De kunst van Meal Preppen (Batch Cooking) is dat je geen voedsel verspilt. Bovendien heb je voor een week (of langer) eten klaar staan dat gezond en evenwichtig is. Wie wil dat nou niet?

[automatic_table_of_contents][/automatic_table_of_contents]

Wat is Meal Preppen?

Het idee is om tijdens het weekend de basis van je gerechten klaar te maken. Tijdens de week moet je dan enkel nog de basiselementen van je maaltijd uit de koelkast of vriezer halen. Door die te combineren tover je in een, twee, drie een lekker en evenwichtig gerecht op tafel.

Maar je kunt ook volledige maaltijden bereiden, grote hoeveelheden maken en die dan in porties bewaren in de vriezer.

Je doet eigenlijk al aan Meal Preppen

Volgens ons huishoudschema maken we elke donderdag een weekmenu. Dit doen we omdat we daarmee geld en tijd besparen, en bovendien geen voedsel verspillen. Als je wilt weten hoe je dat doet, lees je dat in 10 Ingrediënten voor een perfect weekmenu.

Tijdens het opstellen van het weekmenu maak je een boodschappenlijstje voor de hele week, zodat je niet last minute tijdens spitsuur nog hoeft te winkelen (en waarschijnlijk ongezonde, snelle maaltijden meeneemt).

Meal Preppen of Batch Cooking is hierop een vervolg, namelijk na thuiskomst met de boodschappen, ga je het hele weekmenu meteen klaarmaken.

Wat is het verschil tussen Meal Preppen en Batch Cooking?

Meal preppen is volledige maaltijden bereiden, een deel van een maaltijd bereiden, maaltijden bereiden om in te vriezen en grote porties maken.

Meal preppen is een bereidingsmethode waarbij alle verschillende onderdelen van een maaltijd worden bereid en van tevoren worden gecombineerd. Ze worden verdeeld in porties, die op één van de volgende weekdagen kunnen worden opgegeten.

Batch cooking in grote porties betekent meer specifiek dat verschillende ingrediënten of recepten worden bereid die voor meerdere gerechten kunnen worden gebruikt. Het doel is om grotere hoeveelheden te bereiden, zodat je minder tijd in de keuken dient door te brengen tijdens de weekdagen.

Meestal wordt één dag gekozen om de gerechten te bereiden (vaak in het weekend), en wordt één of meerdere basisgerecht(en) bereid (vaak in grotere porties). Zo kun je de bereide ingrediënten voor verschillende maaltijden gebruiken tijdens de week. Elk bereid ingrediënt wordt in aparte bakjes in de koelkast of diepvriezer gestopt.

Wanneer het tijd is om ze op te eten, worden de verschillende bereidingen gemengd of met andere verse ingrediënten gecombineerd, en indien nodig wordt het recept afgewerkt.

Meal preppen

Wat is het voordeel van meal preppen en batch cooking?

Je bespaart energie, want je gebruikt je apparaten (oven, kookplaat, mixer, magnetron, etc.) immers maar één keer. Je maakt effectiever gebruik van gas, zodat de rekening aan het eind van de maand niet zo duur is en je daarmee ook bijdraagt aan een beter milieu.

Je bespaart levensmiddelen. Je koopt de exacte hoeveelheid ingrediënten en die gebruik je ook meteen allemaal. Het gebeurt nogal eens dat je boodschappen hebt gedaan en dat je die prei, die al bijna een week in de koelkast ligt, niet meer kunt gebruiken, omdat je geen tijd hebt om het bedoelde recept te maken.

Kortom; het gaat voedselverspilling tegen. Aangezien er enkel gekookte en bereide voedingsmiddelen in je koelkast staan, is het risico op een verlopen houdbaarheidsdatum aanzienlijk kleiner.

Je bespaart tijd. Je wint elke avond kostbare tijd, want je hoeft enkel de voedingsmiddelen te verzamelen die je nodig hebt voor je gerecht. 

Is Meal Prepping iets voor jou?

Of je nu kiest om te batch cooken, te meal preppen, of een combinatie van beide: het belangrijkste is dat je kiest voor wat het beste aansluit bij jouw levensstijl!

Een Meal Prepping Master of een Batch Cooking Expert wordt je niet zomaar

Er zijn een aantal voorbereiding die je moet treffen voordat je aan Meal Prepping kunt beginnen. Denk aan de ruimte in de koelkast en vriezer. De opslagcontainers, dus verschillende maten bewaardozen, maar ook van verschillende materialen, die in de vriezer kunnen of in de koelkast. Denk aan: Welk materiaal is geschikt voor welk ingrediënt?

Je moet ook denken aan hoe je komende week eruitziet. Hoeveel tijd heb je, ga je sporten of heb je andere verplichtingen. Hoe ziet de week van je huisgenoten eruit, etc. Heb je alle keukengerei bij de hand?

En het belangrijkste: Welke recepten zijn geschikt voor Meal Preppen? Kortom; veel om over na te denken voordat je start met Meal Preppen.

Mailserie MEAL PREPPEN VAN A TOT Z

Met deze mailserie ontvang je alle tips en voorbereidingen die je moet treffen om te starten, én je ontvangt wekelijks een weekmenu met recepten die geschikt zijn voor Meal Preppen.

Bovendien ontvang je maandelijks een overzicht in pdf formaat om te downloaden en te verzamelen. Na 52 weken heb je dan je eigen Meal Prepping gids en receptenboek.

Meal preppen

Bye-bye, gebrek aan inspiratie in je koelkast of kant-en-klare maaltijden. Door de troeven van Meal Preppen uit te spelen wordt dagelijks gezond eten opnieuw een plezier dat voor iedereen toegankelijk is!  

Deze mailserie verschijnt binnenkort, maar je kunt nu al een voorbestelling doen, dat scheelt je 10 euro!

Als je nu een pre-order plaatst voor de mailserie MEAL PREPPEN VAN A TOT Z ontvang je 10 euro korting! Plaats je pre-order hier of lees meer informatie.