Met onze receptideeën kun je voor elke dag gezonde, uitgebalanceerde, goedkope en geweldige recepten krijgen.

Soms kan het vervelend zijn om elke dag heerlijke gerechten te blijven bedenken voor een gezonde en gevarieerde maaltijd. We willen je hier graag bij helpen met onze weekmenu’s, en voorzien je daarmee elke week van heerlijke recepten.

Wat kook jij vandaag?

Laat je inspireren

Wil je je weekmenu zelf samenstellen, dan helpt ons lege maandmenu je bij het invullen.

Downloaden

Weekmenu #15 - weekmenu

Alle recepten zijn hieronder afzonderlijk te downloaden. Super makkelijk om ze te sparen voor je eigen receptenboek!


Wat koken we deze week?

MAANDAG

Weekmenu #22 - weekmenu 22

Spaghetti met kaassaus

5 van 1 stem
Totale tijd 30 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4
calorieën 695 kcal

Ingrediënten
  

  • 400 g spaghetti
  • 1 el boter
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 el bloem
  • 3.75 dl melk
  • 50 g gruyère
  • 50 g Goudse kaas
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • 50 g pijnboompitten
  • 1 el tijm vers
  • versgemalen peper
  • versgeraspte nootmuskaat
  • zout

Instructies
 

  • Kook de pasta beetgaar in ruim kokend water. Giet hem af en laat hem uitlekken.
  • Verhit de boter in een pan en bak de ui glazig. Stuif de bloem erover en bak hem zachtjes mee. Roer de melk erdoor en kook de saus 5 minuten op laag vuur; roer geregeld.
  • Rasp de gruyère, de Goudse kaas en 40 gram van de Parmezaanse kaas en laat ze in de sauss op laag vuur smelten. Breng de saus op smaak met een flinke snuf zout, peper en nootmuskaat.
  • Rooster de pijnboompitten lichtjes in een droge koekenpan. Meng in een schaal de spaghetti met de saus, bestrooi met de pijnboompitten, resterende Parmezaanse kaas en de verse kruiden.

DINSDAG

Aardappelpannenkoekjes met kruidenroom

Totale tijd 30 min
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, Lunch
Porties 4 personen
calorieën 613 kcal

Ingrediënten
  

  • 1 kg aardappelen rauw
  • 1 ui
  • 5 el bloem
  • 6 el avocado olie
  • 125 g roomkaas
  • 125 g zure room
  • 5 el melk
  • 2 el gedroogde kruidenmix
  • 100 g gamba's
  • 1 teen knoflook
  • bieslook
  • zout en witte peper

Instructies
 

  • Schil de aardappelen, rasp ze fijn met de ui en laat ze een beetje uitlekken. Werk de bloem en het zout erdoor. Verhit 4 eetlepels avocado-olie in een antiaanbakpan en voeg achter elkaar twee eetlepels van het aardappelmengsel toe, maak een beetje plat en bak ze aan beide kanten krokant.
  • Roer de roomkaas met zure room en melk tot een romig geheel en voeg de fijn afgewogen kruiden toe, breng op smaak met peper en zout.
  • Pel het teentje knoflook en hak het fijn. Verhit de overgebleven avocado-olie en voeg de knoflook toe, bak de gamba's in de hete olie een minuut aan elke kant.
  • Bestrijk de aardappelpannenkoekjes met de roomkaas en serveer met gamba's en gehakte bieslook.
Trefwoord aardappelen, avocado, melk, roomkaas, uien, zure room

WOENSDAG

Rundvleesmedaillons met rijst en romanesco

Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen
calorieën 620 kcal

Ingrediënten
  

  • 400 g rijst
  • 750 g romanesco
  • 4 rundvlees medaillons elk ongeveer 150g
  • 3 takjes tijm
  • 2 el olie
  • 80 g truffelboter
  • 250 ml melk
  • 200 ml rode wijn
  • 1 el sausbindmiddel donker
  • nootmuskaat
  • peper en zout

