Met onze receptideeën kun je voor elke dag gezonde, uitgebalanceerde, goedkope en geweldige recepten krijgen.

Soms kan het vervelend zijn om elke dag heerlijke gerechten te blijven bedenken voor een gezonde en gevarieerde maaltijd. We willen je hier graag bij helpen met onze weekmenu’s, en voorzien je daarmee elke week van heerlijke recepten.

Wat kook jij vandaag?

Laat je inspireren

Wil je je weekmenu zelf samenstellen, dan helpt ons lege maandmenu je bij het invullen.

Downloaden

Weekmenu #15 - weekmenu

Alle recepten zijn hieronder afzonderlijk te downloaden. Super makkelijk om ze te sparen voor je eigen receptenboek!


Wat koken we deze week?

MAANDAG

Spaghetti Carbonara met room

Totale tijd 20 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 porties

Ingrediënten
  

  • 400 g spaghetti
  • 3 eieren
  • 150 ml room
  • 100 g spekblokjes
  • 30 g Parmezaanse kaas
  • zout en peper

Instructies
 

  • Breng in een grote pan ruim gezouten water aan de kook. Kook de spaghetti in gezouten kokend water volgens de instructies op de verpakking beetgaar. Scheid intussen de eieren en doe de dooiers in een kom (gebruik anders het eiwit). Voeg de kookroom en spekblokjes toe en klop alles goed met een vork.
  • Giet de spaghetti af in een vergiet en laat even uitlekken. Keer terug naar de pan en meng met de eierroom op laag vuur. Haal van het vuur zodra het mengsel iets dikker begint te worden.
  • Kruid de spaghetti met versgemalen peper. Rasp de Parmezaanse kaas fijn en serveer direct.
Trefwoord eieren, parmezaanse kaas, room, spaghetti, spek

DINSDAG

Zalm tagliatelle met citroen

Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 30 min
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 citroenen bio, onbehandeld
  • 400 g zalmfilets vers of bevroren
  • 500 g tagliatelle
  • 200 ml witte wijn halfdroog
  • 250 ml room
  • 2 uien middelgroot
  • 2 teentjes knoflook
  • suiker
  • nootmuskaat
  • bloem
  • zout en peper

Instructies
 

  • Snijd de uien en knoflook fijn. Schil de schil van de citroenen met een schil en pers de citroenen uit.
  • Kook de pasta al dente volgens de instructies op de verpakking. Snijd de zalmfilet in blokjes en besprenkel met het citroensap.
  • Fruit de uien en knoflook in een pan, voeg wat bloem toe en zweet ook. Als de bloem een ​​beetje bruin is geworden, blus je af met witte wijn en room. Voeg dan de zalmblokjes toe. Laat de saus op laag vuur ongeveer 10 minuten sudderen, als deze te dik is, verdun dan met een beetje melk. Breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat, suiker en citroensap.
Trefwoord citroen, room, tagliatelle, uien, witte wijn, zalm

WOENSDAG

Wiener schnitzel met salade & tartaarsaus

Voorbereidingstijd 50 min
Bereidingstijd 50 min
Totale tijd 1 uur 40 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Schnitzels

  • 4 kalfsschnitzels dun
  • 20 el paneermeel
  • 20 el bloem
  • 4 eidooiers
  • 2 eieren
  • 2 l zonnebloemolie
  • 2 tl paprikapoeder niet zoet, eerder heet
  • witte peper
  • suiker
  • zout

Salade

  • 400 g tomaten
  • ½ komkommer
  • ½ paprika rood
  • ½ paprika geel
  • ½ bosje lente uitjes
  • olijfolie
  • zout en peper

Tartaarsaus

  • 1 eidooier
  • 1 el mosterd medium heet
  • 1 el citroensap
  • 125 ml olie
  • 2 eieren hardgekookt
  • 2 el kappertjes
  • 70 g augurken
  • 2 el roomyoghurt bijv. Grieks
  • 1 el kervel fijngehakt
  • 3 el bieslook fijngehakt
  • 2 el dragon fijngehakt
  • 2 el peterselie fijngehakt

