Op het huishoudschema staat steevast elke week ‘Weekmenu maken’. “Maar waarom? Niet iedereen doet dat!” Dat weet ik, maar iedereen zou het wel moeten doen. Ik ga je vandaag vertellen waarom ik dat vind. Ik ga je uitleggen hoe je een weekmenu heel gemakkelijk samenstelt en het dus niet veel werk is (integendeel: juist tijd bespaart) en wat de voordelen van maaltijd planning zijn.

De tips bewaren? Pin deze afbeelding op je eigen bord.

Hoe plan je een weekmenu

  • Bijna elk gezin heeft doordeweeks naschoolse activiteiten. Organiseer je weekmenu rond die activiteiten, wetende dat je de hele dag kunt beginnen met koken om het op tijd klaar te hebben als je thuiskomt, of misschien is een gemakkelijke maaltijd op deze avonden veel makkelijker.
  • Check je koelkast en de voorraadkast. Is er voedsel dat binnenkort moet worden gekookt?
  • Neem een ​​kijkje in de reclame folders voor de boodschappen en plan je maaltijden rond het vlees en de groenten die in de aanbieding zijn. Dit zal ook je boodschappenrekening helpen verlagen.
  • Kook een dubbele batch en heb je de volgende dag nog wat over. Of, wat ik meestal doe, een dubbele portie koken en de helft in de vriezer zetten. Zo heb je altijd een snelle diepvriesmaaltijd paraat, maar wél vers en zonder overbodige, ongezonde ingrediënten. Vergeet dit niet mee te nemen in je maaltijd planning.
  • Vul nu de planner in met maaltijden die je wilt koken. Op de Huishoudschool post ik wekelijks heerlijke recepten waarmee je inspiratie op kunt doen. Bovendien worden er binnenkort elke vrijdag weekmenu’s gepost.
  • Schrijf vervolgens je boodschappenlijst en je bent klaar om naar de supermarkt te gaan! Als alternatief kun je je boodschappen online bestellen.

Lees voor een uitgebreide uitleg hoe je een weekmenu maakt:

TIP: 10 INGREDIËNTEN VOOR EEN PERFECT WEEKMENU plus GRATIS PRINTABLE

Maar ik zou het gaan hebben met je over waarom elke week een weekmenu moet samenstellen. En ik wil niemand iets verplichten, maar ik weet zeker dat wanneer je alle voordelen op een rijtje ziet, je het zeker ook gaat doen.

TIP: 5 Tips om de balans te vinden tussen betaalbaar en duurzaam koken

Alle voordelen van maaltijd planning

Bespaart tijd

Door een boodschappenlijst te maken op basis van je maaltijdplan, koop je alleen voedsel dat nodig is voor de week, en minimaliseer je daarom de behoefte aan snelle uitstapjes halverwege de week naar de winkel, of zelfs naar de snackbar.

Bespaart geld

Door je aan een plan en een boodschappenlijst te houden, zul je weerstand kunnen bieden aan impulsieve uitgaven. Bekijk de actuele folders van de lokale supermarkten, slagers en groenteboeren, en organiseer je maaltijden rond die speciale artikelen voor de komende week. Planning elimineert ook de wens om afhaalmaaltijden te kopen.

Voorkomt verspilling

Door in de koelkast en/of in de voorraadkast te kijken en van plan te zijn ongebruikt of overgebleven voedsel te gebruiken, elimineer je voedselverspilling en bespaar je opnieuw geld. Sla kan deze week bijvoorbeeld bij taco’s worden gebruikt of pastapakketten in de voorraadkast kunnen een bijgerecht zijn voor sommige visgerechten.

Gezonder eten

Door menu’s voor de week te plannen, kun je een verscheidenheid aan voedselopties kiezen. Je kunt ervoor zorgen dat jij, en je gezin, voldoende vis en rood vlees eet, niet te veel pasta eet en voldoende groenten binnenkrijgt.

Maakt iedereen tevreden

Vergeet niet om gezinsfavorieten op te slaan. Wanneer ik merk dat aan tafel met smaak wordt gegeten, noteer ik dat in mijn verzamellijst. Het betreffende gerecht zet ik vaker op het weekmenu, omdat ik weet dat ik iedereen er blij mee maak en het scheelt me nieuwe dingen bedenken.

