Met onze receptideeën kun je voor elke dag gezonde, uitgebalanceerde, goedkope en geweldige recepten krijgen.

Soms kan het vervelend zijn om elke dag heerlijke gerechten te blijven bedenken voor een gezonde en gevarieerde maaltijd. We willen je hier graag bij helpen, en voorzien je daarom elke week van heerlijke recepten in de categorie:

Wat kook jij vandaag?

Laat je inspireren

Wil je je weekmenu zelf samenstellen, dan helpt ons lege maandmenu je bij het invullen.

Downloaden

Weekmenu #13 - wat kook jij

Alle recepten zijn hieronder afzonderlijk te downloaden. Super makkelijk om ze te sparen voor je eigen receptenboek!


Wat koken we deze week?

Deze week koken we onder andere ovengroenten met camembert, groente-stoofpot en spinaziepasta met mozzarella.

MAANDAG

Koolwraps met veldsla

Totale tijd 1 uur
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

Koolwrap

  • 1 kleine witte kool
  • 1 tl karwijzaad
  • 600 g gehakt
  • 1 kleine ui fijn gesneden
  • 1 teentje knoflook fijn gesneden
  • 1 ei
  • 2 el paneermeel of 1 sneetje toastbrood
  • 1 tl mosterd
  • 1 el peterselie fijngehakt
  • 1 el boter geklaard
  • 1 ui
  • 1 el tomatenpuree
  • 300 ml groentebouillon
  • 100 ml vleesbouillon
  • cayennepeper
  • zout en peper

Veldsla

  • 300 g veldsla of andere klein bladige slasoort
  • 4 el pijnboompitten
  • 1 el suiker
  • 6 el olijfolie
  • 6 el balsamicoazijn
  • 2 el Vermout* lieblich
  • 1 tl basilicum fijngehakt
  • zout en peper

Instructies
 

  • Snijd buitenste bladeren van de kool. In een grote pan met water, zout en karwijzaad de hele kool in één stuk blancheren. Schil de bladeren geleidelijk een voor een af, blus ze in ijswater, droog ze en verwijder de nerf.
  • Meng het gehakt, ui, knoflook, ei, mosterd, peterselie en de paneermeel of de verkruimelde toast in een kom. Breng op smaak met zout, peper en cayennepeper.
  • Leg 2 tot 3 koolblaadjes bij elkaar zodat ze elkaar overlappen. Verdeel het gehakt er in porties over. Een keer oprollen, de randen vouwen en tot het einde rollen. Bind vast met keukentouw of rolladeclips.
  • Fruit de rollades in een diepe pan met deksel of braadpan met geklaarde boter, voeg de ui toe en bak mee. Haal de rollades even uit de braadpan, voeg de tomatenpuree toe aan de ui en bak even. Blus af met bouillon en vleesbouillon en doe de rollades terug in de braadpan. Laat het geheel 30 minuten sudderen met de deksel erop. Draai ze tussendoor. Eventueel de saus wat inkoken, op smaak brengen of indikken met maïzena.
  • Spoel de veldsla goed af onder stromend water en laat hem even drogen. Verhit een pan of steelpan krachtig om de gekarameliseerde pijnboompitten te bereiden. Voeg de suiker en pijnboompitten toe. Rooster al roerend en draai tot de suiker licht karamelliseert. Haal van het vuur en laat al roerend afkoelen. Na afkoeling met een lepel licht op de pitten slaan, zodat ze niet meer aan elkaar plakken. Combineer alle ingrediënten voor de dressing, meng goed en voeg toe aan de salade.

