Met onze receptideeën kun je voor elke dag gezonde, uitgebalanceerde, goedkope en geweldige recepten krijgen.

Soms kan het vervelend zijn om elke dag heerlijke gerechten te blijven bedenken voor een gezonde en gevarieerde maaltijd. We willen je hier graag bij helpen, en voorzien je daarom elke week van heerlijke recepten in de categorie:

Wat kook jij vandaag?

Laat je inspireren

Wil je je weekmenu zelf samenstellen, dan helpt ons lege maandmenu je bij het invullen.

Alle recepten zijn hieronder afzonderlijk te downloaden. Super makkelijk om ze te sparen voor je eigen receptenboek!

Wat koken we deze week?

In de 3e week van dit nieuwe jaar koken we onder andere pittige polenta met mosterdeitjes, een vegetarisch braadstuk en bladerdeeg pizza’s. Wij wensen je veel eetlust!

MAANDAG

Groentetaart met prei & kaas

Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Porties 1 taart

Ingrediënten
  

  • 300 g bloem
  • 150 g boter
  • 5 eieren
  • 2 kg prei
  • 1 kopje crème fraîche
  • 200 g geraspte kaas
  • 200 g ham
  • nootmuskaat
  • zout en peper

Instructies
 

  • Maak snel een kruimeldeeg van één ei, de bloem, het zout en de boter. Dek af en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Maak intussen de prei schoon en snij in ringetjes, was de prei en stoof deze druipnat 10-15 minuten in een steelpan.
  • Klop ondertussen de resterende eieren met de crème fraîche en de helft van de kaas los en breng op smaak met kruiden.
  • Snijd de ham in blokjes en bak het aan in weinig boter.
  • Doe het deeg in een springvorm met een diameter van 28 cm en maak een rand van 3 cm hoog. Prik met een vork gaatjes in het deeg zodat het niet gaat borrelen tijdens het bakken. Bakken op 180 ° op het middelste rooster gedurende ca. 20 minuten.
  • Verdeel de goed uitgelekte prei met de ham over het deeg en giet de ei-kaas saus erover. Bestrooi met de rest van de kaas en bak ongeveer 30 minuten op 180 °.

DINSDAG

Linzenstoofpot met couscous

Totale tijd 30 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 1 stoofpotje

Ingrediënten
  

  • halve ui fijn gesneden
  • beetje olie
  • 70 g rode linzen *1
  • 1 kopje kokend water
  • 1 tl garam masala *2
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl komijn
  • 1 tl groentebouillon
  • 3 tomaten in stukjes
  • 70 g couscous *3
  • 100 g yoghurt
  • halve teen knoflook
  • zout en peper

Instructies
 

  • Verhit een beetje olie in een pan en fruit hierin de fijngesneden ui. Voeg de linzen toe en bak even mee. Voeg heet water toe. Breng op smaak met de kruiden. Roer steeds opnieuw en voeg eventueel wat water toe.
  • Voeg na ongeveer 10 minuten (de linzen hebben nog een beetje beet) de couscous en de gehakte tomaten toe, roer krachtig en laat op lage temperatuur zwellen. Na ongeveer 10 minuten zijn de linzen en couscous gaar, eventueel kruiden toevoegen.
  • Hak voor de saus de knoflook fijn en pureer deze met zout. Roer dan door de yoghurt. Schik de yoghurtsaus naast de linzencouscous op een bord en garneer met verse kruiden.

WOENSDAG

Salie kip uit de Romeinse pot met kastanjes

Totale tijd 35 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Equipment

  • Römertopf

Ingrediënten
  

  • 1 kip ongeveer 1.2 kg
  • 100 g kastanjes geschild, bevroren
  • 30 g groene olijven ontpit
  • 1 kleine appel zuur
  • 2 el crème fraîche
  • 1.5 dl Marsala *1
  • 3 el citroensap
  • 2 el sojasaus
  • 1 el oestersaus *2
  • 0.5 bosje verse koriander
  • 3 takjes bonenkruid *3
  • 1 tl koriander poeder
  • zout en peper

Instructies
 

  • Week de römertopf voor gebruik ongeveer 20 minuten in water.
  • Laat voor de vulling de kastanjes 5-6 minuten zachtjes in licht gezouten water sudderen, laat ze uitlekken en pureer ze grof met een vork. Hak de koriander en de steeltjes grof, snijd de olijven in vieren. Snijd de appel eerst in achten en daarna in dunne plakjes. Besprenkel met citroensap. Meng alles goed en breng op smaak met peper en zout.
  • Was de kip van binnen en van buiten onder koud stromend water. Dep ze droog met keukenpapier. Giet de vulling erin en sluit de opening af met tandenstokers. Wrijf de kip in met 1 eetlepel sojasaus en leg de borst in de uitgelekte Romeinse pan. Dek af en plaats in de koude oven en zet de temperatuur op 220 ° C. Laat 30 minuten koken.
  • Hak voor de saus de bonenkruid fijn en meng met de overgebleven sojasaus, oestersaus, korianderpoeder, peper en Marsala. Open de Römertopf, draai de kip om, giet de saus erover en kook de kip afgedekt nog eens 45 minuten.
  • Verwijder het deksel van de Romeinse pan en rooster de kip nog ongeveer 15 minuten zonder.
  • Roer de crème fraîche door de saus, breng de saus op smaak met peper en zout en serveer bij de kip.

