Over de hele wereld worden allerlei middelen ingezet om op een duurzame manier energie op te wekken. Een veelgebruikte manier om dat te doen is het installeren van zonnepanelen om zo zonne-energie te produceren. Maar wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van deze energievorm? We zetten het op een rijtje.

Dit is reeds ons derde huis waarop we zonnepanelen hebben laten leggen. We willen niet meer zonder. Ten eerste niet omdat het zoveel oplevert en ten tweede, omdat we zo bijdragen aan een beter milieu. Niet alleen met de zonnepanelen, maar samen met alle andere maatregelen die we al hebben genomen, én sinds kort de elektrische auto, waarvoor we ook een laadpaal aan het huis hebben laten plaatsen.

Bijdragen aan een beter milieu heeft altijd onze prioriteit. Zie ook een onze Huishoudschop, waar we milieubewuste en duurzame producten verkopen.

LEESTIP: Zo kies je de juiste milieuvriendelijke schoonmaakproducten

Wat is zonne-energie?

Zonne-energie is een overkoepelend begrip voor een reeks zeer diverse technieken om de door zonlicht gegenereerde energie om te zetten in andere, meer nuttige vormen van energie.

Zonne-energie zet zonlicht rechtsreeks, zonder tussenkomst van warmte, om in elektriciteit. De manier waarop zonne-energie werkt is in principe voor alle zonnecellen hetzelfde: ze absorberen licht en zetten de lichtenergie om in elektrische energie.

LEESTIP: Besparen met lucht, warmte en vocht!

Zonepanelen, voor- en nadelen

Wat zijn de voordelen van zonne-energie?

Het gebruik van zonne-energie kent een aantal grote voordelen. Allereerst natuurlijk het feit dat zonne-energie duurzaam is. Een vereiste voor een energievorm om duurzaam te zijn is dat het afkomstig is van een hernieuwbare bron, ook wel ecostroom genoemd.

Aangezien de zon onuitputtelijk is, kan men daar dus van spreken. Met het gebruik van deze energievorm wordt geen schade toegebracht aan het milieu.

Een tweede voordeel is de lager uitvallende energierekening. De energie die op het dak van een woning wordt opgewekt wordt ook in de meeste gevallen gebruikt door de bewoners. Zij hoeven daardoor minder gebruik te maken van de aansluiting op het stroomnet en betalen dus een lagere energierekening.

Een laatste voordeel is de stijging van de woningwaarde wanneer er zonnepanelen op het dak liggen. Hoe meer duurzame energie de woning opwekt, hoe beter het energielabel is. Een goed energielabel staat op zijn beurt weer gelijk aan een hogere woningwaarde.

LEESTIP: 3 Essentiële stappen voor een duurzaam leven

Wat zijn de nadelen van zonne-energie?

Er kleven helaas ook een aantal nadelen aan het gebruik van zonnepanelen. Zo is de aanschaf van panelen en de installatie ervan een stevige investering. Gemiddeld genomen zal een gezin zo’n vijfduizend euro moeten investeren om een jaar lang van elektriciteit te kunnen worden voorzien.

Toch hoeft dit nadeel niet erg zwaar te wegen. Als particulier heeft u namelijk de mogelijkheid om een Energiebespaarlening aan te vragen om een deel van de aanschafkosten te bekostigen. De aflossing van de lening kan in veel gevallen worden betaald van de besparing op de energiekosten.

Een ander nadeel is het onvermogen om zonne-energie op een betaalbare manier op te slaan. Overdag wekken de panelen genoeg energie op, maar in de avonden komt men vaak te kort. Een mogelijke oplossing is een thuisbatterij, maar daar zitten hoge kosten aan verbonden terwijl de opslag nog beperkt is.

Deze batterijen zullen naar alle waarschijnlijkheid in de toekomst beter en goedkoper worden. Uiteindelijk kan wel worden geconcludeerd dat de voordelen opwegen tegen de nadelen.

Wil je ook duurzamer leven?

Wij doen aan ‘groen’ huishouden en daarom vind je op Firma Huishouden tal van artikelen om bewuster met het milieu om te gaan. Hieronder enkele voorbeelden:

5 Tips om de balans te vinden tussen betaalbaar en duurzaam koken

7 Manieren waarop ik mijn kinderen milieuvriendelijk opvoed

8 Simpele acties die zorgen voor een duurzame keuken

10 Groene tips om de zomerhitte te doorstaan

15 Ultieme tips: Duurzaam en energiezuinig wassen

Ook in onze Huishoudshop vind je veelal duurzame producten, die je helpen bij een groen huishouden. Of kijk eens naar onze e-books en deze mailseries, die je wekelijks tips en adviezen geven via de mail.

https://huishoudshop.online/product/selfmade-52-weken-mailserie-2/
https://huishoudshop.online/product/homemade-huis-reinigers/
https://huishoudshop.online/product/vlekken-verwijderen-100-natuurlijk-52-weken-mailserie/
https://huishoudshop.online/product/natuurlijke-haarverzorging-deel-1/