Met onze receptideeën kun je voor elke dag gezonde, uitgebalanceerde, goedkope en geweldige recepten krijgen.

Soms kan het vervelend zijn om elke dag heerlijke gerechten te blijven bedenken voor een gezonde en gevarieerde maaltijd. We willen je hier graag bij helpen, en voorzien je daarom elke week van heerlijke recepten in de categorie:

Wat kook jij vandaag?

Laat je inspireren

Wil je je weekmenu zelf samenstellen, dan helpt ons lege maandmenu je bij het invullen.

Alle recepten zijn hieronder afzonderlijk te downloaden. Super makkelijk om ze te sparen voor je eigen receptenboek!


Wat koken we deze week?

Deze week koken we onder andere Aziatische kip uit de wok, aardappelpannenkoekjes met kruidencrème of tong uit de oven.

MAANDAG

Veldsla met peer en walnotenolie

Veldsla met peer en walnotenolie

Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 1 eidooier
  • 30 g sesamzaadjes
  • 20 g paneermeel
  • 80 g veldsla
  • 2 el citroensap
  • 2 el walnootolie
  • 2 peren
  • zout

Instructies
 

  • Schil een peer voor de dressing. Hak het vruchtvlees fijn, pureer met citroensap en walnotenolie. Breng op smaak met zout.
  • Meng de sesamzaadjes en het paneermeel met de eidooiers. Bak zonder vet op middelhoog vuur in 8 minuten goudbruin, breng op smaak met zout.
  • Maak de veldsla schoon, was en laat goed uitlekken.
  • Was nog een peer, snijd ze in partjes en verwijder het klokhuis. Meng de salade met de dressing, serveer met partjes peer en sesamkruimels.
Trefwoord eieren, peer, veldsla

DINSDAG

Champignonsoep met reepjes ham en bieslook

Champignonsoep met reepjes ham en bieslook

Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerecht, Soep
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 500 g champignons vers, schoongemaakt en in plakjes gesneden
  • 50 g boter
  • 2 uien in blokjes gesneden
  • 1 l heldere vleesbouillon
  • 40 g bloem
  • 1 kopje magere yoghurt
  • 100 g gekookte ham in blokjes gesneden
  • 4 tomaten in blokjes gesneden
  • 1 bosje bieslook fijn gehakt
  • zout en versgemalen peper

Instructies
 

  • Verhit 30 gram boter in een pan en bak hierin de champignons. Voeg de uiblokjes toe en bak ze bruin. Laat alles ongeveer 5 minuten stoven. Voeg de verwarmde vleesbouillon toe. Zout, peper en laat 15 minuten sudderen.
  • Meng de bloem in koud water en bind er de soep mee vast. Laat nog 7 minuten sudderen. Roer de yoghurt erdoor en verwarm alles maar laat het niet koken.
  • Verhit 20 g boter in een pan en rooster hierin de blokjes ham. Voeg toe aan de soep met de tomatenblokjes. Doe de soep in een kom en besprenkel met de bieslook.
Trefwoord champignons, ham, tomaten, uien

WOENSDAG

Tong met tomaten mozzarella

Tong met tomaten mozzarella

Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen
calorieën 606 kcal

Ingrediënten
  

  • 800 g tongfilet
  • 100 g boter
  • 3 sjalotten fijngehakt
  • 8 el paneermeel
  • 300 g tomaten
  • 250 g mozzarella
  • 2 el peterselie fijngehakt
  • verse basilicum

Instructies
 

  • Verhit wat boter in een pan en bak hierin de tongfilets kort. Vet een ovenschaal in met boter en leg de filets erin.
  • Verhit de boter opnieuw in de pan en fruit hierin de fijngehakte sjalotjes. Meng het paneermeel en de peterselie door de sjalotblokjes. Giet het kruimelmengsel over de tongfilets.
  • Was, droog en snijd de tomaten in plakjes. Snijd ook de kaas in plakjes en wissel af met de plakjes tomaat op de vis.
  • ak in de oven op 200 ° C tot de kaas is gesmolten. Garneer met basilicum. Lekker met rijst of gebakken aardappelen.
Trefwoord mozzarella, sjalotten, tong

DONDERDAG

Aardappelpannenkoekjes met kruidenroom

Aardappelpannenkoekjes met kruidenroom

Totale tijd 30 minuten
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, Lunch
Porties 4 personen
calorieën 613 kcal

Ingrediënten
  

  • 1 kg aardappelen rauw
  • 1 ui
  • 5 el bloem
  • 6 el avocado olie
  • 125 g roomkaas
  • 125 g zure room
  • 5 el melk
  • 2 el gedroogde kruidenmix
  • 100 g gamba's
  • 1 teen knoflook
  • bieslook
  • zout en witte peper

Instructies
 

  • Schil de aardappelen, rasp ze fijn met de ui en laat ze een beetje uitlekken. Werk de bloem en het zout erdoor. Verhit 4 eetlepels avocado-olie in een antiaanbakpan en voeg achter elkaar twee eetlepels van het aardappelmengsel toe, maak een beetje plat en bak ze aan beide kanten krokant.
  • Roer de roomkaas met zure room en melk tot een romig geheel en voeg de fijn afgewogen kruiden toe, breng op smaak met peper en zout.
  • Pel het teentje knoflook en hak het fijn. Verhit de overgebleven avocado-olie en voeg de knoflook toe, bak de gamba's in de hete olie een minuut aan elke kant.
  • Bestrijk de aardappelpannenkoekjes met de roomkaas en serveer met gamba's en gehakte bieslook.
Trefwoord aardappelen, avocado, melk, roomkaas, uien, zure room

