Ik hou ervan om dingen zelf te maken, spullen een tweede leven te geven en creatief te zijn. Zo ontdekte ik jaren geleden dat het zelf maken van je schoonmaakmiddelen, zonder de agressieve chemicaliën, niet alleen een besparing is voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Ook handzeep wordt fabrieksmatig gemaakt met behulp van bijtende chemicaliën, maar wat niet iedereen weet is dat zelf zeep maken heel makkelijk is. En dat je dan zelfs je eigen kleur en geur eraan kan geven.

Maak je eigen zeep

‘Mijn zeep’ wordt gemaakt op een alternatieve methode, namelijk met het ‘smelt en giet’ proces. Het voordeel hiervan is dat je ook andere natuurlijke producten kunt toevoegen, zoals gedroogde bloemen. Ook een voordeel is dat je de zeep in de vorm kunt gieten waarin je wil. Heb je een mooie vorm of mal dan giet je daar je zeepmengsel in en je hebt een prachtig zeepje. Een nadeel is dat je een stuk bestaande zeep nodig hebt en dus ook een deel chemicaliën hergebruikt.

Ben je ook zo dol op alles wat lekker ruikt? En om cadeautjes weg te geven? Maak dan je eigen zeep; voor jezelf of om weg te geven.

Zelf zeep maken attributen en ingrediënten

Zo wordt zeep gemaakt

Zeep wordt in principe gemaakt van vet, olie, loog en kali. Voor de goedkopere varianten wordt rundvet of olijfolie gebruikt, terwijl voor de duurdere merken meestal wordt gewerkt met exotische oliën en vetten. Het proces van het maken van zeep heet de verzeping en is in feite een chemische reactie. Zeep in zijn zuiverste vorm ontstaat wanneer vetten, dierlijke of plantaardige, reageren op het loog. Er bestaan veel verschillende zeep-recepten met verschillende verhoudingen van de ingrediënten, maar resulteren allemaal in een vaste of vloeibare vorm die kunnen worden gebruikt om schuim te maken.

De traditionele manier wil je niet thuis doen

Zoals gezegd is de traditionele basis voor zeep onder andere loog en kali. Dit zijn zeer bijtende middelen die nooit in contact mogen komen met de huid. Hoewel azijn helpt om beide te neutraliseren, zijn deze chemicaliën niet gewenst in een huishouden en moeten daarom worden vermeden.
Ook de volgorde waarin de ingrediënten moeten worden gemengd en de verhoudingen moeten heel nauwkeurig gebeuren, anders kunnen er gevaarlijke, chemische reacties optreden.

Vloeibare zeep is ongelooflijk heet en je kunt je er gemakkelijk aan verbranden.

Zelf zeep maken

De veilige, alternatieve methode van zeep maken

De methode, die ik hiervoor al noemde, de smelt en giet methode, maakt wel gebruik van bestaande (fabrieks) zeep. Dus ook de minder veilige ingrediënten. De zeep wordt gemaakt door zeep te smelten en deze te combineren met extra ingrediënten. Deze methode is veilig om thuis te proberen. Maar draag ondanks dat toch altijd een schort en plastic handschoenen om je kleding en handen te beschermen.

Zelfgemaakte zeep met verschillende geuren en kleuren

Dit heb je nodig

 • Een schort of een oud shirt, om je kleding te beschermen
 • Werkbare handschoenen, om je handen te beschermen
 • Mallen, zoals een oude bakvorm, plastic wegwerp bakjes, plastic verpakkingen, etc. of
 • Bestaande zeepmallen
 • Etherische oliën (géén geuren voor oliebranders, je huid verdraagt dit niet)
 • Natuurlijke kleurstoffen
 • Basiszeep met een neutrale kleur en geur
 • Eventueel gedroogde bloemen of andere versieringen

Zelf zeep maken | de ‘smelt- en giet-methode’

 1. Breek de basiszeep in stukken en smelt deze in de magnetron. Dit is een kwestie van seconden, dus blijf er bij. Roer het door totdat alle stukjes zijn gesmolten.
 2. Voeg de gewenste kleur en geur meteen toe voordat de zeep weer hard wordt en er een film verschijnt op het oppervlak. Een paar (twee) druppels etherische olie per gemiddeld stuk zeep is een goede richtlijn.
 3. Giet de vloeistof in de gewenste vorm, zet het in de koelkast en wacht tot het is gestold.
 4. Haal de zeep uit de mal en het is klaar voor gebruik.

Zo gemakkelijk is het!

Zelf zeep maken | bonustips!

 • Wanneer je meerdere stukken zeep wilt maken, dus een grotere hoeveelheid zeep moet smelten, kun je beter een pan gebruiken en de zeep op het fornuis, zeer langzaam, laten smelten.
 • Voeg mooie, gedroogde bloemen toe of andere kleine items voor het leuke visuele effect.
 • Speel met kleur; hoe intenser de kleur hoe gekleurder het zeepsop.
 • Maak zeep met meerdere kleuren. Laat altijd de voorgaande laag iets drogen voordat je de volgende vloeibare laag erover heen giet.
Heb jij al eens zelf zeep gemaakt?

Houd jij, net als ik, van zelfgemaakte (milieubewuste) dingen?

Dan is het volgende echt iets voor jou:

Homemade Huis reinigers – Een e-book met recepten en instructies om je eigen schoonmaakmiddelen te maken.

SELFMADEEen mailserie waarin je een jaar lang elke week een aantal recepten, tips en ideeën krijgt om van alles zelf te maken.

OM TE LEZEN:

11 Voordelen van zelfgemaakte producten

Zelf yoghurt maken | eenvoudig, vers en lekker 

Muggen bestrijden met Homemade muggenmelk

Zelf zeep maken, simpel en veilig - zelf zeep maken
Pin de tips op je eigen borden