Het is erg belangrijk om zuinig te zijn op water, en dan met name drinkwater. Kinderen denken vaak dat er eindeloos water uit de kraan komt, maar niets is minder waar. Wees zuinig op water, want stel, dat het een keer op is! Daarom wil ik het vandaag hebben over waarom je water niet moet verspillen, maar juist (be)sparen.

“Als het water op is gaan we allemaal dood.” Dat zei een oom altijd als je de kraan te lang liet stromen of te lang onder de douche stond. En ik vond het behoorlijk cru, maar als je er wat langer over nadenkt heeft hij gelijk.

Wij kunnen niet zonder water

Wij bestaan voor 70 procent uit water en kunnen er niet zonder. Water is de enige vloeistof die het weefsel in je lichaam niet aantast, waarop alle vitale functies het beste werken en dat de afvalstoffen uit je lichaam verwijderd.

Al het andere is vocht waar ons lichaam niets mee kan. Reken daarom koffie, fris en andere drank niet mee als je stelt dat je twee liter water per dag moet drinken. Water is water en twee liter is ook echt twee liter water.

LEESTIP: 8 Simpele acties die zorgen voor een duurzame keuken

Water is erg belangrijk

Koffie, thee en alcohol drogen je lichaam zelfs uit dus zou je na elke kop een extra glas water moeten drinken om het op te heffen. En in het geval van alcohol helpt het je ook nog een kater te voorkomen. 

Vooral het eerste glas water in de ochtend is heel belangrijk. Na een periode van slapen, in de meeste gevallen zo’n acht uur, heeft het lichaam dorst.

Water is enorm belangrijk voor ons en daarom mogen we er geen druppel van verspillen.

Waarom je water niet moet verspillen

Water is gezond

Dagelijks voldoende water drinken kan zelfs een aantal gezondheidsproblemen oplossen of voorkomen. Zo is water goed voor je hart, brein en stofwisseling.

Water voorkomt hoofdpijn ► Water helpt bij het voorkomen van de meest slopende hoofdpijn van allemaal: migraine.

Je brein werkt beter met water ► Het menselijk brein heeft veel zuurstof nodig om optimaal te functioneren. Bijna 80 procent van onze hersenen bestaat uit water, dus het is belangrijk dat je er genoeg van binnen krijgt. Dus als je veel water drinkt krijgen je hersenen alles wat ze nodig hebben. Wie weinig water drinkt, functioneert ook mentaal slechter.

Water houdt je alert ► Als je in de middag inzakt en je wanhopig een middag dutje wil doen, drink dan een glas water. Het zorgt er ook voor dat je beter in je werk bent, of het helpt slechte prestaties op je werk te voorkomen. Je hoeft maar voor 2% uit te drogen en je hebt al moeite met je korte termijn geheugen en je focus op je computerscherm.

Water beschermt je hart ► Aangetoond is dat mensen, die dagelijks meer dan 5 glazen water per dag drinken, 41% minder kans hebben op een hartaanval vergeleken met mensen die minder dan 2 glazen water per dag drinken.

Water stimuleert je stofwisseling ► Volgens onderzoek neemt de stofwisseling met 30% toe bij gezonde mannen en vrouwen na voldoende water drinken. Dit effect komt al na 10 minuten en bereikt z’n maximum na 30-40 minuten. Het drinken van een of twee glazen voordat je gaat eten zorgt voor een ‘vol’ gevoel, waardoor je minder gaat eten en dus gewicht verliest.

LEESTIP: 12 Voedingsmiddelen om je gezondheid een boost te geven

Drie tips om water te besparen

  1. Verhit voor koffie of thee niet meer water dan je nodig hebt. Meet het aantal kopjes voor het koffiezetapparaat zorgvuldig af en doe eventueel overgebleven water in de waterkoker, de ketel of in de gieter.
  2. Gebruik het kookwater van groenten of aardappelen voor het maken van sauzen. Dat levert vaak een betere smaak en spaart water en energie, omdat het vocht praktisch niet meer verwarmd hoeft te worden.
  3. Koel dranken of levensmiddelen niet onder stromend water. Zet ze in plaats daarvan in de koelkast, de kelder of een poosje in de vriezer. Leg je wel flessen drank in koud water, gebruik dat water later dan om aan je planten te geven.

Water besparen doe je niet alleen voor je eigen portemonnee!

Er zijn nog honderden tips om op te noemen om water te besparen.

Nog veel meer tips vind je hier

Hoe zuinig ben jij op ons kostbare water? Laat het me hieronder weten. Ik ben altijd benieuwd naar jouw antwoord, mening en/of reactie.