Met onze receptideeën kun je voor elke dag gezonde, uitgebalanceerde, goedkope en geweldige recepten krijgen.

Soms kan het vervelend zijn om elke dag heerlijke gerechten te blijven bedenken voor een gezonde en gevarieerde maaltijd. We willen je hier graag bij helpen met onze weekmenu’s, en voorzien je daarmee elke week van heerlijke recepten.

Wat kook jij vandaag?

Laat je inspireren

Wil je je weekmenu zelf samenstellen, dan helpt ons lege maandmenu je bij het invullen.

Downloaden

Weekmenu #15 - weekmenu

Alle recepten zijn hieronder afzonderlijk te downloaden. Super makkelijk om ze te sparen voor je eigen receptenboek!


Wat koken we deze week?

MAANDAG

Wentelteefjes met krokante prosciutto

Wentelteefjes met krokante Prosciutto

Gang Lunch, Ontbijt
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 3 el kookroom
  • 3 eieren
  • 3 el suiker fijn
  • snufje kaneel
  • 80 g boter
  • 8 dikke sneeën brood schuin doormidden snijden
  • 1 el olijfolie
  • 12 plakken prosciutto

Instructies
 

  • Meng de kookroom, eieren, suiker en kaneel in een ruime, ondiepe kom. Haal de sneeën brood een voor een door het eimengsel en laat ze even uitlekken wanneer je ze uit het mengsel haalt.
  • Smelt de helft van de boter in een koekenpan. Leg 3-4 sneeën brood in de pan, zodra de boter schuimt. Bak het brood aan weerszijden goudbruin. Bak de rest van het brood, voeg eventueel wat boter toe en houd de gebakken broodjes warm in de oven terwijl je de rest bakt.
  • Verhit in een andere koekenpan de olijfolie. Bak de prosciutto krokant in de hete olie. Haal de plakjes uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Leg de prosciutto op de wentelteefjes en serveer ze.
Trefwoord brood, eieren, prosciutto, wentelteefjes

DINSDAG

Savooikoolpot met puree

Totale tijd 35 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 porties

Ingrediënten
  

  • 1 kg aardappelen kruimig
  • 100 ml melk
  • 100 g boter
  • 1 kg savooiekool
  • 1 ui
  • 2 el boter
  • 300 ml slagroom
  • 500 g gerookte ham
  • 1 l bouillon
  • nootmuskaat
  • zout en peper

Instructies
 

  • Was de aardappelen grondig en kook ze in gezouten water in ongeveer 30 minuten gaar. Verwijder intussen de grove groene bladeren van de savooiekool, halveer, verwijder de steel en snijd ze in bladeren van ongeveer 2 cm groot. Kook de savooiekool ongeveer 10 minuten, giet af, spoel af en laat goed uitlekken.
  • Breng de bouillon aan de kook, voeg de gerookte ham toe en laat ongeveer 20 minuten trekken op lage temperatuur.
  • Schil de ui en snij in fijne blokjes. Doe 1 eetlepel boter in een pan, fruit de uien tot ze glazig zijn, ongeveer 3 minuten, voeg de savooiekool toe, roer, blus af met de slagroom, breng aan de kook en kook in ongeveer 5 minuten tot ze smeuïg zijn. Kruid de savooiekool met zout, peper en nootmuskaat.
  • Verwarm de melk voor de aardappelpuree, snijd de boter in kleine stukjes, voeg toe aan de hete melk en breng op smaak met zout en nootmuskaat. Giet de aardappelen af, laat ze ongeveer 2 minuten droog koken op lage temperatuur, schil ze, druk ze nog heet door de aardappelpers, roer langzaam het melkmengsel erdoor en breng op smaak.
Trefwoord aardappelen, ham, melk, savooiekool, slagroom, uien

WOENSDAG

Avocadosalade met kalkoen

Totale tijd 40 min
Gang Hoofdgerecht, Lunch, Salade
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 400 g kalkoen schnitzels
  • 250 g cherrytomaten
  • 350 g wortelen
  • 1 krop sla
  • 2 avocado's
  • 4 eieren hardgekookt
  • 2 el citroensap
  • 5 el olijfolie
  • 1 el honing
  • 4 el azijn
  • 1 el mosterd
  • zout en peper
  • specerijen naar smaak

Instructies
 

  • Snijd de schnitzel in reepjes, bak in de pan en breng op smaak.
  • Pluk de sla in hapklare stukjes, snijd de tomaten in vieren. Schil de avocado's, snijd ze in stukjes en besprenkel ze direct met het citroensap. Schil en rasp de wortelen. Snijd de eieren in plakjes, schik alles op borden.
  • Meng honing, azijn, olie, mosterd, zout en peper en giet als saus over de salade.

DONDERDAG

Gevulde paprika’s met saffraanrijst

Totale tijd 40 min
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, Lunch, Tussendoortje
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 6 paprika's 2 gele, 2 groene en 2 rode
  • 2 tomaten
  • 2 uien
  • 4 el zonnebloemolie
  • 1 tl suiker
  • paprikapoeder
  • ½ tl zout
  • 600 ml groentebouillon
  • 4 el tomatenpuree
  • 200 g rundergehakt
  • 1 blikje maïs
  • 1 ui
  • ½ teen knoflook
  • ½ bosje peterselie
  • 1 ei
  • 250 ml tomatenpuree
  • 160 g rijst
  • 1 zak saffraan
  • olijfolie
  • 400 ml water
  • nootmuskaat