Notities

DONDERDAG

Pizza bladerdeeg-snacks

Totale tijd 20 min
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, Tussendoortje
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 2 pakjes bladerdeeg
  • 1 ui
  • 1 potje olijven
  • 1 blikje gepureerde tomaten
  • 250 g salami
  • zout en peper

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Hak de ui en salami klein.
  • Bestrijk het opgerolde bladerdeeg met tomatensaus, strooi uien en salami over het deeg, giet de olijven af ​​en verdeel ze over het deeg, breng op smaak met zout en peper en rol op tot een "worst".
  • Snijd in reepjes met een scherp mes en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Bak ongeveer 20 minuten in de oven.

VRIJDAG

Avocadosalade met kalkoen

Totale tijd 40 min
Gang Hoofdgerecht, Lunch, Salade
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 400 g kalkoen schnitzels
  • 250 g cherrytomaten
  • 350 g wortelen
  • 1 krop sla
  • 2 avocado's
  • 4 eieren hardgekookt
  • 2 el citroensap
  • 5 el olijfolie
  • 1 el honing
  • 4 el azijn
  • 1 el mosterd
  • zout en peper
  • specerijen naar smaak

Instructies
 

  • Snijd de schnitzel in reepjes, bak in de pan en breng op smaak.
  • Pluk de sla in hapklare stukjes, snijd de tomaten in vieren. Schil de avocado's, snijd ze in stukjes en besprenkel ze direct met het citroensap. Schil en rasp de wortelen. Snijd de eieren in plakjes, schik alles op borden.
  • Meng honing, azijn, olie, mosterd, zout en peper en giet als saus over de salade.

ZATERDAG

Veggie braadstuk met champignonsaus en noedels

Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Braadstuk

  • 250 g Seitan fix *1
  • 1 tl marjolein gedroogd
  • 2 tl basilicum gedroogd
  • 2 el gistvlokken *2
  • 200 g gerookte tofu
  • 350 ml groentebouillon
  • 2 el sojasaus
  • 1 el arachideolie *3
  • 1 el kappertjes
  • peper

Saus

  • 350 g volkorenpasta
  • 50 g boter
  • 350 g champignons schoongemaakt en in vieren gesneden
  • 25 g bloem
  • 300 ml melk
  • 65 ml room
  • 1 tl paprikapoeder
  • zout en peper

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden hete lucht. Meng de droge ingrediënten, zoals de Seitan fix, de gedroogde marjolein, de gedroogde basilicum, de gistvlokken en peper goed in een kom.
  • Pureer in een andere grote kom de natte ingrediënten, zoals de tofu, groentebouillon, sojasaus en arachideolie.
  • Hak de kappertjes fijn en voeg ze samen met de vochtige en gepureerde / gemengde ingrediënten toe aan de droge ingrediënten. Meng alles goed door elkaar en kneed dan met je handen tot een homogeen deeg. Vorm het deeg tot een brood dat iets kleiner is dan een cakevorm, want het braadstuk wordt tijdens het bakken groter. Wikkel het brood in bakpapier en vervolgens in aluminiumfolie. Leg ze vervolgens in de broodvorm en bak ze 2 uur in de hete oven.
  • Kook ondertussen de pasta volgens de instructies op de verpakking. Smelt voor de saus de boter in een steelpannetje en kook hierin de champignons tot ze bijna zacht zijn. Voeg de bloem toe en bak even mee. Voeg al roerend melk en room toe. Aan de kook brengen. Breng op smaak met peper, zout en paprikapoeder. Laat 10-15 minuten sudderen, af en toe roeren.
  • Haal dan het braadstuk uit de oven en laat het een paar minuten rusten. Wikkel dan voorzichtig uit de folie en bakpapier en serveer bij de pasta.

ZONDAG

Mosterdeieren met Polenta

Totale tijd 30 min
Gang Bijgerecht, Lunch, Tussendoortje
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

Mosterdeieren

  • 8 eieren
  • 1 ui
  • 1 el boter
  • 2 el bloem
  • 400 ml groentebouillon
  • 150 g crème fraîche
  • 2 el mosterd medium
  • 250 g rijst
  • zout en peper

Polenta

  • 300 ml melk
  • 300 ml water
  • 1 teen knoflook
  • 1 laurierblad
  • 70 g Polenta *1
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl tijmblaadjes gehakt
  • 2 el Parmezaanse kaas geraspt
  • dille

Instructies
 

  • Breng melk met water, knoflook en laurierblad aan de kook, roer de polenta erdoor en laat 1 minuut op middelhoog vuur onder voortdurend roeren koken. Dek af en laat 20 minuten op laag vuur pruttelen, af en toe roeren.
  • Kook de eieren 8 minuten in kokend water. Daarna afkoelen in koud water, schillen en in de lengte doormidden snijden.
  • Schil de ui en snijd deze in blokjes. Verhit de boter in een pan en fruit hierin de ui glazig. Bestuif met bloem en bak mee, maar laat het niet bruin worden. Giet de groentebouillon erbij en roer krachtig. Voeg de crème fraîche toe en laat 5 minuten sudderen en breng op smaak met zout, peper en mosterd.
  • Verwijder de knoflook en het laurierblad. Roer krachtig de olijfolie, gehakte tijmblaadjes en de geraspte Parmezaanse kaas erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
  • Leg de eierhelften in de saus en verwarm ze. Spoel de dille af en schud droog. Haal de puntjes eraf, hak ze fijn en roer ze door de saus. Verdeel de saus met mosterdeieren over de romige polenta. Serveer met salade.

Notities

Dit weekmenu bewaren? Pin deze afbeelding dan op je eigen bord.