Is het je al eens overkomen? Je wilt thee maken, schenkt het kokende water in een theeglas en er verschijnen allemaal witte schilfertjes. Bah, dat is niet fijn. Het is kalk! Maak je waterkoker eens open en kijk wat er aan de bodem gekoekt zit. Ik geef je tips hoe je deze vieze laag kunt verwijderen. De waterkoker ontkalken en schoonmaken is in een handomdraai gedaan.
De waterkoker ontkalken doe je zo
- Vul de waterkoker met 1 deel azijn en 2 delen water. De waterkoker hoeft niet helemaal vol te zijn, maar wel genoeg zodat het verwarmingselement bedekt is.
- Zet de waterkoker aan
- Nadat het water heeft gekookt en het vanzelf is uitgegaan laat je het een halfuur staan.
- Spoel de waterkoker om.
Wanneer er nog steeds kalkaanslag in de waterkoker zit herhaal je de bovenstaande stappen nogmaals. Als hij mooi schoon is van binnen dan spoel je het met water uit de kraan om totdat alle azijn en kalkresten zijn verdwenen. Maak de buitenkant ook schoon met wat azijn en water. Of gebruik hiervoor een halve citroen. Spoel en droog daarna de buitenkant af en klaar is Kees!
Blijf je azijn ruiken
Wanneer je waterkoker naar azijn blijft ruiken, herhaal bovenstaande stappen dan nog eens, maar zónder azijn. Wanneer je geen fan bent van azijn kun je in plaats daarvan ook een citroen gebruiken. Snij deze in tweeën en leg het in de waterkoker. Vul het aan met water en volg de stappen hierboven.
Hardnekkige kalkaanslag
Wanneer het niet helemaal lukt om de kalkaanslag te verwijderen kun je een extra kop azijn toevoegen.
Regelmatig herhalen is het beste
Ontkalk je waterkoker één keer per maand. Wanneer je onze huishoudschema’s volgt word je er automatisch aan herinnert. Elke maand staat het ontkalken van keukenapparaten op de planning zodat er niets wordt vergeten.
♥ LEESTIP: Stoomstrijkijzer ontkalken en schoonmaken
Hoe ziet jouw waterkoker er van binnen uit? En hoe maak jij de waterkoker schoon?
Helga Post®
Related posts
6 Comments
Comments are closed.
Handige tip! Zelf nooit aan gedacht.
Ik doe er regelmatig azijn in. En daarna doe ik er water in met een theezakje om de azijnlucht er uit te krijgen.
Dat is een hele goede tip, Nicole. Dank je.
Wij hebben een quooker, dus dan is een waterkoker overbodig. Maar ik heb nooit geweten dat je zo’n ding zo vaak moest ontkalken. Het verklaart wel een hoop 🙂
Dat lijkt mij ook heel erg handig. Misschien een idee voor onze nieuwe keuken 😉
Wij hebben een kalkheks in de waterkoker liggen, nooit meer ontkalken!