Met onze receptideeën kun je voor elke dag gezonde, uitgebalanceerde, goedkope en geweldige recepten krijgen.
Soms kan het vervelend zijn om elke dag heerlijke gerechten te blijven bedenken voor een gezonde en gevarieerde maaltijd. We willen je hier graag bij helpen met onze weekmenu’s, en voorzien je daarmee elke week van heerlijke recepten.
Wat kook jij vandaag?
Laat je inspireren
Wil je je weekmenu zelf samenstellen, dan helpt ons lege maandmenu je bij het invullen.
Alle recepten zijn hieronder afzonderlijk te downloaden. Super makkelijk om ze te sparen voor je eigen receptenboek!
Wat koken we deze week?
MAANDAG
Spaghetti met kaassaus
5 van 1 stem
Totale tijd 30 minuten min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4
calorieën 695 kcal
Ingrediënten
- 400 g spaghetti
- 1 el boter
- 1 ui gesnipperd
- 1 el bloem
- 3.75 dl melk
- 50 g gruyère
- 50 g Goudse kaas
- 50 g Parmezaanse kaas
- 50 g pijnboompitten
- 1 el tijm vers
- versgemalen peper
- versgeraspte nootmuskaat
- zout
Instructies
- Kook de pasta beetgaar in ruim kokend water. Giet hem af en laat hem uitlekken.
- Verhit de boter in een pan en bak de ui glazig. Stuif de bloem erover en bak hem zachtjes mee. Roer de melk erdoor en kook de saus 5 minuten op laag vuur; roer geregeld.
- Rasp de gruyère, de Goudse kaas en 40 gram van de Parmezaanse kaas en laat ze in de sauss op laag vuur smelten. Breng de saus op smaak met een flinke snuf zout, peper en nootmuskaat.
- Rooster de pijnboompitten lichtjes in een droge koekenpan. Meng in een schaal de spaghetti met de saus, bestrooi met de pijnboompitten, resterende Parmezaanse kaas en de verse kruiden.
DINSDAG
Gehaktbrood met appel en savooiekool
Voorbereidingstijd 30 minuten min
Bereidingstijd 50 minuten min
Totale tijd 1 uur uur 20 minuten min
Gang Hoofdgerecht
Porties 8 personen
calorieën 335 kcal
Equipment
- Vleesthermometer
Ingrediënten
- 2 grote, groene savooiekoolbladeren
- 2 uien fijn gesneden
- 1 stevige appel geschild en in blokjes gesneden
- 150 ml Calvados
- 2 el eekhoorntjesbrood gedroogd
- 200 g spekblokjes
- 450 g varkensgehakt
- 0,5 tl kaneel
- 2 eieren
- 15 plakjes Schwarzwälder Schinken ham, verkrijgbaar bij Lidl
- boter om in te bakken en in te vetten
- 3 el appel- of abrikozenjam
- zout en peper
Instructies
- Kook de savooiekoolblaadjes 5 minuten in gezouten water, verwijder de grove bladnerven. Fruit de uien in 2 eetlepels boter goudbruin, laat afkoelen. Bak in deze pan de appelstukjes in 1 el boter en blus af met 50 ml Calvados, laat afkoelen. Meng de gedroogde champignons tot poeder.
- Meng het gehakt met de spekblokjes, uien, appelstukjes en champignonpoeder. Roer 100 ml Calvados, kaneel, eieren, zout en peper erdoor. Verwarm de oven voor op 100 graden hete lucht.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de plakjes Schwarzwälder ham er kruislings op. Bestrijk met vleesmengsel en bedek met een laag savooiekoolbladeren. Druk aan met je handen.
- Leg er nog een laag vlees op en bedek met savooiekool. Nog een laatste laag vleesmengsel, vorm alles tot een rol en omwikkel met de ham.
- Bak het gehaktbrood 50 minuten. De kerntemperatuur in het midden van het vlees moet 85 graden bedragen. Bestrijk het met appel- of abrikozengelei terwijl het nog warm is.
Trefwoord appel, savooiekool, Schwarzwälder schinken, spek
WOENSDAG
Ovengroenten met koolrabi, prei en camembert
Totale tijd 55 minuten min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen
calorieën 394 kcal
Ingrediënten
- 2 koolrabi
- 2 wortelen
- 1 prei
- 250 g broccoli
- 1 ui
- 1 el boter
- 200 ml room
- 2 eieren
- 125 g Camembert
- verse peterselie
- nootmuskaat
- zout en peper
Instructies
- Schil de koolrabi en de wortels en snijd ze in plakjes. Reinig en spoel de prei, snijd het bovenste deel in reepjes en het onderste deel in ringen. Was en maak broccoli schoon en snijd ze in roosjes van dezelfde grootte als mogelijk. Blancheer de groenten 5 – 7 minuten in kokend gezouten water.
- Schil de ui en hak deze fijn. Beboter een ovenschaal, voeg de uitgelekte groenten toe en besprenkel met uienblokjes. Meng de room met de eieren, breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat en giet het mengsel over de groenten.
- Bak 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200 ° C.
- Ontschors intussen de camembert en snijd in plakjes. Haal de braadpan uit de oven, bedek met camembert en bak nog 5 minuten tot de kaas mooi smelt.
- Serveer bestrooid met fijngesneden verse peterselie.
Trefwoord broccoli, Camembert, eieren, koolrabi, prei, room, wortelen
DONDERDAG
Pasta Pesto
5 van 1 stem
Totale tijd 30 minuten min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4
calorieën 458 kcal
Ingrediënten
- 1 bosje peterselie
- 1 bosje basilicum
- 2 teentjes knoflook
- 50 g amandelen gehakt
- 2 el pecorino geraspt
- 2 el olie
- ½ Spaanse peper gedroogd
- 1.25 dl bouillon
- 400 g tagliatelle
- zout
- peper
Instructies
- Trek de blaadjes van de peterselie en het basilicum. Hak de kruiden, knoflook en amandelen fijn in een keukenmachine. Roer vluchtig de pecorino, olie en verkruimelde Spaanse peper erdoor. Voeg de bouillon toe en breng de pesto op smaak.