Altijd voorraad paraat

Als je weet dat je het op een bepaalde avond druk zult hebben, bereid dan de avond ervoor een maaltijd, die in twee maaltijden kan worden opgesplitst. Bijvoorbeeld, een gehaktschotel met aardappel en groenten voor de ene dag, en een gemakkelijk spaghetti bolognese met gehakt voor de volgende avond.

Verlaagt frustraties

Hoe vaak heb je voor de koelkast gestaan ​​en je gefrustreerd gevoeld bij het bedenken “wat moeten we nu weer eens eten?” Door het te plannen en alle ingrediënten voortijds in te kopen, heb je dit probleem niet. Je kijkt op je planner, haalt ‘s ochtends al de ingrediënten uit de vriezer om te ontdooien en als het tijd is, kun je starten met koken.
Niet eerst meer iets bedenken, vervolgens misschien nog naar de winkel en veel te laat en gefrustreerd aan tafel zitten, is er niet meer bij. Je hele avond zal een stuk soepeler verlopen.

Hergebruik maaltijdplannen

Zodra je menu’s voor een paar weken hebt gepland, kunt je je weekmenu’s opnieuw gaan gebruiken, zodat je niet steeds aan nieuwe ideeën hoeft te denken.

Ideaal voor drukke middagen

Door je maaltijden rond je middagactiviteiten te plannen (slowcookers zijn perfect voor deze dagen) is de kans groter dat je niet uit eten gaat of een dure, vette hap gaat halen, wetende dat je thuis eet … waardoor je nog meer geld bespaart en je een gezondere optie kunt kiezen.

Iedereen kan helpen

Plak je weekmenu op de koelkast of aan je prikbord. Als je laat thuis bent van je werk, nog aan het sporten bent of op het werk bent, kan manlief (of oudere kinderen) voor je beginnen met eten – hij heeft geen excuses!

Een bijkomend voordeel van het ophangen van je weekmenu, is dat gezinsleden van te voren weten wat je wanneer gaat eten. Je kunt ze zelfs een stem geven tijdens het samenstellen van het weekmenu. Kieskauwers hebben hierdoor minder kans om te roepen “Dat lust ik niet!”

Besparen op je boodschappen

In besparen op je boodschappen leg ik zeer uitgebreid uit hoe je euro’s kunt verdienen door simpele veranderingen. Lees hier welke onderwerpen allemaal aan bod komen.

