Met onze receptideeën kun je voor elke dag gezonde, uitgebalanceerde, goedkope en geweldige recepten krijgen.
Soms kan het vervelend zijn om elke dag heerlijke gerechten te blijven bedenken voor een gezonde en gevarieerde maaltijd. We willen je hier graag bij helpen met onze weekmenu’s, en voorzien je daarmee elke week van heerlijke recepten.
Wat kook jij vandaag?
Laat je inspireren
Wil je je weekmenu zelf samenstellen, dan helpt ons lege maandmenu je bij het invullen.
Alle recepten zijn hieronder afzonderlijk te downloaden. Super makkelijk om ze te sparen voor je eigen receptenboek!
Wat koken we deze week?
MAANDAG
Ovenschotel Knödel met champignons en spek
Totale tijd 1 uur uur 15 minuten min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen
calorieën 798 kcal
Ingrediënten
Voor de knödel
- 4 harde bolletjes van de dag ervoor
- 2 uien
- 2 el boter
- 100 ml melk
- 1 bosje bieslook
- 2 eieren
- 1-2 el paneermeel eventueel
- nootmuskaat
- zout en peper
Voor de ovenschotel
- 1 kg champignons
- 500 g spitskool
- 2 el olie
- 200 g gerookte spekjes in blokjes
- 250 ml witte wijn
- 300 g crème fraîche
- 50 g Emmentaler geraspt
- suiker
Instructies
- Snijd de broodjes en de uien in blokjes. Smelt de boter in een pan en fruit ongeveer de helft van de uien. Melk erbij gieten, opwarmen, alles over de broodjes schenken. Laat het ongeveer 10 minuten intrekken.
- Snijd de bieslook klein. Leg iets apart voor de garnering, voeg de resterende bieslook toe aan de broodjes. Voeg de eieren toe, kneed alles goed door elkaar. Als het mengsel te zacht is, kneed dan 1-2 eetlepels paneermeel erdoor. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Vorm met vochtige handen ongeveer 14 knödel.
- Kook een grote pan met water en een snufje zout. Giet de knödel erin, laat ongeveer 10 minuten borrelen op laag vuur. Met een schuimspaan eruit nemen en goed laten uitlekken. Laat de knödel even rusten.
- Halveer de champignons. Snijd de spitskool in reepjes. Verhit olie in een grote pan. Bak de spekjes krokant en de helft eruit halen. Braad de champignons goed aan in de pan. Fruit de rest van de uien en spitskool kort mee. Blus af met wijn. Breng op smaak met zout, peper en suiker en laat ongeveer 5 minuten sudderen. Roer de crème fraîche erdoor.
- Doe de groenten in een ovenschaal. Leg de knödel erop, bestrooi met kaas. Bak ongeveer 20 minuten in een hete oven (elektrisch: 200 C / hete lucht: 180 C). Bestrooi met bieslook en spekjes.
Trefwoord champignons, deeg, dumplings, knödel, roomkaas, spek
DINSDAG
Veggie burger met parmezaan en dip
Totale tijd 30 minuten min
Gang Hoofdgerecht, Lunch, Tussendoortje
Porties 4 personen
Ingrediënten
Pasteitjes
- 125 g knäckebröd volkoren
- 275 ml groentebouillon
- ½ ui
- ½ teen knoflook
- ½ chilipeper
- 50 g tomaten gedroogd
- 30 g Parmezaanse kaas
- 3 takjes tijm
- 2 tl Italiaanse kruiden
- 1 ei
- 4 el avocado olie om in te bakken
- 1 courgette klein
Dip
- 100 g komkommer
- 1 teen knoflook
- 250 g magere yoghurt
- 1 el avocado olie
- zout en peper
Instructies
- Hak het knäckebröd in een kom en giet de hete bouillon erover. Laat het zeker 20 minuten trekken.
- Pel intussen de ui en het teentje knoflook, snijd beide fijn, halveer de chilipeper, verwijder de zaadlijsten en snijd fijn.
