Zorgverzekering 2019 – hoe kies je dit jaar?

Het is weer de tijd van het jaar waarin we massaal op zoek gaan naar de meest voordelige zorgverzekeraar. ‘Voordelig’ wil in dit geval niet zeggen, de ‘meest goedkope’. Als je nooit iets mankeert en ook zeker het komende jaar geen rare dingen verwacht, zou je kunnen gaan voor de goedkoopste. Maar staar je niet blind op de prijs, elke zorgverzekering is duur. Als je dan toch verplicht zoveel geld moet betalen dan wil je ook kwaliteit, toch?

De overheid bepaalt het basispakket

De overheid bepaalt jaarlijks welke vergoedingen in het basispakket horen. Elk jaar maken ze op Prinsjesdag bekend wat er verandert op het gebied van de zorgverzekering. Zowel de (verwachte) hoogte van de zorgpremie, de hoogte van het eigen risico, als de inhoud van het basispakket worden dan bekend gemaakt.

Laten we beginnen bij het begin: de basisverzekering

De basisverzekering is verplicht en tot je 18e gratis. Het vervelende van dit pakket is dat het ieder jaar anders is. Elk jaar wordt er iets veranderd, toegevoegd of weggestreept. Dat laatste schijnt steeds vaker te gebeuren, waardoor je voor meer geld minder zorg krijgt.
De gemiddelde premie voor de basisverzekering zal in 2019 met meer dan 10 euro per maand stijgen.

Wat zit er in 2019 in de basisverzekering

 • Huisartsenzorg – Het bezoek aan de huisarts en de medische handelingen die hij verricht worden vergoed en gaat ook niet van je eigen risico af. Een recept (medicijnen) en een doorverwijzing (onderzoek), inclusief de behandeling aldaar, daarentegen wel.
 • Verblijf en behandeling in het ziekenhuis
 • Geneesmiddelen
 • Psychologische hulp – Sinds 2014 geldt geen eigen bijdrage voor deze hulp, mits je een verwijsbrief van de huisarts hebt. Wel wordt de behandeling verrekend met je eigen risico. Lees hier meer over de vergoeding van psychologische hulp binnen de basisverzekering.
 • Verloskundige en kraamzorg – Ook als je bijvoorbeeld 50+ bent betaal je hier aan mee.
 • Tandzorg tot 18 jaar

Wat verdwijnt er uit het basispakket

 • Paracetamol, vitaminen en mineralen die je ook in de vrije verkoop kan halen, worden vanaf 2019 niet langer meer vergoed uit het basispakket. Omdat de kosten hiervoor nihil zijn.

Wat komt erbij in het basispakket

 • Vergoeding voor hulp bij overgewicht Bij GLI (gecombineerde leefstijl interventie) worden mensen met overgewicht door zorgprofessionals begeleid. Zij helpen hen om hun eet- en beweeggewoontes aan te passen. En daar waar nodig krijgen ze psychologische hulp. De kosten hiervoor worden betaald uit basisverzekering.
 • Uitgebreidere regeling zittend vervoer – Patiënten krijgen vergoeding voor vervoer (anders dan met de ambulance) van en naar consulten, onderzoek en controles als die samenhangen met de behandeling.
 • Oefentherapie bij COPD – Deze wordt vanaf de eerste behandeling vergoed. Je krijgt een vergoeding tot een maximum van 70 behandelingen in het eerste behandeljaar. Daarna wordt gekeken naar de ernst van de COPD. Deze kosten gaan wel van het verplichte (of vrijwillige) eigen risico.
 • Verruiming eigen bijdrage medicijnen 250 euro – Als je regelmatig medicatie gebruikt uit het Geneesmiddelenvergoedingssysteem hoef je vanaf 2019 niet meer dan een eigen bijdrage van €250,- te betalen. Op dit moment is dit voor chronisch zieken erg duur, maar vanaf 2019 is de grens 250 euro, die ook van je eigen risico afgaat.

Eigen risico en toeslag

Het eigen risico blijft in 2019 gelijk; € 385,-. De hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van je inkomen, maar zal stijgen in 2019. De maximale zorgtoeslag in 2019 voor een huishouden stijgt met € 281,- per jaar.

Waarom moet je elk jaar overstappen?

Niks moet. Ik doe het ook niet. Maar ik vergelijk wel standaard elk jaar en als blijkt dat ik met mijn voorwaarden elders goedkoper kan, stap ik over. Een andere reden zou kunnen zijn dat een andere verzekeraar qua dekking en voorwaarden beter bij mij past. Anders dus niet.

 

Wat je wél elk jaar moet doen is vergelijken!

Waar je op moet letten bij het overstappen: basisverzekering

1 – Bedenk van te voren welke soort basisverzekering je wilt.