- Kook intussen de pasta beetgaar in ruim kokend water met zout. Giet hem af, laat hem uitlekken en bewaar ca. 1 dl van het kookvocht. Vermeng de pasta met de pesto en voeg eventueel wat van het kookvocht toe.
VRIJDAG
Zalm met aardappelgratin
Voorbereidingstijd 30 minuten min
Bereidingstijd 40 minuten min
Totale tijd 1 uur uur 10 minuten min
Gang Hoofdgerecht
Ingrediënten
Gratin
- 800 g aardappelen vastkokend
- 200 ml room
- 150 ml melk
- 100 g kaas geraspt
- nootmuskaat
- boter voor de vormen
- zout
Overig
- 2 bollen venkel
- 1 citroen biologisch, groot
- 3 el olijfolie
- 1 el boter
- 4 zalmfilets zonder vel, zonder graten
- 2 el dille vers
- peper en zout uit de molen
Instructies
- Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes van circa 3 mm dik. Breng de room en de melk aan de kook in een steelpannetje, breng op smaak met veel zout en breng op smaak met nootmuskaat. Doe de aardappelschijfjes erdoor en kook 1-2 minuten. Verwarm de oven voor op 165 ° C boven- en onder-warmte en vet vier kleine ovenvaste porseleinen vormpjes (ong. 12 cm) of een grote ovenschaal in met een beetje boter. Verdeel de aardappelen met het vocht over de vormpjes, bestrooi met de kaas en bak in de oven gedurende 35-40 minuten.
- Was en maak de venkel schoon en snijd in reepjes. Was de citroen en pel de schil met de dunschiller. Snijd vervolgens in fijne julienne. Halveer de citroen, pers de ene helft uit, schil de andere en snijd in kleine stukjes. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan en fruit hierin de venkel voor 5-6. Voeg de boter, de citroenschil en het citroensap toe, breng op smaak met peper en zout en houd warm.
- Spoel de visfilets af, dep ze droog en bak ze in de resterende olie op de huidzijde 5-6 minuten. Breng de vleeskant op smaak met peper en zout. Draai vervolgens om en bak 1-2 minuten. Schik de zalmfilets met de venkel op borden, garneer met dille en stukjes citroen. Serveer met de gratin. Maal eventueel met peper.
Trefwoord aardappelen, citroen, dille, melk, room, venkel, zalm
ZATERDAG
Pizza bladerdeeg-snacks
Totale tijd 20 minuten min
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, Tussendoortje
Porties 2 personen
Ingrediënten
- 2 pakjes bladerdeeg
- 1 ui
- 1 potje olijven
- 1 blikje gepureerde tomaten
- 250 g salami
- zout en peper
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Hak de ui en salami klein.
- Bestrijk het opgerolde bladerdeeg met tomatensaus, strooi uien en salami over het deeg, giet de olijven af en verdeel ze over het deeg, breng op smaak met zout en peper en rol op tot een "worst".
- Snijd in reepjes met een scherp mes en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Bak ongeveer 20 minuten in de oven.
ZONDAG
Hartige taart met broccoli en zalm
Helga Post®Een heerlijke quiche met lekkere ingrediënten
Voorbereidingstijd 40 minuten min
Bereidingstijd 1 uur uur
Totale tijd 1 uur uur 40 minuten min
Gang Hoofdgerecht
Porties 8
calorieën 330 kcal
Equipment
- Schaal
- Springvorm 26 cm
- Bakpapier
Ingrediënten
- 300 gram bloem
- 5 eieren
- 2 el citroensap
- 200 gram boter
- 650 gram broccoli
- 250 ml melk
- 400 gram zalmfilet
- 100 gram slagroom
- snufje witte peper
- snufje zout
- dille om te garneren
Instructies
- Kneed van het meel, een halve theelepel zout, een ei en de boter in blokjes een glad deeg.
- Vorm er een bol van, doe het in een afgedekte schaal en laat het een halfuur rusten in de koelkast
- Snijd en was de broccoli
- Kook de broccoli ca. 8 minuten in water met een snufje zout
- Giet de broccoli af, laat het schrikken en uitlekken
- Was de zalmfilet, droog het met keukenpapier en snij het in blokjes
- Druppel de citroensap over de zalm
- Bedek de bodem van de springvorm (26cm) met bakpapier
- Rol twee-derde van het deeg erop uit en steek er met een vork meerdere malen gaatjes in
- Sluit de springvormrand eromheen
- Rol de rest van het deeg op en leg het langs de rand. Druk het zodat je een rand krijgt van ongeveer 4 cm
- Melk, slagroom en 4 eieren opkloppen en op smaak brengen met peper en zout
- Vul het deeg in de vorm met de uitgelekte broccoli en zalm
- Giet het melk mengsel erover
- Zet de taart een uur in een voorverwarmde oven op 175°C
- Garneer het met dille, eet smakelijk.
Helga Post®
Helga Post is een moeder en vrouw van een prachtig gezin met een passie voor lijstjes, organiseren, lekker koken, mooi wonen en groen huishouden.
Helga zet zich in om mensen op alle gebieden te helpen een leven te creëren waar ze van houden door hun doelen te bereiken.
Ze is de oprichter van Firma Huishouden® en auteur van de Huishoudplanner®. Ze woont in Duitsland met haar man Johan en nog 2 (van de 4) thuiswonende kinderen, Iris & Frank.