Met onze receptideeën kun je voor elke dag gezonde, uitgebalanceerde, goedkope en geweldige recepten krijgen.

Soms kan het vervelend zijn om elke dag heerlijke gerechten te blijven bedenken voor een gezonde en gevarieerde maaltijd. We willen je hier graag bij helpen, en voorzien je daarom elke week van heerlijke recepten in de categorie:

Wat kook jij vandaag?

Laat je inspireren

Wil je je weekmenu zelf samenstellen, dan helpt ons lege maandmenu je bij het invullen.

Alle recepten zijn hieronder afzonderlijk te downloaden. Super makkelijk om ze te sparen voor je eigen receptenboek!


Wat koken we deze week?

Deze week koken we onder andere een heerlijke zalmfilet, een verwarmende zuurkoolsoep en hartige koolrolletjes.

MAANDAG

Veggie burger met parmezaan en dip

Veggie burger met parmezaan en dip

Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch, Tussendoortje
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Pasteitjes

  • 125 g knäckebröd volkoren
  • 275 ml groentebouillon
  • ½ ui
  • ½ teen knoflook
  • ½ chilipeper
  • 50 g tomaten gedroogd
  • 30 g Parmezaanse kaas
  • 3 takjes tijm
  • 2 tl Italiaanse kruiden
  • 1 ei
  • 4 el avocado olie om in te bakken
  • 1 courgette klein

Dip

  • 100 g komkommer
  • 1 teen knoflook
  • 250 g magere yoghurt
  • 1 el avocado olie
  • zout en peper

Instructies
 

  • Hak het knäckebröd in een kom en giet de hete bouillon erover. Laat het zeker 20 minuten trekken.
  • Pel intussen de ui en het teentje knoflook, snijd beide fijn, halveer de chilipeper, verwijder de zaadlijsten en snijd fijn.
  • Snijd eventueel een paar dunne ringetjes van de chilipeper. Hak de gedroogde tomaten fijn. Rasp de parmezaan. Spoel de tijm af met koud water, laat goed uitlekken en pluk de blaadjes af. Meng het ei, ui, knoflook, chili, tijm, Italiaanse kruiden, tomaten en parmezaan met het knäckebrödmengsel.
  • Rasp voor de dip de komkommer fijn, pel het teentje knoflook eraf en pers het door de pers. Spat beide door de yoghurt en breng op smaak met zout, peper en een eetlepel avocado-olie en laat een beetje trekken.
  • Verhit ondertussen 2 eetlepels avocado-olie in een pan. Doe een volle eetlepel knäckebrödmengsel in de hete olie en bak de pasteitjes aan beide kanten zachtjes 2-3 minuten tot ze knapperig bruin zijn. Voeg verse avocado-olie toe aan de pan en gebruik deze om de volgende pasteitjes te bereiden.
  • Was en maak de courgette schoon en snijd ze in de lengte in dunne plakjes. Blancheer ze kort in een beetje kokend water, verdeel over borden en garneer met de chiliringen. Serveer de knäckebrödpasteitjes met de yoghurtdip.
Trefwoord groentebouillon, Italiaanse kruiden, knäckebröd, knoflook, komkommer, parmezaanse kaas, tomaten, uien, yoghurt

DINSDAG

Zalm met aardappelgratin

Zalm met aardappelgratin

Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Hoofdgerecht

Ingrediënten
  

Gratin

  • 800 g aardappelen vastkokend
  • 200 ml room
  • 150 ml melk
  • 100 g kaas geraspt
  • nootmuskaat
  • boter voor de vormen
  • zout

Overig

  • 2 bollen venkel
  • 1 citroen biologisch, groot
  • 3 el olijfolie
  • 1 el boter
  • 4 zalmfilets zonder vel, zonder graten
  • 2 el dille vers
  • peper en zout uit de molen

