april 3

0 reacties

Hoe mijn wasroutine veranderde door groeiende kinderen

Door Helga Post

april 3, 2020

gewoonten, kinderen, routine, wasroutine, wassen

Ik heb al veel geschreven over huishoudroutines, maar naarmate mijn gezin groeide, heb ik in de loop der jaren veel wijzigingen aangebracht. Het huishoudschema dat elke maand gratis te verkrijgen is, stamt nog uit de tijd dat mijn kinderen naar de basisschool gingen. Het werkte toen als een trein. Mijn wasroutine daarentegen heb ik wel heel lang volgehouden: Elke dag een was compleet – wassen, drogen, vouwen, opbergen. Tot voor kort ging dit zo, zo’n twintig jaar lang, totdat mijn wasroutine veranderde doordat de kinderen groeiden.

Zo begon mijn wasroutine

De allereerste wasroutine die ik probeerde, toen we nog met z’n tweeën waren, was die van eens per week. We werkten beiden buitenshuis en er was uiteraard ook niet veel met twee volwassenen. Ik deed het meestal in het weekend en dat ging prima. Het mislukte wel eens als we een weekend vol afspraken hadden, maar het merendeel van de tijd worstelde ik me er wel doorheen. Met wassen ben je immers niet constant bezig, je kunt ook andere dingen tussendoor doen.

Mijn tweede wasroutine en het huishoudschema

Toen er kinderen kwamen, kwam er uiteraard ook steeds meer was. Het was ook toen, dat ik mijn eerste huishoudschema uitdacht. En de grootste verandering in mijn wasroutine was, dat ik van eens per week, naar dagelijks ging. En dat heeft jaren heel goed gewerkt. Het kwam eigenlijk nooit voor dat er iemand geen kleren schoon in de kast had liggen. Tenzij de kinderen, toen ze wat ouder waren, vergaten de gymtas leeg te maken. Die haalde ik niet leeg, ook al wist ik dat het niet gebeurt was. Dat was hun verantwoordelijkheid.

Totdat ze een jaar of tien waren heb ik zelf de was in hun kasten opgeborgen. Daarna vond ik dat ze het zelf moesten doen. En natuurlijk ging dat niet zoals je het zelf zou doen. Eens per maand zorgde ik wel dat de stapels weer recht in de kast lagen, maar over het algemeen ging het best. Tegen die tijd kwam er ook de regel, dat als de vieze kleding niet in de wasmand in het washok lag, ze niet werden gewassen. Met veel gemopper en vooral veel tegenvallers voor de kinderen, gaat dat nu perfect.

Sterker nog; ze doen nu zelf hun was!

Hoe mijn wasroutine er nu uit ziet?

Niet! We hebben nog twee kinderen thuis en die doen in het weekend hun eigen was. Mijn dochter doet daarbij ook onze was. En zij doet het, zoals ik het vroeger deed: Ze legt alle schone kleding opgevouwen op ons bed. “Red je er mee”. Wat dus betekent dat ik het zelf nog in de kast moet maken. Perfect dus.

Het is niet dat mijn dochter onze was móet doen, ze doet het uit zichzelf. En het lukt ook niet altijd en dan doe ik uiteraard zelf onze was.

Jong geleerd is oud gedaan

Wat ik hiermee wil zeggen is dat als je je kinderen jong leert dat ook het huishouden bij hun verantwoordelijkheid hoort, je er nooit alleen voor staat. Spelenderwijs kun je je zoveel leren, zoveel meer dan wanneer ze ouder zijn. Zodra ze de puberleeftijd hebben bereikt en ze al dwars zijn, ben je eigenlijk te laat.

Onze kinderen studeren en wonen daarnaast (gelukkig) nog thuis. Ze volgen maximaal drie dagen per week hun college’s, meestal minder, wat betekent dat ze voor de rest van de week thuis zijn. Ze zien dat mijn man en ik beide volle dagen werken en daardoor beperkt zijn in onze tijd. Zonder te hoeven vragen, overleggen of mopperen, helpen ze mee in het huishouden. Dat is nooit een probleem geweest.

