Wat kook jij vandaag? – week 9

Met onze receptideeën kun je voor elke dag gezonde, uitgebalanceerde, goedkope en geweldige recepten krijgen.

Soms kan het vervelend zijn om elke dag heerlijke gerechten te blijven bedenken voor een gezonde en gevarieerde maaltijd. We willen je hier graag bij helpen, en voorzien je daarom elke week van heerlijke recepten in de categorie:

Wat kook jij vandaag?

Laat je inspireren

Wil je je weekmenu zelf samenstellen, dan helpt ons lege maandmenu je bij het invullen.

Alle recepten zijn hieronder afzonderlijk te downloaden. Super makkelijk om ze te sparen voor je eigen receptenboek!


Wat koken we deze week?

Tijdens deze week koken we een pasta ovenschotel met zuurkool, spaghetti Carbonara en varkensvlees in cidersaus.

MAANDAG

Pasta ovenschotel met zuurkool en Emmentaler

Totale tijd 40 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen
calorieën 550 kcal

Ingrediënten
  

  • 200 g volkorenpasta
  • 2 tl koolzaadolie
  • 400 g zuurkool
  • 12 jeneverbessen
  • 20 g boter
  • 150 g Emmentaler
  • 150 g ham in blokjes gesneden
  • 1 tl karwijzaad
  • 150 g zure room
  • zout en peper

Instructies
 

  • Kook pasta met 1 theelepel olie in ruim gezouten water volgens de instructies op de verpakking "beetgaar" en spoel af met koud water. Doe de zuurkool met de boter en de jeneverbessen in een pan, breng kort aan de kook en laat nog 10 minuten stoven.
  • Bestrijk een ovenschaal met de resterende olie en vul aan met de helft van de pasta. Giet een deel van de voorgekookte witte kool in een tweede laag. Snijd de helft van de kaas in blokjes en strooi deze samen met de karwijzaad over de kool. Verdeel de helft van de hamblokjes erover. Meng de overgebleven pasta en de kool door elkaar en leg ze in de ovenschaal.
  • Rasp de rest van de kaas. Meng de zure room met de geraspte kaas, breng op smaak met zout en peper en giet over de inhoud van de ovenschotel. Bestrooi met de resterende blokjes ham.
  • Bak 15 minuten in een voorverwarmde oven van 200° C.
Trefwoord Emmentaler, pasta, volkorenpasta, zuurkool

DINSDAG

Aardappel-salade met pesto, spinazie en tonijn

Totale tijd 25 min
Gang Hoofdgerecht, Lunch, Salade
Porties 2 personen
calorieën 389 kcal

Ingrediënten
  

  • 500 g krielaardappeltjes
  • 1 blikje tonijn in water
  • 2 handvol verse spinazie
  • 2 el kruidenpesto
  • Parmezaanse kaas

Instructies
 

  • Schrob de aardappelen met een groenteborstel, was ze goed en kook ze in een beetje gezouten water als aardappelen in de schil. Daarna een beetje laten afkoelen en in tweeën snijden.
  • Giet de tonijn goed af en snijd hem in hapklare stukjes. Was de spinazieblaadjes en hak ze fijn.
  • Doe de aardappelen in een kom en meng ze met de pesto en spinazieblaadjes, voeg dan de tonijn toe.
  • Bestrooi de aardappelsalade met vers geraspte Parmezaanse kaas.
Trefwoord aardappelsalade, pesto, spinazie, tonijn

WOENSDAG

Uien soep

Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 50 min
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, Soep
Porties 4 porties

Ingrediënten
  

  • 400 g uien
  • 50 g boter
  • 100 ml witte wijn droog
  • 800 ml vleesbouillon sterk
  • 100 g Emmentaler
  • 1 teen knoflook
  • 1 el olijfolie
  • stokbrood
  • 1 el bieslook vers
  • zout en peper

Instructies
 

  • Schil de uien en snijd ze in reepjes. Verhit de boter in een pan, voeg de uien toe en fruit. Voeg de wijn en de bouillon toe, breng aan de kook, breng op smaak met peper en zout en kook ongeveer 30 minuten.
  • Verwarm de grill voor. Rasp de kaas. Schil het teentje knoflook, pers het door de knoflookpers en roer erdoor met de olijfolie. Bestrijk de stokbroodplakken ermee en rooster ze.
  • Giet de soep in borden, leg de stokbroodplakken erop, bestrooi met de kaas en gril onder de grill. Bestrooi met de bieslook en serveer.
Trefwoord Emmentaler, knoflook, stokbrood, uien, vleesbouillon, witte wijn