Instructies
 

  • Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes van circa 3 mm dik. Breng de room en de melk aan de kook in een steelpannetje, breng op smaak met veel zout en breng op smaak met nootmuskaat. Doe de aardappelschijfjes erdoor en kook 1-2 minuten. Verwarm de oven voor op 165 ° C boven- en onder-warmte en vet vier kleine ovenvaste porseleinen vormpjes (ong. 12 cm) of een grote ovenschaal in met een beetje boter. Verdeel de aardappelen met het vocht over de vormpjes, bestrooi met de kaas en bak in de oven gedurende 35-40 minuten.
  • Was en maak de venkel schoon en snijd in reepjes. Was de citroen en pel de schil met de dunschiller. Snijd vervolgens in fijne julienne. Halveer de citroen, pers de ene helft uit, schil de andere en snijd in kleine stukjes. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan en fruit hierin de venkel voor 5-6. Voeg de boter, de citroenschil en het citroensap toe, breng op smaak met peper en zout en houd warm.
  • Spoel de visfilets af, dep ze droog en bak ze in de resterende olie op de huidzijde 5-6 minuten. Breng de vleeskant op smaak met peper en zout. Draai vervolgens om en bak 1-2 minuten. Schik de zalmfilets met de venkel op borden, garneer met dille en stukjes citroen. Serveer met de gratin. Maal eventueel met peper.
Trefwoord aardappelen, citroen, dille, melk, room, venkel, zalm

WOENSDAG

Zuurkoolsoep met kabanossi

Zuurkoolsoep met kabanossi

Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 porties

Ingrediënten
  

  • 125 g gerookt spek
  • 1 el boter
  • 1 ui klein
  • 1 teen knoflook
  • 700 ml vleesbouillon
  • 250 g zuurkool
  • 125 g casselerrib
  • ½ paprika groen
  • ½ el paprikapoeder
  • 125 g kabanossi
  • 150 g zure room
  • tabasco
  • zout

Instructies
 

  • Snijd het gerookte spek fijn en bak ze in hete boter in een grote pan. Snipper de ui en het teentje knoflook, voeg toe en fruit tot de ui-blokjes glazig zijn. Voeg de vleesbouillon toe en breng aan de kook. Voeg de zuurkool en het fijngesneden gerookte varkensvlees toe en laat de soep afgedekt ongeveer 30 minuten zachtjes koken.
  • Was en maak de paprika's schoon en verwijder de zaadjes en de witte binnenkant. Snijd de peul in fijne reepjes, voeg toe aan de soep en breng op smaak met paprikapoeder, tabasco en zout.
  • Snijd de kabanossi in dunne plakjes, voeg ze toe en laat ze 15 minuten trekken in de soep op laag vuur. Haal de soep van het vuur, roer de zure room romig en spatel erdoor.
Trefwoord Kabanos, paprika, spek, uien, vleesbouillon, zure room, zuurkool

DONDERDAG

Gevulde paprika's met saffraanrijst

Gevulde paprika’s met saffraanrijst

Totale tijd 40 minuten
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, Lunch, Tussendoortje
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 6 paprika's 2 gele, 2 groene en 2 rode
  • 2 tomaten
  • 2 uien
  • 4 el zonnebloemolie
  • 1 tl suiker
  • paprikapoeder
  • ½ tl zout
  • 600 ml groentebouillon
  • 4 el tomatenpuree
  • 200 g rundergehakt
  • 1 blikje maïs
  • 1 ui
  • ½ teen knoflook
  • ½ bosje peterselie
  • 1 ei
  • 250 ml tomatenpuree
  • 160 g rijst
  • 1 zak saffraan
  • olijfolie
  • 400 ml water
  • nootmuskaat

