Is het je al eens overkomen? Je wilt thee maken, schenkt het kokende water in een theeglas en er verschijnen allemaal witte schilfertjes. Bah, dat is niet fijn. Het is kalk! Maak je waterkoker eens open en kijk wat er aan de bodem gekoekt zit. Ik geef je tips hoe je deze vieze laag kunt verwijderen. De waterkoker ontkalken en schoonmaken is in een handomdraai gedaan.

De waterkoker ontkalken doe je zo

 • Vul de waterkoker met 1 deel azijn en 2 delen water. De waterkoker hoeft niet helemaal vol te zijn, maar wel genoeg zodat het verwarmingselement bedekt is.
 • Zet de waterkoker aan
 • Nadat het water heeft gekookt en het vanzelf is uitgegaan laat je het een halfuur staan.
 • Spoel de waterkoker om.

Wanneer er nog steeds kalkaanslag in de waterkoker zit herhaal je de bovenstaande stappen nogmaals. Als hij mooi schoon is van binnen dan spoel je het met water uit de kraan om totdat alle azijn en kalkresten zijn verdwenen. Maak de buitenkant ook schoon met wat azijn en water. Of gebruik hiervoor een halve citroen. Spoel en droog daarna de buitenkant af en klaar is Kees!

Blijf je azijn ruiken

Wanneer je waterkoker naar azijn blijft ruiken, herhaal bovenstaande stappen dan nog eens, maar zónder azijn. Wanneer je geen fan bent van azijn kun je in plaats daarvan ook een citroen gebruiken. Snij deze in tweeën en leg het in de waterkoker. Vul het aan met water en volg de stappen hierboven.

Hardnekkige kalkaanslag

Wanneer het niet helemaal lukt om de kalkaanslag te verwijderen kun je een extra kop azijn toevoegen.

Regelmatig herhalen is het beste

Ontkalk je waterkoker één keer per maand. Wanneer je onze huishoudschema’s volgt word je er automatisch aan herinnert. Elke maand staat het ontkalken van keukenapparaten op de planning zodat er niets wordt vergeten.

♥ LEESTIP: Stoomstrijkijzer ontkalken en schoonmaken

Hoe ziet jouw waterkoker er van binnen uit? En hoe maak jij de waterkoker schoon?

Vragen over DIY schoonmaakmiddelen
Hoe maak ik zelf allesreiniger?

Maak een verhouding van 50% water en 50% schoonmaakazijn en giet dit in een spuitflacon. Voeg hier eventueel een paar druppels etherische olie aan toe. Schud het goed door elkaar en voilà, je allesreiniger is klaar voor gebruik.

Hoe maak ik zelf een keukenreiniger?

Giet twee theelepels afwasmiddel in een spuitflacon en vul hem langzaam aan met water. Niet schudden, maar wentelen en voilà, je keukenreiniger is klaar voor gebruik.

Wat zijn natuurlijke schoonmaakmiddelen?
 • Ossengalzeep. Hiermee kan je gemakkelijk vlekken verwijderen en is ook nog eens geheel natuurlijk.
 • Soda (zuiveringszout). Soda is een soort zout wat je in plaats van chloor kan gebruiken om dingen te ontvetten en reinigen.
 • Citroen
 • Groene zeep
 • Natuurazijn
Kan zelf schoonmaakmiddelen maken gevaarlijk zijn?

Je moet heel goed opletten welke ingrediënten wel en niet met elkaar kunnen worden vermengd. Als je dit niet weet, kan het heel gevaarlijk zijn.

Welke 2 schoonmaakmiddelen mag je niet met elkaar mengen?

Een aantal voorbeelden van ingrediënten die je nooit met elkaar moet mengen:

 1. Bleek + ammoniak. Bleek en ammoniak produceren een giftig gas genaamd chloramine.
 2. Twee verschillende gootsteenontstoppers
 3. Baking soda + azijn! Nooit mengen en bewaren.
 4. Waterstofperoxide + azijn
 5. Bleek + azijn
 6. Bleek + ontsmettingsalcohol