Met onze receptideeën kun je voor elke dag gezonde, uitgebalanceerde, goedkope en geweldige recepten krijgen.
Soms kan het vervelend zijn om elke dag heerlijke gerechten te blijven bedenken voor een gezonde en gevarieerde maaltijd. We willen je hier graag bij helpen, en voorzien je daarom elke week van heerlijke recepten in de categorie:
Wat kook jij vandaag?
Laat je inspireren
Wil je je weekmenu zelf samenstellen, dan helpt ons lege maandmenu je bij het invullen.
Alle recepten zijn hieronder afzonderlijk te downloaden. Super makkelijk om ze te sparen voor je eigen receptenboek!
Wat koken we deze week?
Eind februari hebben we een groentenpan, pittige goulashsoep en wienerschnitzel op tafel.
MAANDAG
Kleurrijke groentenpan
Voorbereidingstijd 30 minuten min
Bereidingstijd 25 minuten min
Totale tijd 55 minuten min
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Porties 4 personen
Ingrediënten
- 1 wortel
- 2 courgettes klein
- 200 g sperziebonen
- 200 g broccoli
- 1 paprika rood
- 3 tomaten
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 1 citroen
- 2 el olie
- ½ tl chilipoeder
- 250 ml groentebouillon
- 3 takjes peterselie
- 1 tl suiker
- zout
Instructies
- Schil de wortel, was en maak de courgette schoon; snijd beide in plakjes. Was en maak de bonen schoon en snijd ze in stukjes van ongeveer 5 cm lang. Was en maak broccoli schoon en snijd ze in roosjes. Was, maak schoon, halveer en verwijder het klokhuis van de paprika's, verwijder de witte binnenste schil, snijd de paprika's in reepjes. Verbrand tomaten met heet water, schil, snijd ze in vieren, verwijder het klokhuis en snijd ze in grote stukken. Schil ui en knoflook en hak fijn. Pers de citroen uit.
- Verhit de olie in een pan. Bak alle geplette ingrediënten en de chilivlokken erin al roerend op middelhoog vuur. Voeg groentebouillon en citroensap toe, breng aan de kook en kook afgedekt op laag vuur in 20-25 minuten gaar.
- Was intussen de peterselie, schud deze droog en hak deze fijn. Kruid de groentepan met zout en suiker en bestrooi met peterselie.
Trefwoord broccoli, citroen, courgette, paprika, sperziebonen, tomaten, wortelen
DINSDAG
Pastaschotel met Gruyère
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Bereidingstijd 40 minuten min
Totale tijd 1 uur uur
Gang Hoofdgerecht
Porties 5 porties
Ingrediënten
- 500 g pasta eigen keuze
- 400 g champignons vers
- 250 g ham fijngesneden
- 300 g Gruyère kaas geraspt
- 100 g boter
- 4 teentjes knoflook
- 4 el boter
- 1 l melk
- nootmuskaat
- olijfolie
- zout en peper
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 ° C (convectie). Kook de pasta in gezouten water beetgaar en giet af.
- Smelt de boter in de pan, voeg de bloem toe, rooster lichtjes en blus langzaam af met de koude melk (voeg de melk geleidelijk toe). Laat een beetje sudderen, pers de knoflook erdoor en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Meng 200 g kaas door de saus en houd warm.
- Doe de pasta in een gegratineerde schaal, voeg de champignons en ham toe, meng alles goed door elkaar. Giet de kaassaus erover, verdeel het mooi, bestrooi met de rest van de kaas en besprenkel met een beetje olijfolie. Bak 30-40 minuten in de oven.
Trefwoord champignons, Gruyère, ham, melk, pasta
WOENSDAG
Goulashsoep met chili en paprika
Totale tijd 2 uur uur
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, Soep
Porties 8 personen
Ingrediënten
- 1 kg rundvlees
- 4 uien klein
- olie om te frituren
- 1½ el paprikapoeder
- 700 g aardappelen vastkokend
- 3 paprika's 1 groene, 1 gele en 1 rode
- 2 l vleesbouillon
- 1 blikje gepelde tomaten
- 1 tl marjolein
- 2 chilipepers
- 2 laurierblaadjes
- chilipoeder
- zout en peper
Instructies
- Kruid 1 ui met 2 kruidnagels (snijd ze ui en tweeën en steek een kruidnagel in elke helft). Snijd 3 uien in dunne ringen. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Was de paprika's en snijd ze in stukjes.
- Snijd het vlees in hapklare stukjes en bak ze in porties in hete olie in een pan, licht peperen en zouten, en bewaar in een kom.Verlaag vervolgens het vuur een beetje, fruit de uienringen in de pan tot ze lichtbruin zijn en meng met het zoete paprikapoeder.