DONDERDAG

Spaghetti Carbonara met room

Totale tijd 20 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 porties

Ingrediënten
  

  • 400 g spaghetti
  • 3 eieren
  • 150 ml room
  • 100 g spekblokjes
  • 30 g Parmezaanse kaas
  • zout en peper

Instructies
 

  • Breng in een grote pan ruim gezouten water aan de kook. Kook de spaghetti in gezouten kokend water volgens de instructies op de verpakking beetgaar. Scheid intussen de eieren en doe de dooiers in een kom (gebruik anders het eiwit). Voeg de kookroom en spekblokjes toe en klop alles goed met een vork.
  • Giet de spaghetti af in een vergiet en laat even uitlekken. Keer terug naar de pan en meng met de eierroom op laag vuur. Haal van het vuur zodra het mengsel iets dikker begint te worden.
  • Kruid de spaghetti met versgemalen peper. Rasp de Parmezaanse kaas fijn en serveer direct.
Trefwoord eieren, parmezaanse kaas, room, spaghetti, spek

VRIJDAG

Ovengroenten met koolrabi, prei en camembert

Totale tijd 55 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen
calorieën 394 kcal

Ingrediënten
  

  • 2 koolrabi
  • 2 wortelen
  • 1 prei
  • 250 g broccoli
  • 1 ui
  • 1 el boter
  • 200 ml room
  • 2 eieren
  • 125 g Camembert
  • verse peterselie
  • nootmuskaat
  • zout en peper

Instructies
 

  • Schil de koolrabi en de wortels en snijd ze in plakjes. Reinig en spoel de prei, snijd het bovenste deel in reepjes en het onderste deel in ringen. Was en maak broccoli schoon en snijd ze in roosjes van dezelfde grootte als mogelijk. Blancheer de groenten 5 – 7 minuten in kokend gezouten water.
  • Schil de ui en hak deze fijn. Beboter een ovenschaal, voeg de uitgelekte groenten toe en besprenkel met uienblokjes. Meng de room met de eieren, breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat en giet het mengsel over de groenten.
  • Bak 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200 ° C.
  • Ontschors intussen de camembert en snijd in plakjes. Haal de braadpan uit de oven, bedek met camembert en bak nog 5 minuten tot de kaas mooi smelt.
  • Serveer bestrooid met fijngesneden verse peterselie.
Trefwoord broccoli, Camembert, eieren, koolrabi, prei, room, wortelen

ZATERDAG

Roerei met krab op volkorenbrood

Totale tijd 15 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 1 persoon

Ingrediënten
  

  • 1 el boter
  • 3 eieren
  • 5 el slagroom
  • 1 sneetje volkorenbrood
  • 150 g Noordzee krab
  • 2 el bieslook

Instructies
 

  • Smelt 1 à 2 el boter in een pan. Klop 3 eieren los in de pan, roer met een spatel en haal herhaaldelijk van de bodem van de pan. Voeg 5 eetlepels slagroom toe, breng op smaak met peper en zout.
  • Duw het eimengsel van het midden naar de rand totdat het gaar maar nog steeds romig en sappig is.
  • Bestrijk 1 à 2 sneetjes volkorenbrood met boter en leg ze op borden. Leg de roerei op het brood. Beleg met 150 g Noordzeekrabvlees. Serveer bestrooid met 2 eetlepels bieslook.

ZONDAG

Varkensvlees in cidersaus met zuurkool

Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen
calorieën 588 kcal

Equipment

  • Braadzak

Ingrediënten
  

  • 800 g zuurkool
  • 1 zure appel
  • 3 laurierblaadjes
  • 1,2 kg varkensvlees zonder bot
  • 200 ml droge cider bijv. Cidre brut
  • 1 braadzak of braadfolie lengte 70 cm

Instructies
 

  • Pers de zuurkool krachtig uit in een zeef. Snijd een zure appel ongeschild in vieren en verwijder het klokhuis. Halveer de kwartjes in de lengte, snijd ze in stukken van 1 cm dik. Meng de appels en 3 laurierblaadjes door de kool, breng op smaak met peper en zout. Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht 180 graden).
  • Verdeel de zuurkool in de braadzak of braadfolie. Leg het varkensvlees op de kool. Giet er 200 ml droge cider ("Cidre brut") bij, sluit de braadzak, maak een snee en plaats deze op een schaal.
  • Stoof in de hete oven in het onderste derde deel van de oven gedurende 45 minuten.
  • Haal het varkensvlees uit de braadzak (let op: hete stoom!) En serveer bovenop de ciderkool, in plakjes gesneden. Mosterd past er goed bij.
Trefwoord appel, cider, zuurkool
Dit weekmenu bewaren? Pin deze afbeelding dan op je eigen bord.

Related Articles