Met onze receptideeën kun je voor elke dag gezonde, uitgebalanceerde, goedkope en geweldige recepten krijgen.
Soms kan het vervelend zijn om elke dag heerlijke gerechten te blijven bedenken voor een gezonde en gevarieerde maaltijd. We willen je hier graag bij helpen, en voorzien je daarom elke week van heerlijke recepten in de categorie: Wat kook jij vandaag?
Evenwichtige, seizoensgebonden, smaakvolle en gevarieerde gerechten wachten hier op je in een heerlijke mix, van zoet tot pittig, van vegetarisch tot Sunday roast.
Wat kook jij vandaag?
Laat je inspireren
Vandaag vegetarisch, morgen vis en op zondag mag het een heerlijk gebraad zijn of een langzaam sudderende ovenschotel? Laat je fantasie de vrije loop in de keuken en wil je je gerechten zelf samenstellen, dan helpt ons maandmenu je bij het invullen.
Alle recepten zijn hieronder afzonderlijk te downloaden. Super makkelijk om ze te sparen voor je eigen receptenboek!
Wat koken we deze week?
In de 2e week van dit nieuwe jaar koken we onder andere gestoomde noedels, koolwraps met dumplings en een lichte rode koolsalade met bloemkool en venkel. We wensen je smakelijk eten!
MAANDAG
Roodbaarsfilet met aardappel-pannenkoekjes
Ingrediënten
Aardappelpannenkoekjes
- 2 kg aardappelen
- 1 ui
- 2 el zure room
- zout
- 2 eieren
- nootmuskaat
- 1 el paneermeel
- 50 g olie
Roodbaarsfilet
- 400 g roodbaarsfilet
- 1 kopje bloem
- 0.5 kopje paneermeel
- 1 ei
- 1 tl zout
- 1 snufje nootmuskaat
- 3 el azijn
- 200 g aardappelen
- 50 g boter
Salade
- 1 krop sla
- sap van 1 citroen
- 1 el olie
- 1 snufje suiker
- 0.5 kopje lauw water
- zout en peper
Instructies
- Schil de aardappelen en ui en rasp ze fijn. Voeg de zure room, het zout, de eieren, de nootmuskaat en het paneermeel toe, meng alles goed. Verhit de olie in een pan en voeg het beslag in porties toe. Bak de aardappelpannenkoekjes ongeveer drie minuten aan elke kant, tot ze goudbruin zijn en houd ze warm.
- Was en giet de sla af. Meng de vinaigrette van olie, citroensap, lauw water, een beetje suiker, zout en gemalen zwarte peper door elkaar. Klop met de garde tot het melkachtig schuimig is. Schik de geplukte slablaadjes op de borden naast elkaar over de vinaigrette, maar meng het pas aan tafel.
- De vis zouten en met het azijn insmeren. Meng het ei op een plat bord en breng op smaak met een beetje peper en een beetje zout. Meng de bloem en het paneermeel samen op een tweede bord, breng op smaak met nootmuskaat en nog minder zout en peper. Doe de bloem op een derde bord.
- Verwarm de olie voor in de koekenpan, dep de vis met de theedoek, rol hem een keer door de bloem, dan door het losgeklopte ei, dan door het bloem- en paneermeelmengsel en dan in de pan die niet te veel is voorverwarmd (vis verbrandt snel). Bak ze vier minuten aan elke kant. Serveer de vis met de warme aardappelpannenkoekjes en de salade.
DONDERDAG
Gestoomde noedels met rum-pruimen en vanillesaus
Ingrediënten
Noedels
- 160 ml melk
- 70 g suiker
- 10 g verse gist
- 250 g bloem gezeefd
- 1 ei
- 1 eidooier
- 50 g boter zacht
- meel om op te werken
- poedersuiker om te strooien
- maanzaad geroosterd, om te bestrooien
Vanillesaus
- 1 vanillestokje
- 450 ml melk
- 2 el suiker
- 5 g maïzena
- 2 eidooiers
- zout
Pruimen
- 500 g pruimen
- 200 g suiker
- 2 cl rum
- 200 ml water
- ½ tl kaneel
- 2 kruidnagels
Instructies
- Verwarm voor het deeg 60 ml melk met 10 g suiker, los hierin de gist op. Verwerk gistmelk met bloem, 40 g suiker, ei, eigeel en boter met de deeghaak van de handmixer tot een glad deeg. Dek het deeg af en laat 90 minuten rijzen.
