Met onze receptideeën kun je voor elke dag gezonde, uitgebalanceerde, goedkope en geweldige recepten krijgen.

Soms kan het vervelend zijn om elke dag heerlijke gerechten te blijven bedenken voor een gezonde en gevarieerde maaltijd. We willen je hier graag bij helpen met onze weekmenu’s, en voorzien je daarmee elke week van heerlijke recepten.

Wat kook jij vandaag?

Laat je inspireren

Wil je je weekmenu zelf samenstellen, dan helpt ons lege maandmenu je bij het invullen.

Downloaden

Weekmenu #15 - weekmenu

Alle recepten zijn hieronder afzonderlijk te downloaden. Super makkelijk om ze te sparen voor je eigen receptenboek!


Wat koken we deze week?

MAANDAG

Koolrolletjes

Kool rolletjes – Oma’s stijl

Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 porties

Ingrediënten
  

  • 1 witte kool klein, ongeveer 1 kilo
  • 1 broodje oudbakken
  • 3 uien
  • ½ bosje peterselie
  • 375 g gehakt gemengd
  • 2 eieren
  • 1 el mosterd
  • 1 tl karwijzaad
  • 6 el zonnebloemolie
  • 50 g doorregen spek
  • 200 g witte kool
  • 250 ml groentebouillon
  • 800 g aardappelen kruimig
  • 150 ml melk
  • 30 g boter
  • nootmuskaat
  • marjolein
  • sausbindmiddel bruin
  • paprikapoeder
  • peper en zout

Instructies
 

  • Haal de buitenste bladeren van de kool, verwijder dan 8 mooie grote bladeren van de steel en blancheer ze in kokend water gedurende 4 – 5 minuten. Als de bladeren niet van de kop loskomen (dit is vaak het geval bij jonge kool), leg dan de hele kool in kokend gezouten water gedurende 5 – 10 minuten, verwijder en verwijder dan de bladeren van de steel.
  • Week intussen de rol in water, pel de uien en snijd ze fijn, was de peterselie, laat ze goed uitlekken en weeg ze fijn. Knijp het geweekte broodje uit, doe het in een kom met gehakt, eieren, mosterd, uien en peterselie, meng goed en breng op smaak met peper, zout, nootmuskaat en marjolein.
  • Verspreid de koolbladeren op een werkblad, snijd eventueel de ribben plat zodat de bladeren beter kunnen worden gerold. Verdeel het gehaktmengsel over de koolbladeren en besprenkel met karwijzaad. Rol de koolbladeren op en zet vast met keukentouw, tandenstokers of een rolladeklem.
  • Verhit 6 eetlepels olie in een braadpan en bak hierin de koolrolletjes. Schil de ui en snijd deze in kleine blokjes, snijd het gerookte spek in blokjes en hak 200 g van de resterende witte kool fijn. Voeg ui, spek en kool toe en kook een paar minuten. Giet dan de groentebouillon erbij en stoof hierin de koolrolletjes 45 minuten.
  • Schil intussen de aardappelen, snijd ze in grote stukken en kook ze in ruim gezouten water in 18-20 minuten gaar, giet ze in een zeef en laat ze uitlekken. Pers de aardappelen twee keer door een aardappelpers. Verwarm de melk en roer door de aardappelen met de boter. Breng op smaak met zout en nootmuskaat.
  • Haal de gekookte koolrolletjes uit de braadpan, bind de bouillon met een bruin sausbindmiddel en breng op smaak met peper en paprikapoeder. Serveer de rollades met saus en aardappelpuree.
Trefwoord aardappelen, brood, eieren, gehakt, groentebouillon, mosterd, spek, uien, witte kool

DINSDAG

Kleurrijke groentenpan

Kleurrijke groentenpan

Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 55 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 wortel
  • 2 courgettes klein
  • 200 g sperziebonen
  • 200 g broccoli
  • 1 paprika rood
  • 3 tomaten
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 citroen
  • 2 el olie
  • ½ tl chilipoeder
  • 250 ml groentebouillon
  • 3 takjes peterselie
  • 1 tl suiker
  • zout

