Als je een achterstand hebt of het huishouden een kickstart wilt geven, om gebruik te maken van onze huishoudschema’s. Of als je een voorjaars- of najaar-schoonmaak wilt houden, dan is dit een stap-voor-stap handleiding om je woonkamer een grote beurt te geven.

[automatic_table_of_contents][/automatic_table_of_contents]

1 – Open je ramen en deuren

Als het enigszins mogelijk is, is het heerlijk wanneer er wat frisse lucht naar binnenkomt tijdens het opruimen en schoonmaken. Laat het lekker doorwaaien en zet eventueel je favoriete muziek op.

Het is altijd goed om je huis te luchten. In een droge omgeving zullen schimmels zich maar moeizaam of zelfs helemaal niet ontwikkelen namelijk.

♥ LEESTIP: Zo verwijder je schimmel in huis blijvend

2 – Servieskast leeghalen

Zo doe ik het: Mijn servieskast en mijn vaatwasser staan niet direct naast elkaar, sterker nog er zit nogal wat ruimte tussen. En om elke keer met een paar glazen heen en weer te lopen heeft niemand zin. Dus gebruik ik een dienblad voor de glazen en voor het ‘stevigere’ spul een boodschappenkrat of wasmand.

Ik haal de servieskast plank voor plank leeg, spoel het door de vaatwasser, maak ondertussen de plank schoon, zodat het schone servies er weer in kan. En dan ga ik verder met de volgende plank. Ondertussen kun je verder met de andere klussen.

♥ LEESTIP: 17 Slimme trucs voor ruimtegebrek in huis

3 – Glaswerk

Het serviesgoed van glas, zoals schalen en glazen, en dan met name kristallen glazen, kun je beter niet in de vaatwasser reinigen. De grauwe, witte vlekken die kunnen ontstaan zijn niet meer te verwijderen. Daarom is wassen met de hand de beste manier. En als je de servieskast leeg gaat halen is dat een beste klus. Het aardewerk kun je uiteraard gewoon spoelen in de vaatwasser.

♥ LEESTIP: 16 Efficiënte ideeën voor keuken organisatie en ruimte creëren

4 – Gordijnen en vitrages

Haal ze er allemaal in een keer af en breng ze meteen naar je wasruimte. Was ze ondertussen uit. Heb je een wasmachine die de tijdsduur aangeeft, houd deze tijd dan in de gaten, zodat je aan het eind van de dag alles weer fris en schoon terug kunt hangen.

♥ LEESTIP: Tips voor het wassen van woontextiel

♥ SHOPTIP: Mailserie WASTIPS: Met deze mailserie ontvang je elke week, 52 keer, een mail met duidelijke antwoorden op al je was-vragen en je vindt er alles over wat je moet weten om ervoor te zorgen dat je was perfect schoon wordt. Het wassen van o.a. gordijnen en vitrages wordt er uitgebreid in omschreven.

5 – Ramen lappen

Iedereen heeft hierin zijn of haar eigen methode. Voor enkele tips en trucs, die je misschien nog niet kent:

♥ LEESTIP: Schoonmaaktips | Ramen lappen als een pro

♥ LEESTIP: Streeploos ramen lappen zonder ruitenreinigers

♥ SHOPTIP: Magnetische ramen reiniger: Voor de buitenkant van ramen waar je niet bij kunt.

6 – Bankstel schoonmaken

Als je een leren bankstel hebt, maak deze dan schoon met licht vochtige doek. Controleer de naden en hoeken van de bank op stof en kruimels. Haal deze weg met de stofzuiger met de speciale zuigmond, als het mogelijk is.

Heb je een stoffen bank, haal dan alle kussens uit de bank, als het mogelijk is. Stofzuig de gehele bank en voordat je de kussens terugplaatst klop je ze uit en stofzuig je deze ook.

Zijn de hoezen van de kussens en/of bank afneembaar? Was deze dan uit in de machine op 30 graden. Controleer wel eerst het waslabel!

♥ LEESTIP: Stomerij is overbodig, je kunt álles zelf wassen

♥ LEESTIP: Tips voor het wassen van ongebruikelijke dingen

7 – Tv schoonmaken

Zorg in ieder geval dat je tv niet aanstaat en dat hij niet warm is. Maak met een vochtig, niet te nat, microvezeldoekje het beeldscherm stof- en vingerafdruk-vrij. Druk niet te hard, veeg zachtjes, en misschien wel een paar keer vaker. Zo heb je de minste kans op een beschadiging.

♥ LEESTIP: 5 Tips: kosten en milieu besparen op huishoudelijke apparatuur

8 – Afronden van de grote beurt aan de woonkamer

Om de grote beurt aan je woonkamer te voltooien doe je de wekelijkse schoonmaaktaken als laatste. Dit zijn het afstoffen, stofzuigen en eventueel dweilen van je vloer.

♥ LEESTIP: Hoe maak je zelf schoonmaakmiddelen, natuurlijk en goedkoop

♥ SHOPTIP:

Ik wens je heel veel succes!

Heb je nog iets toe te voegen aan de lijst? Laat het ons dan weten via de comments hieronder.

 
banner-win-enquete