Met onze receptideeën kun je voor elke dag gezonde, uitgebalanceerde, goedkope en geweldige recepten krijgen.
Soms kan het vervelend zijn om elke dag heerlijke gerechten te blijven bedenken voor een gezonde en gevarieerde maaltijd. We willen je hier graag bij helpen met onze weekmenu’s, en voorzien je daarmee elke week van heerlijke recepten.
Wat kook jij vandaag?
Laat je inspireren
Wil je je weekmenu zelf samenstellen, dan helpt ons lege maandmenu je bij het invullen.
Alle recepten zijn hieronder afzonderlijk te downloaden. Super makkelijk om ze te sparen voor je eigen receptenboek!
Wat koken we deze week?
MAANDAG
Gestoofde komkommers met kwark en aardappelgratin
Totale tijd 45 minuten min
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Porties 4 personen
Ingrediënten
- 2 kg komkommers
- 1 teentje knoflook
- 2 uien
- olijfolie
- 4 el boter
- brandewijnazijn
- suiker
- 250 ml room
- ½ bosje dille
- 1 kg aardappelen geschild en gekookt
- 1 tl paprikapoeder
- komijn
- 250 g kwark
- ½ bosje bieslook
- 3 el slagroom
Instructies
- Snijd de aardappelen in plakjes en de uien in reepjes. Bak de aardappelschijfjes met de olie in een pan. Voeg als de aardappelen bruin worden de uiringen toe, breng op smaak en bak verder tot de gebakken aardappelen een mooie goudbruine kleur hebben.
- Schil de komkommer, snijd hem in de lengte, schraap de zaadjes eruit met een lepel en snijd de komkommer in kleine plakjes. Schil een ui en knoflook, snijd ze fijn en fruit ze in een pan met olie. Voeg de komkommerstukjes en margarine toe en bak alles krachtig mee. Voeg een beetje zout, peper en suiker toe aan de komkommer en blus af met een flinke scheut azijn. Giet de sojaroom erbij en laat alles ongeveer 15 minuten pruttelen, en haal dan van het vuur. Was en hak de dille fijn en voeg toe aan de komkommer. Breng opnieuw op smaak met zout, peper en een beetje suiker.
- Meng de kwark met de kruiden en serveer met de komkommer en aardappelgratin.
DINSDAG
Worstjes met aardappelsalade, komkommer & ei
Totale tijd 50 minuten min
Gang Hoofdgerecht, Salade
Porties 4 personen
Ingrediënten
- 1 kg aardappelen
- 3 eieren
- 2 uien
- 3 augurken uit de pot
- ⅛ l groentebouillon
- 3 el mayonaise
- 150 g magere yoghurt
- 5 el augurken nat uit de pot
- 1 el mosterd
- 1 bosje bieslook
- 4 Weense worstjes van ca. 80 gram
- suiker
- zout en peper
Instructies
- Was de aardappelen en kook ze 15-20 minuten in kokend water. Spoel vervolgens af met koud water, pel de schil eraf en laat de aardappelen rusten.
- Kook ondertussen de eieren ongeveer 8 minuten in kokend water, spoel ze af met koud water en pel ze. Schil de uien en snijd ze fijn. Snijd de augurken in plakjes. Snijd de eieren in blokjes, snijd de aardappelen in plakjes.
- Breng de bouillon en uienblokjes aan de kook. Breng op smaak met peper, zout en suiker. Sprenkel heet over de aardappelen.
- Klop de mayonaise, yoghurt, het augurken nat en de mosterd tot een gladde massa. Meng alles met de aardappelen, eieren en komkommer. Dek af en laat minstens een half uur staan. Was de bieslook en snijd ze fijn. Kruid de salade opnieuw naar smaak. Bestrooi met bieslook. Serveer er warme worstjes bij.
