatie van vitamine C, vitamine E en B-vitamines versterkt het immuunsysteem en beschermt cellen tegen de negatieve effecten van stress. Daarnaast bieden de tropische vruchten veel bèta-caroteen. Deze vitamine speelt niet alleen een belangrijke rol in de afweer van het lichaam, maar is ook nodig voor het visuele proces.

8 – Kokosnoot

De verzadigde vetzuren van deze vruchten van de palmboom werden lang als ongezond beschouwd. Tegenwoordig is bekend dat ze beschermen tegen aderverkalking en een hartaanval, omdat ze het goede HDL-cholesterol verhogen. Kokosolie bevat ook een hoog gehalte aan vetzuren, die de bacteriële celwanden letterlijk verzachten, zodat infectieziekten een mildere loop hebben.

9 – Ananas

De inheemse bevolking van Latijns-Amerika wist al dat ananas de gezondheid bevordert. Ze gebruikten het fruit om nierontsteking, keelpijn of ader-ziektes te genezen. Mensen die regelmatig ananas eten, stimuleren ook hun metabolisme, voorkomen arteriosclerose (aderverkalking) en verminderen zelfs gevaarlijke vaatafzettingen.

10 – Broccoli

Zoals alle groene groenten is ook broccoli rijk aan magnesium. Het mineraal, dat belangrijk is voor de botvorming, beschermt ook de hartspier. Bovendien heeft kalium een de-hydraterend effect en verlaagt de bloeddruk. Van isothiocyanaten*, zoals sulforafaan**, wordt aangenomen dat ze, als natuurlijke antioxidant, beschermen tegen kanker.

11 – Zalm

Een andere van deze voedingsmiddelen is het visvlees van de zalm. Het zit vol met omega-3 vetzuren. Deze onverzadigde vetten zijn ontstekingsremmend en stabiliseren het cardiovasculaire systeem. Ze reinigen ook de bloedvaten en voorkomen bloedstolsels. En: de aanwezige antioxidanten stimuleren samen met de vetzuren de hersenactiviteit.

Ik eet alleen maar chocola omdat het gezond is voor mij!

Slap excuus?

Dat is het niet, want veel voedsel is niet alleen lekker, maar – in de juiste mate – ook goed voor ons!

Want – last best – op nummer:

12 – Chocolade!

Zoetekauwen kunnen hun hart op halen en zich vaker laten gaan!

12 Voedingsmiddelen die elke vrouw eten moet

Maar let op: alleen met pure chocolade (minstens 35% cacao-inhoud). De cacao-flavanolen (antioxidanten) verwijden de bloedvaten en kunnen de bloeddruk verlagen – en zo een hartaanval voorkomen. Antioxidanten helpen ons ook om het verouderingsproces tegen te gaan. Bovendien maakt cacao ons gelukkig, omdat het het lichaam een bouwsteen geeft van het gelukshormoon serotonine.

Extra tip!

Maak groenten op de juiste manier klaar

Onthoud altijd deze vuistregel: hoe korter de kooktijd en hoe lager de gebruikte warmte, hoe meer waardevolle ingrediënten bewaard blijven.

Hetzelfde geldt voor water: hoe minder vloeistof, hoe beter.
Daarom is koken met stoom de beste methode. Groenten lekker bereiden en tegelijkertijd zoveel mogelijk vitaminen behouden. Hiervoor heb je niet altijd een speciale stoomkoker nodig, een zeef boven je pan is ook voldoende. De groenten worden gaar gekookt in de stoom, hebben geen direct contact met het water en ze behouden hun frisse kleur. Het belangrijkste is dat vitamines en voedingsstoffen zelden verloren gaan.