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 160 ° C. Verhit de olie of boter op het fornuis en laat de rijst hierin doorschijnend zweten. Voeg saffraan en een beetje zout toe, roer goed. Giet er 400 ml water overheen en breng aan de kook. Dek af en kook 30 minuten in de oven.
  • Was ondertussen de paprika's goed, snijd het bovenste kwart van elke peul af. Maak de peulen los van de kern en de witte binnenmuren. Snijd voor de tomatensaus de tomaten in kleine stukjes.
  • Schil de uien, snijd ze fijn en fruit ze in 1 eetlepel zonnebloemolie, voeg de tomaten toe, laat ze even sudderen en breng op smaak met suiker, veel paprika, zout en tomatenpuree.
  • Verhit intussen 2 eetlepels olie en fruit hierin het gehakt. Schil 1 ui en het teentje knoflook, hak fijn en fruit in 1 eetlepel olie in een pan. Voeg de mais toe en bak kort mee. Voeg het gehakt toe en bak 5 minuten.
  • Spoel de peterselie af met koud water, giet af en hak fijn. Voeg het gehakt, ei en peterselie toe, breng op smaak met nootmuskaat, paprikapoeder, peper en zout en kneed alles goed door. Vul de paprika's met het gehaktmengsel.
  • Giet de tomatenpuree in een ovenschaal, doe de paprika's erin en bak in een voorverwarmde oven op 200 ° C gedurende 20 minuten. Serveer de paprika's over de rijst.
Trefwoord maïs, paprika, rundergehakt, saffraan, tomaten, uien

VRIJDAG

Braadworst met kerriesaus

Voorbereidingstijd 30 min
Gang Hoofdgerecht, Tussendoortje
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Aardappelsalade

  • 500 g aardappelen vastkokend
  • 2 middelgrote uien fijn gesneden
  • 1 el mosterd
  • 125 ml bouillon
  • 1 snufje nootmuskaat
  • witte wijnazijn
  • olie
  • zout en peper

Worsten

  • 4 worsten
  • 4 el olie
  • 2 uien klein
  • 1 appel klein
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 el kerriepoeder
  • 2 tl paprikapoeder
  • 2 snufjes chilipoeder
  • 2 tl bouillon
  • 2 el sausbinder
  • ½ l water
  • suiker
  • zout en peper

Instructies
 

  • Kook de aardappelen in hun schil en schil ze. Snijd warm in flinterdunne plakjes en meng met de uien. Voeg dan de hete bouillon toe, meng de olie, mosterd en azijn erdoor, meng en breng op smaak met zout, nootmuskaat en peper, eet terwijl het warm is.
  • Bak de worstjes in de hete olie terwijl de aardappelen koken. Haal het er dan uit en houd het warm.
  • Schil de ui en snij in reepjes, rasp de appel fijn. Fruit de ui en appel in het resterende frituurvet goudbruin. Voeg tomatenpuree toe en bak. Bestrooi met kerrie, paprika en chilipoeder. Giet ¼ liter water erbij. Breng aan de kook en voeg de bouillon toe. Roer het sausbindmiddel erdoor en kook een minuut. Breng op smaak met zout, peper en eventueel suiker. Voeg voor extra warmte een halve fijngesneden chilipeper toe.
Trefwoord aardappelsalade, appel, gehakt, mosterd, uien, worst

ZATERDAG

Roerei met krab op volkorenbrood

Totale tijd 15 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 1 persoon

Ingrediënten
  

  • 1 el boter
  • 3 eieren
  • 5 el slagroom
  • 1 sneetje volkorenbrood
  • 150 g Noordzee krab
  • 2 el bieslook

Instructies
 

  • Smelt 1 à 2 el boter in een pan. Klop 3 eieren los in de pan, roer met een spatel en haal herhaaldelijk van de bodem van de pan. Voeg 5 eetlepels slagroom toe, breng op smaak met peper en zout.
  • Duw het eimengsel van het midden naar de rand totdat het gaar maar nog steeds romig en sappig is.
  • Bestrijk 1 à 2 sneetjes volkorenbrood met boter en leg ze op borden. Leg de roerei op het brood. Beleg met 150 g Noordzeekrabvlees. Serveer bestrooid met 2 eetlepels bieslook.

ZONDAG

Champignonsoep met reepjes ham en bieslook

Totale tijd 45 min
Gang Hoofdgerecht, Soep
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 500 g champignons vers, schoongemaakt en in plakjes gesneden
  • 50 g boter
  • 2 uien in blokjes gesneden
  • 1 l heldere vleesbouillon
  • 40 g bloem
  • 1 kopje magere yoghurt
  • 100 g gekookte ham in blokjes gesneden
  • 4 tomaten in blokjes gesneden
  • 1 bosje bieslook fijn gehakt
  • zout en versgemalen peper

Instructies
 

  • Verhit 30 gram boter in een pan en bak hierin de champignons. Voeg de uiblokjes toe en bak ze bruin. Laat alles ongeveer 5 minuten stoven. Voeg de verwarmde vleesbouillon toe. Zout, peper en laat 15 minuten sudderen.
  • Meng de bloem in koud water en bind er de soep mee vast. Laat nog 7 minuten sudderen. Roer de yoghurt erdoor en verwarm alles maar laat het niet koken.
  • Verhit 20 g boter in een pan en rooster hierin de blokjes ham. Voeg toe aan de soep met de tomatenblokjes. Doe de soep in een kom en besprenkel met de bieslook.
Trefwoord champignons, ham, tomaten, uien

Zelf je weekmenu samenstellen?

Als je nog nooit een weekmenu hebt gemaakt en bovenstaande recepten zijn niet jouw smaak, leg ik hier uit hoe je een perfect weekmenu samenstelt. Wekelijks een menu maken voordat je boodschappen gaat doen, kan enorm schelen in je portemonnee namelijk. Lees maar eens hier.