Met onze receptideeën kun je voor elke dag gezonde, uitgebalanceerde, goedkope en geweldige recepten krijgen.

Soms kan het vervelend zijn om elke dag heerlijke gerechten te blijven bedenken voor een gezonde en gevarieerde maaltijd. We willen je hier graag bij helpen, en voorzien je daarom elke week van heerlijke recepten in de categorie:

Wat kook jij vandaag?

Laat je inspireren

Wil je je weekmenu zelf samenstellen, dan helpt ons lege maandmenu je bij het invullen.

Alle recepten zijn hieronder afzonderlijk te downloaden. Super makkelijk om ze te sparen voor je eigen receptenboek!


Wat koken we deze week?

Eind januari serveren wij heerlijke zalmfilet in dilleboter, een verwarmende wortelstoofpot en gehaktballetjes met paprikasaus.

MAANDAG

Zalmfilet in dilleboter met groenten

Totale tijd 45 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 400 g rode zalmfilet of zalmplakken ongeveer 150 – 250 g per persoon
  • 1000 g wortelen
  • 500 g prei
  • ½ stengel selderij
  • 4 lente uitjes
  • boter
  • olie
  • dille
  • zout en peper
  • aardappelen als nodig/gewenst

Instructies
 

  • Maak alle ingrediënten schoon en verdeel ze in porties. Per persoon 1 stuk aluminiumfolie en vet dit in, leg er een portie zalm op en maak op smaak met dille, zout en peper. Voeg 1-2 wortels toe, een beetje bleekselderij, dille, prei en bosui en verdeel er stukjes boter over. Vouw het pakket goed samen.
  • Vet voor elk van de andere ingrediënten een groot stuk aluminiumfolie in. Snijd de wortelen in grotere stukken, breng op smaak met kruiden en bestrooi met boter vlokken, vouw nog een pakje. Doe hetzelfde met de prei en aardappelen, als er nog selderij over is, voeg deze toe.
  • Leg tenslotte alles in de oven en kook op hoog vuur (220 graden) ongeveer 45-60 minuten. Open 1 verpakking.
Trefwoord dille, groente, zalm

DINSDAG

Chili con Carne

Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 50 min
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken chili con carne
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • ½ kg rundergehakt
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 250 g tomaten geschild (blik)
  • 250 g bruine bonen blik
  • 1 blikje maïs
  • 250 g groene paprika
  • 250 g rode paprika
  • ½ chilipeper
  • paprikapoeder zoet
  • olijfolie
  • zout en peper

Instructies
 

  • Fruit de gesnipperde uien in een beetje olie en bak daarna het gehakt krachtig. Voeg de knoflook toe en blus alles af met de grof gesneden tomaten (inclusief het tomatensap uit het blik).
  • Breng op smaak met zout, peper, paprika en chilipeper naar smaak (pas op met gedroogde chilipepers!). Laat ongeveer 30-40 minuten sudderen op laag tot middelhoog vuur.
  • Was de paprika's, maak ze schoon en snijd ze in grove stukken. Doe de bruine bonen, mais en paprikapoeder in de pan en laat alles weer ongeveer 10 minuten sudderen.
  • Stokbrood of rijst gaan hier heel goed bij.

WOENSDAG

Kalkoenbout in sinaasappelsaus

Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 2 uur 40 min
Totale tijd 3 uur 40 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Kalkoen

  • 4 kalkoenbouten zonder bot
  • geklaarde boter
  • 2 uien
  • 3 sinaasappels het sap ervan
  • koriander
  • komijn
  • kardemom
  • kaneel
  • zout en peper
  • groentebouillon eventueel

Aardappelgratin

  • 500 g aardappelen
  • l melk
  • l room
  • 1 teen knoflook
  • rozemarijn
  • 3 el Parmezaanse kaas
  • boter
  • zout en peper

Instructies
 

  • Peper en zout de poot, bak alles in geklaarde boter. Snijd de uien in partjes en fruit ze. Doseer de kruiden naar smaak en fruit ze mee. Pers de sinaasappels uit en voeg het sap toe.
  • Doe alles in een braadpan met deksel. Verwarm de oven voor en kook ongeveer 2 uur op 150°. Voeg eventueel wat bouillon toe. Pureer (of zeef erdoor) de uien in de sausvloeistof, zout en peper indien nodig.
  • Schil voor de gratin de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes. Meng de melk en room, voeg de knoflook fijngehakt of uitgeperst toe, voeg een beetje zout en peper en rozemarijn toe en breng aan de kook met de aardappelschijfjes, laat dan 10 minuten sudderen, onder regelmatig roeren.
  • Beboter een ovenschaal, giet het aardappelmengsel erbij, bestrooi met kaas en bak in een voorverwarmde oven op 220° gedurende ongeveer 15-20 minuten.
  • Snijd het vlees in plakjes (het kan een beetje uit elkaar vallen) en serveer in de saus met de aardappelgratin.
Trefwoord kalkoen, sinaasappelsaus

DONDERDAG

Worstjes met aardappelsalade, komkommer & ei

Totale tijd 50 min
Gang Hoofdgerecht, Salade
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 kg aardappelen
  • 3 eieren
  • 2 uien
  • 3 augurken uit de pot
  • l groentebouillon
  • 3 el mayonaise
  • 150 g magere yoghurt
  • 5 el augurken nat uit de pot
  • 1 el mosterd
  • 1 bosje bieslook
  • 4 Weense worstjes van ca. 80 gram
  • suiker
  • zout en peper