Trefwoord aardappelsalade, eieren, komkommer, worst
WOENSDAG
Ovenschotel met appel, zuurkool en aardappelen
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 45 minuten min
Totale tijd 1 uur uur
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen
Ingrediënten
- 750 g aardappelen
- ½ tl zout
- 1 blikje zuurkool
- 2 appels
- ¼ l melk
- 100 g kaas geraspt
Instructies
- Schil de aardappelen, bedek ze een klein beetje met water, breng op smaak met zout. Dek af en kook ongeveer 20 minuten.
- Doe de zuurkool in een pan, pel de appels, rasp ze grof en meng ze met de zuurkool. Laat beide ongeveer 15 minuten sudderen met appelsap.
- Giet de aardappelen af, pureer ze, meng met melk en de helft van de kaas, breng op smaak met peper en zout.
- Vet een ovenschaal in. Laag eerst de appelzuurkool en daarna de aardappelpuree. Bedek met vlokken boter en bestrooi met de resterende kaas. Bak in een voorverwarmde oven op 175 ° (of 150 ° hete lucht) ongeveer 45 minuten.
DONDERDAG
Worst met uienringen en appelcompote
Totale tijd 40 minuten min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen
Ingrediënten
- 1,2 kg appels Elstar bijv.
- 1 citroen biologisch
- 1 kaneelstokje
- 80 g suiker
- 2 uien
- 1 el boter
- 4 saucijzen
- 200 ml vleesbouillon
- 2 tl gedroogde marjolein
- 1 tl gehakte bladpeterselie
Instructies
- Schil, verwijder het klokhuis en snijd 1,2 kg appels in partjes. Schil de schil van 1 biologische citroen in een spiraal en pers er 4 eetlepels sap uit. Kook beide met de appels, 1 kaneelstokje, 2 eetlepels water en 80 g suiker in een pan. Dek af en laat 15-20 minuten sudderen op middelhoog vuur. Af en toe roeren. Laat afkoelen met de kruiden en verwijder dan de kruiden.
- Snijd de uien in ringen. Verhit de boter, bak de worstjes goudbruin, haal ze eruit en houd ze warm.
- Stoom de uien in de olie tot ze glazig worden. Voeg de vleesbouillon en de marjolein toe. Breng aan de kook en kook op middelhoog vuur gedurende 5 minuten.
- Verhit appelmoes in de saus. Roer de peterselie erdoor, breng op smaak met peper en zout en serveer bij de worstjes.
VRIJDAG
Kipragout met rucola en paddenstoelen
Zo aromatisch, zo vullend en zo snel gemaakt.
Totale tijd 1 uur uur 5 minuten min
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 Personen
calorieën 316 kcal
Ingrediënten
- 100 g paddenstoelen bijv. Shiitake
- 300 g kipfilet
- 4 el olijfolie
- 200 ml groentebouillon
- 150 ml slagroom
- 50 g rucola
- Cayenne peper
- nootmuskaat vers geraspt
- zout en peper
Instructies
- Maak de paddenstoelen schoon, halveer of snijd ze in vieren, afhankelijk van de grootte.
- Snijd de kipfilet in reepjes.
- Schroei het vlees in 2 eetlepels hete olie, breng op smaak met peper en zout, haal het uit de pan.
- Bak de champignons in de resterende olie in de pan. Giet de bouillon en room erbij en laat 5 minuten onafgedekt sudderen.
- Rucola blaadjes van de stengel plukken en grof hakken.
- Voeg het vlees toe aan de saus, laat nog 1 minuut koken. Meng voorzichtig 2/3 van de rucola erdoor. Breng op smaak met zout, peper, een beetje cayennepeper en nootmuskaat.
- Serveer bestrooid met de overgebleven rucola. Als je wilt, kun je de roomsaus ook op smaak brengen met een beetje oregano.
Trefwoord champignons, kip, paddestoelen, ragout, rucola
ZATERDAG
Gehaktballen in paddenstoelensaus
De simpele, maar heerlijke, zelfgemaakte paddenstoelensaus maakt dit gehakt gerecht helemaal af. Dus verwarm je oven maar alvast voor!
