- 3 Doelen waarvoor je regelmatig geld moet sparen
- Wat is een buffer?
- Hoe start je met een buffer?
- Gebruik het 50/30/20 systeem
- Zo bereken je het spaarbedrag
- Hoe zorg ik ervoor dat ik mijn spaargeld niet uitgeef?
- Voor andere doelen sparen
- Sparen voor langetermijndoelen
- Voor korte- en langetermijndoelen tegelijkertijd sparen
- Betekent sparen altijd afzien?
- Waarom en hoeveel je zou moeten sparen
Bewaren of later lezen?
<< Pin deze afbeelding dan op je eigen borden!
3 Doelen waarvoor je regelmatig geld moet sparen
- Een buffer
- Kleine en grote dromen
- Voor later
Wat is een buffer?
Een buffer is een appeltje voor de dorst. Het is de basis van je spaargeld en je eigen bescherming. Dit buffer bedrag moet zo hoog zijn, dat je er met al je kosten drie tot zes maanden van kunt leven. Het appeltje voor de dorst, zoals de naam al doet vermoeden, is er voor noodgevallen. Bijvoorbeeld in het geval dat je je baan kwijtraakt, wordt verlaten door je partner of de vaatwasser én de auto tegelijkertijd kapot gaan.
Hoe start je met een buffer?
Ik zou aanraden om allereerst een budget bij te houden. Minstens drie maanden om alle uitgaven te registreren. Op basis van dit huishoudboek kun je dan terugkijken op wat je de afgelopen maanden hebt uitgegeven.
Hoeveel is de huur of de mobiele telefoon rekening? Maar ook wat je uitgeeft als je met vrienden uitgaat. Dat kun je gebruiken om budgetten op te stellen voor de afzonderlijke items.
Gebruik het 50/30/20 systeem
Het 50/30/20 systeem is hier nuttig. Dat betekent dat ik 50 procent van mijn besteedbaar inkomen uitgeef aan dingen die moeten. De huur, verzekering, eten, dat soort dingen. Ik geef 30 procent uit aan dingen die ik wil. Dus uit eten gaan, Netflix, winkelen. De resterende 20 procent spaar ik.
Uiteindelijk moet je zelf beslissen welk percentage je wilt sparen, maar één ding is duidelijk: elke euro meer in de spaarpot helpt je dichter bij je doelen te komen. Als die 20 procent moeilijk te doen is voor jou, kun je natuurlijk beginnen met 5 of 10 procent en maandelijks stijgen. Overigens zijn er ook erg zuinige mensen die maandelijks 60 tot 70 procent van hun salaris sparen. Natuurlijk verdienen deze mensen ook meer en verbruiken minimaal. Het is ieders eigen keuze.
Zo bereken je het spaarbedrag
Als je een doel voor ogen hebt, kun je eenvoudig je maandelijkse besparing berekenen. Voorbeeld: “Over twee jaar heb ik 2400 euro nodig voor mijn Bali-reis”. Dat betekent dat je twee jaar lang 100 euro per maand moet sparen.
Als je gewoon wilt sparen voor ‘later’ en je spaargeld wilt laten groeien, moet je zoveel opzij leggen als goed voor je voelt. Het gaat erom de juiste balans te vinden tussen je spaarpot vullen en jezelf te veel beperkingen opleggen.
Hoe zorg ik ervoor dat ik mijn spaargeld niet uitgeef?
Als het geld er is, is het natuurlijk heel verleidelijk. Ik raad dan ook aan om een huishoudrekening te openen, waarop je het bedrag dat je wilt sparen direct aan het begin van de maand overmaakt, idealiter als doorlopende opdracht. Dan is het verder weg en kun je het niet zo gemakkelijk meer uitgeven.
TIP
8 MANIEREN OM JE AAN JE BUDGET TE HOUDEN
Tips om op uitgaven te besparen zodat je je aan je budget kunt houden.
Voor andere doelen sparen
Je kunt nadenken over welke doelen en wensen je op lange en korte termijn hebt. Op korte termijn is alles wat er de komende vijf jaar moet gebeuren. Het helpt altijd om na te denken over de bedragen die je in een bepaalde tijd wilt hebben en deze vervolgens elke maand op te splitsen. Als je over drie jaar, d.w.z. 36 maanden, naar Bali wil vliegen en tegen die tijd 5000 euro wilt sparen, moet je rond de 150 à 180 euro per maand opzij zetten.
Je moet nadenken over wat je wilt bereiken en hóe je dat doel bereikt
Sparen voor langetermijndoelen
Sparen voor langetermijndoelen werkt ongeveer hetzelfde. Nogmaals, je moet jezelf de vraag stellen: “Wat wil ik eigenlijk?” Bijvoorbeeld het onderwerp ouderdomsvoorziening. “Wil ik het me kunnen veroorloven om vanaf 60 jaar slechts vier dagen per week te werken?” Dat betekent dat je zou moeten nadenken over hoeveel geld je nodig hebt om die verloren werkdag per week te compenseren.
Als het om pensioenen gaat, kun je ook advies krijgen van de pensioenverzekering om te zien hoe groot de pensioenkloof is, dat wil zeggen het verschil tussen wat je krijgt en wat je nodig hebt om te leven. Dat wordt dan weer uitgesplitst naar een maand, zoals bij de kortetermijndoelen.
Bij het sparen is het belangrijk om duidelijk te zijn over je prioriteiten, doelen en wensen
Voor korte- en langetermijndoelen tegelijkertijd sparen
Het is makkelijk te doen om voor korte- en langetermijndoelen tegelijk te sparen. Het is zelfs belangrijk om beide tegelijkertijd te doen, omdat er verschillende manieren zijn om het geld te investeren. Als je over drie jaar een pauze wilt nemen, kun je het geld op een termijnrekening storten. Dat is een deposito met een vaste looptijd. Je kunt hier lezen hoe dat werkt.
Je krijgt daar meer rente, maar je hebt een tijdje geen toegang tot het geld. Voor je eigen bedrijf, dat je misschien over 15 jaar zou willen starten, kun je je geld in aandelen investeren, omdat het daar over een langere periode winst kan opleveren. Dat betekent dat het in een heel ander depot zit en zich niet vermengt met je andere spaargeld.
Sparen is altijd gerelateerd aan je eigen levenssituatie en doelen
Betekent sparen altijd afzien?
Nee, niet per se. Het is belangrijk om te weten waar je prioriteiten liggen en hoe je daarmee om kan gaan. In plaats van meer te sparen, zou je bijvoorbeeld kunnen proberen je inkomsten te verhogen. Iedereen heeft wel die ene vaas, die in de kelder staat te verstoffen of kleding, die je niet draagt en die je op de rommelmarkt of op Marktplaats kunt verkopen. En dat geld kun je dan direct sparen voor je Bali-vakantie, zonder dat je het wekelijkse uitje met je vriendin hoeft te missen.
Waarom en hoeveel je zou moeten sparen
Dat is natuurlijk helemaal je eigen keuze. Ik ben wel heel benieuwd: Spaar jij en waarop heb je de hoogte van het spaarbedrag gebaseerd?
Helga Post®
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Zou leuk zijn als ik 20% kon sparen! Alleen al mijn huur plus energiekosten bedragen 50% vh inkomen en dan heb ik het nog niet over eten, verzekeringen enzovoort. En 30% voor leuke dingen kan ook bij lange na niet. Laat staan twintig procent sparen. Niet dat ik daarover klaag hoor, ik kom rond en daar ben ik blij mee.
Ik begrijp dat het niet voor iedereen is weggelegd, Marie. Als jij blij bent met hoe het gaat, dan is het prima, toch?