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 160 ° C. Verhit de olie of boter op het fornuis en laat de rijst hierin doorschijnend zweten. Voeg saffraan en een beetje zout toe, roer goed. Giet er 400 ml water overheen en breng aan de kook. Dek af en kook 30 minuten in de oven.
  • Was ondertussen de paprika's goed, snijd het bovenste kwart van elke peul af. Maak de peulen los van de kern en de witte binnenmuren. Snijd voor de tomatensaus de tomaten in kleine stukjes.
  • Schil de uien, snijd ze fijn en fruit ze in 1 eetlepel zonnebloemolie, voeg de tomaten toe, laat ze even sudderen en breng op smaak met suiker, veel paprika, zout en tomatenpuree.
  • Verhit intussen 2 eetlepels olie en fruit hierin het gehakt. Schil 1 ui en het teentje knoflook, hak fijn en fruit in 1 eetlepel olie in een pan. Voeg de mais toe en bak kort mee. Voeg het gehakt toe en bak 5 minuten.
  • Spoel de peterselie af met koud water, giet af en hak fijn. Voeg het gehakt, ei en peterselie toe, breng op smaak met nootmuskaat, paprikapoeder, peper en zout en kneed alles goed door. Vul de paprika's met het gehaktmengsel.
  • Giet de tomatenpuree in een ovenschaal, doe de paprika's erin en bak in een voorverwarmde oven op 200 ° C gedurende 20 minuten. Serveer de paprika's over de rijst.
Trefwoord maïs, paprika, rundergehakt, saffraan, tomaten, uien

VRIJDAG

Pizza calzone met groenten

Pizza calzone met groenten

Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur 10 minuten
Totale tijd 1 uur 40 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 pizza’s

Ingrediënten
  

Deeg

  • 150 g bloem
  • 1 pakje droge gist of een half blokje verse gist
  • 1 tl zout
  • 1 el olijfolie
  • 125 ml lauw water

Vulling

  • 120 g mozzarella ongeveer een halve bol
  • 150 ml tomaten uit blik fijn gesneden
  • 100 g verse champignons
  • 100 g cocktailtomaatjes
  • gedroogde oregano gezouten
  • knoflook eventueel

Instructies
 

  • Maak eerst een gistdeeg voor de pizza calzone. Doe de bloem in een kom en meng goed met de droge gist. Voeg de olijfolie en 1 theelepel zout toe aan de bloem. Voeg het lauwwarme water toe aan de bloem en meng alles goed door elkaar en kneed het tot een glad gistdeeg. Als het pizzadeeg te droog of te vloeibaar is, voeg dan een beetje water of bloem toe. Doe het pizza-gistdeeg in een kom en laat het op een warme plaats, afgedekt met een doek, ongeveer 45 minuten staan ​​tot het deegvolume is verdubbeld.
  • Snijd intussen de champignons en prei in dunne plakjes en bak ze in een pan met antiaanbaklaag met wat olijfolie. De groenten moeten zoveel mogelijk vocht verliezen, zodat ze de calzone later niet weken. Breng op smaak met een beetje zout en peper en doe in een kommetje.
  • Fijne, grove tomaten in blik passen het beste bij de tomatensaus. Breng de tomatensaus op smaak met een beetje zout en gedroogde oregano en, afhankelijk van je smaak, met gehakte of geperste knoflook. Indien nodig kunt u ook tomatenpuree gebruiken voor de saus.
  • Haal vervolgens het calzone-deeg uit de kom en kneed nogmaals kort op een met bloem bestrooid werkblad. Verdeel het deeg gelijkmatig in twee stukken.
  • Rol met behulp van een stuk golfkarton uit tot een rond deegvel met een diameter van ongeveer 28 cm en bestrijk de ene helft met de voorbereide tomatensaus. De randen van het deegvel moeten ongeveer 2 cm breed worden uitgesneden. Voeg nu de champignons, prei en hele cocktailtomaatjes toe aan de tomatensaus. Strooi op het einde de mozzarella erover.
  • Vouw nu de ongebruikte helft van het deeg om en druk de randen stevig aan. Het is belangrijk dat de rand strak is en dat de calzone onderaan geen gaten heeft. Anders zou al het vocht eruit lopen en het deeg weken. Gebruik de lepel om wat meer tomatensaus toe te voegen aan de bovenste helft van het deeg. Strooi op het einde wat gedroogde oregano over de calzone.
  • Bak de twee pizza's in de voorverwarmde oven op 220 ° C met boven- / onderwarmte op het middelste rooster van de oven in ca. 20-25 minuten goudgeel.
Trefwoord champignons, mozzarella, pizza, tomaten

