Met onze receptideeën kun je voor elke dag gezonde, uitgebalanceerde, goedkope en geweldige recepten krijgen.

Soms kan het vervelend zijn om elke dag heerlijke gerechten te blijven bedenken voor een gezonde en gevarieerde maaltijd. We willen je hier graag bij helpen met onze weekmenu’s, en voorzien je daarmee elke week van heerlijke recepten.

Wat kook jij vandaag?

Laat je inspireren

Wil je je weekmenu zelf samenstellen, dan helpt ons lege maandmenu je bij het invullen.

Downloaden

Weekmenu #15 - weekmenu

Alle recepten zijn hieronder afzonderlijk te downloaden. Super makkelijk om ze te sparen voor je eigen receptenboek!


Wat koken we deze week?

MAANDAG

Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

Totale tijd 20 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4
calorieën 703 kcal

Ingrediënten
  

  • 50 g ontbijtspek
  • 100 g gekookte ham
  • 2 el boter
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 400 g spaghetti
  • 40 g Parmezaanse kaas
  • 40 g pecorino
  • 3 eieren
  • 1 dl room
  • zout
  • peper

Instructies
 

  • Snijd het spek en de ham in kleine blokjes. Verhit de boter in een pan en bak het spek aan. Voeg de knoflook toe en bak hem ca. 3 minuten mee.
  • Kook de pasta beetgaar in ruim kokend water met zout. Giet hem af en laat hem uitlekken. Voeg de pasta bij het spek in de pan en roer goed.
  • Rasp de Parmezaanse kaas en pecorino. Klop de eieren met de room en de helft van beide kaassoorten; voeg zout en peper toe. Roer de gekookte ham erdoor. Schep dit mengsel op de spaghetti en schep om, tot de eieren beginnen te stollen.
  • Schep de resterende kaas door de spaghetti en serveer meteen.

DINSDAG

Spinazietaart met fetakaas

Totale tijd 25 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 1 taart

Ingrediënten
  

  • 1 kant-en-klaar bladerdeeg uit de koeling
  • 250 g verse spinazie
  • 25 g boter
  • 150 g crème fraîche
  • 3 eidooiers
  • 125 g schapenkaas
  • 50 g pijnboompitten
  • peper en zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 190 ° C. Vet een quichevorm in en bestuif met bloem. Bedek met het deeg en prik een paar keer in met een vork. Dek af met bakpapier en bestrooi met bakerwten. Bak ongeveer 10-15 minuten blind in de voorverwarmde oven, verwijder dan de erwten en bakpapier.
  • Maak intussen de spinazie schoon en blancheer hem een ​​minuut in kokend water. Giet in een vergiet, giet af en knijp goed uit met je handen. Snijd de spinazie in kleine stukjes.
  • Smelt de boter in een pan en laat de spinazie een paar minuten sudderen tot al het water is verdampt. Doe in een kom en breng op smaak met peper en zout.
  • Laat iets afkoelen en meng met crème fraîche en eigeel.
  • Verdeel de verkruimelde schapenkaas over de voorgebakken deegbodem en verdeel het spinaziemengsel erover. Bak 10 minuten in de voorverwarmde oven. Verwijder, strooi de pijnboompitten erover en bak nog eens 5 minuten.
Trefwoord crème fraîche, feta, pijnboompitten, schapenkaas, spinazie

WOENSDAG

Avocadosalade met kalkoen

Totale tijd 40 min
Gang Hoofdgerecht, Lunch, Salade
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 400 g kalkoen schnitzels
  • 250 g cherrytomaten
  • 350 g wortelen
  • 1 krop sla
  • 2 avocado's
  • 4 eieren hardgekookt
  • 2 el citroensap
  • 5 el olijfolie
  • 1 el honing
  • 4 el azijn
  • 1 el mosterd
  • zout en peper
  • specerijen naar smaak

Instructies
 

  • Snijd de schnitzel in reepjes, bak in de pan en breng op smaak.
  • Pluk de sla in hapklare stukjes, snijd de tomaten in vieren. Schil de avocado's, snijd ze in stukjes en besprenkel ze direct met het citroensap. Schil en rasp de wortelen. Snijd de eieren in plakjes, schik alles op borden.
  • Meng honing, azijn, olie, mosterd, zout en peper en giet als saus over de salade.

DONDERDAG

Pasta ovenschotel met champignons, spek en kaas

Totale tijd 30 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 3 personen

Ingrediënten
  

  • 250 g pasta klein, bijv. mini penne
  • 150 g erwten bevroren
  • 125 g champignons
  • 2 lente uitjes
  • 100 g spekjes
  • 200 ml melk
  • 4 eieren
  • 6 el kaas geraspt
  • 100 g cashewnoten
  • 1 el olie
  • 2 el paneermeel
  • 2 stengels basilicum

Instructies
 

  • Kook de pasta in kokend gezouten water volgens de instructies op de verpakking. Kook de erwten de laatste 3 minuten mee.
  • Maak de champignons schoon, was ze eventueel en snijd ze in kleine stukjes. Maak de lente-uitjes schoon, was ze en snijd ze in ringetjes.
  • Was de basilicum, schud droog, hak, hak de cashewnoten fijn. Verhit 1 eetlepel olie in een pan, fruit de champignons ongeveer 5 minuten, fruit de lente-uitjes en cashewnoten kort. Breng op smaak met peper en zout.
  • Giet de pasta en erwten af. Meng met de basilicum, ham, bosui, ongeveer driekwart van de cashewnoten en champignons.
  • Vet de ovenschaal in en bestrooi met paneermeel. Verdeel het pastamengsel er goed in.
  • Meng eieren en melk. Breng op smaak met peper en zout. Giet over de pasta. Strooi er kaas over. Strooi tenslotte de resterende cashewnoten erover. Bak in een voorverwarmde oven (elektrisch fornuis 175 graden Celsius, hetelucht 150 graden Celsius, gasstand 2) in circa 30 minuten goudbruin.

