Met onze receptideeën kun je voor elke dag gezonde, uitgebalanceerde, goedkope en geweldige recepten krijgen.
Soms kan het vervelend zijn om elke dag heerlijke gerechten te blijven bedenken voor een gezonde en gevarieerde maaltijd. We willen je hier graag bij helpen, en voorzien je daarom elke week van heerlijke recepten in de categorie:
Wat kook jij vandaag?
Laat je inspireren
Wil je je weekmenu zelf samenstellen, dan helpt ons lege maandmenu je bij het invullen.
Alle recepten zijn hieronder afzonderlijk te downloaden. Super makkelijk om ze te sparen voor je eigen receptenboek!
Wat koken we deze week?
Deze week koken we onder andere een heerlijke gemarineerde kip, een romige risotto en een omelet met kaas.
MAANDAG
Waldorf Salade
Totale tijd 1 uur uur 5 minuten min
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, Lunch, Salade
Porties 4 personen
Ingrediënten
- 500 g knolselderij
- 250 g zure appels bijv. Boskoop
- 3 el citroensap
- 150 g blauwe druiven
- 100 g walnoten gepeld
- 150 g zure room
- 1 el walnotenolie
- 1 snufje suiker
- zout en peper
Instructies
- Schil de knolselderij en snijd of rasp in fijne reepjes. Was de appels, halveer ze, verwijder het klokhuis en snijd of rasp ook in fijne reepjes. Doe beide in een kom, voeg 2 eetlepels citroensap toe en meng alles door elkaar. Was de druiven, pluk ze van de stelen en snijd ze doormidden, verwijder eventueel de pitjes. Hak de walnoten grof. Zet ongeveer 1 eetlepel van de druiven- en walnotenpitten apart voor garnering op een bord
- Doe voor de dressing de zure room, walnotenolie en 1 el citroensap in een kommetje en klop krachtig met een garde. Breng de dressing op smaak met zout, peper en suiker.
- Spatel eerst de druiven en walnoten door het selderij- en appelmengsel en dan de dressing. Breng de salade op smaak met peper en zout en verdeel over slakommen. Garneer met de druiven en walnoten die apart zijn gezet. Vers geroosterd brood past er goed bij.
Trefwoord aardappelsalade, appel, blauwe druiven, waldorf salade, walnoten
DINSDAG
Kip in balsamico-marinade met tagliatelle
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 4 uur uur 45 minuten min
Totale tijd 4 uur uur 55 minuten min
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen
Ingrediënten
- 2 kippenpoten
- 2 el balsamicoazijn
- 2 el olie
- 2 tl honing
- 150 g tagliatelle
- zout en peper
Instructies
- Meng azijn, olie, honing, zout en peper tot een marinade en bestrijk er de gewassen kippenpoten mee.
- Laat de kippenpoten 4 uur staan en verdeel de marinade keer op keer.
- Bak de kippenpoten ongeveer 45 minuten op 200 graden en giet de resterende marinade erbij. Kook de tagliatelle volgens de instructies op de verpakking en serveer bij de kip.
Trefwoord honing, kip, tagliatelle
WOENSDAG
Stoofvlees met appel en rode kool
Voorbereidingstijd 45 minuten min
Bereidingstijd 2 uur uur
Totale tijd 2 uur uur 45 minuten min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen
Ingrediënten
- 1½ kg rosbief
- 2 wortelen
- 3 uien
- ¼ l rode wijn droog
- 2 potten rode kool
- 2 appels Boskoop
- 800 g aardappelen kruimig
- 200 g aardappelmeel
- 160 ml water
- laurierblaadjes
- kruidnagel
- suiker
- azijn
- peper en zout
Instructies
- Zout en peper het rundvlees, bak goed. Voeg vervolgens de geschilde en in blokjes gesneden uien en de geschilde en in plakjes gesneden wortelen toe. Blus af met de rode wijn en vul aan met warm water.
- Laat het gebraad 1,5 – 2 uur stoven. Leg een uur voordat het gebraad klaar is de rode kool met de geschilde en in blokjes gesneden appels. Breng op smaak met laurierblaadjes en kruidnagel.
- Kook voor de dumplings de aardappelen en laat ze afkoelen. Schil en pers door de spaetzle-pers. Meng met het zout en het aardappelmeel. Kneed met het water tot een zacht, plakkerig deeg, voeg eventueel nog wat water toe. Vorm knoedels en leg ze ongeveer 20 minuten in heet gezouten water. laten gaan. Het water mag niet koken. De dumplings zijn klaar als ze naar boven zwemmen.
- Kruid de rode kool vlak voor het serveren met azijn en suiker.
Trefwoord aardappelen, appel, kruidnagel, rode kool, rode wijn, stoofvlees, uien
DONDERDAG
Garnalen risotto met sugarsnaps
Voorbereidingstijd 40 minuten min
Bereidingstijd 30 minuten min
Totale tijd 1 uur uur 10 minuten min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen
Ingrediënten
- 2 kleine uien
- 200 g sugar snaps
- 4 el koolzaadolie
- 300 g risotto rijst
- 600 ml groentebouillon
- 500 ml tomatensap
- 1 bosje basilicum
- 40 g Parmezaanse kaas
- 300 g Noordzee garnalen gepeld
- 4 el koffieroom
- zout en peper
Instructies
- Was en maak de peultjes schoon, snij ze kruiselings doormidden en blancheer ze 4 minuten in kokend water met zout. Giet af, spoel af in koud water en laat uitlekken.
