Met onze receptideeën kun je voor elke dag gezonde, uitgebalanceerde, goedkope en geweldige recepten krijgen.

Soms kan het vervelend zijn om elke dag heerlijke gerechten te blijven bedenken voor een gezonde en gevarieerde maaltijd. We willen je hier graag bij helpen, en voorzien je daarom elke week van heerlijke recepten in de categorie:

Wat kook jij vandaag?

Laat je inspireren

Wil je je weekmenu zelf samenstellen, dan helpt ons lege maandmenu je bij het invullen.

Alle recepten zijn hieronder afzonderlijk te downloaden. Super makkelijk om ze te sparen voor je eigen receptenboek!


Wat koken we deze week?

Deze week koken we onder andere een heerlijke gemarineerde kip, een romige risotto en een omelet met kaas.

MAANDAG

Waldorf Salade

Waldorf Salade

Totale tijd 1 uur 5 minuten
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, Lunch, Salade
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 500 g knolselderij
  • 250 g zure appels bijv. Boskoop
  • 3 el citroensap
  • 150 g blauwe druiven
  • 100 g walnoten gepeld
  • 150 g zure room
  • 1 el walnotenolie
  • 1 snufje suiker
  • zout en peper

Instructies
 

  • Schil de knolselderij en snijd of rasp in fijne reepjes. Was de appels, halveer ze, verwijder het klokhuis en snijd of rasp ook in fijne reepjes. Doe beide in een kom, voeg 2 eetlepels citroensap toe en meng alles door elkaar. Was de druiven, pluk ze van de stelen en snijd ze doormidden, verwijder eventueel de pitjes. Hak de walnoten grof. Zet ongeveer 1 eetlepel van de druiven- en walnotenpitten apart voor garnering op een bord
  • Doe voor de dressing de zure room, walnotenolie en 1 el citroensap in een kommetje en klop krachtig met een garde. Breng de dressing op smaak met zout, peper en suiker.
  • Spatel eerst de druiven en walnoten door het selderij- en appelmengsel en dan de dressing. Breng de salade op smaak met peper en zout en verdeel over slakommen. Garneer met de druiven en walnoten die apart zijn gezet. Vers geroosterd brood past er goed bij.
Trefwoord aardappelsalade, appel, blauwe druiven, waldorf salade, walnoten

DINSDAG

Kip in balsamico-marinade met tagliatelle

Kip in balsamico-marinade met tagliatelle

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 4 uur 45 minuten
Totale tijd 4 uur 55 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 2 kippenpoten
  • 2 el balsamicoazijn
  • 2 el olie
  • 2 tl honing
  • 150 g tagliatelle
  • zout en peper

Instructies
 

  • Meng azijn, olie, honing, zout en peper tot een marinade en bestrijk er de gewassen kippenpoten mee.
  • Laat de kippenpoten 4 uur staan ​​en verdeel de marinade keer op keer.
  • Bak de kippenpoten ongeveer 45 minuten op 200 graden en giet de resterende marinade erbij. Kook de tagliatelle volgens de instructies op de verpakking en serveer bij de kip.
Trefwoord honing, kip, tagliatelle

WOENSDAG

Stoofvlees met appel en rode kool

Stoofvlees met appel en rode kool

Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 45 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • kg rosbief
  • 2 wortelen
  • 3 uien
  • ¼ l rode wijn droog
  • 2 potten rode kool
  • 2 appels Boskoop
  • 800 g aardappelen kruimig
  • 200 g aardappelmeel
  • 160 ml water
  • laurierblaadjes
  • kruidnagel
  • suiker
  • azijn
  • peper en zout

Instructies
 

  • Zout en peper het rundvlees, bak goed. Voeg vervolgens de geschilde en in blokjes gesneden uien en de geschilde en in plakjes gesneden wortelen toe. Blus af met de rode wijn en vul aan met warm water.
  • Laat het gebraad 1,5 – 2 uur stoven. Leg een uur voordat het gebraad klaar is de rode kool met de geschilde en in blokjes gesneden appels. Breng op smaak met laurierblaadjes en kruidnagel.
  • Kook voor de dumplings de aardappelen en laat ze afkoelen. Schil en pers door de spaetzle-pers. Meng met het zout en het aardappelmeel. Kneed met het water tot een zacht, plakkerig deeg, voeg eventueel nog wat water toe. Vorm knoedels en leg ze ongeveer 20 minuten in heet gezouten water. laten gaan. Het water mag niet koken. De dumplings zijn klaar als ze naar boven zwemmen.
  • Kruid de rode kool vlak voor het serveren met azijn en suiker.
Trefwoord aardappelen, appel, kruidnagel, rode kool, rode wijn, stoofvlees, uien

DONDERDAG

Garnalen risotto met sugarsnaps

Garnalen risotto met sugarsnaps

Voorbereidingstijd 40 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 kleine uien
  • 200 g sugar snaps
  • 4 el koolzaadolie
  • 300 g risotto rijst
  • 600 ml groentebouillon
  • 500 ml tomatensap
  • 1 bosje basilicum
  • 40 g Parmezaanse kaas
  • 300 g Noordzee garnalen gepeld
  • 4 el koffieroom
  • zout en peper