Instructies
 

  • Schil de wortel, was en maak de courgette schoon; snijd beide in plakjes. Was en maak de bonen schoon en snijd ze in stukjes van ongeveer 5 cm lang. Was en maak broccoli schoon en snijd ze in roosjes. Was, maak schoon, halveer en verwijder het klokhuis van de paprika's, verwijder de witte binnenste schil, snijd de paprika's in reepjes. Verbrand tomaten met heet water, schil, snijd ze in vieren, verwijder het klokhuis en snijd ze in grote stukken. Schil ui en knoflook en hak fijn. Pers de citroen uit.
  • Verhit de olie in een pan. Bak alle geplette ingrediënten en de chilivlokken erin al roerend op middelhoog vuur. Voeg groentebouillon en citroensap toe, breng aan de kook en kook afgedekt op laag vuur in 20-25 minuten gaar.
  • Was intussen de peterselie, schud deze droog en hak deze fijn. Kruid de groentepan met zout en suiker en bestrooi met peterselie.
Trefwoord broccoli, citroen, courgette, paprika, sperziebonen, tomaten, wortelen

WOENSDAG

Chili con Carne

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken chili con carne
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • ½ kg rundergehakt
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 250 g tomaten geschild (blik)
  • 250 g bruine bonen blik
  • 1 blikje maïs
  • 250 g groene paprika
  • 250 g rode paprika
  • ½ chilipeper
  • paprikapoeder zoet
  • olijfolie
  • zout en peper

Instructies
 

  • Fruit de gesnipperde uien in een beetje olie en bak daarna het gehakt krachtig. Voeg de knoflook toe en blus alles af met de grof gesneden tomaten (inclusief het tomatensap uit het blik).
  • Breng op smaak met zout, peper, paprika en chilipeper naar smaak (pas op met gedroogde chilipepers!). Laat ongeveer 30-40 minuten sudderen op laag tot middelhoog vuur.
  • Was de paprika's, maak ze schoon en snijd ze in grove stukken. Doe de bruine bonen, mais en paprikapoeder in de pan en laat alles weer ongeveer 10 minuten sudderen.
  • Stokbrood of rijst gaan hier heel goed bij.

DONDERDAG

Rode koolsalade met bloemkool en venkel

Totale tijd 40 minuten
Gang Bijgerecht, Lunch, Salade
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 500 g bloemkoolroosjes
  • 500 g rode kool
  • 1 bol venkel
  • ½ tl suiker
  • 2 el koolzaadolie
  • 2 el sinaasappelsap
  • 2 el witte wijnazijn
  • 4 el olijfolie
  • zout en peper

Instructies
 

  • Was de bloemkool en laat uitlekken. Verwijder de verdorde schillen van de rode kool en snijd de rest in zeer fijne reepjes. Was en maak de venkel schoon en snijd in fijne reepjes. Meng de rode kool en venkel in een kom met een beetje zout en suiker en laat dit trekken.
  • Verhit de koolzaadolie in een pan en fruit hierin de bloemkoolroosjes 6-8 minuten, breng op smaak met peper en zout. Laat uitlekken en dep vervolgens droog met keukenpapier en voeg toe aan de rest van de kom.
  • Meng sinaasappelsap, azijn en olijfolie tot een dressing en giet erover. Meng alles goed, breng op smaak en laat 15 minuten trekken voor het serveren.

VRIJDAG

Gegrilde koolvis, met spruitjes en rijst

Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 2 stuks koolvis
  • 400 g spruiten vers
  • kruidenboter
  • 1 bouillonblokje
  • 400 g basmatirijst
  • 1 snufje cayennepeper
  • zout en peper

Instructies
 

  • Dep de filet, breng op smaak met peper en zout en snijd in reepjes. Leg ze vervolgens op aluminiumfolie in een grill en gril aan alle kanten naar wens.
  • Los het bouillonblokje op in een grote pan met water, voeg de basmatirijst toe en kook beetgaar. Giet af en bestrooi met cayennepeper.
  • Blancheer de spruitjes in gezouten water. Verdeel de spruitjes over de borden. Laat de boter in een pan bruin worden en giet deze over de spruitjes. Verdeel de rijst met de vis over de borden en serveer.

