Met onze receptideeën kun je voor elke dag gezonde, uitgebalanceerde, goedkope en geweldige recepten krijgen.
Soms kan het vervelend zijn om elke dag heerlijke gerechten te blijven bedenken voor een gezonde en gevarieerde maaltijd. We willen je hier graag bij helpen, en voorzien je daarom vanaf nu elke week van heerlijke recepten in de categorie: Wat kook jij vandaag?
Evenwichtige, seizoensgebonden, smaakvolle en gevarieerde gerechten wachten hier op je in een heerlijke mix, van zoet tot pittig, van vegetarisch tot Sunday roast.
Wat kook jij vandaag?
Laat je inspireren
Vandaag vegetarisch, morgen vis en op zondag mag het een heerlijk gebraad zijn of een langzaam sudderende ovenschotel?
Wil je je weekmenu zelf samenstellen, dan helpt ons lege maandmenu je bij het invullen.
Alle recepten zijn hieronder afzonderlijk te downloaden. Super makkelijk om ze te sparen voor je eigen receptenboek!
Wat koken we deze week?
Deze week koken we worstjes met uien en appelcompote en een hartige pastaschotel met kaas. We wensen je smakelijk eten!
Maandag
Roerei met krab op volkorenbrood
Ingrediënten
- 1 el boter
- 3 eieren
- 5 el slagroom
- 1 sneetje volkorenbrood
- 150 g Noordzee krab
- 2 el bieslook
Instructies
- Smelt 1 à 2 el boter in een pan. Klop 3 eieren los in de pan, roer met een spatel en haal herhaaldelijk van de bodem van de pan. Voeg 5 eetlepels slagroom toe, breng op smaak met peper en zout.
- Duw het eimengsel van het midden naar de rand totdat het gaar maar nog steeds romig en sappig is.
- Bestrijk 1 à 2 sneetjes volkorenbrood met boter en leg ze op borden. Leg de roerei op het brood. Beleg met 150 g Noordzeekrabvlees. Serveer bestrooid met 2 eetlepels bieslook.
Woensdag
Rosbief in rode wijnsaus met knödel
Ingrediënten
Voor de rosbief
- 4 el olijfolie
- 100 g honing
- 4 tl mosterd
- 6 jeneverbessen
- 4 laurierblaadjes
- 50 g tomatenpuree
- 1 glas runderbouillon
- 2 glazen rode wijn
- 3 teentjes knoflook
- 1,5 kg rosbief
- 4 uien
- 5 wortelen
Voor de salade
- 1 krop sla
- 200 g kleine trostomaten
- 9 el olijfolie
- 3 el witte wijnazijn
- ½ tl Provençaalse kruiden gedroogd
Voor de knödel
- 500 g aardappelen kruimig gekookt
- 100 g maïzena
- 1 eidooier
- 1 el boter
- zout, peper, nootmuskaat en suiker
Instructies
- Was en dep de rosbief, bak aan alle kanten in olijfolie. Breng het vlees vervolgens op smaak met zout, peper en mosterd, haal het uit de pan en houd het warm. Hak de groenten fijn en voeg de uien, wortelen, knoflook, honing en dergelijke toe aan het druipvet.
- Stoof de tomatenpuree goed. Voeg het vlees opnieuw toe, vul aan met rode wijn en runderbouillon. Daarbij komen de laurierblaadjes en de jeneverbessen. Laat het vlees in een afgedekte pan op middelhoog vuur ongeveer 2 uur sudderen, af en toe draaien.
- Maak de sla schoon, was, droog en pluk hem in hapklare stukjes. Was de tomaten en halveer ze. Meng voor de vinaigrette de overige ingrediënten met een beetje suiker. Besprenkel de salade er pas op het einde mee.
- Was, schil, hak en kook de aardappelen. Laat iets afkoelen en pureer ze. Breng op smaak met zout, boter en nootmuskaat. Werk de eidooiers en de maïzena erdoor. Vorm kleine of grote knödel met bloem bestoven of vochtige handen. Kook een voorbeeld van een knoedel in kokend water om te zien of deze goed blijft. Voeg eventueel wat maïzena toe als de knoedel te zacht is. Als de testknoedel klopt, kunnen de resterende knoedels worden gekookt.
- Als het vlees gaar is, haal de rosbief uit de pan, wikkel het in aluminiumfolie en laat het even rusten. Verwijder laurierblaadjes en jeneverbessen.
- Meng voor de saus de rest en breng op smaak. Snijd het vlees in plakjes en laat het weer trekken in de saus. Serveer op voorverwarmde borden.
- Tip: Bij het stoven mag de vloeistof in de pan slechts licht koken, d.w.z. de temperatuur in het gebraad komt niet boven de 70 graden (kan eenvoudig worden gecontroleerd met een vleesthermometer) zodat het bindweefsel in het vlees zacht wordt. Als de hitte toeneemt, krimpt het vlees en wordt het taai.
Zaterdag
Pasta ovenschotel met champignons, spek en kaas
Ingrediënten
- 250 g pasta klein, bijv. mini penne
- 150 g erwten bevroren
- 125 g champignons
- 2 lente uitjes
- 100 g spekjes
- 200 ml melk
- 4 eieren
- 6 el kaas geraspt
- 100 g cashewnoten
- 1 el olie
- 2 el paneermeel
- 2 stengels basilicum
Instructies
- Kook de pasta in kokend gezouten water volgens de instructies op de verpakking. Kook de erwten de laatste 3 minuten mee.
- Maak de champignons schoon, was ze eventueel en snijd ze in kleine stukjes. Maak de lente-uitjes schoon, was ze en snijd ze in ringetjes.