- Voeg nu het vlees toe aan de uien, meng alles goed en blus af met de vleesbouillon. Voeg dan de tomaten met sap toe. Breng op smaak met marjolein en de laurierblaadjes en voeg de ui met kruidnagel toe aan de soep. Snijd de chilipepers fijn en voeg toe aan de soep.
- Dek af en laat ongeveer 1¼ uur op een zacht vuur sudderen, tot het vlees gaar is. Voeg nu de voorbereide paprika's en aardappelen toe aan de pan en laat de stoofpot sudderen tot de groenten net gaar zijn, maar niet te zacht. Verwijder de ui met kruidnagel en laurierblaadjes en breng de stoofpot opnieuw op smaak met chilipoeder, peper en zout.
Trefwoord aardappelen, kruidnagel, rundvlees, tomaten, uien, vleesbouillon
DONDERDAG
Braadworst met kerriesaus
Voorbereidingstijd 30 minuten min
Gang Hoofdgerecht, Tussendoortje
Porties 4 personen
Ingrediënten
Aardappelsalade
- 500 g aardappelen vastkokend
- 2 middelgrote uien fijn gesneden
- 1 el mosterd
- 125 ml bouillon
- 1 snufje nootmuskaat
- witte wijnazijn
- olie
- zout en peper
Worsten
- 4 worsten
- 4 el olie
- 2 uien klein
- 1 appel klein
- 1 el tomatenpuree
- 2 el kerriepoeder
- 2 tl paprikapoeder
- 2 snufjes chilipoeder
- 2 tl bouillon
- 2 el sausbinder
- ½ l water
- suiker
- zout en peper
Instructies
- Kook de aardappelen in hun schil en schil ze. Snijd warm in flinterdunne plakjes en meng met de uien. Voeg dan de hete bouillon toe, meng de olie, mosterd en azijn erdoor, meng en breng op smaak met zout, nootmuskaat en peper, eet terwijl het warm is.
- Bak de worstjes in de hete olie terwijl de aardappelen koken. Haal het er dan uit en houd het warm.
- Schil de ui en snij in reepjes, rasp de appel fijn. Fruit de ui en appel in het resterende frituurvet goudbruin. Voeg tomatenpuree toe en bak. Bestrooi met kerrie, paprika en chilipoeder. Giet ¼ liter water erbij. Breng aan de kook en voeg de bouillon toe. Roer het sausbindmiddel erdoor en kook een minuut. Breng op smaak met zout, peper en eventueel suiker. Voeg voor extra warmte een halve fijngesneden chilipeper toe.
Trefwoord aardappelsalade, appel, gehakt, mosterd, uien, worst
VRIJDAG
Zalm tagliatelle met citroen
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 15 minuten min
Totale tijd 30 minuten min
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Porties 4 personen
Ingrediënten
- 2 citroenen bio, onbehandeld
- 400 g zalmfilets vers of bevroren
- 500 g tagliatelle
- 200 ml witte wijn halfdroog
- 250 ml room
- 2 uien middelgroot
- 2 teentjes knoflook
- suiker
- nootmuskaat
- bloem
- zout en peper
Instructies
- Snijd de uien en knoflook fijn. Schil de schil van de citroenen met een schil en pers de citroenen uit.
- Kook de pasta al dente volgens de instructies op de verpakking. Snijd de zalmfilet in blokjes en besprenkel met het citroensap.
- Fruit de uien en knoflook in een pan, voeg wat bloem toe en zweet ook. Als de bloem een beetje bruin is geworden, blus je af met witte wijn en room. Voeg dan de zalmblokjes toe. Laat de saus op laag vuur ongeveer 10 minuten sudderen, als deze te dik is, verdun dan met een beetje melk. Breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat, suiker en citroensap.
Trefwoord citroen, room, tagliatelle, uien, witte wijn, zalm
ZATERDAG
Varkenshaas in een laagje ham en mosterd
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 40 minuten min
Totale tijd 55 minuten min
Gang Hoofdgerecht
Porties 3 porties
Ingrediënten
- 1 varkenshaas ca. 500 g
- 2 el Dijon mosterd
- 1 bosje salie zonder steel
- 180 g ham heel dun gesneden
- olie
- 1 ui fijngehakt
- 2 wortelen geschild, fijn gesneden
- 2 tl peperkorrels groen
- 1 dl Portwijn
- 1½ dl runderbouillon
- 1½ dl jus
- 1 dl slagroom
- bieslook fijngehakt
- zout en peper
Instructies
- Verwarm de oven voor op 90-100 ° C onder- en bovenwarmte. Meng de mosterd met de grove peper. Leg de ham bij elkaar en leg een deel van de salieblaadjes ongeveer 6 – 7 cm vanaf de rand. Kruid de varkenshaas met een beetje zout, bestrijk met de mosterd en leg op de salieblaadjes, leg een paar salieblaadjes op de varkenshaas en rol dan alles mooi op.
