Zelfgemaakte en handgemaakte producten zijn tegenwoordig overal te vinden. Elk zelfgemaakt product is uniek op zich.

Het kan nooit een exacte replica van een ander zijn, zoals andere machinaal vervaardigde producten, die allemaal hetzelfde zijn. Deze uniciteit voegt waarde toe aan een zelfgemaakt product.

Laten we eens kijken wat het gebruik van zelfgemaakte producten eigenlijk doet? Waarom zou je het verlangen hebben om handgemaakte producten in je levensstijl op te nemen?

1 – Zelfgemaakte producten zijn groen

Producten die je zelf maakt kosten minder energie dan een machinaal productieproces als massaproductie, wat het milieuvriendelijker maakt. Dit geldt met name als het product in het buitenland wordt geproduceerd en over een zeer lange afstand moet worden vervoerd om de consument te bereiken.

2 – Zelfgemaakte producten zijn meer waard

Uit een aantal experimenten is gebleken dat mensen iets dat handgemaakt is, hoger waarderen, doordat ze denken dat het authenticiteit bevat. Dit betekent dat ambachtelijke producten, of het nu sieraden, cosmetica of jam zijn, als meer waardevol worden beschouwd in de samenleving.

3 – Zelfgemaakte producten zijn gewoon beter

Het is niet alleen de authenticiteit die ervoor zorgt dat mensen meer geld uitgeven voor handgemaakte producten. Zelfgemaakte producten zijn vaak gewoon beter. Uit een onderzoek naar koffie bijvoorbeeld bleek dat 47 procent zei dat het beter smaakt als het met de hand wordt bereid, vergeleken met slechts 11 procent die genoegen neemt met een machinaal geproduceerd product. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen.

4 – Zelfgemaakte producten geven een beter gevoel

Uit een onderzoek uit 2012 bleek dat 87 procent van de Amerikaanse consumenten vond dat bedrijven minstens evenveel belang moesten hechten aan belangen van de samenleving als aan zakelijke belangen. Het ondersteunen van milieubewuste praktijken passen hier zeker bij.
Met andere woorden; zelfgemaakte producten worden milieubewuster vervaardigd en dat geeft een mens een beter gevoel.

LEESTIP: 7 Manieren waarop ik mijn kinderen milieuvriendelijk opvoed

5 – Zelfgemaakte producten helpen de maatschappij

Studies hebben aangetoond dat lokale onafhankelijke bedrijven, die veel handgemaakte waren verkopen, een hoger percentage van hun inkomsten aan de gemeenschap teruggeven, in plaats van aan winkelketens. Dat betekent dat de mensen die geld verdienen en besparen met zelfgemaakte producten, hun bespaarde geld eerder uitgeven op plaatsen in hetzelfde, milieubewuste gebied.

6 – Zelfgemaakte producten voldoen beter aan je behoefte

Vaak heb je bij zelfgemaakte producten de mogelijkheid om je product aan te passen, omdat je zelf bepaalt welke ingrediënten of materialen er worden gebruikt, zodat ze specifiek aan je behoeften kunnen voldoen.

7 – Zelfgemaakte producten bieden een vollere ervaring

Door zelf een product te maken heb je invloed op factoren als smaak, de intrinsieke eigenschap, maar ook op het plezier om iets te maken waar je echt van houdt, de extrinsieke eigenschap. Alleen de wetenschap dat een product met de hand is gemaakt, heeft bijgedragen aan het gevoel van een betere ervaring, omdat er een herkenbaar achtergrondverhaal is.

8 – Zelfgemaakte producten zijn populairder dan ooit

Het internet zit vol met een snelgroeiende industrie van handgemaakte markten. Steeds meer mensen omarmen handgemaakte goederen. Sommige handgemaakte sites zagen een omzetstijging van 71 procent in slechts één jaar (cijfers 2011). Dit zal ten tijde van dit schrijven nog vele malen hoger liggen.

9 – Zelfgemaakte producten zijn uniek

Een van de meest voorkomende redenen waarom mensen ervoor kiezen om handgemaakte producten te kopen, is dat ze het gewoon leuk vinden om iets te hebben dat niet van een groot bedrijf komt, of om iets te hebben dat een ander niet heeft. De aard van zelfgemaakte producten betekent dat er minder van zijn, dus wat je ook draagt, eet, gebruikt of toevoegt aan je huis, is net zo uniek als jou.

10 – Zelfgemaakte producten maakt bewust

Je bent je meer bewust van hoe je acties het grotere plaatje beïnvloeden. Geen ondersteuning van massaproductie, onethische inkoop of goedkope arbeidskrachten.

11 – Zelfgemaakte producten ondersteunen het levensonderhoud

Of je nu handgemaakte producten koopt of zelf maakt, je steunt het levensonderhoud van de mensen die het maken; jezelf of de verkoper. Mensen, die verantwoordelijke beslissingen maken en geld besparen, waardoor jij uiteindelijk gelukkig en tevreden wordt.

Hoe maak je zelf producten?

Het is een verandering of een keuze die je moet maken voor een positieve langere termijn. Het perspectief is oneindig.

Ik kan me voorstellen dat je geen idee hebt hoe je zelf bijvoorbeeld een schoonmaakmiddel of een sausje moet maken.
Ik maak heel veel producten zelf en al die recepten heb ik verzameld. Het zijn er honderden en die kun jij nu ontvangen.

Lees voor meer informatie over SELFMADE – honderden recepten om zelf te maken.

Wil je deze tips bewaren? Pin onderstaande afbeelding dan op je eigen borden.
11 Voordelen van zelfgemaakte producten