Met onze receptideeën kun je voor elke dag gezonde, uitgebalanceerde, goedkope en geweldige recepten krijgen.

Soms kan het vervelend zijn om elke dag heerlijke gerechten te blijven bedenken voor een gezonde en gevarieerde maaltijd. We willen je hier graag bij helpen, en voorzien je daarom elke week van heerlijke recepten in de categorie:

Wat kook jij vandaag?

Laat je inspireren

Wil je je weekmenu zelf samenstellen, dan helpt ons lege maandmenu je bij het invullen.

Alle recepten zijn hieronder afzonderlijk te downloaden. Super makkelijk om ze te sparen voor je eigen receptenboek!


Wat koken we deze week?

Deze week koken we onder andere rijstpudding met kersen, Provençaalse visspiesjes en heerlijke eendenborsten.

MAANDAG

Spinazietaart met fetakaas

Spinazietaart met fetakaas

Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 1 taart

Ingrediënten
  

  • 1 kant-en-klaar bladerdeeg uit de koeling
  • 250 g verse spinazie
  • 25 g boter
  • 150 g crème fraîche
  • 3 eidooiers
  • 125 g schapenkaas
  • 50 g pijnboompitten
  • peper en zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 190 ° C. Vet een quichevorm in en bestuif met bloem. Bedek met het deeg en prik een paar keer in met een vork. Dek af met bakpapier en bestrooi met bakerwten. Bak ongeveer 10-15 minuten blind in de voorverwarmde oven, verwijder dan de erwten en bakpapier.
  • Maak intussen de spinazie schoon en blancheer hem een ​​minuut in kokend water. Giet in een vergiet, giet af en knijp goed uit met je handen. Snijd de spinazie in kleine stukjes.
  • Smelt de boter in een pan en laat de spinazie een paar minuten sudderen tot al het water is verdampt. Doe in een kom en breng op smaak met peper en zout.
  • Laat iets afkoelen en meng met crème fraîche en eigeel.
  • Verdeel de verkruimelde schapenkaas over de voorgebakken deegbodem en verdeel het spinaziemengsel erover. Bak 10 minuten in de voorverwarmde oven. Verwijder, strooi de pijnboompitten erover en bak nog eens 5 minuten.
Trefwoord crème fraîche, feta, pijnboompitten, schapenkaas, spinazie

DINSDAG

Rijstpap met kersen en geroosterde amandelen

Rijstpap met kersen en geroosterde amandelen

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 l melk
  • 300 g rijstpudding
  • 100 g suiker
  • 1 pot kersen
  • 1 zakje rode cake glazuurpoeder
  • 100 g amandelen
  • 1 el olie

Instructies
 

  • Breng de melk en de suiker aan de kook. Voeg de rijstpudding toe en laat deze onder af en toe roeren 30-40 minuten inwerken op de laagste stand. Als de rijst te stevig is, voeg dan een beetje melk toe.
  • Doe de kersen met het sap en het poedersuikerpoeder in een pan en breng langzaam aan de kook tot het sap dik is.
  • Leg de amandelen ongeveer 30 seconden in kokend water. Daarna uitlekken en schillen. Met een lichte druk op de amandel komt hij uit de schil. Verhit, nadat alle amandelen zijn geschild, de olie in een grote pan en voeg de amandelen toe. Rooster de amandelen op middelhoog vuur, onder voortdurend roeren. Houd het altijd in de gaten, want de amandelen kunnen snel verbranden en dan bitter worden.
  • Doe de rijst in een kom en geniet ervan met de kersen en amandelen.
Trefwoord amandelen, kersen, melk, rijstpudding

WOENSDAG

Uiensoep

Uien soep

Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, Soep
Porties 4 porties

Ingrediënten
  

  • 400 g uien
  • 50 g boter
  • 100 ml witte wijn droog
  • 800 ml vleesbouillon sterk
  • 100 g Emmentaler
  • 1 teen knoflook
  • 1 el olijfolie
  • stokbrood
  • 1 el bieslook vers
  • zout en peper

Instructies
 

  • Schil de uien en snijd ze in reepjes. Verhit de boter in een pan, voeg de uien toe en fruit. Voeg de wijn en de bouillon toe, breng aan de kook, breng op smaak met peper en zout en kook ongeveer 30 minuten.
  • Verwarm de grill voor. Rasp de kaas. Schil het teentje knoflook, pers het door de knoflookpers en roer erdoor met de olijfolie. Bestrijk de stokbroodplakken ermee en rooster ze.
  • Giet de soep in borden, leg de stokbroodplakken erop, bestrooi met de kaas en gril onder de grill. Bestrooi met de bieslook en serveer.
Trefwoord Emmentaler, knoflook, stokbrood, uien, vleesbouillon, witte wijn

DONDERDAG

Spaghetti Carbonara met room

Spaghetti Carbonara met room

Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 porties

Ingrediënten
  

  • 400 g spaghetti
  • 3 eieren
  • 150 ml room
  • 100 g spekblokjes
  • 30 g Parmezaanse kaas
  • zout en peper

Instructies
 

  • Breng in een grote pan ruim gezouten water aan de kook. Kook de spaghetti in gezouten kokend water volgens de instructies op de verpakking beetgaar. Scheid intussen de eieren en doe de dooiers in een kom (gebruik anders het eiwit). Voeg de kookroom en spekblokjes toe en klop alles goed met een vork.
  • Giet de spaghetti af in een vergiet en laat even uitlekken. Keer terug naar de pan en meng met de eierroom op laag vuur. Haal van het vuur zodra het mengsel iets dikker begint te worden.
  • Kruid de spaghetti met versgemalen peper. Rasp de Parmezaanse kaas fijn en serveer direct.
Trefwoord eieren, parmezaanse kaas, room, spaghetti, spek