ZATERDAG

Kapsalon gezond met mozzarella

Kapsalon gezond met mozzarella

Weekmenu #20 - weekmenuHelga Post®
Bron: Lekker en Simpel

Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Oventijd 15 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Italiaans
Porties 2 personen
calorieën 514 kcal

Ingrediënten
  

  • 400 gram aardappels
  • 1 bol mozzarella
  • 20 stuks cherrytomaatjes
  • 1 ui
  • 2 rode paprika’s
  • 150 gram rundergehakt

Voor de pesto:

  • 3 el olijfolie
  • 1 el Bruschetta

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Kook ze in wat water beetgaar. Laat ze drie minuten koken.
  • Snijd de cherrytomaatjes en de paprika.
    Kapsalon gezond met mozzarella
  • Snijd de mozarella en de ui.
    Kapsalon gezond met mozzarella
  • Bak de aardappelen met een scheut olijfolie totdat ze goudbruin zijn.
  • Bak het gehakt rul in een scheutje olijfolie. Voeg daarna de ui en paprika toe. Bak dit even mee en zet het dan uit.
    Kapsalon gezond met mozzarella
  • Verdeel de gebakken aardappelblokjes in een ovenschaal.
    Kapsalon gezond met mozzarella
  • Schep het gehakt met de groente erover. Verdeel de tomaatjes en de mozzarella erover.
    Kapsalon gezond met mozzarella
  • Zet het nog een kwartier in de oven, totdat de mozzarella gesmolten is.
    Kapsalon gezond met mozzarella

Maak de pesto:

  • Meng de olijfolie en de Bruschetta en serveer het bij de Kapsalon.
    Kapsalon gezond met mozzarella
  • Kapsalon gezond met mozzarella
  • Eet smakelijk!
    Kapsalon gezond met mozzarella
Trefwoord kapsalon

ZONDAG

Hartige taart met broccoli en zalm

Hartige taart met broccoli en zalm

Weekmenu #20 - weekmenuHelga Post®
Een heerlijke quiche met lekkere ingrediënten
Voorbereidingstijd 40 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 40 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 8
calorieën 330 kcal

Equipment

  • Schaal
  • Springvorm 26 cm
  • Bakpapier

Ingrediënten
  

  • 300 gram bloem
  • 5 eieren
  • 2 el citroensap
  • 200 gram boter
  • 650 gram broccoli
  • 250 ml melk
  • 400 gram zalmfilet
  • 100 gram slagroom
  • snufje witte peper
  • snufje zout
  • dille om te garneren

Instructies
 

  • Kneed van het meel, een halve theelepel zout, een ei en de boter in blokjes een glad deeg.
  • Vorm er een bol van, doe het in een afgedekte schaal en laat het een halfuur rusten in de koelkast
  • Snijd en was de broccoli
  • Kook de broccoli ca. 8 minuten in water met een snufje zout
  • Giet de broccoli af, laat het schrikken en uitlekken
  • Was de zalmfilet, droog het met keukenpapier en snij het in blokjes
  • Druppel de citroensap over de zalm
  • Bedek de bodem van de springvorm (26cm) met bakpapier
  • Rol twee-derde van het deeg erop uit en steek er met een vork meerdere malen gaatjes in
  • Sluit de springvormrand eromheen
  • Rol de rest van het deeg op en leg het langs de rand. Druk het zodat je een rand krijgt van ongeveer 4 cm
  • Melk, slagroom en 4 eieren opkloppen en op smaak brengen met peper en zout
  • Vul het deeg in de vorm met de uitgelekte broccoli en zalm
  • Giet het melk mengsel erover
  • Zet de taart een uur in een voorverwarmde oven op 175°C
  • Garneer het met dille, eet smakelijk.

Zelf je weekmenu samenstellen?

Als je nog nooit een weekmenu hebt gemaakt en bovenstaande recepten zijn niet jouw smaak, leg ik hier uit hoe je een perfect weekmenu samenstelt. Wekelijks een menu maken voordat je boodschappen gaat doen, kan enorm schelen in je portemonnee namelijk. Lees maar eens hier.