DINSDAG

Groente-stoofpot met pannenkoeken

Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Pannenkoeken

  • 120 g bloem
  • ¼ l melk
  • 1 ei
  • 1 bosje bladpeterselie
  • 2 el boter
  • zout en peper

Groentestoofpot

  • 100 g wortelen
  • 100 g koolrabi
  • 100 g broccoli
  • 100 g raap
  • 100 g groene asperges
  • 100 g sugar snaps
  • 200 g aardappelen
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 1 l groentebouillon
  • nootmuskaat

Instructies
 

  • Doe de bloem in een kom en meng met de melk tot een gladde massa. Voeg het ei toe en roer goed door. Voeg eventueel een beetje water toe en breng op smaak met peper en zout. Was de peterselie, schud droog en hak fijn. Meng de helft door het beslag. Laat dit een beetje wellen.
  • Verhit een beetje boter in een anti-aanbak pan, voeg een kleine lepel beslag toe, draai en kantel de pan om het beslag gelijkmatig te laten stromen en bak de pannenkoeken aan elke kant in ongeveer 2 minuten goudbruin. Zet opzij, laat afkoelen en doe hetzelfde met de rest van het deeg.
  • Voor de stoofpot de groenten wassen, schoonmaken en fijnhakken. Schil de ui en knoflook, hak fijn en fruit in een pan met hete olie tot ze glazig zijn. Voeg de groenten toe, bak even mee en giet de bouillon erbij. Laat ca. 20 minuten sudderen tot de groenten gaar zijn.
  • Rol de pannenkoeken op en snijd ze in fijne reepjes. Breng de soep op smaak met zout, peper en nootmuskaat, verdeel over 4 kommen, voeg de reepjes met de kruiden toe en serveer.

WOENSDAG

Penne met tomaten, spinazie, mozzarella en gehaktballetjes

Macaroni met spinazie en gehaktballetjes

Totale tijd 55 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen
calorieën 787 kcal

Ingrediënten
  

  • 300 g spinazie
  • 250 g tomaten
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 300 g macaroni of penne
  • 3 el olijfolie
  • 250 g gekruid gehakt
  • 250 g mozzarella
  • 40 g boter
  • 1 el peterselie gehakt
  • zout en peper

Instructies
 

  • Maak de spinazie schoon, verwijder de harde steeltjes, was grondig en laat goed uitlekken. Blancheer de tomaten kort in kokend water, spoel ze af met koud water, schil ze, snijd ze in vieren en verwijder de zaadjes en steeltjes. Snijd de kwartjes in kleinere blokjes. Schil ui en knoflook en hak ze fijn.
  • Kook de macaroni in ruim gezouten water, niet helemaal zacht, en laat goed uitlekken.
  • Verhit de olijfolie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook lichtjes. Voeg de uitgelekte spinazie toe en stoof kort. Breng op smaak met peper en zout en voeg de in blokjes gesneden tomaten toe, iets aanbakken.
  • Vorm 20 kleine balletjes van het gehakt en laat ze 5 minuten trekken in kokend gezouten water. Haal het er dan uit en laat het uitlekken. Snijd de mozzarella in plakjes en voeg toe aan het spinaziemengsel met de pasta en balletjes.
  • Verdeel een beetje boter op een ovenschaal, voeg het mengsel toe en bedek met botervlokken. Gaar in de voorverwarmde oven op 200 ° C op de middelste plank gedurende 20 minuten. Bestrooi met de peterselie.
Trefwoord macaroni, mozzarella, spinazie, tomaten, uien

DONDERDAG

Groentesoep met witte bonen

Groentesoep met witte bonen

Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, Soep
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1½ – 2 kg verse groente
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 150 g knolselderij
  • 150 g doorregen spek
  • 2 el olijfolie extra vierge
  • 1 l vleesbouillon
  • 3 wortelen
  • ½ prei
  • 2 aardappelen
  • 3 takjes tijm
  • 2 tl oregano
  • 200 g witte bonen
  • 150 g erwten
  • 150 g bloemkool
  • 150 g broccoli
  • 2 vleestomaten
  • 1 kleine courgette
  • suiker
  • peper en zout

Instructies
 

  • Schil en hak de ui en het teentje knoflook fijn. Maak de overige groenten schoon, was en hak ze fijn.
  • Snijd het spek in niet te grote plakjes. Snijd het stukje bleekselderij in kleine blokjes en bak het samen met uien, knoflook en spek in een grote soeppan. Giet de vleesbouillon erbij en breng aan de kook.
  • Voeg de wortels, prei, aardappelen, tijm en oregano toe en kook 10 minuten. Voeg de bonen, erwten, bloemkool en broccoli toe en kook nog 10 minuten. Voeg dan de tomaten en courgette toe en laat 3-4 minuten koken. Breng de soep op smaak met zout, peper en een snufje suiker.
Trefwoord aardappelen, bloemkool, broccoli, erwten, groente, prei, soep, spek, vleestomaten, witte bonen, wortelen