VRIJDAG

Aziatische wokkip met peultjes

Aziatische wokkip met peultjes

Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen
calorieën 653 kcal

Ingrediënten
  

  • 375 g basmatirijst
  • 400 g kipfilet
  • 75 g sugar snaps
  • ½ prei
  • 4 lente uitjes
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 wortel
  • ½ rode paprika
  • ½ groene paprika
  • 4 blaadjes Chinese kool
  • 75 g bamboescheuten
  • 75 g sojascheuten
  • 3 plakjes ananas uit blik
  • 1 teen knoflook
  • 1 stuk gemberwortel vers
  • 4 el sesamolie
  • 1 snufje komijnpoeder
  • 4 el sojasaus
  • 100 ml ananassap
  • 100 ml sinaasappelsap
  • 2 el honing
  • 3 el azijn
  • 1 el bloem
  • chilipoeder
  • zout en peper

Instructies
 

  • Spoel de kip met koud water, dep ze droog en snijd ze in dunne plakjes.
  • Maak de groenten schoon, was ze en laat ze uitlekken. Prei in ringen, lente-uitjes en bleekselderij in stukjes van 1 cm breed, de wortels in dikke reepjes snijden. Snijd de paprika en de spitskool in stukjes van 2-3 cm. Giet de bamboescheuten, taugé en ananas af. Snijd de ananas in stukjes. Schil en hak de knoflook en gemberwortel fijn.
  • Verhit de olie in een wokkom, bak de kip geheel en breng op smaak met zout, peper en chilipoeder. Uitnemen en warm houden.
  • Kook ondertussen de basmatirijst volgens de instructies op de verpakking.
  • Roer de groenten stukje bij beetje in de wokpan tot ze stevig zijn, breng op smaak met zout, chili, knoflook, gember en komijn, giet de sojasaus, ananas en sinaasappelsap erbij en breng aan de kook. Breng de saus op smaak met honing en azijn.
  • Meng het bloem met een beetje koud water, voeg toe aan de saus en breng het kort aan de kook.
  • Meng de kip door de groenten, breng op smaak en serveer met de basmatirijst.
Trefwoord ananas, basmatirijst, bleekselderij, chinese kool, kip, lente ui, sugar snaps

ZATERDAG

Kruiden omelet

Kruiden omelet

Totale tijd 50 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Porties 1 portie
calorieën 350 kcal

Ingrediënten
  

  • 2 eieren
  • 100 g bloem
  • 150 ml melk
  • 100 ml water
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 500 g tomaten
  • 1 el balsamicoazijn
  • 1 snufje suiker
  • 3 el olijfolie
  • ½ bosje peterselie
  • 6 stengels tijm
  • ½ bosje basilicum
  • 30 g boter
  • flinterdunne plakjes gekookte ham
  • nootmuskaat
  • zout en peper

Instructies
 

  • Roer voor het deeg de eieren krachtig met de handmixer. Voeg bloem toe en roer erdoor. Voeg eerst melk toe, dan water en roer erdoor. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Laat het deeg ongeveer 20 minuten weken.
  • Schil intussen de uien en snijd ze in kleine blokjes. Schil de knoflook en hak heel fijn. Was, maak de tomaten schoon, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Meng tomaten, knoflook en uien, breng op smaak met zout, peper, azijn en suiker. Meng de olie erdoor.
  • Was de peterselie, schud droog, pluk een paar blaadjes en zet apart. Hak de rest van de peterselie fijn. Was de tijm, schud droog, pluk de blaadjes van de stengels. Was de basilicum, schud droog, leg een paar blaadjes apart, snijd de rest van de basilicum in reepjes. Roer de gehakte kruiden door het beslag.
  • Verhit de boter in een pan (ong. 28 cm Ø) en bak 4 pannenkoeken na elkaar goudgeel.
  • Voeg af en toe een paar peterselie en basilicumblaadjes toe aan de pan. Houd warm. Beleg de pannenkoek met een plakje ham.
Trefwoord eieren, ham, melk, tomaten

ZONDAG

Pastaschotel met Gruyère

Pastaschotel met Gruyère

Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Porties 5 porties

Ingrediënten
  

  • 500 g pasta eigen keuze
  • 400 g champignons vers
  • 250 g ham fijngesneden
  • 300 g Gruyère kaas geraspt
  • 100 g boter
  • 4 teentjes knoflook
  • 4 el boter
  • 1 l melk
  • nootmuskaat
  • olijfolie
  • zout en peper

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 ° C (convectie). Kook de pasta in gezouten water beetgaar en giet af.
  • Smelt de boter in de pan, voeg de bloem toe, rooster lichtjes en blus langzaam af met de koude melk (voeg de melk geleidelijk toe). Laat een beetje sudderen, pers de knoflook erdoor en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Meng 200 g kaas door de saus en houd warm.
  • Doe de pasta in een gegratineerde schaal, voeg de champignons en ham toe, meng alles goed door elkaar. Giet de kaassaus erover, verdeel het mooi, bestrooi met de rest van de kaas en besprenkel met een beetje olijfolie. Bak 30-40 minuten in de oven.
Trefwoord champignons, Gruyère, ham, melk, pasta
Dit weekmenu bewaren? Pin onderstaande afbeelding dan op je eigen borden
Weekmenu #12 - wat kook jij