Voorbereidingstijd 45 minuten min
Bereidingstijd 30 minuten min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 6
Equipment
- Hete luchtoven
Ingrediënten
- 3 plakjes oud brood
- 2 verse worsten
- 1 eetlepel Majoraan
- 1 zakje champignonsoep
- 3 uien middelgroot
- 2 eieren
- 200 gram slagroom
- 500 gram gehakt half-om-half
- 1 kilo paddenstoelen
- 2 theelepel mosterd
- boter
- olijfolie
- zout
- peper
Instructies
- Week de sneetjes brood in wat water.
- Snijd de uien fijn
- Meng de uitgeknepen sneetjes brood, de helft van de uien, het gehakt, de verse worst zónder het vel, eieren, mosterd, majoraan, peper en zout naar smaak. Kneed dit mengsel goed.
- Draai nu met vochtige handen ongeveer 16 ballen uit het mengsel en druk deze een beetje plat.
- Leg ze naast elkaar op een ingevette bakplaat. Laat ze ca. 25 minuten braden in een voorverwarmde oven op 175°C.
- Poets de champignons en snijd ze in plakjes. Bak ze in hete olie in gedeelten en bak de rest van de uien mee. Kruid het met zout en peper naar smaak.
- Giet er 400 ml water en de slagroom bij. Voeg het pakje poeder (soep), goed roeren, en breng het aan de kook.
- Laat dit 3 minuten zachtjes pruttelen en roer het regelmatig door.
- Giet de bospaddestoelen-saus over de platte ballen en zet dit nog 20 minuten terug in de oven.
Trefwoord gehakt, paddenstoelen, simpel
ZONDAG
Groentetaart met prei & kaas
Totale tijd 1 uur uur
Gang Hoofdgerecht
Porties 1 taart
Ingrediënten
- 300 g bloem
- 150 g boter
- 5 eieren
- 2 kg prei
- 1 kopje crème fraîche
- 200 g geraspte kaas
- 200 g ham
- nootmuskaat
- zout en peper
Instructies
- Maak snel een kruimeldeeg van één ei, de bloem, het zout en de boter. Dek af en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
- Maak intussen de prei schoon en snij in ringetjes, was de prei en stoof deze druipnat 10-15 minuten in een steelpan.
- Klop ondertussen de resterende eieren met de crème fraîche en de helft van de kaas los en breng op smaak met kruiden.
- Snijd de ham in blokjes en bak het aan in weinig boter.
- Doe het deeg in een springvorm met een diameter van 28 cm en maak een rand van 3 cm hoog. Prik met een vork gaatjes in het deeg zodat het niet gaat borrelen tijdens het bakken. Bakken op 180 ° op het middelste rooster gedurende ca. 20 minuten.
- Verdeel de goed uitgelekte prei met de ham over het deeg en giet de ei-kaas saus erover. Bestrooi met de rest van de kaas en bak ongeveer 30 minuten op 180 °.
Zelf je weekmenu samenstellen?
Als je nog nooit een weekmenu hebt gemaakt en bovenstaande recepten zijn niet jouw smaak, leg ik hier uit hoe je een perfect weekmenu samenstelt. Wekelijks een menu maken voordat je boodschappen gaat doen, kan enorm schelen in je portemonnee namelijk. Lees maar eens hier.
Helga Post®
Helga Post is een moeder en vrouw van een prachtig gezin met een passie voor lijstjes, organiseren, lekker koken, mooi wonen en groen huishouden.
Helga zet zich in om mensen op alle gebieden te helpen een leven te creëren waar ze van houden door hun doelen te bereiken.
Ze is de oprichter van Firma Huishouden® en auteur van de Huishoudplanner®. Ze woont in Duitsland met haar man Johan en nog 2 (van de 4) thuiswonende kinderen, Iris & Frank.