VRIJDAG

Ovengroenten met koolrabi, prei en camembert

Ovengroenten met koolrabi, prei en camembert

Totale tijd 55 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen
calorieën 394 kcal

Ingrediënten
  

  • 2 koolrabi
  • 2 wortelen
  • 1 prei
  • 250 g broccoli
  • 1 ui
  • 1 el boter
  • 200 ml room
  • 2 eieren
  • 125 g Camembert
  • verse peterselie
  • nootmuskaat
  • zout en peper

Instructies
 

  • Schil de koolrabi en de wortels en snijd ze in plakjes. Reinig en spoel de prei, snijd het bovenste deel in reepjes en het onderste deel in ringen. Was en maak broccoli schoon en snijd ze in roosjes van dezelfde grootte als mogelijk. Blancheer de groenten 5 – 7 minuten in kokend gezouten water.
  • Schil de ui en hak deze fijn. Beboter een ovenschaal, voeg de uitgelekte groenten toe en besprenkel met uienblokjes. Meng de room met de eieren, breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat en giet het mengsel over de groenten.
  • Bak 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200 ° C.
  • Ontschors intussen de camembert en snijd in plakjes. Haal de braadpan uit de oven, bedek met camembert en bak nog 5 minuten tot de kaas mooi smelt.
  • Serveer bestrooid met fijngesneden verse peterselie.
Trefwoord broccoli, Camembert, eieren, koolrabi, prei, room, wortelen

ZATERDAG

Spinaziepasta met pijnboompitten en mozzarella

Spinaziepasta met pijnboompitten en mozzarella

Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 400 g spaghetti
  • 2 uien fijn gesneden
  • 3 teen knoflook fijngesneden
  • 1 grote rode paprika fijn gesneden
  • 2 el pijnboompitten gehakt
  • 800 g spinazie
  • 2 el boter
  • 100 g mozzarella
  • nootmuskaat
  • zout en peper

Instructies
 

  • Kook de spaghetti. Fruit ondertussen de fijngesneden uien en de fijngesneden knoflook in de verwarmde olijfolie. Snijd de mozzarella in blokjes. De gehakte paprika's en pijnboompitten erbij. Voeg de geblancheerde, gescheurde of grof gehakte spinazie, en zout en peper toe.
  • Meng de druipnatte pasta erdoor, roer de boter erdoor en breng op smaak met nootmuskaat. Verdeel de stukjes mozzarella over de pasta en serveer.
Trefwoord mozzarella, pasta, pijnboompitten, spinazie

ZONDAG

Champignonsoep met reepjes ham en bieslook

Champignonsoep met reepjes ham en bieslook

Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerecht, Soep
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 500 g champignons vers, schoongemaakt en in plakjes gesneden
  • 50 g boter
  • 2 uien in blokjes gesneden
  • 1 l heldere vleesbouillon
  • 40 g bloem
  • 1 kopje magere yoghurt
  • 100 g gekookte ham in blokjes gesneden
  • 4 tomaten in blokjes gesneden
  • 1 bosje bieslook fijn gehakt
  • zout en versgemalen peper

Instructies
 

  • Verhit 30 gram boter in een pan en bak hierin de champignons. Voeg de uiblokjes toe en bak ze bruin. Laat alles ongeveer 5 minuten stoven. Voeg de verwarmde vleesbouillon toe. Zout, peper en laat 15 minuten sudderen.
  • Meng de bloem in koud water en bind er de soep mee vast. Laat nog 7 minuten sudderen. Roer de yoghurt erdoor en verwarm alles maar laat het niet koken.
  • Verhit 20 g boter in een pan en rooster hierin de blokjes ham. Voeg toe aan de soep met de tomatenblokjes. Doe de soep in een kom en besprenkel met de bieslook.
Trefwoord champignons, ham, tomaten, uien
Dit weekmenu bewaren? Pin onderstaande afbeelding dan op je eigen borden
Weekmenu #13 - wat kook jij