- Snijd voor de saus het vanillestokje in de lengte door en schraap het vruchtvlees eruit. Breng 300 ml melk met suiker, vanillestokje en vruchtvlees en een snufje zout kort aan de kook, zet apart en laat 10 minuten trekken. Verwijder het vanillestokje. Meng de rest van de melk met het zetmeel en de eidooier. Breng de vanillemelk weer aan de kook. Roer het mengsel van melk en eidooier erdoor en laat op laag vuur 2 minuten sudderen. Laat de saus afkoelen.
- Was en ontpit de pruimen en verwarm ze in een pan. Als ze genoeg water hebben opgenomen, blus je af met rum en voeg je de suiker toe (een beetje meer of minder afhankelijk van de zuurgraad van de pruimen). Voeg water toe en laat sudderen tot het geheel lekker dik is. Breng op smaak met kruidnagel en kaneel.
- Kneed het gistdeeg kort op een licht met bloem bestoven werkblad, vorm het tot een rol (35 cm lang). Snij 8 gelijke stukken uit de rol. Vorm elk stuk tot een halfronde bal. Dek de balletjes af en laat nog 30 minuten rijzen.
- Doe de rest van de melk en de rest van de suiker in een brede, platte pan. Voeg voorzichtig de gestoomde noedels toe met een beetje ruimte ertussen. Dek af en stoom gedurende 20-22 minuten op middelhoog tot hoog vuur. Aan de onderkant moet een lichtbruine korst ontstaan.
- Haal de gestoomde noedels voorzichtig uit de pan met een grote lepel of schuimspaan en leg ze op een bord. Bestrooi met poedersuiker en bestrooi met maanzaad. Serveer met vanillesaus en pruimencompote.
DINSDAG
Groente-stoofpot met pannenkoeken
Ingrediënten
Pannenkoeken
- 120 g bloem
- ¼ l melk
- 1 ei
- 1 bosje bladpeterselie
- 2 el boter
- zout en peper
Groentestoofpot
- 100 g wortelen
- 100 g koolrabi
- 100 g broccoli
- 100 g raap
- 100 g groene asperges
- 100 g sugar snaps
- 200 g aardappelen
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 el olijfolie
- 1 l groentebouillon
- nootmuskaat
Instructies
- Doe de bloem in een kom en meng met de melk tot een gladde massa. Voeg het ei toe en roer goed door. Voeg eventueel een beetje water toe en breng op smaak met peper en zout. Was de peterselie, schud droog en hak fijn. Meng de helft door het beslag. Laat dit een beetje wellen.
- Verhit een beetje boter in een anti-aanbak pan, voeg een kleine lepel beslag toe, draai en kantel de pan om het beslag gelijkmatig te laten stromen en bak de pannenkoeken aan elke kant in ongeveer 2 minuten goudbruin. Zet opzij, laat afkoelen en doe hetzelfde met de rest van het deeg.
- Voor de stoofpot de groenten wassen, schoonmaken en fijnhakken. Schil de ui en knoflook, hak fijn en fruit in een pan met hete olie tot ze glazig zijn. Voeg de groenten toe, bak even mee en giet de bouillon erbij. Laat ca. 20 minuten sudderen tot de groenten gaar zijn.
- Rol de pannenkoeken op en snijd ze in fijne reepjes. Breng de soep op smaak met zout, peper en nootmuskaat, verdeel over 4 kommen, voeg de reepjes met de kruiden toe en serveer.
WOENSDAG
Gegrilde koolvis, met spruitjes en rijst
Ingrediënten
- 2 stuks koolvis
- 400 g spruiten vers
- kruidenboter
- 1 bouillonblokje
- 400 g basmatirijst
- 1 snufje cayennepeper
- zout en peper
Instructies
- Dep de filet, breng op smaak met peper en zout en snijd in reepjes. Leg ze vervolgens op aluminiumfolie in een grill en gril aan alle kanten naar wens.
- Los het bouillonblokje op in een grote pan met water, voeg de basmatirijst toe en kook beetgaar. Giet af en bestrooi met cayennepeper.
- Blancheer de spruitjes in gezouten water. Verdeel de spruitjes over de borden. Laat de boter in een pan bruin worden en giet deze over de spruitjes. Verdeel de rijst met de vis over de borden en serveer.