ZATERDAG

bordje met kip en radijsjes

Fitnessbordje met kip en radijsjes

Totale tijd 15 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 1 persoon

Ingrediënten
  

  • 125 g kipfilet
  • 1 tl avocado olie
  • 1 volkoren broodje
  • 1 tl halvarine
  • andijvie of andere sla soort enkele blaadjes
  • radijsjes
  • peper en zout

Instructies
 

  • Spoel de kipfilet af met koud water, dep ze droog en breng op smaak met peper en zout. Verhit 1 theelepel avocado-olie in een gecoate pan en bak het gevogelte overal krokant.
  • Halveer het broodje en bestrijk het met vet, bedek met sla en schijfjes radijs. Snijd de kipfilet in plakjes en verdeel over het broodje.
Trefwoord andijvie, avocado, brood, kip, volkoren

ZONDAG

Koolrolletjes

Kool rolletjes – Oma’s stijl

Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 porties

Ingrediënten
  

  • 1 witte kool klein, ongeveer 1 kilo
  • 1 broodje oudbakken
  • 3 uien
  • ½ bosje peterselie
  • 375 g gehakt gemengd
  • 2 eieren
  • 1 el mosterd
  • 1 tl karwijzaad
  • 6 el zonnebloemolie
  • 50 g doorregen spek
  • 200 g witte kool
  • 250 ml groentebouillon
  • 800 g aardappelen kruimig
  • 150 ml melk
  • 30 g boter
  • nootmuskaat
  • marjolein
  • sausbindmiddel bruin
  • paprikapoeder
  • peper en zout

Instructies
 

  • Haal de buitenste bladeren van de kool, verwijder dan 8 mooie grote bladeren van de steel en blancheer ze in kokend water gedurende 4 – 5 minuten. Als de bladeren niet van de kop loskomen (dit is vaak het geval bij jonge kool), leg dan de hele kool in kokend gezouten water gedurende 5 – 10 minuten, verwijder en verwijder dan de bladeren van de steel.
  • Week intussen de rol in water, pel de uien en snijd ze fijn, was de peterselie, laat ze goed uitlekken en weeg ze fijn. Knijp het geweekte broodje uit, doe het in een kom met gehakt, eieren, mosterd, uien en peterselie, meng goed en breng op smaak met peper, zout, nootmuskaat en marjolein.
  • Verspreid de koolbladeren op een werkblad, snijd eventueel de ribben plat zodat de bladeren beter kunnen worden gerold. Verdeel het gehaktmengsel over de koolbladeren en besprenkel met karwijzaad. Rol de koolbladeren op en zet vast met keukentouw, tandenstokers of een rolladeklem.
  • Verhit 6 eetlepels olie in een braadpan en bak hierin de koolrolletjes. Schil de ui en snijd deze in kleine blokjes, snijd het gerookte spek in blokjes en hak 200 g van de resterende witte kool fijn. Voeg ui, spek en kool toe en kook een paar minuten. Giet dan de groentebouillon erbij en stoof hierin de koolrolletjes 45 minuten.
  • Schil intussen de aardappelen, snijd ze in grote stukken en kook ze in ruim gezouten water in 18-20 minuten gaar, giet ze in een zeef en laat ze uitlekken. Pers de aardappelen twee keer door een aardappelpers. Verwarm de melk en roer door de aardappelen met de boter. Breng op smaak met zout en nootmuskaat.
  • Haal de gekookte koolrolletjes uit de braadpan, bind de bouillon met een bruin sausbindmiddel en breng op smaak met peper en paprikapoeder. Serveer de rollades met saus en aardappelpuree.
Trefwoord aardappelen, brood, eieren, gehakt, groentebouillon, mosterd, spek, uien, witte kool
Dit weekmenu bewaren? Pin deze afbeelding dan op je eigen bord.
Weekmenu #6 - wat kook jij