Met onze receptideeën kun je voor elke dag gezonde, uitgebalanceerde, goedkope en geweldige recepten krijgen.

Soms kan het vervelend zijn om elke dag heerlijke gerechten te blijven bedenken voor een gezonde en gevarieerde maaltijd. We willen je hier graag bij helpen met onze weekmenu’s, en voorzien je daarmee elke week van heerlijke recepten.

Wat kook jij vandaag?

Laat je inspireren

Wil je je weekmenu zelf samenstellen, dan helpt ons lege maandmenu je bij het invullen.

Downloaden

Weekmenu #15 - weekmenu

Alle recepten zijn hieronder afzonderlijk te downloaden. Super makkelijk om ze te sparen voor je eigen receptenboek!


Wat koken we deze week?

MAANDAG

Aardappel-salade met pesto, spinazie en tonijn

Totale tijd 25 min
Gang Hoofdgerecht, Lunch, Salade
Porties 2 personen
calorieën 389 kcal

Ingrediënten
  

  • 500 g krielaardappeltjes
  • 1 blikje tonijn in water
  • 2 handvol verse spinazie
  • 2 el kruidenpesto
  • Parmezaanse kaas

Instructies
 

  • Schrob de aardappelen met een groenteborstel, was ze goed en kook ze in een beetje gezouten water als aardappelen in de schil. Daarna een beetje laten afkoelen en in tweeën snijden.
  • Giet de tonijn goed af en snijd hem in hapklare stukjes. Was de spinazieblaadjes en hak ze fijn.
  • Doe de aardappelen in een kom en meng ze met de pesto en spinazieblaadjes, voeg dan de tonijn toe.
  • Bestrooi de aardappelsalade met vers geraspte Parmezaanse kaas.
Trefwoord aardappelsalade, pesto, spinazie, tonijn

DINSDAG

Pasta ovenschotel met zuurkool en Emmentaler

Totale tijd 40 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen
calorieën 550 kcal

Ingrediënten
  

  • 200 g volkorenpasta
  • 2 tl koolzaadolie
  • 400 g zuurkool
  • 12 jeneverbessen
  • 20 g boter
  • 150 g Emmentaler
  • 150 g ham in blokjes gesneden
  • 1 tl karwijzaad
  • 150 g zure room
  • zout en peper

Instructies
 

  • Kook pasta met 1 theelepel olie in ruim gezouten water volgens de instructies op de verpakking "beetgaar" en spoel af met koud water. Doe de zuurkool met de boter en de jeneverbessen in een pan, breng kort aan de kook en laat nog 10 minuten stoven.
  • Bestrijk een ovenschaal met de resterende olie en vul aan met de helft van de pasta. Giet een deel van de voorgekookte witte kool in een tweede laag. Snijd de helft van de kaas in blokjes en strooi deze samen met de karwijzaad over de kool. Verdeel de helft van de hamblokjes erover. Meng de overgebleven pasta en de kool door elkaar en leg ze in de ovenschaal.
  • Rasp de rest van de kaas. Meng de zure room met de geraspte kaas, breng op smaak met zout en peper en giet over de inhoud van de ovenschotel. Bestrooi met de resterende blokjes ham.
  • Bak 15 minuten in een voorverwarmde oven van 200° C.
Trefwoord Emmentaler, pasta, volkorenpasta, zuurkool

WOENSDAG

Veggie braadstuk met champignonsaus en noedels

Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Braadstuk

  • 250 g Seitan fix *1
  • 1 tl marjolein gedroogd
  • 2 tl basilicum gedroogd
  • 2 el gistvlokken *2
  • 200 g gerookte tofu
  • 350 ml groentebouillon
  • 2 el sojasaus
  • 1 el arachideolie *3
  • 1 el kappertjes
  • peper

Saus

  • 350 g volkorenpasta
  • 50 g boter
  • 350 g champignons schoongemaakt en in vieren gesneden
  • 25 g bloem
  • 300 ml melk
  • 65 ml room
  • 1 tl paprikapoeder
  • zout en peper

