Hoe mijn wasroutine veranderde door groeiende kinderen

Afbeelding bij artikel: Hoe mijn wasroutine veranderde

Ik heb al veel geschreven over huishoudroutines, maar naarmate mijn gezin groeide, heb ik in de loop der jaren veel wijzigingen aangebracht. Het huishoudschema dat elke maand gratis te verkrijgen is, stamt nog uit de tijd dat mijn kinderen naar de basisschool gingen. Het werkte toen als een trein. Mijn wasroutine daarentegen heb ik wel heel lang volgehouden: Elke dag een was compleet – wassen, drogen, vouwen, opbergen. Tot voor kort ging dit zo, zo’n twintig jaar lang, totdat mijn wasroutine veranderde doordat de kinderen groeiden.

Zo begon mijn wasroutine

De allereerste wasroutine die ik probeerde, toen we nog met z’n tweeën waren, was die van eens per week. We werkten beiden buitenshuis en er was uiteraard ook niet veel met twee volwassenen. Ik deed het meestal in het weekend en dat ging prima. Het mislukte wel eens als we een weekend vol afspraken hadden, maar het merendeel van de tijd worstelde ik me er wel doorheen. Met wassen ben je immers niet constant bezig, je kunt ook andere dingen tussendoor doen.

Mijn tweede wasroutine en het huishoudschema

Toen er kinderen kwamen, kwam er uiteraard ook steeds meer was. Het was ook toen, dat ik mijn eerste huishoudschema uitdacht. En de grootste verandering in mijn wasroutine was, dat ik van eens per week, naar dagelijks ging. En dat heeft jaren heel goed gewerkt. Het kwam eigenlijk nooit voor dat er iemand geen kleren schoon in de kast had liggen. Tenzij de kinderen, toen ze wat ouder waren, vergaten de gymtas leeg te maken. Die haalde ik niet leeg, ook al wist ik dat het niet gebeurt was. Dat was hun verantwoordelijkheid.

Totdat ze een jaar of tien waren heb ik zelf de was in hun kasten opgeborgen. Daarna vond ik dat ze het zelf moesten doen. En natuurlijk ging dat niet zoals je het zelf zou doen. Eens per maand zorgde ik wel dat de stapels weer recht in de kast lagen, maar over het algemeen ging het best. Tegen die tijd kwam er ook de regel, dat als de vieze kleding niet in de wasmand in het washok lag, ze niet werden gewassen. Met veel gemopper en vooral veel tegenvallers voor de kinderen, gaat dat nu perfect.

Sterker nog; ze doen nu zelf hun was!

Hoe mijn wasroutine er nu uit ziet?

Niet! We hebben nog twee kinderen thuis en die doen in het weekend hun eigen was. Mijn dochter doet daarbij ook onze was. En zij doet het, zoals ik het vroeger deed: Ze legt alle schone kleding opgevouwen op ons bed. “Red je er mee”. Wat dus betekent dat ik het zelf nog in de kast moet maken. Perfect dus.

Het is niet dat mijn dochter onze was móet doen, ze doet het uit zichzelf. En het lukt ook niet altijd en dan doe ik uiteraard zelf onze was.

Jong geleerd is oud gedaan

Wat ik hiermee wil zeggen is dat als je je kinderen jong leert dat ook het huishouden bij hun verantwoordelijkheid hoort, je er nooit alleen voor staat. Spelenderwijs kun je je zoveel leren, zoveel meer dan wanneer ze ouder zijn. Zodra ze de puberleeftijd hebben bereikt en ze al dwars zijn, ben je eigenlijk te laat.

Onze kinderen studeren en wonen daarnaast (gelukkig) nog thuis. Ze volgen maximaal drie dagen per week hun college’s, meestal minder, wat betekent dat ze voor de rest van de week thuis zijn. Ze zien dat mijn man en ik beide volle dagen werken en daardoor beperkt zijn in onze tijd. Zonder te hoeven vragen, overleggen of mopperen, helpen ze mee in het huishouden. Dat is nooit een probleem geweest.

Leer je kinderen goede gewoonte

Als je kinderen jong goede gewoontes aanleert, een routine bijbrengt, hebben niet alleen zij, maar ook jij er later zoveel profijt van. Lees hier hoe ik het deed:

Alle kinderen naar buiten!

Heb jij ook een wasroutine of een andere routine, die veranderd is naarmate je kinderen groeiden? Laat het me hieronder weten, ik ben heel benieuwd.

Related Articles

6 Basisregels voor een schoonmaakroutine die bij jou past!

Als je het zat bent en het roer om wilt gooien, kun je op het internet bergen informatie vinden over hoe je dit kunt doen en kun je zelfs prachtige schema’s downloaden, die je hierbij kunnen helpen. Ook ons gratis huishoudschema elke maand. Je volgt het een dag, een paar dagen, maar dan blijkt dat het niet werkt, gooi je het schema in de prullenbak en ben je geen steek verder. Daarom wil ik je vandaag uitleggen waarom dit niet werkt en wat er dan wél werkt. Er zijn namelijk zes basisregels voor een schoonmaakroutine waar je rekening mee moet houden, zodat een routine ook voor jou werkt.

27 Dingen waar je zonder kan rond je 40e

Als je rond de veertig bent heb je, volgens de opruim experts, de meeste spullen. In de loop van vier decennia is de kans groot dat je een behoorlijke hoeveelheid ‘zooi’ om je toe hebt verzameld. En natuurlijk is het dat niet allemaal, er zitten ook dierbare en speciale items bij. Er zijn echter ook genoeg spullen die je beter kunt loslaten. Om wat inspiratie op te doen heb ik ze op een rijtje gezet.

Huishoudelijke taken verdelen binnen het gezin

Er is absoluut niets mis met de traditionele verdeling van de huishoudtaken, waarbij de man fulltime buitenshuis werkt en de vrouw voor het huishouden en de kinderen zorgt. Maar de tijden zijn veranderd en ook de meeste vrouwen werken nu buitenshuis, terwijl ze nog steeds alle huishoudtaken op zich nemen. En dat geeft wrijving. Het is dus tijd om hier iets aan te doen: Huishoudelijke taken verdelen binnen jouw gezin!

20 Tips om thuiswerken succesvol te maken

Het lijkt geweldig; werken vanuit huis. Geen druk, geen controle, later opstaan en het lekker rustig aan doen. Niets is minder waar. Ik werk al jaren vanuit huis en ik weet dat het zo niet werkt. Integendeel. Thuiswerken of op afstand werken is alleen maar lonend als je je productiviteit op peil houdt. Dat wil zeggen; een gezonde balans tussen werk en privé kunt houden. Ik leg je uit wat ik bedoel.