Met onze receptideeën kun je voor elke dag gezonde, uitgebalanceerde, goedkope en geweldige recepten krijgen.

Soms kan het vervelend zijn om elke dag heerlijke gerechten te blijven bedenken voor een gezonde en gevarieerde maaltijd. We willen je hier graag bij helpen met onze weekmenu’s, en voorzien je daarmee elke week van heerlijke recepten.

Wat kook jij vandaag?

Laat je inspireren

Wil je je weekmenu zelf samenstellen, dan helpt ons lege maandmenu je bij het invullen.

Downloaden

Weekmenu #15 - weekmenu

Alle recepten zijn hieronder afzonderlijk te downloaden. Super makkelijk om ze te sparen voor je eigen receptenboek!


Wat koken we deze week?

MAANDAG

Weekmenu #24 - weekmenu

Pasta Pesto

5 van 1 stem
Totale tijd 30 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4
calorieën 458 kcal

Ingrediënten
  

  • 1 bosje peterselie
  • 1 bosje basilicum
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 g amandelen gehakt
  • 2 el pecorino geraspt
  • 2 el olie
  • ½ Spaanse peper gedroogd
  • 1.25 dl bouillon
  • 400 g tagliatelle
  • zout
  • peper

Instructies
 

  • Trek de blaadjes van de peterselie en het basilicum. Hak de kruiden, knoflook en amandelen fijn in een keukenmachine. Roer vluchtig de pecorino, olie en verkruimelde Spaanse peper erdoor. Voeg de bouillon toe en breng de pesto op smaak.
  • Kook intussen de pasta beetgaar in ruim kokend water met zout. Giet hem af, laat hem uitlekken en bewaar ca. 1 dl van het kookvocht. Vermeng de pasta met de pesto en voeg eventueel wat van het kookvocht toe.

DINSDAG

Kruiden omelet

Totale tijd 50 min
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Porties 1 portie
calorieën 350 kcal

Ingrediënten
  

  • 2 eieren
  • 100 g bloem
  • 150 ml melk
  • 100 ml water
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 500 g tomaten
  • 1 el balsamicoazijn
  • 1 snufje suiker
  • 3 el olijfolie
  • ½ bosje peterselie
  • 6 stengels tijm
  • ½ bosje basilicum
  • 30 g boter
  • flinterdunne plakjes gekookte ham
  • nootmuskaat
  • zout en peper

Instructies
 

  • Roer voor het deeg de eieren krachtig met de handmixer. Voeg bloem toe en roer erdoor. Voeg eerst melk toe, dan water en roer erdoor. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Laat het deeg ongeveer 20 minuten weken.
  • Schil intussen de uien en snijd ze in kleine blokjes. Schil de knoflook en hak heel fijn. Was, maak de tomaten schoon, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Meng tomaten, knoflook en uien, breng op smaak met zout, peper, azijn en suiker. Meng de olie erdoor.
  • Was de peterselie, schud droog, pluk een paar blaadjes en zet apart. Hak de rest van de peterselie fijn. Was de tijm, schud droog, pluk de blaadjes van de stengels. Was de basilicum, schud droog, leg een paar blaadjes apart, snijd de rest van de basilicum in reepjes. Roer de gehakte kruiden door het beslag.
  • Verhit de boter in een pan (ong. 28 cm Ø) en bak 4 pannenkoeken na elkaar goudgeel.
  • Voeg af en toe een paar peterselie en basilicumblaadjes toe aan de pan. Houd warm. Beleg de pannenkoek met een plakje ham.
Trefwoord eieren, ham, melk, tomaten

WOENSDAG

Uien soep

Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 50 min
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, Soep
Porties 4 porties

Ingrediënten
  

  • 400 g uien
  • 50 g boter
  • 100 ml witte wijn droog
  • 800 ml vleesbouillon sterk
  • 100 g Emmentaler
  • 1 teen knoflook
  • 1 el olijfolie
  • stokbrood
  • 1 el bieslook vers
  • zout en peper

