Zelf yoghurt maken is heel simpel. Verser dan uit de winkel en daardoor ook veel lekkerder. Het klinkt vreemd, maar yoghurt is een levend product en met de bacterie cultuur die erin leeft kun je telkens opnieuw yoghurt maken.

Yoghurt is een gefermenteerd melkproduct

Yoghurt is een melkproduct dat met een moeilijk woord is gefermenteerd. Dit wil zeggen dat melk wordt verzuurd door er een ‘yoghurtcultuur’ aan toe te voegen; melk wordt door de werking van bepaalde bacteriën tot stremming gebracht. Deze yoghurtbacteriën moeten in aanzienlijke mate nog levend aanwezig zijn.

Afhankelijk van de melk die je gebruikt is yoghurt vol, halfvol of mager. Yoghurt heeft een zuurdere smaak dan melk en heeft een dikkere structuur.

Yoghurt is lekker, licht verteerbaar en je darmflora wordt er heel erg blij van!

Leuk weetje

De man die yoghurt op de markt bracht was Isaac Carasso. Hij begon in 1919 yoghurt te produceren in Barcelona. Zijn zoon Daniël breidde zijn vaders zaak verder uit tot een wereldbekend merk. Je kent Daniël beter onder het koosnaampje dat hij van zijn vader kreeg: Danone!

Zelf yoghurt maken | eenvoudig, vers en lekkerder

Wil je dit bericht bewaren? Dat kan! Pin deze afbeelding op je eigen bord

Zo maak je zelf yoghurt

  • Gebruik verse dag-melk
  • Verwarm dit tot 36 graden
  • Voeg een eetlepel yoghurt toevoegen als starter
  • Het geheel goed doorroeren
  • Dan in een op 50 graden voorverwarmde oven zetten
  • De oven uitschakelen en de yoghurt hierin ongeveer zes tot acht uur laten rijpen
  • De yoghurt is nu klaar. Zet het een aantal uren in de koelkast om af te koelen. Eet smakelijk.

Je kunt er verse vruchten of wat vanille aan toevoegen voor de smaak

Let er wel op dat de yoghurt die je gebruikt voor de start niet met warmte is behandeld, want dan lukt het niet. Je kunt als starter ook een speciale yoghurt gebruiken, die in bio- en natuurwinkels wordt verkocht en geschikt is om zelf yoghurt mee te maken.

Nog eenvoudiger zelf yoghurt maken?

Met een yoghurtmaker maak je nog gemakkelijker je eigen, verse yoghurt. Voeg de ingrediënten toe die jij lekker vindt, zoals vers fruit, honing of muesli, en je hebt een heerlijke lunch.

Heb jij al eens zelf yoghurt gemaakt en hoe ging het?

TIP Afvallen en genieten gaat echt samen