INHOUDSOPGAVE

Welkom bij Besparen op je Boodschappen

TIP 1: Maak altijd een menuplan

1.1 Het bespaart geld

1.2 Een goede voorbereiding is het halve werk

1.3 Weekmenu maken

1.3.1 Weekmenu planner

1.3.2 Inspiratie

1.3.3 Je eigen agenda

1.3.4 Zelfgemaakte diepvriesmaaltijden

1.3.5 Aanbiedingen

1.3.6 Basis voorraad

1.3.7 Huidige voorraad

1.3.8 Voorkeuren van je gezin

1.3.9 Boodschappenlijst

1.3.10 Een thema

TIP 2: Maak altijd een boodschappenlijst

2.1 Gebruik een basis voorraadlijst

2.2 Redenen waarom je een boodschappenlijstje moet maken

2.2.1 Bespaart geld

2.2.2 Bespaart tijd

2.2.3 Helpt plannen

2.2.4 Bespaart brandstof

2.2.5 Gezonder eten

TIP 3: Bewaar je boodschappen op de juiste manier

3.1 Tips om boodschappen langer vers te houden

3.2 Biologische groente bewaren

3.2.1 Uien bewaren

3.2.2 Schorseneren bewaren

3.2.3 Aardperen bewaren

3.2.4 Pompoen bewaren

TIP 4: Gebruik je vriezer beter

4.1 Tips om je vriezer beter te gebruiken

4.2 Maaltijdplanning en voorbereiden

4.3 Dit kan allemaal in je vriezer

TIP 5: Haal je boodschappen niet bij de supermarkt

5.1 Ga naar de markt

5.2 Koop geen aanbieding om de aanbieding

5.3 Koop een dier

5.4 Zoek lokale producten

5.5 Ga naar de markt

5.5.1 Tips voor een bezoek aan de markt

5.5.2 Maak kennis met je favoriete verkoper

TIP 6: Maak een voorraad

6.1 Met deze combi blijf je binnen het budget

6.2 Wat moet er op voorraad staan?

6.3 Waar kun je alles bewaren?

6.4 Voorraad voorwaarden

6.5 De houdbaarheidsdatum

6.6 Wat zegt de houdbaarheidsdatum

6.7 Lijst met wat je nog kunt eten na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum

6.7.1 Yoghurt

6.7.2 Vleeswaren

6.7.3 Pasta en rijst

6.7.4 Sap

6.7.5 Kruiden

6.7.6 Jam

6.7.7 Eieren

6.7.8 Alcohol

6.7.9 Kaas

TIP 7: Maak je eigen voedsel

7.1 Verpakt voedsel is duur

7.2 Wat kost een zelfgebakken brood

7.3 Recepten om zelf je eten te maken

7.4 Koop in bulk

7.5 Drie tips om te onthouden als je in bulk koopt

7.6 Kweek je eigen eten

7.6.1 Begin klein en kies producten die je eet

7.6.2 Houd rekening met de nevenkosten

7.7 Vergeten groente

7.7.1 Rabarber

7.7.2 Raapstelen

7.7.3 Pastinaak

7.8 BONUS: Recepten met vergeten groente

7.8.1 Rabarbercrumble

7.8.2 Salade met schorseneren en avocado

7.9 Zuivel maak je zelf

7.9.1 Leuk weetje over yoghurt

7.9.2 BONUS : Maak je eigen yoghurt

TIP 8: Maak je eigen schoonmaakmiddelen

8.1 Onmisbaar ingrediënt

8.2 Wat is baking soda?

8.3 Wat kun je met baking soda?

8.4 Dé vier ingrediënten die je thuis moet hebben

8.5 Wat is teatree olie

8.5.1 Antiseptisch en bacteriedodend

8.5.2 Schimmeldodend

8.5.3 Tegen virussen

8.5.4 Tegen insecten

8.6 BONUS: Homemade schoonmaakmiddelen

8.6.1 Homemade glasreiniger

8.6.2 Homemade textiel verfrisser

8.6.3 Homemade ovenreiniger

8.6.4 Homemade kussen reiniger

8.6.5 Homemade vaatwasser reiniger

8.6.6 Homemade badkamer reiniger

8.6.7 Homemade meubelpoets

8.6.8 Homemade desinfecteer

8.6.9 Homemade toilet reiniger

8.6.10 Homemade voegenreiniger

8.7 Nog meer zelfgemaakte schoonmaakmiddelen

TIP 9: Koop in het juiste seizoen

9.1 Geen biologische boerenkool in mei

9.2 BONUS: Biologische seizoenskalender

9.2.1 Januari

9.2.2 Februari

9.2.3 Maart

9.2.4 April

9.2.5 Mei

9.2.6 Jun

9.2.7 Juli

9.2.8 Augustus

9.2.9 September

9.2.10 Oktober

9.2.11 November

9.2.12 December

TIP 10: Voorkom impulsieve aankopen

10.1 Wat doen impulsaankopen

10.2 Manieren om impuls aankopen te verslaan

10.3 Nog meer tips om niet teveel geld uit te geven

TIP 11: Gebruik aanbiedingen en kortingen

11.1 Creëer ruimte in je budget

11.2 Ruil korting voor kwaliteit

11.3 Vraag om korting

11.4 Zoek de juiste stickers

TIP 12: Bepaal je budget

12.1 Waarom budgetteren

12.2 Zorg voor overzicht

12.3 Voordelen van budgetteren

12.4 Het maken van een begroting

12.4.1 Stap 1: Verzamel alle inkomsten en uitgaven van een jaar terug

12.4.2 Stap 2: Download de budget – checklist onderaan dit artikel

12.4.3 Stap 3: Vul alle inkomsten en uitgaven in

12.4.4 Stap 4: Vul de werkelijke inkomsten en uitgaven in

12.5 Houd rekening met toekomstige uitgaven

12.6 Houd je aan je budget

12.7 Maak een ruwe telling

12.6.1 Maak een ruwe telling

12.6.2 Ga niet winkelen wanneer je honger hebt

13: Lijst met ultieme bespaartips

Als PRO-lid download je dit e-book GRATIS