- Verhit wat olie in een pan, bak het vlees rondom 5 minuten, bij voorkeur alleen aan de kant waar de ham bij het oprollen eindigt, zodat het door het bakken wordt 'gelast'. Leg het vlees vervolgens afgedekt op een rooster, zodat het niet in zijn eigen sap ligt en laat het een uur en 20 minuten trekken.
- Fruit de uien, de in blokjes gesneden wortelen en de groene peperkorrels goed, blus af met de portwijn en laat kort sudderen, voeg dan de bouillon en de jus toe en kook op laag vuur tot de wortelen gaar zijn. Voeg net voordat de varkenshaas klaar is, de room toe aan de saus en pureer. Giet wat saus op voorverwarmde borden, snijd de filet in plakjes en serveer erop. Bestrooi met wat bieslook.
Trefwoord ham, mosterd, Portwijn, uien, varkenshaas, wortelen
ZONDAG
Wiener schnitzel met salade & tartaarsaus
Voorbereidingstijd 50 minuten min
Bereidingstijd 50 minuten min
Totale tijd 1 uur uur 40 minuten min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen
Ingrediënten
Schnitzels
- 4 kalfsschnitzels dun
- 20 el paneermeel
- 20 el bloem
- 4 eidooiers
- 2 eieren
- 2 l zonnebloemolie
- 2 tl paprikapoeder niet zoet, eerder heet
- witte peper
- suiker
- zout
Salade
- 400 g tomaten
- ½ komkommer
- ½ paprika rood
- ½ paprika geel
- ½ bosje lente uitjes
- olijfolie
- zout en peper
Tartaarsaus
- 1 eidooier
- 1 el mosterd medium heet
- 1 el citroensap
- 125 ml olie
- 2 eieren hardgekookt
- 2 el kappertjes
- 70 g augurken
- 2 el roomyoghurt bijv. Grieks
- 1 el kervel fijngehakt
- 3 el bieslook fijngehakt
- 2 el dragon fijngehakt
- 2 el peterselie fijngehakt
Instructies
- Laat de slager de schnitzel zo dun mogelijk snijden. Klop niet op de schnitzel. Als de slager de plakjes te dik heeft gesneden, druk ze dan plat met de rug van een mes maar klop nooit! Dit vernietigt de structuur van het vlees en tast de smaak en de stevigheid aan.
- Leg de bloem op het ene bord, het paneermeel op een ander bord en meng de peper, het zout, een snufje suiker en het paprikapoeder erdoor. Leg het ei of het mengsel van ei en dooier op een bord. Maak een extra bord voor de gepaneerde schnitzels en een extra bord voor de gebakken schnitzels.
- Verwarm de olie. Draai ze vervolgens door de bloem en zorg ervoor dat het hele oppervlak van de schnitzel bedekt is met bloem. Dompel vervolgens in het eimengsel totdat het hele oppervlak van de schnitzel nat is. Dan door het paneermeel. (Tip: koud water maakt 'ei/paneermeel-plakkerige' handen snel en gemakkelijk schoon voor en tijdens het paneren.)
- De gepaneerde schnitzel mag tijdens het braden nooit de bodem raken. De schnitzel moet permanent met de hete olie worden 'opgeschept'' met een lepel.
- Was voor de salade de lente-uitjes, snijd ze in kleine stukjes en doe ze in een slakom. Tomaten wassen, in vieren snijden en toevoegen. Was de paprika's, snijd ze in kleine stukjes en voeg ze ook toe. Schil de komkommer, snijd hem in plakjes (je kunt de plakjes iets dikker snijden zodat de komkommer niet te snel papperig wordt) en doe hem in de kom. Nu zout, peper en olijfolie zoals je wilt. Roer alles en breng op smaak.
- Meng voor de tartaarsaus de eidooiers met de mosterd en het citroensap. Roer eerst de olie druppel voor druppel erdoor en roer daarna snel een dunne stroom met de handmixer. Breng op smaak met zout, peper en een snufje suiker. Schil hardgekookte eieren en halveer ze. Hak de eidooiers en het eiwit apart. Hak de kappertjes en augurken fijn. Spatel de yoghurt, eigeel, eiwit, kappertjes, augurken, kervel, bieslook, dragon en peterselie door de tartaarsaus.
Trefwoord eieren, komkommer, mosterd, paprika, schnitzel, tomaten
Dit weekmenu bewaren? Pin deze afbeelding dan op je eigen bord.
Helga Post®
Helga Post is een moeder en vrouw van een prachtig gezin met een passie voor lijstjes, organiseren, lekker koken, mooi wonen en groen huishouden.
Helga zet zich in om mensen op alle gebieden te helpen een leven te creëren waar ze van houden door hun doelen te bereiken.
Ze is de oprichter van Firma Huishouden® en auteur van de Huishoudplanner®. Ze woont in Duitsland met haar man Johan en nog 2 (van de 4) thuiswonende kinderen, Iris & Frank.