Instructies
 

  • Was en maak de peultjes schoon, snij ze kruiselings doormidden en blancheer ze 4 minuten in kokend water met zout. Giet af, spoel af in koud water en laat uitlekken.
  • Schil de ui en hak deze fijn. Verhit de olie in een steelpan, fruit de uien op middelhoog vuur ongeveer 2 minuten. Bestrooi met rijst en kook tot ze glazig zijn.
  • Verhit de groentebouillon en giet al roerend over de rijst. Kook alles op middelhoog vuur, af en toe roerend, tot de rijst het vocht heeft opgenomen.
  • Verhit tomatensap in een kleine steelpan. Roer de rijst erdoor en laat op laag vuur 15 minuten sudderen; de rijst moet nog beet hebben. Was ondertussen de basilicum, schud droog, pluk de blaadjes en snijd ze met een groot scherp mes in fijne reepjes.
  • Rasp de Parmezaanse kaas fijn en roer deze 5 minuten voor het einde van de kooktijd door de risotto met de basilicum, garnalen, peultjes en room. Breng op smaak met peper en zout.
Trefwoord basilicum, kaas, parmezaanse kaas, risotto, sugar snaps, tomatensap, uien

VRIJDAG

Groentesoep met witte bonen

Groentesoep met witte bonen

Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, Soep
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1½ – 2 kg verse groente
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 150 g knolselderij
  • 150 g doorregen spek
  • 2 el olijfolie extra vierge
  • 1 l vleesbouillon
  • 3 wortelen
  • ½ prei
  • 2 aardappelen
  • 3 takjes tijm
  • 2 tl oregano
  • 200 g witte bonen
  • 150 g erwten
  • 150 g bloemkool
  • 150 g broccoli
  • 2 vleestomaten
  • 1 kleine courgette
  • suiker
  • peper en zout

Instructies
 

  • Schil en hak de ui en het teentje knoflook fijn. Maak de overige groenten schoon, was en hak ze fijn.
  • Snijd het spek in niet te grote plakjes. Snijd het stukje bleekselderij in kleine blokjes en bak het samen met uien, knoflook en spek in een grote soeppan. Giet de vleesbouillon erbij en breng aan de kook.
  • Voeg de wortels, prei, aardappelen, tijm en oregano toe en kook 10 minuten. Voeg de bonen, erwten, bloemkool en broccoli toe en kook nog 10 minuten. Voeg dan de tomaten en courgette toe en laat 3-4 minuten koken. Breng de soep op smaak met zout, peper en een snufje suiker.
Trefwoord aardappelen, bloemkool, broccoli, erwten, groente, prei, soep, spek, vleestomaten, witte bonen, wortelen

ZATERDAG

Omelet met paprika en kaas

Omelet met paprika en kaas

Totale tijd 15 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch, Ontbijt
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 6 eieren
  • 2 el melk
  • 1 bosui
  • 1 sjalot
  • 2 plakjes ham
  • ½ paprika
  • 2 el kaas geraspt
  • wat verse kruiden
  • nootmuskaat
  • zout en peper

Instructies
 

  • Klop de eieren in een grote mok, voeg de melk toe, roer. Breng op smaak met peper, zout en een vleugje nootmuskaat.
  • Snijd de groenten fijn, snij de bosui in fijne rolletjes, hak de sjalot heel fijn. Snijd de ham in blokjes.
  • Smelt de boter in een pan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Fruit de ui en haal hem uit de pan. Veeg de pan weg. Voeg het eimengsel toe en verdeel snel alle andere ingrediënten over het nog vloeibare eimengsel, net als bij een pizza.
  • Laat het langzaam stollen. Dit duurt even, zet de temperatuur nu NIET hoger, anders brandt de omelet van onderaf aan. De omelet is klaar als het oppervlak stevig is.
Trefwoord bosui, eieren, geitenkaas, melk, paprikasaus, sjalot

ZONDAG

Groentetaart met prei & kaas

Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Porties 1 taart

Ingrediënten
  

  • 300 g bloem
  • 150 g boter
  • 5 eieren
  • 2 kg prei
  • 1 kopje crème fraîche
  • 200 g geraspte kaas
  • 200 g ham
  • nootmuskaat
  • zout en peper

Instructies
 

  • Maak snel een kruimeldeeg van één ei, de bloem, het zout en de boter. Dek af en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Maak intussen de prei schoon en snij in ringetjes, was de prei en stoof deze druipnat 10-15 minuten in een steelpan.
  • Klop ondertussen de resterende eieren met de crème fraîche en de helft van de kaas los en breng op smaak met kruiden.
  • Snijd de ham in blokjes en bak het aan in weinig boter.
  • Doe het deeg in een springvorm met een diameter van 28 cm en maak een rand van 3 cm hoog. Prik met een vork gaatjes in het deeg zodat het niet gaat borrelen tijdens het bakken. Bakken op 180 ° op het middelste rooster gedurende ca. 20 minuten.
  • Verdeel de goed uitgelekte prei met de ham over het deeg en giet de ei-kaas saus erover. Bestrooi met de rest van de kaas en bak ongeveer 30 minuten op 180 °.
Dit weekmenu bewaren? Pin deze afbeelding dan op je eigen bord.
Weekmenu #5 - wat kook jij