Welkom bij week 4 van de challenge Orde in de Chaos. We zijn bijna op de helft, nog even volhouden dus. Deze week gaan we de voorraadkast aanpakken. Als je die niet hebt kun je toch meedoen door je keukenkasten waarin je alle etenswaren staan onderhanden te nemen. Iedereen heeft die.

Meedoen aan de challenge

Als dit je eerste keer is dat je deelneemt aan de challenge, welkom! Elke week ontvang je een nieuwe uitdaging en je hebt 7 dagen om het te voltooien. Als je herinneringen wilt voor de wekelijkse uitdagingen én extra tips, kun je je hier aanmelden.

We gaan niet alleen een voorjaarsschoonmaak doen, maar eerst opruimen. Schoonmaken heeft namelijk geen zin in een rommelig huis, zonder systeem. De challenge duurt 8 weken en kan in je eigen tempo voltooid worden. De manier waarop is iets anders dan in voorgaande challenges, maar het resultaat blijft hetzelfde: Een georganiseerd, schoon huis!

Waarom niet eerst de keuken?

Dat is heel simpel. Omdat je nu nog lekker kunt rommelen om bijvoorbeeld dozen, schalen met deksels, bakken, manden, etc. te zoeken.
En waarom niet de keuken helemaal? Omdat ik denk dat de voorraadkast een aparte klus is. De keuken op zich is een enorme klus en daarom heb ik het opgesplitst.

We starten met de voorraadkast om het deze week een beetje simpel te houden, zodat je ook ruimte hebt om de voorgaande challenge weken bij te werken of in te halen. Wanneer je helemaal bij bent starten we volgende week aan de keuken. Maar nu eerst de voorraadkast.

Voorbereiding

  • Zoek een aantal goede voorraad dozen, bakken en/of schalen bij elkaar. Je hebt ze nodig. Als je er geen hebt, organiseer je voorraadkast dan eenvoudig in categorieën.
  • Als je ze wel gebruikt, plaats de lege bakken, manden en voorraaddozen op de keukentafel.
  • Als je ze niet hebt, schaf ze dan aan.
  • Als je ze niet hebt en ook niet wilt gebruiken, verdeel dan alle etenswaren in categorieën op tafel.

De voorraadkast opruimen

  • Haal alles uit je voorraadkast. Controleer de vervaldatum. Is het over de datum, gebruik dan het ‘kijk-ruik-proef’ principe. Niet alles wat over de datum is, is bedorven. Vertrouw je het niet of staat het al heel lang open, gooi het dan weg.
  • Door je eten onder te verdelen in categorieën (bakken), zal je voorraadkast er leuk en netjes uit blijven zien. Maar de voornaamste reden is dat het overzichtelijk is. Je weet waar je moet zoeken en kunt in één oogopslag zien of het er nog is of op je boodschappenlijst moet worden gezet.
  • Categorieën kunnen zijn: Ontbijt, pasta, bakken, saus, brood, snacks, potten, blikken, etc.
Voorraadkast opruimen - Challenge Orde in de Chaos
Dit is mijn kast – niet de mooiste, maar wel overzichtelijk

De voorraadkast schoonmaken

Zodra je klaar bent met het indelen van alles in categorieën, kunt je je voorraadkast schoonmaken en eventueel de vloer vegen en dweilen, zodat alles schoon is voordat je het er weer in stopt.

Download het handige schema om te printen en mee te nemen naar je slaapkamers.

De voorraadkast organiseren

  • Label elke bak met een labelmaker, plak er zelf geschreven stickers op of hang een label aan de korven.
  • Plaats al je netjes ingepakte bakken, dozen en containers terug in je voorraadkast.

Meer tips om de voorraadkast te organiseren

Je huis organiseren is vaak een tijdrovende en vermoeiende klus waar je enorm tegenaan kunt zien. Ondanks de wens om rommelvrij te leven, is het opruimen van onnodige spullen niet altijd eenvoudig.

Als je al eens tevergeefs hebt geprobeerd je huis schoon en georganiseerd te krijgen, doe dan mee aan deze challenge. Het blijft een evengrote klus, maar met meerdere mensen tegelijk krijg je veel meer motivatie.

De challenge duurt 8 weken en voor elke taak (als deze) krijg je een week de tijd. Meedoen kan altijd. Wanneer je je inschrijft krijg je extra motiverende en inspirerende tips toegestuurd per mail.

Je kunt op elk moment instappen in de challenge en deze begint altijd op een maandag. Je ontvangt meteen na inschrijving een mail met een aantal instructies. En daarna de eerste challenge op de eerstvolgende maandag.

Je vragen en ervaringen kun je delen via de speciale Facebookgroep, want samen sta je sterker.

Doe mee en het enige wat je hoeft te doen is de eerste stap te zetten.

Veel succes! Ik zie je volgende week terug voor de volgende challenge!

Challenge voorjaar 2019 – Orde in de Chaos

Week 1 – De badkamer

Week 2 – De slaapkamer

Week 3 – De kledingkast

Week 4 – De voorraadkast

Week 5 – De keuken

Week 6 – Het washok

Week 7 – De woonkamer

Week 8 – De auto

Voorraadkast opruimen - Challenge Orde in de Chaos - week 4
Deze week van de challenge bewaren? Dat kan! Pin deze afbeelding op je eigen bord
Afbeelding van Jill Wellington