Instructies
 

  • Laat de slager de schnitzel zo dun mogelijk snijden. Klop niet op de schnitzel. Als de slager de plakjes te dik heeft gesneden, druk ze dan plat met de rug van een mes maar klop nooit! Dit vernietigt de structuur van het vlees en tast de smaak en de stevigheid aan.
  • Leg de bloem op het ene bord, het paneermeel op een ander bord en meng de peper, het zout, een snufje suiker en het paprikapoeder erdoor. Leg het ei of het mengsel van ei en dooier op een bord. Maak een extra bord voor de gepaneerde schnitzels en een extra bord voor de gebakken schnitzels.
  • Verwarm de olie. Draai ze vervolgens door de bloem en zorg ervoor dat het hele oppervlak van de schnitzel bedekt is met bloem. Dompel vervolgens in het eimengsel totdat het hele oppervlak van de schnitzel nat is. Dan door het paneermeel.
    (Tip: koud water maakt 'ei/paneermeel-plakkerige' handen snel en gemakkelijk schoon voor en tijdens het paneren.)
  • De gepaneerde schnitzel mag tijdens het braden nooit de bodem raken. De schnitzel moet permanent met de hete olie worden 'opgeschept'' met een lepel.
  • Was voor de salade de lente-uitjes, snijd ze in kleine stukjes en doe ze in een slakom. Tomaten wassen, in vieren snijden en toevoegen. Was de paprika's, snijd ze in kleine stukjes en voeg ze ook toe. Schil de komkommer, snijd hem in plakjes (je kunt de plakjes iets dikker snijden zodat de komkommer niet te snel papperig wordt) en doe hem in de kom. Nu zout, peper en olijfolie zoals je wilt. Roer alles en breng op smaak.
  • Meng voor de tartaarsaus de eidooiers met de mosterd en het citroensap. Roer eerst de olie druppel voor druppel erdoor en roer daarna snel een dunne stroom met de handmixer. Breng op smaak met zout, peper en een snufje suiker. Schil hardgekookte eieren en halveer ze. Hak de eidooiers en het eiwit apart. Hak de kappertjes en augurken fijn. Spatel de yoghurt, eigeel, eiwit, kappertjes, augurken, kervel, bieslook, dragon en peterselie door de tartaarsaus.
Trefwoord eieren, komkommer, mosterd, paprika, schnitzel, tomaten

DONDERDAG

Visspiezen in Provençaalse stijl

Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 1 uur 35 min
Totale tijd 1 uur 55 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 250 g zalm
  • 250 g visfilet vastkokend, zoals zeebaars, heek of zeeduivel
  • 1 paprika rood
  • 1 venkel klein
  • 1 courgette klein
  • 4 sjalotten
  • 1 bosui
  • 100 ml olijfolie om te marineren
  • ½ citroen sap ervan
  • 1 teen knoflook
  • 2 el Provençaalse kruiden
  • 10 aardappelen grote
  • 1 el koolzaadolie
  • dille voor de garnering
  • chilipoeder
  • kerriepoeder
  • zout en peper

Instructies
 

  • Spoel de visfilets af met koud water, dep ze droog en snijd ze in vier grotere, hapklare stukken. Groente wassen en schoonmaken, ook in grotere stukken snijden. Leg alles op vier spiesjes.
  • Meng de olijfolie met citroensap, zout en het geplette teentje knoflook en de kruiden en marineer hierin de spiesjes 1 uur.
  • Maak ondertussen de aardappelpartjes. Was de aardappelen en, afhankelijk van de grootte, een kwart of een achtste met de schil. Was de aardappelpartjes om een ​​deel van het zetmeel te verwijderen.
  • Meng de olie, zout, peper, chilipoeder en kerriepoeder in een kom en voeg de uitgelekte aardappelpartjes toe. Roer nu tot alle aardappelen bedekt zijn met het olie- en kruidenmengsel.
  • Bak ze in de voorverwarmde oven op 200 ° ongeveer 30 minuten tot ze lekker krokant zijn. Tussendoor af en toe keren en eventueel na het bakken opnieuw kruiden.
  • Giet de visspiezen goed af en bak ze in een pan met antiaanbaklaag 3-4 minuten aan beide kanten. Garneer met een beetje dille en serveer met de aardappelpartjes.
Trefwoord bosui, citroen, courgette, knoflook, paprika, Provençaalse kruiden, sjalotten, venkel, vis, zalm

VRIJDAG

Zuurkoolsoep met kabanossi

Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 45 min
Totale tijd 1 uur 5 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 porties

Ingrediënten
  

  • 125 g gerookt spek
  • 1 el boter
  • 1 ui klein
  • 1 teen knoflook
  • 700 ml vleesbouillon
  • 250 g zuurkool
  • 125 g casselerrib
  • ½ paprika groen
  • ½ el paprikapoeder
  • 125 g kabanossi
  • 150 g zure room
  • tabasco
  • zout

