Vandaag is het Wereldkankerdag. Geen fijn onderwerp, maar ik wil erover schrijven. Even bij stilstaan, om daarna weer verder te gaan met leven. Want leven… dat is wat ze willen.
In mijn heel directe omgeving heb ik (te veel) mensen verloren aan deze ziekte en er strijden er dagelijks nog.

Hoewel de medische wereld al zoveel meer weet dan toen mijn vader er 30 jaar geleden aan overleed, zorgt de diagnose nog altijd voor een schok en wordt het meteen geassocieerd met de dood.

Kanker heeft mijn leven bepaald

Helaas heb ik dit zelf (te) vaak ervaren. Nadat mijn vader overleed toen ik 10 jaar was, verloor ik een jaar later mijn oma aan deze vreselijke ziekte. Mijn moeder kreeg 10 jaar geleden de diagnose en vier jaar geleden mijn stiefvader, die de strijd twee jaar geleden heeft moeten bekopen met de dood.

Je kunt wel stellen dat ik mijn portie hierin wel gehad heb. “Het is er met de paplepel ingegoten.”

Dit klinkt uiteraard ontzettend cru, maar al heel vroeg in mijn leven kreeg ik er, op een zeer intense manier, mee te maken. En het hield niet op.

“Kanker heeft mijn leven bepaald, hoewel ik het zelf nooit had.”

Hoe moeilijk ook, ik wil erover schrijven

Voor mij is het moeilijk om over dit onderwerp te schrijven zonder emotioneel te worden, omdat het allemaal zo dichtbij is. Maar een dag als vandaag, Wereldkankerdag, kan ik niet zo aan mij voorbij laten gaan. Ik kan met overtuiging zeggen dat het mijn hele leven heeft beheerst. De feiten liggen er en ik heb er mee moeten leven.

Erger nog is het voor de mensen die het aangaat. Die elke dag strijden tegen deze verschrikkelijke ziekte. Het is niet alleen de diagnose, de vooruitzichten, de symptomen, het haarverlies of de misselijkheid van een chemo, die de ziekte ondraaglijk maakt. Het moeilijkste is de eenzaamheid die komt omdat vrienden en familie wegblijven. Ik heb het zelf meegemaakt. Ze ‘verdwijnen’ gewoon, omdat ze niet weten wat ze moeten zeggen. Zíj vinden het moeilijk …

En dat is juist zó belangrijk

Voor kankerpatiënten zelf is het ook niet altijd makkelijk om erover te praten. Gevoelens van onzekerheid, twijfel en angst bespreek je meestal niet met de mensen waar je het meest van houdt. Je wilt hun sparen en houdt het gesprek oppervlakkig en technisch, en praat liever over wanneer het volgende ziekenhuisbezoek is.

Toch is het heel belangrijk om erover te praten

Je naasten zijn degenen op wie je emotioneel moet steunen, je hebt hun hulp en begrip nodig. Praten over negatieve emoties is een van de beste manieren om de kracht ervan te ontnemen.
Wanneer partners niet met elkaar praten, kunnen ze elkaars gevoelens verkeerd uitleggen en zich afgewezen voelen. En dat is in zekere zin even schadelijk als de ziekte zelf. Maar ook voor je vrienden en familie is het belangrijk om te blijven praten, zodat ze weten wat ze kunnen doen om te helpen.

Mijn ervaring is dus blijven praten

Zoveel mogelijk, zo lang mogelijk en luisteren uiteraard, al hoor je het voor de vijfde keer. Aandacht geven, er voor ze zijn, meer kun je niet doen. Dat is het belangrijkste.

Ik ga niet pleiten voor een gift aan de Kankerbestrijding. Mensen die nauw betrokken zijn met deze ziekte geven zonder mijn pleidooi ook. Doe wat voor jou goed voelt.

En voor anderen is het hun eigen keuze. Deze geven misschien liever aan een ander doel, omdat ze daarbij nauw betrokken zijn. Iedereen maakt zijn eigen reis door het leven en geen een manier is hetzelfde.

Wat ik wil zeggen

Laat ze niet in de steek. Bezoek ze, bel ze, praat. Ze hebben het zo nodig in deze moeilijke strijd. Laat ze weten dat ze er niet alleen voor staan. Dat is het minste wat je kunt doen. Kanker heb je immers samen.

Wereldkankerdag

Kanker zet je wereld op z’n kop

Ben jij ziek (geweest), heeft iemand in je omgeving kanker (gehad) of heb je een dierbare aan kanker verloren?
Weet dan dat er een breed aanbod aan zorg, ondersteuning en begeleiding beschikbaar is.

Help mee om Wereldkankerdag onder de aandacht te brengen door je profielfoto op sociale media op z’n kop te zetten. Hiervoor kun je de hashtag #wereldkankerdag of #kankerzetjewereldopzijnkop gebruiken.