- Snijd eventueel een paar dunne ringetjes van de chilipeper. Hak de gedroogde tomaten fijn. Rasp de parmezaan. Spoel de tijm af met koud water, laat goed uitlekken en pluk de blaadjes af. Meng het ei, ui, knoflook, chili, tijm, Italiaanse kruiden, tomaten en parmezaan met het knäckebrödmengsel.
- Rasp voor de dip de komkommer fijn, pel het teentje knoflook eraf en pers het door de pers. Spat beide door de yoghurt en breng op smaak met zout, peper en een eetlepel avocado-olie en laat een beetje trekken.
- Verhit ondertussen 2 eetlepels avocado-olie in een pan. Doe een volle eetlepel knäckebrödmengsel in de hete olie en bak de pasteitjes aan beide kanten zachtjes 2-3 minuten tot ze knapperig bruin zijn. Voeg verse avocado-olie toe aan de pan en gebruik deze om de volgende pasteitjes te bereiden.
- Was en maak de courgette schoon en snijd ze in de lengte in dunne plakjes. Blancheer ze kort in een beetje kokend water, verdeel over borden en garneer met de chiliringen. Serveer de knäckebrödpasteitjes met de yoghurtdip.
Trefwoord groentebouillon, Italiaanse kruiden, knäckebröd, knoflook, komkommer, parmezaanse kaas, tomaten, uien, yoghurt
WOENSDAG
Aardappel-salade met pesto, spinazie en tonijn
Totale tijd 25 minuten min
Gang Hoofdgerecht, Lunch, Salade
Porties 2 personen
calorieën 389 kcal
Ingrediënten
- 500 g krielaardappeltjes
- 1 blikje tonijn in water
- 2 handvol verse spinazie
- 2 el kruidenpesto
- Parmezaanse kaas
Instructies
- Schrob de aardappelen met een groenteborstel, was ze goed en kook ze in een beetje gezouten water als aardappelen in de schil. Daarna een beetje laten afkoelen en in tweeën snijden.
- Giet de tonijn goed af en snijd hem in hapklare stukjes. Was de spinazieblaadjes en hak ze fijn.
- Doe de aardappelen in een kom en meng ze met de pesto en spinazieblaadjes, voeg dan de tonijn toe.
- Bestrooi de aardappelsalade met vers geraspte Parmezaanse kaas.
Trefwoord aardappelsalade, pesto, spinazie, tonijn
DONDERDAG
Wortelstoofpot met bleekselderij, prei en mosterd
Totale tijd 30 minuten min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen
Ingrediënten
- 1 kg wortelen in blokjes of plakjes gesneden
- 1 prei gesneden
- 1 plak bleekselderij gesneden
- 1 laurierblad
- 1 el groentebouillon
- 1 tl mosterd
- 1 handvol zonnebloempitten
- 30 g hazelnoten gemalen en licht geroosterd
- 500 g aardappelen met schil, in blokjes
- 1 el stroop
- olijfolie
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 1 el maïzena
- peterselie
- rietsuiker
- tamarinde pasta
- koriander grof gemalen
- 1 handvol rozijnen
- 30 g amandelen gemalen en licht geroosterd
Instructies
- Kook in een pan met water de wortelen, prei, selderij, laurier, groentebouillon, kruiden, zonnebloempitten, rozijnen en noten tot de wortelen nog stevig aanvoelen. Voeg dan de aardappelen in de schil en de stroop toe.
- Maak een roux van olijfolie, gehakte uien, knoflook en maïzena en voeg toe aan de soep. Roer alles goed door elkaar en breng op smaak. Serveer met gehakte peterselie.