Instructies
 

  • Was de aardappelen en kook ze 15-20 minuten in kokend water. Spoel vervolgens af met koud water, pel de schil eraf en laat de aardappelen rusten.
  • Kook ondertussen de eieren ongeveer 8 minuten in kokend water, spoel ze af met koud water en pel ze. Schil de uien en snijd ze fijn. Snijd de augurken in plakjes. Snijd de eieren in blokjes, snijd de aardappelen in plakjes.
  • Breng de bouillon en uienblokjes aan de kook. Breng op smaak met peper, zout en suiker. Sprenkel heet over de aardappelen.
  • Klop de mayonaise, yoghurt, het augurken nat en de mosterd tot een gladde massa. Meng alles met de aardappelen, eieren en komkommer. Dek af en laat minstens een half uur staan. Was de bieslook en snijd ze fijn. Kruid de salade opnieuw naar smaak. Bestrooi met bieslook. Serveer er warme worstjes bij.
Trefwoord aardappelsalade, eieren, komkommer, worst

VRIJDAG

Spinaziepasta met pijnboompitten en mozzarella

Totale tijd 20 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 400 g spaghetti
  • 2 uien fijn gesneden
  • 3 teen knoflook fijngesneden
  • 1 grote rode paprika fijn gesneden
  • 2 el pijnboompitten gehakt
  • 800 g spinazie
  • 2 el boter
  • 100 g mozzarella
  • nootmuskaat
  • zout en peper

Instructies
 

  • Kook de spaghetti. Fruit ondertussen de fijngesneden uien en de fijngesneden knoflook in de verwarmde olijfolie. Snijd de mozzarella in blokjes. De gehakte paprika's en pijnboompitten erbij. Voeg de geblancheerde, gescheurde of grof gehakte spinazie, en zout en peper toe.
  • Meng de druipnatte pasta erdoor, roer de boter erdoor en breng op smaak met nootmuskaat. Verdeel de stukjes mozzarella over de pasta en serveer.
Trefwoord mozzarella, pasta, pijnboompitten, spinazie

ZATERDAG

Wortelstoofpot met bleekselderij, prei en mosterd

Totale tijd 30 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 kg wortelen in blokjes of plakjes gesneden
  • 1 prei gesneden
  • 1 plak bleekselderij gesneden
  • 1 laurierblad
  • 1 el groentebouillon
  • 1 tl mosterd
  • 1 handvol zonnebloempitten
  • 30 g hazelnoten gemalen en licht geroosterd
  • 500 g aardappelen met schil, in blokjes
  • 1 el stroop
  • olijfolie
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 el maïzena
  • peterselie
  • rietsuiker
  • tamarinde pasta
  • koriander grof gemalen
  • 1 handvol rozijnen
  • 30 g amandelen gemalen en licht geroosterd

Instructies
 

  • Kook in een pan met water de wortelen, prei, selderij, laurier, groentebouillon, kruiden, zonnebloempitten, rozijnen en noten tot de wortelen nog stevig aanvoelen. Voeg dan de aardappelen in de schil en de stroop toe.
  • Maak een roux van olijfolie, gehakte uien, knoflook en maïzena en voeg toe aan de soep. Roer alles goed door elkaar en breng op smaak. Serveer met gehakte peterselie.
Trefwoord aardappelen, bleekselderij, hazelnoten, mosterd, prei, rozijnen, wortelen

ZONDAG

Gehaktballetjes met paprikasaus en spaghetti

Totale tijd 45 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 500 g rundergehakt
  • 3 el volkoren paneermeel
  • 3 teen knoflook
  • 1 ei
  • 5 el olijfolie
  • 1 beschuit
  • 3 stuks rode paprika
  • 4 el tomatenpuree
  • 70 g bloem
  • 300 g lintpasta of spaghetti (lintnoedels)

Instructies
 

  • Kneed het gehakt met het paneermeel in een kom. Schil de knoflook en pers deze door de pers. Meng het ei en 1 eetlepel olijfolie erdoor. Kruid het mengsel met peper en zout.
  • Schil voor de saus de ui en hak deze fijn. Was de paprika's, snijd ze in vieren, verwijder de klokhuizen en de witte tussenschotten en snijd ze in kleine stukjes. Verhit zout water voor lintnoedels. Verhit 3 eetlepels olijfolie in een pan en fruit hierin de uien. Voeg de paprika's en de tomatenpuree toe en kook op middelhoog vuur ongeveer 10 minuten. Af en toe roeren.
  • Draai intussen 30 ballen ter grootte van een walnoot van het gehakt. Doe de bloem in een bord en draai de gehaktballetjes erdoor. Kook spaghetti of lintnoedels in gezouten water. Verhit de rest van de olijfolie in een pan. Bak de balletjes in porties ongeveer 4 minuten rondom. Dep op keukenpapier. Breng de saus op smaak met peper en zout en serveer met gehaktballetjes en pasta.
Trefwoord gehaktballen, lintpasta, paprikasaus, rundergehakt
Dit weekmenu bewaren? Pin deze afbeelding dan op je eigen bord.