Er zijn verschillende soorten:

 • Naturapolis – je krijgt niet alle zorgkosten uit het basispakket vergoed. Er wordt alleen vergoed wanneer de zorgverzekeraar en de behandelaar afspraken met elkaar hebben. Is er geen afspraak dan worden de kosten maar deels vergoed.
 • Restitutiepolis – Je krijgt alle kosten vergoed bij alle behandelaars vanuit de basisverzekering. Het is hierbij wel mogelijk dat je eerst de rekening zelf moet betalen. Deze moet je dan zelf opsturen naar je verzekeraar.
 • Combinatiepolis – Dit is een combinatie tussen beide bovenstaande.
 • Budgetpolis – Dit is een goedkopere naturapolis d.w.z. dat je bij een nog kleiner aantal ziekenhuizen terecht kan.

Als je al je zaken het liefst online regelt, dan is een goedkopere internetpolis aan te raden.

2 – Bepaal of het loont om je eigen risico te verhogen.

Hierdoor betaal je minder premie. Test het hier om erachter te komen of dit voor jou interessant kan zijn.

Wil je dit bewaren om later te lezen? Dat kan! Pin het dan op je eigen bord.Zorgverzekering 2019 - hoe kies je dit jaar?

Aanvullende verzekering: nodig of niet?

Als jij en je gezin gezond zijn en weinig tot geen zorg nodig hebben, heb je vaak geen aanvullende zorgverzekering nodig. Via de basisverzekering wordt namelijk alle nodige zorg vergoed.

Het is je eigen keuze hoeveel zekerheid je wenst en wat je daarvoor wilt betalen. Als je veel sport en het risico op blessures daardoor groot is, kan een aanvullende verzekering voor fysiotherapie handig zijn. Als je kinderen hebt die misschien een beugel moeten, dan is het verstandig een aanvullende verzekering voor orthodontie te nemen. Reken van tevoren uit of de kosten van bijvoorbeeld de fysiotherapeut opwegen tegen de premie die je in een jaar betaalt.

Bij twijfel kun je ook het geld dat je uitspaart door geen aanvullende zorgverzekering te nemen opzij zetten. Dit kun je dan gebruiken voor het geval je toch aanvullende zorg nodig hebt.

Waar moet je op letten bij het overstappen: aanvullende verzekering

1 – Bedenk of je zorg nodig hebt die niet onder de basisverzekering valt.

Ga voor jezelf na, aan de hand van de uitleg hierboven, of de premie die je moet betalen voor een aanvullende verzekering opweegt tegen de vergoeding die je ervoor ontvangt.

2 – Zorg dat je geaccepteerd wordt.

Zorgverzekeraars moeten iedereen accepteren voor de basisverzekering, maar dat geldt niet voor de aanvullende verzekeringen. Stap dus nooit over vóórdat je groen licht hebt van de nieuwe zorgverzekering.

Vergelijken is heel zinvol

Omdat je alleen aan het eind van het jaar de mogelijkheid hebt om een nieuwe zorgverzekering te kiezen, moet je hier ook zeker gebruik van maken. Het kan een hele klus zijn om uit te zoeken wat het beste bij jou past. Ik heb dan ook geprobeerd door middel van bovenstaande uitleg en tips je hier wegwijs in te maken.

Misschien vind je het zelfs eng om over te stappen, maar laat je niet weerhouden om uit te zoeken of je niet voordeliger kan. Als je eenmaal weet waar je op moet letten valt het best mee en kun je bovendien veel geld besparen. Die besparing kan je in sommige gevallen echt honderden euro’s opleveren.

Vergelijk alle zorgverzekeringen

Hieronder kun je alle zorgverzekeringen met elkaar vergelijken door aan de linkerkant jouw wensen aan te geven.

Let niet alleen op de prijs van de premie, maar ook op deze aspecten.

Zorgverzekering 2019 - wat kies je dit jaar?

Bekijk de details ook!

Zorgverzekering 2019 - wat kies je dit jaar?

Via het tabblad ‘Vergoedingen’ kun je zien of en in welke mate je een vergoeding kunt verwachten.

Zorgverzekering 2019 - hoe kies je dit jaar? - zorgverzekering 2019

Ik wens je heel veel succes bij het maken van je keuze voor volgend jaar.

DE AUTEUR

Helga Post®

Helga Post®

Helga Post is een moeder en vrouw van een prachtig gezin met een passie voor lijstjes, organiseren, lekker koken, mooi wonen en groen huishouden. Helga zet zich in om mensen op alle gebieden te helpen een leven te creëren waar ze van houden door hun doelen te bereiken. Ze is de oprichter van Firma Huishouden® en auteur van de Huishoudplanner®. Ze woont in Duitsland met haar man Johan en nog 2 (van de 4) thuiswonende kinderen, Iris & Frank.

LEES VERDER

Responses

 1. Bedankt voor het delen van dit handige artikel. Het einde van het jaar is weer in zicht en ik ben ook aan het kijken of ik een betere zorgverzekering kan afsluiten. Waarschijnlijk heb ik nog wat fysio sessies nodig en dit wordt nu niet helemaal vergoed. Ga mij snel verdiepen in de opties!

Comments are closed.

ONTVANG MIJN GRATIS E-BOOK:
HET HUISHOUDEN IN EEN UUR PER DAG

Ontvang alle nieuwe artikelen meteen na publicatie rechtstreeks in je inbox of abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

AGENDA FIRMA HUISHOUDEN

Geen evenementen gevonden!