Instructies
 

  • Was, schil en snijd de aardappelen in stukjes. Kook ongeveer 20 minuten in kokend gezouten water. Maak de romanesco schoon, was ze en snijd ze in kleine roosjes. Was vlees, dep ze droog. Was de tijm, dep ze droog en zet ze apart voor de garnering. Wikkel de rest van de tijm om de medaillons, breng op smaak met peper en zout. Verhit olie in een pan. Bak het vlees 4-5 minuten aan elke kant.
  • Kook de Romanesco 8-10 minuten in kokend gezouten water. Giet de aardappelen af ​​en laat ze even verdampen. Voeg 40 g truffelboter en melk toe, pureer door de puree. Breng op smaak met zout en nootmuskaat. Haal het vlees uit de pan en houd het warm.
  • Giet rode wijn en 300 ml water in het hete braadvet, laat 5 minuten sudderen. Roer het sausbindmiddel erdoor en gebruik dit om de saus te verdikken. Breng op smaak met peper en zout. Smelt 40 g truffelboter. Giet de romanesco af en laat uitlekken. Serveer direct bij het vlees, de puree en de saus. Besprenkel met gesmolten boter en garneer met de tijm die apart is gezet.
Trefwoord rijst, rode wijn, romanesco, rundvlees, truffelboter

DONDERDAG

Rijstpap met kersen & geroosterde amandelen

Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 40 min
Totale tijd 50 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 l melk
  • 300 g rijstpudding
  • 100 g suiker
  • 1 pot kersen
  • 1 zakje rode cake glazuurpoeder
  • 100 g amandelen
  • 1 el olie

Instructies
 

  • Breng de melk en de suiker aan de kook. Voeg de rijstpudding toe en laat deze onder af en toe roeren 30-40 minuten inwerken op de laagste stand. Als de rijst te stevig is, voeg dan een beetje melk toe.
  • Doe de kersen met het sap en het poedersuikerpoeder in een pan en breng langzaam aan de kook tot het sap dik is.
  • Leg de amandelen ongeveer 30 seconden in kokend water. Daarna uitlekken en schillen. Met een lichte druk op de amandel komt hij uit de schil. Verhit, nadat alle amandelen zijn geschild, de olie in een grote pan en voeg de amandelen toe. Rooster de amandelen op middelhoog vuur, onder voortdurend roeren. Houd het altijd in de gaten, want de amandelen kunnen snel verbranden en dan bitter worden.
  • Doe de rijst in een kom en geniet ervan met de kersen en amandelen.
Trefwoord amandelen, kersen, melk, rijstpudding

VRIJDAG

Varkenshaas in een laagje ham en mosterd

Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 40 min
Totale tijd 55 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 3 porties

Ingrediënten
  

  • 1 varkenshaas ca. 500 g
  • 2 el Dijon mosterd
  • 1 bosje salie zonder steel
  • 180 g ham heel dun gesneden
  • olie
  • 1 ui fijngehakt
  • 2 wortelen geschild, fijn gesneden
  • 2 tl peperkorrels groen
  • 1 dl Portwijn
  • dl runderbouillon
  • dl jus
  • 1 dl slagroom
  • bieslook fijngehakt
  • zout en peper

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 90-100 ° C onder- en bovenwarmte. Meng de mosterd met de grove peper. Leg de ham bij elkaar en leg een deel van de salieblaadjes ongeveer 6 – 7 cm vanaf de rand. Kruid de varkenshaas met een beetje zout, bestrijk met de mosterd en leg op de salieblaadjes, leg een paar salieblaadjes op de varkenshaas en rol dan alles mooi op.
  • Verhit wat olie in een pan, bak het vlees rondom 5 minuten, bij voorkeur alleen aan de kant waar de ham bij het oprollen eindigt, zodat het door het bakken wordt 'gelast'. Leg het vlees vervolgens afgedekt op een rooster, zodat het niet in zijn eigen sap ligt en laat het een uur en 20 minuten trekken.
  • Fruit de uien, de in blokjes gesneden wortelen en de groene peperkorrels goed, blus af met de portwijn en laat kort sudderen, voeg dan de bouillon en de jus toe en kook op laag vuur tot de wortelen gaar zijn. Voeg net voordat de varkenshaas klaar is, de room toe aan de saus en pureer. Giet wat saus op voorverwarmde borden, snijd de filet in plakjes en serveer erop. Bestrooi met wat bieslook.
Trefwoord ham, mosterd, Portwijn, uien, varkenshaas, wortelen