Instructies
 

  • Snijd het gerookte spek fijn en bak ze in hete boter in een grote pan. Snipper de ui en het teentje knoflook, voeg toe en fruit tot de ui-blokjes glazig zijn. Voeg de vleesbouillon toe en breng aan de kook. Voeg de zuurkool en het fijngesneden gerookte varkensvlees toe en laat de soep afgedekt ongeveer 30 minuten zachtjes koken.
  • Was en maak de paprika's schoon en verwijder de zaadjes en de witte binnenkant. Snijd de peul in fijne reepjes, voeg toe aan de soep en breng op smaak met paprikapoeder, tabasco en zout.
  • Snijd de kabanossi in dunne plakjes, voeg ze toe en laat ze 15 minuten trekken in de soep op laag vuur. Haal de soep van het vuur, roer de zure room romig en spatel erdoor.
Trefwoord Kabanos, paprika, spek, uien, vleesbouillon, zure room, zuurkool

ZATERDAG

Mosterdeieren met Polenta

Totale tijd 30 min
Gang Bijgerecht, Lunch, Tussendoortje
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

Mosterdeieren

  • 8 eieren
  • 1 ui
  • 1 el boter
  • 2 el bloem
  • 400 ml groentebouillon
  • 150 g crème fraîche
  • 2 el mosterd medium
  • 250 g rijst
  • zout en peper

Polenta

  • 300 ml melk
  • 300 ml water
  • 1 teen knoflook
  • 1 laurierblad
  • 70 g Polenta *1
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl tijmblaadjes gehakt
  • 2 el Parmezaanse kaas geraspt
  • dille

Instructies
 

  • Breng melk met water, knoflook en laurierblad aan de kook, roer de polenta erdoor en laat 1 minuut op middelhoog vuur onder voortdurend roeren koken. Dek af en laat 20 minuten op laag vuur pruttelen, af en toe roeren.
  • Kook de eieren 8 minuten in kokend water. Daarna afkoelen in koud water, schillen en in de lengte doormidden snijden.
  • Schil de ui en snijd deze in blokjes. Verhit de boter in een pan en fruit hierin de ui glazig. Bestuif met bloem en bak mee, maar laat het niet bruin worden. Giet de groentebouillon erbij en roer krachtig. Voeg de crème fraîche toe en laat 5 minuten sudderen en breng op smaak met zout, peper en mosterd.
  • Verwijder de knoflook en het laurierblad. Roer krachtig de olijfolie, gehakte tijmblaadjes en de geraspte Parmezaanse kaas erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
  • Leg de eierhelften in de saus en verwarm ze. Spoel de dille af en schud droog. Haal de puntjes eraf, hak ze fijn en roer ze door de saus. Verdeel de saus met mosterdeieren over de romige polenta. Serveer met salade.

Notities

ZONDAG

Kalkoenbout in sinaasappelsaus

Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 2 uur 40 min
Totale tijd 3 uur 40 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Kalkoen

  • 4 kalkoenbouten zonder bot
  • geklaarde boter
  • 2 uien
  • 3 sinaasappels het sap ervan
  • koriander
  • komijn
  • kardemom
  • kaneel
  • zout en peper
  • groentebouillon eventueel

Aardappelgratin

  • 500 g aardappelen
  • l melk
  • l room
  • 1 teen knoflook
  • rozemarijn
  • 3 el Parmezaanse kaas
  • boter
  • zout en peper

Instructies
 

  • Peper en zout de poot, bak alles in geklaarde boter. Snijd de uien in partjes en fruit ze. Doseer de kruiden naar smaak en fruit ze mee. Pers de sinaasappels uit en voeg het sap toe.
  • Doe alles in een braadpan met deksel. Verwarm de oven voor en kook ongeveer 2 uur op 150°. Voeg eventueel wat bouillon toe. Pureer (of zeef erdoor) de uien in de sausvloeistof, zout en peper indien nodig.
  • Schil voor de gratin de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes. Meng de melk en room, voeg de knoflook fijngehakt of uitgeperst toe, voeg een beetje zout en peper en rozemarijn toe en breng aan de kook met de aardappelschijfjes, laat dan 10 minuten sudderen, onder regelmatig roeren.
  • Beboter een ovenschaal, giet het aardappelmengsel erbij, bestrooi met kaas en bak in een voorverwarmde oven op 220° gedurende ongeveer 15-20 minuten.
  • Snijd het vlees in plakjes (het kan een beetje uit elkaar vallen) en serveer in de saus met de aardappelgratin.
Trefwoord kalkoen, sinaasappelsaus

Zelf je weekmenu samenstellen?

Als je nog nooit een weekmenu hebt gemaakt en bovenstaande recepten zijn niet jouw smaak, leg ik hier uit hoe je een perfect weekmenu samenstelt. Wekelijks een menu maken voordat je boodschappen gaat doen, kan enorm schelen in je portemonnee namelijk. Lees maar eens hier.