In deze serie leg ik uit hoe je met minimale middelen en je eigen creativiteit van jouw huis een thuis kunt maken. Met als doel hoe jij ervoor kunt zorgen dat jouw huis een reflectie wordt van jouw persoonlijkheid. In dit deel: Word je eigen woonstyliste.

5-delige miniserie: Van je huis een thuis maken

De voorgaande delen:

In de voorgaande delen vertelde ik hoe je je eigen stijl en kleur kunt ontdekken, welke het beste bij jou, maar ook bij je huis past. En gaf ik je aanwijzingen via een gratis printable om je huis functioneel in te richten, zonder meteen te hoeven schuiven.

4 Tips van een woon styliste

Vandaag ga ik het hebben over het werk van een woon-styliste en hoe je je eigen kunt worden. Zo’n huis uit een magazine, waarop alles perfect gestileerd is, dat willen we wel toch. Tenminste, leren hoe het moet … Met een paar simpele tips gaat jou dit vandaag ook lukken.

Duidelijke vissenkom naast denneappels op bruine houten lijst.
Foto: Dane Deaner

Het vorige deel ging over kleur; je eigen kleurenpalet samenstellen. In dit deel kun je van al deze kleuren één geheel maken van je interieur. Door te spelen met verschillende kleuren accessoires, die uiteraard wel binnen je kleurenpalet vallen, verbind je verschillende elementen en kleuren met elkaar. Op deze manier maak je van je interieur een geheel.

Tip 1

Wist je dat als je accessoires gebruikt en dit met een oneven aantal doet, aantrekkelijker is voor het oog? Dit is wetenschappelijk bewezen. Dus als je groepen gebruikt, neem er dan altijd drie of vijf.

Tip 2

Als je een groep accessoires bij elkaar zet, laat het dan verschillen in hoogte. Door hoge voorwerpen aan een groep accessoires toe te voegen zorg je niet alleen voor breedte focus, maar verplaats je de focus ook de hoogte in. Voorbeelden hiervoor kunnen zijn om een lange vaas te midden van je (vierkante) fotolijstjes te zetten. Of een kandelaar achter een stapel boeken.

Tip 3

Zet niet alles op een rij, maar varieer en maak ‘lagen’. Plaats dingen achter elkaar, schuin achter elkaar, op elkaar, etc. Hiermee creëer je diepte.

Tip 4

Variatie in je decoratie is erg belangrijk. Door het gebruiken van objecten met interessante vormen en texturen, wordt er een samenhangende, gebalanceerde look gecreëerd. Combineer een lang, slank object bijvoorbeeld met iets dat kort en rond is.

Hoe je je bed opmaakt als een styliste

House bed
Foto: Anastasia Dulgier

Heb je je ooit afgevraagd hoe je een bed moet maken zoals ontwerpers dat doen in de
magazines? In een paar eenvoudige stappen maak jij je bed ook zo op. Als je eenmaal weet hoe het werkt in de basis, kun je je eigen creativiteit erop los laten.

Het volgende heb je nodig:

1 – Dekbed

In de kleur van je keuze en jouw palet met iets erover heen als bijvoorbeeld een sprei. Hier komt jouw kleurkeuze goed van pas, de kleur die bij jou past.

2- Bedrok

Word je eigen woonstyliste | miniserie deel 4 - woonstyliste
Foto: Foter.com
Word je eigen woonstyliste | miniserie deel 4 - woonstyliste

Dit is optioneel, maar mooi. Een bedrok is een onderlaken dat het bed verbergt. Heb je een bed dat niet past bij de kleuren die je heb gekozen, gebruik dan een bedrok. Het hangt ook af van je stijl of de stijl van je bed of je het wel of niet wilt toepassen.

Word je eigen woonstyliste | miniserie deel 4 - woonstyliste

3 – Bedloper

Een bedloper heb je niet echt nodig, het is niet functioneel, maar je kunt er wel wat ‘allure’ mee aanbrengen. Bovendien kun je hiermee jouw kleuren uit laten komen.

Word je eigen woonstyliste | miniserie deel 4 - woonstyliste

4 – Kussens

In meerdere formaten, van groot naar klein.

Word je eigen woonstyliste | miniserie deel 4 - woonstyliste

Met bij elkaar passende kussenslopen

Zo maak je het bed op

Als je alle benodigde items hebt verzameld maak je het bed als volgt op:

1 – Onder het matras leg je de bedrok. Let er op dat het laken aan alle kanten even ver oversteekt. Het beste is dat het net niet de grond raakt. Let er op dat de mooie kant naar buiten ligt, dus zichtbaar is.

2 – Leg het matras terug, maar zorg ervoor dat je bedrok mooi strak blijft liggen. Doe een hoeslaken om je matras.

3 – Leg het dekbed op het matras en leg deze ongeveer 10 centimeter vanaf de kop van het bed.

4 – Plaats de kussens in deze volgorde aan het hoofdeinde van het bed:
Zet het grootste kussen rechtop tegen het hoofdeinde, plaats het kussen waarop je slaapt (met een effen print) er tegenaan. Plaats vervolgens de decoratieve kussen van groot naar klein er tegenaan. Het mooiste sierkussen komt vooraan.

5 – De laatste stap is om je bedloper, of je decoratieve sprei, over het einde van het bed te leggen. Dit kan plat en strak of op een ongedwongen manier.

Als je dit eenmaal onder de knie hebt kost het je maar een paar minuutjes meer elke ochtend om je bed als een styliste op te maken. Ideaal voor als er gasten komen of er moeten foto’s worden gemaakt om je huis te verkopen.

Het volgende en tevens laatste deel: Decoreren met een budget volgt binnenkort.

Word je eigen woonstyliste - miniserie deel 4

Deze tips bewaren? Dat kan! Pin deze afbeelding op je eigen bord