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden hete lucht. Meng de droge ingrediënten, zoals de Seitan fix, de gedroogde marjolein, de gedroogde basilicum, de gistvlokken en peper goed in een kom.
  • Pureer in een andere grote kom de natte ingrediënten, zoals de tofu, groentebouillon, sojasaus en arachideolie.
  • Hak de kappertjes fijn en voeg ze samen met de vochtige en gepureerde / gemengde ingrediënten toe aan de droge ingrediënten. Meng alles goed door elkaar en kneed dan met je handen tot een homogeen deeg. Vorm het deeg tot een brood dat iets kleiner is dan een cakevorm, want het braadstuk wordt tijdens het bakken groter. Wikkel het brood in bakpapier en vervolgens in aluminiumfolie. Leg ze vervolgens in de broodvorm en bak ze 2 uur in de hete oven.
  • Kook ondertussen de pasta volgens de instructies op de verpakking. Smelt voor de saus de boter in een steelpannetje en kook hierin de champignons tot ze bijna zacht zijn. Voeg de bloem toe en bak even mee. Voeg al roerend melk en room toe. Aan de kook brengen. Breng op smaak met peper, zout en paprikapoeder. Laat 10-15 minuten sudderen, af en toe roeren.
  • Haal dan het braadstuk uit de oven en laat het een paar minuten rusten. Wikkel dan voorzichtig uit de folie en bakpapier en serveer bij de pasta.

DONDERDAG

Waldorf Salade

Totale tijd 1 uur 5 min
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, Lunch, Salade
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 500 g knolselderij
  • 250 g zure appels bijv. Boskoop
  • 3 el citroensap
  • 150 g blauwe druiven
  • 100 g walnoten gepeld
  • 150 g zure room
  • 1 el walnotenolie
  • 1 snufje suiker
  • zout en peper

Instructies
 

  • Schil de knolselderij en snijd of rasp in fijne reepjes. Was de appels, halveer ze, verwijder het klokhuis en snijd of rasp ook in fijne reepjes. Doe beide in een kom, voeg 2 eetlepels citroensap toe en meng alles door elkaar. Was de druiven, pluk ze van de stelen en snijd ze doormidden, verwijder eventueel de pitjes. Hak de walnoten grof. Zet ongeveer 1 eetlepel van de druiven- en walnotenpitten apart voor garnering op een bord
  • Doe voor de dressing de zure room, walnotenolie en 1 el citroensap in een kommetje en klop krachtig met een garde. Breng de dressing op smaak met zout, peper en suiker.
  • Spatel eerst de druiven en walnoten door het selderij- en appelmengsel en dan de dressing. Breng de salade op smaak met peper en zout en verdeel over slakommen. Garneer met de druiven en walnoten die apart zijn gezet. Vers geroosterd brood past er goed bij.
Trefwoord aardappelsalade, appel, blauwe druiven, waldorf salade, walnoten

VRIJDAG

Krabrisotto met suikererwten

Voorbereidingstijd 40 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 1 uur 10 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 kleine uien
  • 200 g sugar snaps
  • 4 el koolzaadolie
  • 300 g risotto rijst
  • 600 ml groentebouillon
  • 500 ml tomatensap
  • 1 bosje basilicum
  • 40 g Parmezaanse kaas
  • 300 g Noordzee garnalen gepeld
  • 4 el koffieroom
  • zout en peper

Instructies
 

  • Was en maak de peultjes schoon, snij ze kruiselings doormidden en blancheer ze 4 minuten in kokend water met zout. Giet af, spoel af in koud water en laat uitlekken.
  • Schil de ui en hak deze fijn. Verhit de olie in een steelpan, fruit de uien op middelhoog vuur ongeveer 2 minuten. Bestrooi met rijst en kook tot ze glazig zijn.
  • Verhit de groentebouillon en giet al roerend over de rijst. Kook alles op middelhoog vuur, af en toe roerend, tot de rijst het vocht heeft opgenomen.
  • Verhit tomatensap in een kleine steelpan. Roer de rijst erdoor en laat op laag vuur 15 minuten sudderen; de rijst moet nog beet hebben. Was ondertussen de basilicum, schud droog, pluk de blaadjes en snijd ze met een groot scherp mes in fijne reepjes.
  • Rasp de Parmezaanse kaas fijn en roer deze 5 minuten voor het einde van de kooktijd door de risotto met de basilicum, garnalen, peultjes en room. Breng op smaak met peper en zout.
Trefwoord basilicum, kaas, parmezaanse kaas, risotto, sugar snaps, tomatensap, uien