ZATERDAG

Weekmenu #22 - weekmenu 22

Gehaktballetjes met paprikasaus en spaghetti

Totale tijd 45 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 500 g rundergehakt
  • 3 el volkoren paneermeel
  • 3 teen knoflook
  • 1 ei
  • 5 el olijfolie
  • 1 beschuit
  • 3 stuks rode paprika
  • 4 el tomatenpuree
  • 70 g bloem
  • 300 g lintpasta of spaghetti (lintnoedels)

Instructies
 

  • Kneed het gehakt met het paneermeel in een kom. Schil de knoflook en pers deze door de pers. Meng het ei en 1 eetlepel olijfolie erdoor. Kruid het mengsel met peper en zout.
  • Schil voor de saus de ui en hak deze fijn. Was de paprika's, snijd ze in vieren, verwijder de klokhuizen en de witte tussenschotten en snijd ze in kleine stukjes. Verhit zout water voor lintnoedels. Verhit 3 eetlepels olijfolie in een pan en fruit hierin de uien. Voeg de paprika's en de tomatenpuree toe en kook op middelhoog vuur ongeveer 10 minuten. Af en toe roeren.
  • Draai intussen 30 ballen ter grootte van een walnoot van het gehakt. Doe de bloem in een bord en draai de gehaktballetjes erdoor. Kook spaghetti of lintnoedels in gezouten water. Verhit de rest van de olijfolie in een pan. Bak de balletjes in porties ongeveer 4 minuten rondom. Dep op keukenpapier. Breng de saus op smaak met peper en zout en serveer met gehaktballetjes en pasta.
Trefwoord gehaktballen, lintpasta, paprikasaus, rundergehakt

ZONDAG

Zalmfilet in dilleboter met groenten

Totale tijd 45 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 400 g rode zalmfilet of zalmplakken ongeveer 150 – 250 g per persoon
  • 1000 g wortelen
  • 500 g prei
  • ½ stengel selderij
  • 4 lente uitjes
  • boter
  • olie
  • dille
  • zout en peper
  • aardappelen als nodig/gewenst

Instructies
 

  • Maak alle ingrediënten schoon en verdeel ze in porties. Per persoon 1 stuk aluminiumfolie en vet dit in, leg er een portie zalm op en maak op smaak met dille, zout en peper. Voeg 1-2 wortels toe, een beetje bleekselderij, dille, prei en bosui en verdeel er stukjes boter over. Vouw het pakket goed samen.
  • Vet voor elk van de andere ingrediënten een groot stuk aluminiumfolie in. Snijd de wortelen in grotere stukken, breng op smaak met kruiden en bestrooi met boter vlokken, vouw nog een pakje. Doe hetzelfde met de prei en aardappelen, als er nog selderij over is, voeg deze toe.
  • Leg tenslotte alles in de oven en kook op hoog vuur (220 graden) ongeveer 45-60 minuten. Open 1 verpakking.
Trefwoord dille, groente, zalm

Zelf je weekmenu samenstellen?

Als je nog nooit een weekmenu hebt gemaakt en bovenstaande recepten zijn niet jouw smaak, leg ik hier uit hoe je een perfect weekmenu samenstelt. Wekelijks een menu maken voordat je boodschappen gaat doen, kan enorm schelen in je portemonnee namelijk. Lees maar eens hier.