januari 19

8 reacties

18 tips om het wassen zuiniger en duurzamer te maken

Door Helga

januari 19, 2021

duurzaam, efficiënthuishouden, tips, voordelige, wastips

Wassen is altijd een belasting voor het milieu. Maar hoe kun je nu die schade beperken. Een aantal tips om het wassen efficiënter, zuiniger en duurzamer te maken.

18 Wastips

 1. Was rode en donkere kleuren in koud water in een wasprogramma dat erbij past. De vlekken trekken niet in en het bespaart de kleur.
 2. Verwijder vet in je kleding door ze in te smeren met een pasta van maïszetmeel en water. Laat het drogen en dan borstel het uit.
 3. Sluit de ritsen in de kleding voordat u het wast zodat het niet aan andere kleding blijft haken.
 4. Lees altijd de wasvoorschriften op de kleding, je kleding gaat langer mee.
 5. Wanneer je schoenen in de droger wilt doen zonder lawaai, laat dan de veters tussen de deur hangen wanneer je hem dicht doet.
 6. Gebruik azijn bij elke wasbeurt. Dit maakt je kleding zacht waardoor wasverzachter overbodig wordt, en is een goed anti-kalk middel.
 7. Was je vaatdoek elke dag mee in de vaatwasser. Zet het wel vast aan het rek.
 8. Gebruik een sladroger voor dingen die niet in de droger kunnen.
 9. Maak je wasmachine regelmatig schoon om stank te voorkomen.
 10. Vul de wasmachine maximaal. Dat spaart energie en wasmiddel en levert minder afvalwater, dus spaart ook het oppervlaktewater.
 11. Maar prop de wasmachine ook té vol, je was wordt dan niet schoon en uiteindelijk bespaar je dan nog niets.
 12. Sorteer het wasgoed. Is het niet echt vuil maar wel aan een opfrisbeurt toe, was het dan op lagere temperaturen, ‘spoelen’. Was niet-kleurechte of fijne was op de hand. Dit is beter dan in een bijna lege wasmachine.
 13. Kies het juiste wasmiddel. Door de bonte was ook consequent met bontwasmiddelen te doen, beperk je het gebruik van bleekmiddelen.
 14. Gebruik niet meer wasmiddel dan nodig is. Zoek uit wat de hardheid van je water is en houd je dan aan de aanbevolen dosering.
 15. Vermijd overbodig afval van verpakkingen. Gebruik liever geconcentreerde middelen en koop navulverpakkingen.
 16. Vermijd kalkaanslag. Dat spaart energie én de wasmachine.
 17. Wees zuinig met wasverzachter. Wasverzachters worden moeilijk afgebroken en verontreinigen het oppervlaktewater.
 18. Droog de was zoveel mogelijk aan de lijn. Het liefst buiten natuurlijk. Tijdens mooi weer is het geen probleem. Heb je een afdak? Zet dan een droogrek eronder. De wind blaast het wasgoed zacht en maak schadelijke wasverzachters en energieverslindende droogtrommels overbodig.
Heb jij nog een wastip?

NOG MEER WASTIPS!

Hoe kan ik dat linnen overhemd het beste wassen? Hoe krijg ik die koffievlek helemaal uit mijn broek? Hoe houd ik mijn leren schoenen mooi?

Het aanbod van wasmiddelen in de supermarkt is nog nooit zo groot geweest. Toch heb je ongetwijfeld al eens ondervonden dat dit op zich geen garantie is voor een ‘vlekkeloze’ wasbeurt en brandschone kleren: Je trui is opeens een maatje kleiner, je favoriete spijkerbroek vertoont witte strepen, en ga zo maar door.

Handige mailserie WASTIPS

Deze onmisbare en handige mailserie geeft een duidelijk antwoord op al je wasvragen en je vindt er alles in wat je moet weten om ervoor te zorgen dat je was perfect schoon wordt. Van het op de juiste manier sorteren van wasgoed en de specifieke behandeling van de verschillende soorten textiel tot een aantal gouden droog- en strijktips.

Eerste hulp bij ongelukjes

Verder biedt deze mailserie je de eerste hulp bij wasongelukjes evenals de juiste behandeling van de meest voorkomende vlekken. Hoe je leer moet onderhouden is een compleet onderdeel van deze mailserie en ook vind je veel nuttige schoonmaaktips voor het hele huis.

Wil je deze tips bewaren? Pin onderstaande afbeelding dan op je eigen bord.
zuiniger en duurzamer wassen

Helga

Over de auteur

Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

Helga Post

 1. Wij hebben een klein balkon boven en daar hang ik mijn was het liefst op. Inderdaad moet het wel droog zijn.

  Ik zelf gooi het vaatdoekje bij de handoeken en washandjes in de was. Nooit in de vaatwasser.

  Ik gebruik inderdaad vaak azijn in de wasmachine of als wasverzachter en het gaat niet zuur ruiken!!

 2. Ik gebruik azijn bij elke wasbeurt en giet dit in het bakje voor de wasverzachter. Voordelen: was lekker zacht, sindsdien geen last meer van nare luchtjes in de machine en de was ruikt neutraal. Heerlijk voor iemand die gevoelig is voor de vele parfums in wasmiddelen en -verzachters.

 3. Mijn tip is om een volle machine te draaien in de nacht (als je een dubbele meter hebt!) en dan óók nog het ECO programma!! Succes allemaal….

 4. Over dat gebruik van azijn, bedoel je dan 'gewone "azijn of huishoud azijn?

 5. Ik heb geen droger, die will ik ook niet. Het nadeel is wel dat mijn handdoeken heel stug worden. Ondanks dat ik azijn gebruik. Is er een tip voor hoe ze weer zacht te krijgen?

 6. En als een was toch in de droger moet (tijd/ ruimte of andere reden) dan stop ik een droge schone handdoek erbij. Die verkort de droogtijd aanzienlijk. Ideaal. Minder energie verbruikt en toch zelfde resultaat.

Comments are closed.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spannend nieuws! De pre-order voor de HUISHOUDPLANNER is open!

Heb je het nieuws al gehoord? Een reeks nieuwe huishoudplanners wordt op

Lees meer

Huishoudplanner

5 euro korting

met code HHPFH2020