Leer je kinderen goede gewoonte

Als je kinderen jong goede gewoontes aanleert, een routine bijbrengt, hebben niet alleen zij, maar ook jij er later zoveel profijt van. Lees hier hoe ik het deed:

Ceciel Maakt kinderkamer posters

Je kent het vast, van die saaie muren waarvan je geen idee hebt wat je er mee moet. Geen inspiratie of niet goed kunnen inschatten of het bij de rest van het interieur past. De muren van een kinderkamer moeten vooral inspirerend, opvallend en vrolijk zijn. Ceciel maakt vrolijke naamposters van je kind voor aan de muur, maar vooral veel tekeningen van de vrolijke teckel Wally.

Lees verder Ceciel Maakt kinderkamer posters

Back to school – Back to lice! | Hoofdluis hoe en wat?

Back to school is back to lice (terug naar de luizen). Iedere ouder weet dat na elke schoolvakantie de luizenmoeders op school komen om het hoofd van je kind te inspecteren. Maar wat nu als die luizenmoeder haar werk niet kan doen in onze huidige, anderhalve meter samenleving? Dan moet jij het doen! Weet jij hoe een luis eruit ziet? Weet je hoe erg de plaag op het hoofd van je kind is? En wat moet je doen om er af te komen? Raak niet in paniek, vandaag hebben we het over: Hoofdluis hoe en wat.

Lees verder Back to school – Back to lice! | Hoofdluis hoe en wat?

Weer naar school na een vreemd jaar en hoe jij ze hierbij kunt helpen

Deze zomervakantie voor de kinderen is (bijna) weer voorbij. Het was een vreemd jaar, zeker voor kinderen. En dat jaar is nog niet voorbij. Hoewel het voor kinderen altijd spannend is om na de zomervakantie weer naar school te gaan, zal het waarschijnlijk vooral nu een grote stap zijn. Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor ouders. Natuurlijk zijn er maatregelen met betrekking tot het Coronavirus genomen om de basisscholen en middelbare scholen zo veilig mogelijk te maken, maar het is moeilijk om je geen zorgen te maken.

Lees verder Weer naar school na een vreemd jaar en hoe jij ze hierbij kunt helpen

7 Manieren waarop ik mijn kinderen milieuvriendelijk opvoed

“De jeugd heeft de toekomst”. Geen loze kreet, want onze jeugd, onze kinderen nemen straks het stokje over. Zij zijn de volgende generatie die ervoor moeten zorgen dat onze economie blijft draaien. Zij gaan de wijde wereld in, brengen veranderingen aan en bereiden de wereld voor op de generatie na hun. Zo blijft de cirkel draaien. Maar wat voor wereld laten wij hun na? Een wereld met schoon water, verse lucht en een rijke natuur. En beschermen wij die erfenis wel genoeg? Doen wij er genoeg aan om de aarde te behouden? Zijn we milieuvriendelijk genoeg? Ik voed mijn kinderen milieuvriendelijk op om mijn steentje bij te dragen en hieronder leg ik uit hoe.

Lees verder 7 Manieren waarop ik mijn kinderen milieuvriendelijk opvoed

5 Manieren waarop ik mijn kinderen een gezonde leefstijl aanleerde

Door mijn eigen ervaring weet ik dat het heel belangrijk is om je kind al vroeg te leren waarom je op moet letten wat je eet. Ik ben van de generatie “eerst je bord leeg en dan … een toetje/buiten spelen/etc.”. Ik weet nu dat het onder andere geleid heeft tot overvloedig veel eten en niet naar je lichaam luisteren. Daarom heb ik mij altijd voorgenomen om mijn kinderen een gezonde leefstijl aan te leren en dit soort clichés niet te gebruiken.

Lees verder 5 Manieren waarop ik mijn kinderen een gezonde leefstijl aanleerde

Alle kinderen naar buiten!

Heb jij ook een wasroutine of een andere routine, die veranderd is naarmate je kinderen groeiden? Laat het me hieronder weten, ik ben heel benieuwd.

Helga Post

Over de auteur

Moeder en vrouw van een prachtig gezin met een passie voor lijstjes, organiseren, lekker koken, mooi wonen en groen huishouden. Om het hoofd cool te houden in de drukte van het huishouden, altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming (het huishouden) draaiende te houden.

Helga Post

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spannend nieuws! De pre-order voor de HUISHOUDPLANNER is open!

Heb je het nieuws al gehoord? Een reeks nieuwe huishoudplanners wordt op

Lees meer

Huishoudplanner

5 euro korting

met code HHPFH2020