Instructies
 

  • Schil de uien en snijd ze in reepjes. Verhit de boter in een pan, voeg de uien toe en fruit. Voeg de wijn en de bouillon toe, breng aan de kook, breng op smaak met peper en zout en kook ongeveer 30 minuten.
  • Verwarm de grill voor. Rasp de kaas. Schil het teentje knoflook, pers het door de knoflookpers en roer erdoor met de olijfolie. Bestrijk de stokbroodplakken ermee en rooster ze.
  • Giet de soep in borden, leg de stokbroodplakken erop, bestrooi met de kaas en gril onder de grill. Bestrooi met de bieslook en serveer.
Trefwoord Emmentaler, knoflook, stokbrood, uien, vleesbouillon, witte wijn

DONDERDAG

Wortelstoofpot met bleekselderij, prei en mosterd

Totale tijd 30 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 kg wortelen in blokjes of plakjes gesneden
  • 1 prei gesneden
  • 1 plak bleekselderij gesneden
  • 1 laurierblad
  • 1 el groentebouillon
  • 1 tl mosterd
  • 1 handvol zonnebloempitten
  • 30 g hazelnoten gemalen en licht geroosterd
  • 500 g aardappelen met schil, in blokjes
  • 1 el stroop
  • olijfolie
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 el maïzena
  • peterselie
  • rietsuiker
  • tamarinde pasta
  • koriander grof gemalen
  • 1 handvol rozijnen
  • 30 g amandelen gemalen en licht geroosterd

Instructies
 

  • Kook in een pan met water de wortelen, prei, selderij, laurier, groentebouillon, kruiden, zonnebloempitten, rozijnen en noten tot de wortelen nog stevig aanvoelen. Voeg dan de aardappelen in de schil en de stroop toe.
  • Maak een roux van olijfolie, gehakte uien, knoflook en maïzena en voeg toe aan de soep. Roer alles goed door elkaar en breng op smaak. Serveer met gehakte peterselie.
Trefwoord aardappelen, bleekselderij, hazelnoten, mosterd, prei, rozijnen, wortelen

VRIJDAG

Kip in balsamico-marinade met tagliatelle

Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 4 uur 45 min
Totale tijd 4 uur 55 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 2 kippenpoten
  • 2 el balsamicoazijn
  • 2 el olie
  • 2 tl honing
  • 150 g tagliatelle
  • zout en peper

Instructies
 

  • Meng azijn, olie, honing, zout en peper tot een marinade en bestrijk er de gewassen kippenpoten mee.
  • Laat de kippenpoten 4 uur staan ​​en verdeel de marinade keer op keer.
  • Bak de kippenpoten ongeveer 45 minuten op 200 graden en giet de resterende marinade erbij. Kook de tagliatelle volgens de instructies op de verpakking en serveer bij de kip.
Trefwoord honing, kip, tagliatelle

ZATERDAG

Pizza calzone met groenten

Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 1 uur 10 min
Totale tijd 1 uur 40 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 pizza’s

Ingrediënten
  

Deeg

  • 150 g bloem
  • 1 pakje droge gist of een half blokje verse gist
  • 1 tl zout
  • 1 el olijfolie
  • 125 ml lauw water

Vulling

  • 120 g mozzarella ongeveer een halve bol
  • 150 ml tomaten uit blik fijn gesneden
  • 100 g verse champignons
  • 100 g cocktailtomaatjes
  • gedroogde oregano gezouten
  • knoflook eventueel

