Met het oog op het heerlijke zomerse weer wilde ik graag mijn recept(en) voor super makkelijke en lekkere zomerse pastasalades met jullie delen. Zelf vind ik een pastasalade altijd erg fijn om te maken. Je kan veel voorbereidend werk doen en zet zo voor een grotere groep eten op tafel. Mijn man werkt veel in de avonduren, dus dan is het ook gemakkelijk te bewaren en hoeft het niet opgewarmd te worden. Deze salades kunnen dienen als hoofdgerecht, maar ook als bijgerechten. En natuurlijk staat het je vrij om lekker te variëren en experimenteren. Ik hoop je zo enkel een beetje op weg te helpen.

[rev_slider alias=”2-recepten”][/rev_slider]

Basis van een pastasalade

Dit recept is voor 4 personen. Als je voor meer of minder personen een salade wilt maken, pas dan de hoeveelheden daaraan aan.

Ingrediënten 

200 gram volkorenpasta
1 el salade kruiden
1 el olijfolie
1 zak gemengde sla (400 gram)
1 komkommer
2 gekookte eieren
dressing (ik gebruik vaak honing/mosterd)
(2 tomaten)
(1 paprika)
(croutons)
(pijnboompitten)

Zet alles op je boodschappenlijst

Bereidingswijze

Eerst kook ik 200 gram volkoren pasta, mijn voorkeur gaat uit naar penne of fussili. Zorg dat de pasta niet té gaar is, maar nog een lekkere bite heeft. Giet de pasta af en koel deze meteen met koud water, zodat hij niet verder gaart. In diezelfde tijd kook ik ook twee eieren voor in de salade. (Meestal kook ik zelf een keer in de week een ei of 6, zodat ik altijd gekookte eieren in de koelkast heb liggen voor op brood of in de sla.)

Dan doe ik de pasta in een schaal met een eetlepel lekkere olijfolie en salade kruiden die ik bij de Lidl heb gekocht. Dit is een pot gevriesdroogde kruiden voor salades. Ik zorg dat er een mooie laag over de bovenste pasta ligt en hussel dan alles goed door elkaar.

Vervolgens meng ik er een zakje gemende sla doorheen, met een komkommer in stukjes en eventueel voor de liefhebbers, twee tomaten en een paprika, uiteraard ook in stukken. Als laatste pel ik de eieren en maak ik daar de salade mee af. Ook kan je nog croutons en/of pijnboompitten of een pitten-melange toevoegen voor wat meer structuur in de salade. En vergeet de dressing niet!

Dit is de basis waarmee ik mijn salades maak. Ik varieer vaak met de extra ingrediënten. Hier zijn een paar suggesties. (De hoeveelheden van de ingrediënten kan natuurlijk afgestemd worden op de gelegenheid waarvoor de salade dient)

Allerlei variaties voor een pastasalade

  1. Gerookte kip ( 1 of 2 filets), 1 appel en een handje rozijnen. Dressing naar keuze, maar honing mosterd past er goed bij!
  2. Gebakken kipfilet, eerst af laten koelen alvorens deze er doorheen te doen. Hier kunnen ook rozijntjes en de honing mosterd dressing bij! Marineer of kruid de kip voor extra smaak. Eventueel kan je voor de liefhebber nog ansjovis toevoegen.
  3. Gerookte zalm (100 of 200 gram) met avocado. Dressing naar keuze, bijvoorbeeld mosterd/dille. Persoonlijk zou ik hier wel de paprika weg laten in verband met de smaken.
  4. Geitenkaasjes met bieten. Zonder dressing, tomaten en paprika, maar wel mét honing eroverheen.
  5. Uitgebakken spekjes met Parmezaanse kaas. Dressing naar keuze, wat extra olijfolie voor de smaak is ook al lekker! Of pesto aanmaken met extra olie.
  6. Mozzarella (1 of 2 bollen), pijnboompitten, pesto dressing en wat rucola sla. Eventueel parmaham.
  7. Tonijnmoot uit blik, (Even aanmaken met bijvoorbeeld fritessaus zodat je een soort van dressing hebt en dan kan je dit door de pastasalade husselen.)

Het voordeel is dat behalve de gebraden kip en de spekjes, de verdere ingrediënten koud zijn, dus gemakkelijk toe te voegen.

Bruschetta recept

Bij mijn salades serveer ik graag bruschetta, ook dit recept is voor 4 personen. (2/3 stuks p.p.)

1 ciabatta
4 (roma)tomaten
2 el Olijfolie
2 el witte wijn azijn
2 teentjes knoflook
1 sjalot

Zet deze ingrediënten op je boodschappenlijst

Snijd de ciabatta in plakjes en smeer deze in met olijfolie, dan mogen ze 10 min in de oven op 200 graden zodat ze lekker krokant worden. Overigens heb ik zelf een olijfolie spray dat werkt net wat makkelijker.

Snijd dan de tomaten in stukjes, pel de teentjes knoflook en pers deze uit met de knoflookpers boven de tomaten. Snijd het sjalot in stukjes en doe deze bij de tomaten en de knoflook.

Vervolgens meng je 2 el olijfolie en 2 el witte wijn azijn door het mengsel heen en laat dat even intrekken. Je kan het geheel afmaken met gedroogde of verse basilicum, dat ziet er ook wel zo leuk uit!

Verdeel het mengsel over de ciabatta’s en eet smakelijk!

Laat je even weten wat je er van vond als je het recept hebt uitgeprobeerd?

 

Makkelijke zomerse pastasalades

 

 

Nog meer recepten?

Op zoek naar een lekker en simpel gerecht? Klik dan hier.

Foto: Eaters CollectiveAugustine FouCarissa GanAneta Pawlik