VRIJDAG
Rode koolsalade met bloemkool en venkel
Ingrediënten
- 500 g bloemkoolroosjes
- 500 g rode kool
- 1 bol venkel
- ½ tl suiker
- 2 el koolzaadolie
- 2 el sinaasappelsap
- 2 el witte wijnazijn
- 4 el olijfolie
- zout en peper
Instructies
- Was de bloemkool en laat uitlekken. Verwijder de verdorde schillen van de rode kool en snijd de rest in zeer fijne reepjes. Was en maak de venkel schoon en snijd in fijne reepjes. Meng de rode kool en venkel in een kom met een beetje zout en suiker en laat dit trekken.
- Verhit de koolzaadolie in een pan en fruit hierin de bloemkoolroosjes 6-8 minuten, breng op smaak met peper en zout. Laat uitlekken en dep vervolgens droog met keukenpapier en voeg toe aan de rest van de kom.
- Meng sinaasappelsap, azijn en olijfolie tot een dressing en giet erover. Meng alles goed, breng op smaak en laat 15 minuten trekken voor het serveren.
ZATERDAG
Rigatoni met erwten in een romige kaassaus
Ingrediënten
- 250 g rigatoni pasta
- 1 ui
- 1 blik erwten
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 kopje room
- 200 g kaas geraspt
- zout en peper
Instructies
- Kook de pasta in gezouten water. Snijd intussen de ui fijn en fruit deze met een beetje olie. Voeg de erwten toe en verwarm. Roer de tomatenpuree erdoor en voeg direct daarna het kopje room toe. Roer alles.
- Roer tenslotte de kaas erdoor tot hij is gesmolten, breng op smaak en meng met de gare, uitgelekte pasta.
ZONDAG
Koolwraps met veldsla
Ingrediënten
Koolwrap
- 1 kleine witte kool
- 1 tl karwijzaad
- 600 g gehakt
- 1 kleine ui fijn gesneden
- 1 teentje knoflook fijn gesneden
- 1 ei
- 2 el paneermeel of 1 sneetje toastbrood
- 1 tl mosterd
- 1 el peterselie fijngehakt
- 1 el boter geklaard
- 1 ui
- 1 el tomatenpuree
- 300 ml groentebouillon
- 100 ml vleesbouillon
- cayennepeper
- zout en peper
Veldsla
- 300 g veldsla of andere klein bladige slasoort
- 4 el pijnboompitten
- 1 el suiker
- 6 el olijfolie
- 6 el balsamicoazijn
- 2 el Vermout* lieblich
- 1 tl basilicum fijngehakt
- zout en peper
Instructies
- Snijd buitenste bladeren van de kool. In een grote pan met water, zout en karwijzaad de hele kool in één stuk blancheren. Schil de bladeren geleidelijk een voor een af, blus ze in ijswater, droog ze en verwijder de nerf.
- Meng het gehakt, ui, knoflook, ei, mosterd, peterselie en de paneermeel of de verkruimelde toast in een kom. Breng op smaak met zout, peper en cayennepeper.
- Leg 2 tot 3 koolblaadjes bij elkaar zodat ze elkaar overlappen. Verdeel het gehakt er in porties over. Een keer oprollen, de randen vouwen en tot het einde rollen. Bind vast met keukentouw of rolladeclips.
- Fruit de rollades in een diepe pan met deksel of braadpan met geklaarde boter, voeg de ui toe en bak mee. Haal de rollades even uit de braadpan, voeg de tomatenpuree toe aan de ui en bak even. Blus af met bouillon en vleesbouillon en doe de rollades terug in de braadpan. Laat het geheel 30 minuten sudderen met de deksel erop. Draai ze tussendoor. Eventueel de saus wat inkoken, op smaak brengen of indikken met maïzena.
- Spoel de veldsla goed af onder stromend water en laat hem even drogen. Verhit een pan of steelpan krachtig om de gekarameliseerde pijnboompitten te bereiden. Voeg de suiker en pijnboompitten toe. Rooster al roerend en draai tot de suiker licht karamelliseert. Haal van het vuur en laat al roerend afkoelen. Na afkoeling met een lepel licht op de pitten slaan, zodat ze niet meer aan elkaar plakken. Combineer alle ingrediënten voor de dressing, meng goed en voeg toe aan de salade.
* Vermout is een versterkte wijn, op smaak gebracht met aromatische planten en kruiden.