Wassen is altijd een belasting voor het milieu en zeker ook voor je portemonnee. Om het milieu en geld te besparen, moet je efficiënter, zuiniger en duurzamer wassen. Lees hieronder daarvoor een aantal simpele tips om zuiniger te wassen.

Dé 18 wastips

 1. Was rode en donkere kleuren in koud water in een wasprogramma dat erbij past. De vlekken trekken niet in en het bespaart de kleur.
 2. Verwijder vet in je kleding door ze in te smeren met een pasta van maïszetmeel en water. Laat het drogen en dan borstel het uit.
 3. Sluit de ritsen in de kleding voordat u het wast zodat het niet aan andere kleding blijft haken.
 4. Lees altijd de wasvoorschriften op de kleding, je kleding gaat langer mee.
 5. Wanneer je schoenen in de droger wilt doen zonder lawaai, laat dan de veters tussen de deur hangen wanneer je hem dicht doet.
 6. Gebruik azijn bij elke wasbeurt. Dit maakt je kleding zacht waardoor wasverzachter overbodig wordt, en is een goed anti-kalk middel.
 7. Was je vaatdoek elke dag mee in de vaatwasser. Zet het wel vast aan het rek.
 8. Gebruik een sladroger voor dingen die niet in de droger kunnen.
 9. Maak je wasmachine regelmatig schoon om stank te voorkomen.
 10. Vul de wasmachine maximaal. Dat spaart energie en wasmiddel en levert minder afvalwater, dus spaart ook het oppervlaktewater.
 11. Maar prop de wasmachine ook té vol, je was wordt dan niet schoon en uiteindelijk bespaar je dan nog niets.
 12. Sorteer het wasgoed. Is het niet echt vuil maar wel aan een opfrisbeurt toe, was het dan op lagere temperaturen, ‘spoelen’. Was niet-kleurechte of fijne was op de hand. Dit is beter dan in een bijna lege wasmachine.
 13. Kies het juiste wasmiddel. Door de bonte was ook consequent met bontwasmiddelen te doen, beperk je het gebruik van bleekmiddelen.
 14. Gebruik niet meer wasmiddel dan nodig is. Zoek uit wat de hardheid van je water is en houd je dan aan de aanbevolen dosering.
 15. Vermijd overbodig afval van verpakkingen. Gebruik liever geconcentreerde middelen en koop navulverpakkingen.
 16. Vermijd kalkaanslag. Dat spaart energie én de wasmachine.
 17. Wees zuinig met wasverzachter. Wasverzachters worden moeilijk afgebroken en verontreinigen het oppervlaktewater.
 18. Droog de was zoveel mogelijk aan de lijn. Het liefst buiten natuurlijk. Tijdens mooi weer is het geen probleem. Heb je een afdak? Zet dan een droogrek eronder. De wind blaast het wasgoed zacht en maak schadelijke wasverzachters en energieverslindende droogtrommels overbodig.
Heb jij nog een wastip?

NOG MEER WASTIPS!

Hoe kan ik dat linnen overhemd het beste wassen? Hoe krijg ik die koffievlek helemaal uit mijn broek? Hoe houd ik mijn leren schoenen mooi?

Het aanbod van wasmiddelen in de supermarkt is nog nooit zo groot geweest. Toch heb je ongetwijfeld al eens ondervonden dat dit op zich geen garantie is voor een ‘vlekkeloze’ wasbeurt en brandschone kleren: Je trui is opeens een maatje kleiner, je favoriete spijkerbroek vertoont witte strepen, en ga zo maar door.

Handige mailserie WASTIPS

Deze onmisbare en handige mailserie geeft een duidelijk antwoord op al je wasvragen en je vindt er alles in wat je moet weten om ervoor te zorgen dat je was perfect schoon wordt. Van het op de juiste manier sorteren van wasgoed en de specifieke behandeling van de verschillende soorten textiel tot een aantal gouden droog- en strijktips.

Eerste hulp bij ongelukjes

Verder biedt deze mailserie je de eerste hulp bij wasongelukjes evenals de juiste behandeling van de meest voorkomende vlekken. Hoe je leer moet onderhouden is een compleet onderdeel van deze mailserie en ook vind je veel nuttige schoonmaaktips voor het hele huis.

18 Simpele tips om zuiniger te wassen - tips om zuiniger te wassen

Wil je deze tips bewaren? Pin onderstaande afbeelding dan op je eigen bord.
zuiniger en duurzamer wassenbanner-win-enquete