VRIJDAG

Vegetarische groenteschotel met rijst

Totale tijd 30 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 150 g basmatirijst
  • olie om in te roerbakken
  • 300 g verse erwten diepvries
  • 100 g wortelen
  • 150 g mais
  • 100 g koolrabi
  • 100 g prei
  • 150 g sperziebonen
  • 50 g rode paprika
  • 1 ui
  • zout, peper

Instructies
 

  • Was de rijst grondig, bak kort in een pan met een beetje olie, voeg twee keer zoveel water toe als rijst en kook.
  • Schrob de wortels grondig, verwijder de uiteinden en snijd ze in plakjes.
  • Schil de koolrabi en snij in kleine blokjes. Was en maak de prei schoon en snij in ringetjes. Was, reinig en snijd de bonen en paprika's in kleine stukjes. Schil de ui en snijd hem in kleine stukjes.
  • Verhit wat olie in een pan en fruit eerst de uien, voeg dan de rest van de groenten toe en kook alles afgedekt, onder af en toe roeren. Meng de rijst met de groenten en breng alles op smaak met peper en zout.

ZATERDAG

Omelet met paprika & kaas

Totale tijd 15 min
Gang Hoofdgerecht, Lunch, Ontbijt
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 6 eieren
  • 2 el melk
  • 1 bosui
  • 1 sjalot
  • 2 plakjes ham
  • ½ paprika
  • 2 el kaas geraspt
  • wat verse kruiden
  • nootmuskaat
  • zout en peper

Instructies
 

  • Klop de eieren in een grote mok, voeg de melk toe, roer. Breng op smaak met peper, zout en een vleugje nootmuskaat.
  • Snijd de groenten fijn, snij de bosui in fijne rolletjes, hak de sjalot heel fijn. Snijd de ham in blokjes.
  • Smelt de boter in een pan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Fruit de ui en haal hem uit de pan. Veeg de pan weg. Voeg het eimengsel toe en verdeel snel alle andere ingrediënten over het nog vloeibare eimengsel, net als bij een pizza.
  • Laat het langzaam stollen. Dit duurt even, zet de temperatuur nu NIET hoger, anders brandt de omelet van onderaf aan. De omelet is klaar als het oppervlak stevig is.
Trefwoord bosui, eieren, geitenkaas, melk, paprikasaus, sjalot

ZONDAG

Weekmenu #16 - weekmenu 16

Goulashsoep met chili en paprika

Totale tijd 2 uur
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, Soep
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

  • 1 kg rundvlees
  • 4 uien klein
  • olie om te frituren
  • el paprikapoeder
  • 700 g aardappelen vastkokend
  • 3 paprika's 1 groene, 1 gele en 1 rode
  • 2 l vleesbouillon
  • 1 blikje gepelde tomaten
  • 1 tl marjolein
  • 2 chilipepers
  • 2 laurierblaadjes
  • chilipoeder
  • zout en peper

Instructies
 

  • Kruid 1 ui met 2 kruidnagels (snijd ze ui en tweeën en steek een kruidnagel in elke helft). Snijd 3 uien in dunne ringen. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Was de paprika's en snijd ze in stukjes.
  • Snijd het vlees in hapklare stukjes en bak ze in porties in hete olie in een pan, licht peperen en zouten, en bewaar in een kom.
    Verlaag vervolgens het vuur een beetje, fruit de uienringen in de pan tot ze lichtbruin zijn en meng met het zoete paprikapoeder.
  • Voeg nu het vlees toe aan de uien, meng alles goed en blus af met de vleesbouillon. Voeg dan de tomaten met sap toe. Breng op smaak met marjolein en de laurierblaadjes en voeg de ui met kruidnagel toe aan de soep. Snijd de chilipepers fijn en voeg toe aan de soep.
  • Dek af en laat ongeveer 1¼ uur op een zacht vuur sudderen, tot het vlees gaar is. Voeg nu de voorbereide paprika's en aardappelen toe aan de pan en laat de stoofpot sudderen tot de groenten net gaar zijn, maar niet te zacht. Verwijder de ui met kruidnagel en laurierblaadjes en breng de stoofpot opnieuw op smaak met chilipoeder, peper en zout.
Trefwoord aardappelen, kruidnagel, rundvlees, tomaten, uien, vleesbouillon

Zelf je weekmenu samenstellen?

Als je nog nooit een weekmenu hebt gemaakt en bovenstaande recepten zijn niet jouw smaak, leg ik hier uit hoe je een perfect weekmenu samenstelt. Wekelijks een menu maken voordat je boodschappen gaat doen, kan enorm schelen in je portemonnee namelijk. Lees maar eens hier.