VRIJDAG

Savooiekool stamppot met puree

Savooiekool stamppot met puree

Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 porties

Ingrediënten
  

  • 1 kg aardappelen kruimig
  • 100 ml melk
  • 100 g boter
  • 1 kg savooiekool
  • 1 ui
  • 2 el boter
  • 300 ml slagroom
  • 500 g gerookte ham
  • 1 l bouillon
  • nootmuskaat
  • zout en peper

Instructies
 

  • Was de aardappelen grondig en kook ze in gezouten water in ongeveer 30 minuten gaar. Verwijder intussen de grove groene bladeren van de savooiekool, halveer, verwijder de steel en snijd ze in bladeren van ongeveer 2 cm groot. Kook de savooiekool ongeveer 10 minuten, giet af, spoel af en laat goed uitlekken.
  • Breng de bouillon aan de kook, voeg de gerookte ham toe en laat ongeveer 20 minuten trekken op lage temperatuur.
  • Schil de ui en snij in fijne blokjes. Doe 1 eetlepel boter in een pan, fruit de uien tot ze glazig zijn, ongeveer 3 minuten, voeg de savooiekool toe, roer, blus af met de slagroom, breng aan de kook en kook in ongeveer 5 minuten tot ze smeuïg zijn. Kruid de savooiekool met zout, peper en nootmuskaat.
  • Verwarm de melk voor de aardappelpuree, snijd de boter in kleine stukjes, voeg toe aan de hete melk en breng op smaak met zout en nootmuskaat. Giet de aardappelen af, laat ze ongeveer 2 minuten droog koken op lage temperatuur, schil ze, druk ze nog heet door de aardappelpers, roer langzaam het melkmengsel erdoor en breng op smaak.
Trefwoord aardappelen, ham, melk, savooiekool, slagroom, uien

ZATERDAG

Visspiezen in Provençaalse stijl

Visspiezen in Provençaalse stijl

Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur 35 minuten
Totale tijd 1 uur 55 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 250 g zalm
  • 250 g visfilet vastkokend, zoals zeebaars, heek of zeeduivel
  • 1 paprika rood
  • 1 venkel klein
  • 1 courgette klein
  • 4 sjalotten
  • 1 bosui
  • 100 ml olijfolie om te marineren
  • ½ citroen sap ervan
  • 1 teen knoflook
  • 2 el Provençaalse kruiden
  • 10 aardappelen grote
  • 1 el koolzaadolie
  • dille voor de garnering
  • chilipoeder
  • kerriepoeder
  • zout en peper

Instructies
 

  • Spoel de visfilets af met koud water, dep ze droog en snijd ze in vier grotere, hapklare stukken. Groente wassen en schoonmaken, ook in grotere stukken snijden. Leg alles op vier spiesjes.
  • Meng de olijfolie met citroensap, zout en het geplette teentje knoflook en de kruiden en marineer hierin de spiesjes 1 uur.
  • Maak ondertussen de aardappelpartjes. Was de aardappelen en, afhankelijk van de grootte, een kwart of een achtste met de schil. Was de aardappelpartjes om een ​​deel van het zetmeel te verwijderen.
  • Meng de olie, zout, peper, chilipoeder en kerriepoeder in een kom en voeg de uitgelekte aardappelpartjes toe. Roer nu tot alle aardappelen bedekt zijn met het olie- en kruidenmengsel.
  • Bak ze in de voorverwarmde oven op 200 ° ongeveer 30 minuten tot ze lekker krokant zijn. Tussendoor af en toe keren en eventueel na het bakken opnieuw kruiden.
  • Giet de visspiezen goed af en bak ze in een pan met antiaanbaklaag 3-4 minuten aan beide kanten. Garneer met een beetje dille en serveer met de aardappelpartjes.
Trefwoord bosui, citroen, courgette, knoflook, paprika, Provençaalse kruiden, sjalotten, venkel, vis, zalm

ZONDAG

Eendenborst met sinaasappelsaus

Eendenborst met sinaasappelsaus

Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 porties

Ingrediënten
  

  • 1 ui
  • 2 tl groene peper
  • 4 sinaasappels
  • 2 eendenborsten elk ongeveer 300 g
  • 4 el Cointreau
  • 200 ml bouillon van gevogelte
  • 1 el sausbinder donker
  • suiker
  • tijm
  • zout en peper

Instructies
 

  • Hak de ui en groene paprika fijn. Schil 2 sinaasappels dik zodat de witte schil volledig wordt verwijderd. Snijd in plakjes en halveer ze. Pers 150 ml sap uit 1 – 2 sinaasappels.
  • Bij de eendenborsten de huid kruiselings krabben. Kruid het vlees met peper en zout. Verhit een pan, leg het vlees 2 minuten op de huidkant. Schroei, draai en roer nog 2 minuten. geroosterd vlees. Leg ze in een ovenschaal met het vel naar boven. Kook in de voorverwarmde oven op 190 graden op het 2e rooster van onderen gedurende 15-20 minuten (gas 2 – 3, convectie op 170 graden).
  • Fruit de ui en groene paprika in het eendenvet. Giet de Cointreau, sinaasappelsap en gevogeltebouillon erbij. Laat 5-8 minuten onafgedekt sudderen. Indien nodig binden met een verdikkingsmiddel voor donkere saus. Voeg de sinaasappels toe en breng op smaak met zout, peper en suiker. Laat de eendenborst even rusten en serveer daarna bestrooid met de saus en eventueel tijm.
Trefwoord Cointreau, eendenborst, sinaasappels, uien
Dit weekmenu bewaren? Pin deze afbeelding dan op je eigen bord.
Weekmenu #7 - wat kook jij