Trefwoord aardappelen, bleekselderij, hazelnoten, mosterd, prei, rozijnen, wortelen
VRIJDAG
Kleurrijke salade met granaatappel en quinoa
Totale tijd 35 minuten min
Gang Bijgerecht, Lunch, Salade, Tussendoortje
Porties 4
calorieën 228 kcal
Ingrediënten
Dressing
- 500 ml sinaasappelsap
- 30 ml witte balsamicoazijn
- 2 tl mosterd
- 150 ml koolzaadolie
- zout
- witte peper
Quinoa
- 150 ml groentebouillon
- 50 g quinoa
Salade
- 100 g veldsla
- 1 avocado rijp
- 200 g feta
- 60 g walnoten
- 1 granaatappel
Instructies
- Breng voor de dressing het sinaasappelsap aan de kook in een pan en laat op laag vuur sudderen tot de hoeveelheid gehalveerd is.Laat afkoelen. Doe vervolgens het gereduceerde sinaasappelsap met de azijn en mosterd in een hoge mengbeker, mix met de staafmixer en voeg langzaam in een dunne stroom de olie toe. Kruid met zout en witte peper.
- Breng voor de quinoa de groentebouillon aan de kook en kook de gewassen quinoa hierin ongeveer 15 minuten. Giet af in een vergiet en laat afkoelen.
- Was en sorteer veldsla. Halveer de avocado, verwijder de pit en schep het vruchtvlees eruit. Snijd de avocado in dunne plakjes. Snijd de feta in blokjes. Rooster de walnoten lichtjes in een pan zonder olie. Verwijder de zaadjes uit de granaatappel.
- Meng de veldsla met de quinoa en de granaatappelpitjes in een kom. Garneer voor het serveren met de avocado en walnoten. Serveer met de dressing.
ZATERDAG
Groentesoep met zure room en tuinkruiden
Totale tijd 20 minuten min
Gang Hoofdgerecht, Soep
Porties 1 persoon
calorieën 351 kcal
Ingrediënten
- 200 g soepgroenten vers of bevroren
- 300 ml groentebouillon
- 25 g zure room
- 1 sneetje volkorenbrood
- 200 ml sinaasappelsap
- peterselie
- nootmuskaat
- zout en peper
Instructies
- Kook de soepgroenten in de kokende groentebouillon in een gesloten pan gedurende 15 minuten. Haal van het vuur en pureer fijn met de staafmixer. Breng licht op smaak, verfijn met de zure room en bestrooi met peterselie.
- Serveer met een boterham. Sinaasappelsap past er goed bij.
Trefwoord groentesoep, sinaasappels, volkorenbrood, zure room
ZONDAG
Gâteau au chocolat
Smeuïge chocoladecake
Gang Nagerecht, Tussendoortje
Keuken Frans
Porties 10 stukken
calorieën 396 kcal
Ingrediënten
- 200 g chocolade 70% cacao
- 200 g boter
- 200 g suiker
- 4 eieren
- 75 g meel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 190 graden hete lucht. Bekleed vervolgens een springvorm van ca. 22 cm met bakpapier.
- Breek de chocolade in stukjes en smelt samen met de boter boven een heetwaterbad (au bain marie). Roer de suiker erdoor. Laat het chocolademengsel afkoelen tot kamertemperatuur en roer de eieren er een voor een door met een garde. Zeef de bloem erover en meng erdoor.
- Giet het beslag in de vorm en bak 25 minuten in de voorverwarmde oven tot de cake een dunne korst heeft. Laat afkoelen, haal uit de vorm en snij in stukjes.
Zelf je weekmenu samenstellen?
Als je nog nooit een weekmenu hebt gemaakt en bovenstaande recepten zijn niet jouw smaak, leg ik hier uit hoe je een perfect weekmenu samenstelt. Wekelijks een menu maken voordat je boodschappen gaat doen, kan enorm schelen in je portemonnee namelijk. Lees maar eens hier.
Helga Post®
Helga Post is een moeder en vrouw van een prachtig gezin met een passie voor lijstjes, organiseren, lekker koken, mooi wonen en groen huishouden.
Helga zet zich in om mensen op alle gebieden te helpen een leven te creëren waar ze van houden door hun doelen te bereiken.
Ze is de oprichter van Firma Huishouden® en auteur van de Huishoudplanner®. Ze woont in Duitsland met haar man Johan en nog 2 (van de 4) thuiswonende kinderen, Iris & Frank.