ZATERDAG

Groente-stoofpot met pannenkoeken

Totale tijd 40 min
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Pannenkoeken

  • 120 g bloem
  • ¼ l melk
  • 1 ei
  • 1 bosje bladpeterselie
  • 2 el boter
  • zout en peper

Groentestoofpot

  • 100 g wortelen
  • 100 g koolrabi
  • 100 g broccoli
  • 100 g raap
  • 100 g groene asperges
  • 100 g sugar snaps
  • 200 g aardappelen
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 1 l groentebouillon
  • nootmuskaat

Instructies
 

  • Doe de bloem in een kom en meng met de melk tot een gladde massa. Voeg het ei toe en roer goed door. Voeg eventueel een beetje water toe en breng op smaak met peper en zout. Was de peterselie, schud droog en hak fijn. Meng de helft door het beslag. Laat dit een beetje wellen.
  • Verhit een beetje boter in een anti-aanbak pan, voeg een kleine lepel beslag toe, draai en kantel de pan om het beslag gelijkmatig te laten stromen en bak de pannenkoeken aan elke kant in ongeveer 2 minuten goudbruin. Zet opzij, laat afkoelen en doe hetzelfde met de rest van het deeg.
  • Voor de stoofpot de groenten wassen, schoonmaken en fijnhakken. Schil de ui en knoflook, hak fijn en fruit in een pan met hete olie tot ze glazig zijn. Voeg de groenten toe, bak even mee en giet de bouillon erbij. Laat ca. 20 minuten sudderen tot de groenten gaar zijn.
  • Rol de pannenkoeken op en snijd ze in fijne reepjes. Breng de soep op smaak met zout, peper en nootmuskaat, verdeel over 4 kommen, voeg de reepjes met de kruiden toe en serveer.

ZONDAG

Eendenborst met sinaasappelsaus

Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 50 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 porties

Ingrediënten
  

  • 1 ui
  • 2 tl groene peper
  • 4 sinaasappels
  • 2 eendenborsten elk ongeveer 300 g
  • 4 el Cointreau
  • 200 ml bouillon van gevogelte
  • 1 el sausbinder donker
  • suiker
  • tijm
  • zout en peper

Instructies
 

  • Hak de ui en groene paprika fijn. Schil 2 sinaasappels dik zodat de witte schil volledig wordt verwijderd. Snijd in plakjes en halveer ze. Pers 150 ml sap uit 1 – 2 sinaasappels.
  • Bij de eendenborsten de huid kruiselings krabben. Kruid het vlees met peper en zout. Verhit een pan, leg het vlees 2 minuten op de huidkant. Schroei, draai en roer nog 2 minuten. geroosterd vlees. Leg ze in een ovenschaal met het vel naar boven. Kook in de voorverwarmde oven op 190 graden op het 2e rooster van onderen gedurende 15-20 minuten (gas 2 – 3, convectie op 170 graden).
  • Fruit de ui en groene paprika in het eendenvet. Giet de Cointreau, sinaasappelsap en gevogeltebouillon erbij. Laat 5-8 minuten onafgedekt sudderen. Indien nodig binden met een verdikkingsmiddel voor donkere saus. Voeg de sinaasappels toe en breng op smaak met zout, peper en suiker. Laat de eendenborst even rusten en serveer daarna bestrooid met de saus en eventueel tijm.
Trefwoord Cointreau, eendenborst, sinaasappels, uien

Zelf je weekmenu samenstellen?

Als je nog nooit een weekmenu hebt gemaakt en bovenstaande recepten zijn niet jouw smaak, leg ik hier uit hoe je een perfect weekmenu samenstelt. Wekelijks een menu maken voordat je boodschappen gaat doen, kan enorm schelen in je portemonnee namelijk. Lees maar eens hier.