- Was de basilicum, schud droog, hak, hak de cashewnoten fijn. Verhit 1 eetlepel olie in een pan, fruit de champignons ongeveer 5 minuten, fruit de lente-uitjes en cashewnoten kort. Breng op smaak met peper en zout.
- Giet de pasta en erwten af. Meng met de basilicum, ham, bosui, ongeveer driekwart van de cashewnoten en champignons.
- Vet de ovenschaal in en bestrooi met paneermeel. Verdeel het pastamengsel er goed in.
- Meng eieren en melk. Breng op smaak met peper en zout. Giet over de pasta. Strooi er kaas over. Strooi tenslotte de resterende cashewnoten erover. Bak in een voorverwarmde oven (elektrisch fornuis 175 graden Celsius, hetelucht 150 graden Celsius, gasstand 2) in circa 30 minuten goudbruin.
Dinsdag
Ovenschotel met appel, zuurkool en aardappelen
Ingrediënten
- 750 g aardappelen
- ½ tl zout
- 1 blikje zuurkool
- 2 appels
- ¼ l melk
- 100 g kaas geraspt
Instructies
- Schil de aardappelen, bedek ze een klein beetje met water, breng op smaak met zout. Dek af en kook ongeveer 20 minuten.
- Doe de zuurkool in een pan, pel de appels, rasp ze grof en meng ze met de zuurkool. Laat beide ongeveer 15 minuten sudderen met appelsap.
- Giet de aardappelen af, pureer ze, meng met melk en de helft van de kaas, breng op smaak met peper en zout.
- Vet een ovenschaal in. Laag eerst de appelzuurkool en daarna de aardappelpuree. Bedek met vlokken boter en bestrooi met de resterende kaas. Bak in een voorverwarmde oven op 175 ° (of 150 ° hete lucht) ongeveer 45 minuten.
Donderdag
Vegetarische groenteschotel met rijst
Ingrediënten
- 150 g basmatirijst
- olie om in te roerbakken
- 300 g verse erwten diepvries
- 100 g wortelen
- 150 g mais
- 100 g koolrabi
- 100 g prei
- 150 g sperziebonen
- 50 g rode paprika
- 1 ui
- zout, peper
Instructies
- Was de rijst grondig, bak kort in een pan met een beetje olie, voeg twee keer zoveel water toe als rijst en kook.
- Schrob de wortels grondig, verwijder de uiteinden en snijd ze in plakjes.
- Schil de koolrabi en snij in kleine blokjes. Was en maak de prei schoon en snij in ringetjes. Was, reinig en snijd de bonen en paprika's in kleine stukjes. Schil de ui en snijd hem in kleine stukjes.
- Verhit wat olie in een pan en fruit eerst de uien, voeg dan de rest van de groenten toe en kook alles afgedekt, onder af en toe roeren. Meng de rijst met de groenten en breng alles op smaak met peper en zout.
Vrijdag
Worst met uienringen en appelcompote
Ingrediënten
- 1,2 kg appels Elstar bijv.
- 1 citroen biologisch
- 1 kaneelstokje
- 80 g suiker
- 2 uien
- 1 el boter
- 4 saucijzen
- 200 ml vleesbouillon
- 2 tl gedroogde marjolein
- 1 tl gehakte bladpeterselie
Instructies
- Schil, verwijder het klokhuis en snijd 1,2 kg appels in partjes. Schil de schil van 1 biologische citroen in een spiraal en pers er 4 eetlepels sap uit. Kook beide met de appels, 1 kaneelstokje, 2 eetlepels water en 80 g suiker in een pan. Dek af en laat 15-20 minuten sudderen op middelhoog vuur. Af en toe roeren. Laat afkoelen met de kruiden en verwijder dan de kruiden.
- Snijd de uien in ringen. Verhit de boter, bak de worstjes goudbruin, haal ze eruit en houd ze warm.
- Stoom de uien in de olie tot ze glazig worden. Voeg de vleesbouillon en de marjolein toe. Breng aan de kook en kook op middelhoog vuur gedurende 5 minuten.
- Verhit appelmoes in de saus. Roer de peterselie erdoor, breng op smaak met peper en zout en serveer bij de worstjes.
Zondag
Gestoofde komkommers met kwark en aardappelgratin
Ingrediënten
- 2 kg komkommers
- 1 teentje knoflook
- 2 uien
- olijfolie
- 4 el boter
- brandewijnazijn
- suiker
- 250 ml room
- ½ bosje dille
- 1 kg aardappelen geschild en gekookt
- 1 tl paprikapoeder
- komijn
- 250 g kwark
- ½ bosje bieslook
- 3 el slagroom
Instructies
- Snijd de aardappelen in plakjes en de uien in reepjes. Bak de aardappelschijfjes met de olie in een pan. Voeg als de aardappelen bruin worden de uiringen toe, breng op smaak en bak verder tot de gebakken aardappelen een mooie goudbruine kleur hebben.
- Schil de komkommer, snijd hem in de lengte, schraap de zaadjes eruit met een lepel en snijd de komkommer in kleine plakjes. Schil een ui en knoflook, snijd ze fijn en fruit ze in een pan met olie. Voeg de komkommerstukjes en margarine toe en bak alles krachtig mee. Voeg een beetje zout, peper en suiker toe aan de komkommer en blus af met een flinke scheut azijn. Giet de sojaroom erbij en laat alles ongeveer 15 minuten pruttelen, en haal dan van het vuur. Was en hak de dille fijn en voeg toe aan de komkommer. Breng opnieuw op smaak met zout, peper en een beetje suiker.
- Meng de kwark met de kruiden en serveer met de komkommer en aardappelgratin.
Dit weekmenu bewaren? Dat kan! Pin deze afbeelding dan op je eigen bord.
Helga Post®
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Leuk om ideetjes op te doen en uit te proberen.