Ik kan me nog herinneren dat mijn grootouders én ouders aan het eind van het jaar, of misschien al wat eerder (na het ontvangen van de kinderbijslag waarschijnlijk) begonnen met het opknappen van de woonkamer. Plafonds moesten worden gewit, muren werden behangen met een fris printje (meestal een bloemetje), meubels werden in de olie gezet en de woonkamer accessoires opgepoetst, en de gordijnen naar de stomerij gebracht. Alles werd in gereedheid gebracht voor de kerst en alles moesten blinken wanneer de familie overkwam, zodat de kerstversieringen bijna overbodig waren.

Ik volg de traditie niet

Af en toe wil ik wel een nieuw behangetje, niet per se voor de kerst, maar omdat ik de print beu ben. Behang oubollig? Nee hoor, zelfs een klassiek behang is tegenwoordig helemaal in.
Aan witten heeft mijn man een hekel en hij heeft geluk dat dit ook niet elk jaar nodig is. Wel hou ik van verandering. Eens in de zoveel tijd verander ik mijn interieur door meubels anders neer te zetten. Om er dan een extra accentje aan te geven verwissel ik nogal eens mijn accessoires. Dat betekent overigens niet dat ik nieuwe accessoires koop. Integendeel.

“Duurzaam recyclen noemen we dat”

Mijn vriendinnen en ik hebben een Whatsapp groep waarbinnen we spullen ruilen. Degene die even genoeg heeft van de vaas van Tante Mien zet een foto in groep met daarbij een vervaldatum. Voor die datum dient de vaas te zijn opgehaald anders gaat het weg. Is er iemand die eens een ander kleurtje in de bank wil, dan vragen we wie de kussens wil ruilen voor een tijdje. Dit heet duurzaam recyclen 😉

“Het nadeel is dat je er uren mee zoet bent”

Daarnaast vind ik het ook heel fijn om te surfen op zoek naar inspiratie en leuke ideeën om zelf te maken. Pinterest is daarvoor een heel fijn medium. Je bent er uren mee zoet, wat dan ook meteen het enige nadeel is.

Een nieuw uiterlijk betekent niet per se nieuwe meubels

Je hoeft niet altijd je hele interieur te vernieuwen om er een ander uiterlijk aan te geven. Het veranderen van de accessoires, in combinatie met een kleine verandering qua inrichting, hebben net zoveel effect. Bovendien zijn accessoires in je interieur als de sieraden van je outfit. Het geeft de finishing touch.

TIP!

Maak van je huis een thuis

Ontdek jouw woonstijl

Kies de juiste kleur voor je interieur

Word je eigen woonstyliste

Tips voor het kiezen van de juiste woonkamer accessoires

Bepaal je eigen stijl

Bepaal eerst welke stijl bij jou past, zodat je weet in welke richting je moet gaan zoeken. Uiteraard weet iedereen wel wat hij of zij mooi vind, maar is dit te combineren? Staat het wel bij elkaar? Surf dat internet eens over en zoek naar ideeën en inspiratie.

Wees niet bang

Wees niet bang om stijlen te mixen. Het gaat er namelijk niet om of het allemaal wel bij elkaar ‘hoort’ of ‘staat’. Het gaat erom wat jíj vindt! Voor jou moet het tenslotte goed voelen. Jij moet je er thuis voelen. Dus wees niet bang en combineer wat jij leuk vindt.

Overdrijf niet

Je moet natuurlijk je eigen ding doen en stijlen mixen, maar hou het bij 2 of 3. Als je teveel stijlen in je huis haalt is de balans verstoord en oogt het rommelig. Juist als je twee of drie stijlen mixt oogt het weloverwogen en getuigt het van smaak en lef. Maar als je gaat overdrijven en allerlei stijlen door elkaar gebruikt, wordt het rommelig en een ratjetoe.

Maak het niet te bont

In je hele huis kun je natuurlijk veel meer kleuren verwerken, maar per kamer zou ik niet meer dan 2 verschillende afwerkingen kiezen, vooral als deze aan de kleine kant is. Het toevoegen van teveel kleur in één (kleine) kamer oogt al snel chaotisch. Als je het rustig wilt houden, kies dan voor één kleur in verschillende tinten.

TIP!  15 Gouden interieur regels voor harmonie in je huis

Zo kies je de juiste woonkamer accessoires
Wil je deze tips bewaren? Pin deze afbeelding dan op je eigen bord.
Gesponsord artikel