Instructies
 

  • Maak eerst een gistdeeg voor de pizza calzone. Doe de bloem in een kom en meng goed met de droge gist. Voeg de olijfolie en 1 theelepel zout toe aan de bloem. Voeg het lauwwarme water toe aan de bloem en meng alles goed door elkaar en kneed het tot een glad gistdeeg. Als het pizzadeeg te droog of te vloeibaar is, voeg dan een beetje water of bloem toe. Doe het pizza-gistdeeg in een kom en laat het op een warme plaats, afgedekt met een doek, ongeveer 45 minuten staan ​​tot het deegvolume is verdubbeld.
  • Snijd intussen de champignons en prei in dunne plakjes en bak ze in een pan met antiaanbaklaag met wat olijfolie. De groenten moeten zoveel mogelijk vocht verliezen, zodat ze de calzone later niet weken. Breng op smaak met een beetje zout en peper en doe in een kommetje.
  • Fijne, grove tomaten in blik passen het beste bij de tomatensaus. Breng de tomatensaus op smaak met een beetje zout en gedroogde oregano en, afhankelijk van je smaak, met gehakte of geperste knoflook. Indien nodig kunt u ook tomatenpuree gebruiken voor de saus.
  • Haal vervolgens het calzone-deeg uit de kom en kneed nogmaals kort op een met bloem bestrooid werkblad. Verdeel het deeg gelijkmatig in twee stukken.
  • Rol met behulp van een stuk golfkarton uit tot een rond deegvel met een diameter van ongeveer 28 cm en bestrijk de ene helft met de voorbereide tomatensaus. De randen van het deegvel moeten ongeveer 2 cm breed worden uitgesneden. Voeg nu de champignons, prei en hele cocktailtomaatjes toe aan de tomatensaus. Strooi op het einde de mozzarella erover.
  • Vouw nu de ongebruikte helft van het deeg om en druk de randen stevig aan. Het is belangrijk dat de rand strak is en dat de calzone onderaan geen gaten heeft. Anders zou al het vocht eruit lopen en het deeg weken. Gebruik de lepel om wat meer tomatensaus toe te voegen aan de bovenste helft van het deeg. Strooi op het einde wat gedroogde oregano over de calzone.
  • Bak de twee pizza's in de voorverwarmde oven op 220 ° C met boven- / onderwarmte op het middelste rooster van de oven in ca. 20-25 minuten goudgeel.
Trefwoord champignons, mozzarella, pizza, tomaten

ZONDAG

Weekmenu #24 - weekmenu

Ovenschotel Knödel met champignons en spek

Totale tijd 1 uur 15 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen
calorieën 798 kcal

Ingrediënten
  

Voor de knödel

  • 4 harde bolletjes van de dag ervoor
  • 2 uien
  • 2 el boter
  • 100 ml melk
  • 1 bosje bieslook
  • 2 eieren
  • 1-2 el paneermeel eventueel
  • nootmuskaat
  • zout en peper

Voor de ovenschotel

  • 1 kg champignons
  • 500 g spitskool
  • 2 el olie
  • 200 g gerookte spekjes in blokjes
  • 250 ml witte wijn
  • 300 g crème fraîche
  • 50 g Emmentaler geraspt
  • suiker

Instructies
 

  • Snijd de broodjes en de uien in blokjes. Smelt de boter in een pan en fruit ongeveer de helft van de uien. Melk erbij gieten, opwarmen, alles over de broodjes schenken. Laat het ongeveer 10 minuten intrekken.
  • Snijd de bieslook klein. Leg iets apart voor de garnering, voeg de resterende bieslook toe aan de broodjes. Voeg de eieren toe, kneed alles goed door elkaar. Als het mengsel te zacht is, kneed dan 1-2 eetlepels paneermeel erdoor. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Vorm met vochtige handen ongeveer 14 knödel.
  • Kook een grote pan met water en een snufje zout. Giet de knödel erin, laat ongeveer 10 minuten borrelen op laag vuur. Met een schuimspaan eruit nemen en goed laten uitlekken. Laat de knödel even rusten.
  • Halveer de champignons. Snijd de spitskool in reepjes. Verhit olie in een grote pan. Bak de spekjes krokant en de helft eruit halen. Braad de champignons goed aan in de pan. Fruit de rest van de uien en spitskool kort mee. Blus af met wijn. Breng op smaak met zout, peper en suiker en laat ongeveer 5 minuten sudderen. Roer de crème fraîche erdoor.
  • Doe de groenten in een ovenschaal. Leg de knödel erop, bestrooi met kaas. Bak ongeveer 20 minuten in een hete oven (elektrisch: 200 C / hete lucht: 180 C). Bestrooi met bieslook en spekjes.
Trefwoord champignons, deeg, dumplings, knödel, roomkaas, spek

Zelf je weekmenu samenstellen?

Als je nog nooit een weekmenu hebt gemaakt en bovenstaande recepten zijn niet jouw smaak, leg ik hier uit hoe je een perfect weekmenu samenstelt. Wekelijks een menu maken voordat je boodschappen gaat doen, kan enorm schelen in je portemonnee namelijk. Lees maar eens hier.