- Schil de ui en hak deze fijn. Verhit de olie in een steelpan, fruit de uien op middelhoog vuur ongeveer 2 minuten. Bestrooi met rijst en kook tot ze glazig zijn.
- Verhit de groentebouillon en giet al roerend over de rijst. Kook alles op middelhoog vuur, af en toe roerend, tot de rijst het vocht heeft opgenomen.
- Verhit tomatensap in een kleine steelpan. Roer de rijst erdoor en laat op laag vuur 15 minuten sudderen; de rijst moet nog beet hebben. Was ondertussen de basilicum, schud droog, pluk de blaadjes en snijd ze met een groot scherp mes in fijne reepjes.
- Rasp de Parmezaanse kaas fijn en roer deze 5 minuten voor het einde van de kooktijd door de risotto met de basilicum, garnalen, peultjes en room. Breng op smaak met peper en zout.
Trefwoord basilicum, kaas, parmezaanse kaas, risotto, sugar snaps, tomatensap, uien
VRIJDAG
Groentesoep met witte bonen
Voorbereidingstijd 30 minuten min
Bereidingstijd 20 minuten min
Totale tijd 50 minuten min
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, Soep
Porties 4 personen
Ingrediënten
- 1½ – 2 kg verse groente
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 150 g knolselderij
- 150 g doorregen spek
- 2 el olijfolie extra vierge
- 1 l vleesbouillon
- 3 wortelen
- ½ prei
- 2 aardappelen
- 3 takjes tijm
- 2 tl oregano
- 200 g witte bonen
- 150 g erwten
- 150 g bloemkool
- 150 g broccoli
- 2 vleestomaten
- 1 kleine courgette
- suiker
- peper en zout
Instructies
- Schil en hak de ui en het teentje knoflook fijn. Maak de overige groenten schoon, was en hak ze fijn.
- Snijd het spek in niet te grote plakjes. Snijd het stukje bleekselderij in kleine blokjes en bak het samen met uien, knoflook en spek in een grote soeppan. Giet de vleesbouillon erbij en breng aan de kook.
- Voeg de wortels, prei, aardappelen, tijm en oregano toe en kook 10 minuten. Voeg de bonen, erwten, bloemkool en broccoli toe en kook nog 10 minuten. Voeg dan de tomaten en courgette toe en laat 3-4 minuten koken. Breng de soep op smaak met zout, peper en een snufje suiker.
Trefwoord aardappelen, bloemkool, broccoli, erwten, groente, prei, soep, spek, vleestomaten, witte bonen, wortelen
ZATERDAG
Omelet met paprika en kaas
Totale tijd 15 minuten min
Gang Hoofdgerecht, Lunch, Ontbijt
Porties 2 personen
Ingrediënten
- 6 eieren
- 2 el melk
- 1 bosui
- 1 sjalot
- 2 plakjes ham
- ½ paprika
- 2 el kaas geraspt
- wat verse kruiden
- nootmuskaat
- zout en peper
Instructies
- Klop de eieren in een grote mok, voeg de melk toe, roer. Breng op smaak met peper, zout en een vleugje nootmuskaat.
- Snijd de groenten fijn, snij de bosui in fijne rolletjes, hak de sjalot heel fijn. Snijd de ham in blokjes.
- Smelt de boter in een pan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Fruit de ui en haal hem uit de pan. Veeg de pan weg. Voeg het eimengsel toe en verdeel snel alle andere ingrediënten over het nog vloeibare eimengsel, net als bij een pizza.
- Laat het langzaam stollen. Dit duurt even, zet de temperatuur nu NIET hoger, anders brandt de omelet van onderaf aan. De omelet is klaar als het oppervlak stevig is.
Trefwoord bosui, eieren, geitenkaas, melk, paprikasaus, sjalot
ZONDAG
Groentetaart met prei & kaas
Totale tijd 1 uur uur
Gang Hoofdgerecht
Porties 1 taart
Ingrediënten
- 300 g bloem
- 150 g boter
- 5 eieren
- 2 kg prei
- 1 kopje crème fraîche
- 200 g geraspte kaas
- 200 g ham
- nootmuskaat
- zout en peper
Instructies
- Maak snel een kruimeldeeg van één ei, de bloem, het zout en de boter. Dek af en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
- Maak intussen de prei schoon en snij in ringetjes, was de prei en stoof deze druipnat 10-15 minuten in een steelpan.
- Klop ondertussen de resterende eieren met de crème fraîche en de helft van de kaas los en breng op smaak met kruiden.
- Snijd de ham in blokjes en bak het aan in weinig boter.
- Doe het deeg in een springvorm met een diameter van 28 cm en maak een rand van 3 cm hoog. Prik met een vork gaatjes in het deeg zodat het niet gaat borrelen tijdens het bakken. Bakken op 180 ° op het middelste rooster gedurende ca. 20 minuten.
- Verdeel de goed uitgelekte prei met de ham over het deeg en giet de ei-kaas saus erover. Bestrooi met de rest van de kaas en bak ongeveer 30 minuten op 180 °.
Dit weekmenu bewaren? Pin deze afbeelding dan op je eigen bord.
Helga Post®
Helga Post is een moeder en vrouw van een prachtig gezin met een passie voor lijstjes, organiseren, lekker koken, mooi wonen en groen huishouden.
Helga zet zich in om mensen op alle gebieden te helpen een leven te creëren waar ze van houden door hun doelen te bereiken.
Ze is de oprichter van Firma Huishouden® en auteur van de Huishoudplanner®. Ze woont in Duitsland met haar man Johan en nog 2 (van de 4) thuiswonende kinderen, Iris & Frank.